O le togalaau

Zhivuchka poʻo Ayug Faʻasalalau ma tausi ile eleele

Titter Ayuga photo o fugalaau

O se laau totoa (lat. Ajuga) ua faaliliuina o le "ayuga" - o laau ia o le ituaiga o laau mutia o le aiga "luciferous" poo "lip-flowers". I Rusia, o lenei fugalaau e sili atu ona lauiloa i lalo o le igoa: Dubnichka, neuvidalka, neumirashka, Dubrovka poo vologodka. I luga o konetineta o Eurasia ma Aferika, o lenei laau o loʻo faʻatusalia i soo se mea; i Ausetalia, e na o le lua ituaiga o vao e lauiloa.

Ae i le latitudes mausali o le itu i matu o le lalolagi e sili atu i le 70 ituaiga o Ayuga. Mo togafiti teuteuina i togalaau, o le mamanu o laʻau i arboretums ma paka, ituaiga meaola e sili ona lelei: Geneva poʻo pyramidal. O le laau faapitoa Ayuga Turkestanskaya e faʻaaogaina i vailaʻau: o le mea e maua mai i lenei laau o se vaega lea o meainu suamalie ma mea manogi.

Vaʻai faʻamatalaga

Faʻafiafia sina mea fetolofi i luga ma tausia ata fugalaau

O le laau o se 'auʻau saʻo ma le maualuga o le tele i le 40 centimita; i luga o upega o loʻo i lalo, o laʻau tele i le pito i luga o loʻo faʻaitiitia le faʻafeagai. Fugalaau e mafai ona fuga i le lanumoana, lanu viole, lanu uliuli, fugalaau lanu samasama, lea e aoina mai ai tagata pepelo. O lenei meaola e matua le lelei lava i tulaga tuputupu ae, e leai ni tulaga faʻapitoa mo tausiga e manaʻomia. O le laau e mafai ona faʻatumu le nofoaga tuʻufaʻatasia ma se kapeteni faifaipea ma e faʻaaogaina mo le teuteuina o le ata o le laufanua i mixborders, o togalaau, rockeries, lawn laʻau.

Faʻamalie poʻo le faʻaleleia le tulaʻi mai ma tausi ile eleele

Laititi mea e fetolofi ai ma tausi

O le laau e matua le lelei lava, o lea o le totoina ma le tausiga e le faigata. O le aʻa o le fugalaau e papaʻu, o lea o le nofoaga i lalo o laau e fua mai ai fua e masani lava ona filifilia mo i latou e ufiufi ai se fasi eleele i lalo o le pale.

O eleele lelei mo le tuputupu ae e mafai ona eseese tele - e mafai ona lelei le faʻaleleia o laufanua laufanua poʻo loam. Afai e leʻi totoina muamua le togafiti, e fautuaina oe e eliina se fasi fanua e leʻi loloto aʻo lei totoina, faʻaopopo se pakete o mea faʻalaʻau ma le selau kalama o le superphosphate fertilizers i sikuea mita. fanua faʻalelei. O le totoina e mafai ona faia i ni auala se lua - o fatu ia, ma fatu (laupepa).

Faʻaauau le malosi mai fatu

Faʻafiafia le togavao

Afai e totoina le gaosi mo le taimi muamua, e sili ona lelei le faatauina o fatu ile faleoloa faapitoa, e toetoe o le selau pasene germination ma ua maua ai togafitiga muamua mai faʻamaʻi pipisi. O le luluina o fatu e mafai ona faia i le autumn "i le taumalulu", mulimulitaia le nofoaga pe a uma ona totoina i laʻau matagofie, po o le tautotogo, pe a vevela le eleele i le 5-10 tikeri, tufatufa atu fatu i luga o le saite e te manaomia e ufiufi ai i se vaega o le humus po o le peat, ona sasaa ai lea o le vai mafanafana.

  • E le o se mea e tatau ona totoina ai le luluina, e le lava foi se ulugalii. O fatu laʻau e le laiti, o le mea lea e faigofie ona tufatufaina atu i le mea e manaomia, pe a ma le 8-10 cm i le laina, i le va o laina 10-15 cm
  • Afai e leai sou taimi i le tautoulu, e mafai ona faia le lulu i le tautotogo, pe a pala le palapala.
  • Aua le galo e uiga i le fafagaina, ae taumafai e aua nei faatumu le moega: o le mea na gaosia o le eleele atonu e oso ma oso ae pe a magoto, luluina lala laau ma aʻa. O le mea lea, e tatau ona e faʻafeinu lelei, e puipuia ai le faʻamagoina o le eleele.
  • A oʻo mai le fua o le ayuga, e tatau ona faʻasaʻolotoina mai vao vavalalata.

O le mea itiiti ma le itiiti, o le a maua mai le eleele e ufiufi ai le avanoa na tuʻuina i ai i se kapeta faifai pea.

Totoina o se pusa malosi

Faʻaiuga o le faʻaleleia

I totonu foi o faleoloa faʻapitoa e mafai ona e faatauina ai ni fatu i le ituaiga o mea ua saunia (sprout). Saunia le totogo mo le totoina o le a fesoasoani i faʻamatalaga auiliili o loʻo aofia i totonu o le afifi.

O le totoina o auga i totonu o le eleele o loʻo faia ia Me, pe a faʻamafanafana le lalolagi i le sili atu i le 5 tikeri, o fulufulu mata i luga o le eleele e le o se faʻalavelave i le vave totoina, talu ai ona o le laau e mafai ona ola i le malulu e oo i -10 tikeri.

E sili atu le totoina o totogo i le vaveao ina ia mafai ai ona tele se taimi e inu ai le vai aʻo lei oso le la. O le mamao aupito sili ona lelei i le va o vaovao e 23-28 cm mai le tasi i le isi, pe a totoina le eleele ma faʻapipiʻiina i ni alofilima, ma faia ai se tamai pulou ile fatuga.

Tulaga tuputupu ae, faamanuiaga

Faʻaiuga togavao ma le tausiga

O le tuliloaina o le Ayuga e tatau ona na o aso muamua lava, seʻia oʻo aʻa aʻa, ia faʻaeteete i le fafagaina i aso uma ma le puipuia o laau mai le vevela o ave o le la. E mafai ona taofi le taʻavale pe a oʻo mai le muamua i luga o le au. A maeʻa ona totogo, ona faʻafefe lea o le suavai e mafai ona faia i le na o le ogaoga o le palapalaina o le eleele, mo se faʻataʻitaʻiga, i vaitau vevela poʻo le vevela vevela. Aua le galo e uiga i le veleina o le nofoaga mai vao.

O se tasi o mea sili ona taua o tagata ola i luga o ia laau totino o le aʻa o le tino e le maualuluga ma e faigofie ona taofi mai le faasalalauina le talafeagai e ala i le eliina o se limite i le eleele mo ni lagona, mo se faataitaiga, i le tulaga o se tuaoi. O le tuaoi e mafai ona i ai: o le maʻa, uʻamea, palasitika. Afai e totō se laau ina ia mafai ona ufiufi le fanua i le lanu meamata e pei o se mutia, ona sili lea ona tipiina pe a faʻaputuina le taamilo, ona susulu ai lea o lautini ma e le mago mo se taimi umi.

Tufatufaina ma toe gaosia

Ata iloga atropurpurea photo

O le agaalofa e faʻalauteleina i le vao ma fatu. O le totōina e fatu e mafai ona faʻamaonia ai na o ia pe afai e leai se togalaau i totonu o le togalaau i le taimi muamua, talu mai le taimi na maua ai fatu mai lenei togalaau i tausaga mulimuli ane, o uiga o suiga eseese o ituaiga. O le auala sili ona taatele e faʻaleleia ai le totoina o le vegetative.
Mo fatuga i lenei auala, e tatau ona filifili lapisi aupito tele e ola i luga o laulaau ma faʻapipiʻi i latou i se nofoaga fou sauniuni ma faʻamautu i aso uma ma tausiga talafeagai mo le fatuina.

O le nofoa e sili ona faia i se mamao e 10-15 cm mai le tasi i le isi. Afai e aʻafia uma tamaiti, ona mafai lea ona e faʻaumatia le faʻapipiʻi e ala i le suʻeina o "mea faaopoopo" i se isi nofoaga.

O lenei laau e mafai ona gaosia na o ia lava. Muamua lava, o le fatuina o le tagata lava ia. A maeʻa le vevela, o fatu e sasaa ese ma pikiina e le matagi e mafai ona i ai i soo se nofoaga e le manaomia i totonu o le togalaau. Tufatufaina e fugalaau (musele) e mafai foi.

Ina ia puipuia le fatuina o le tagata lava ia, e tatau ona aveese au ma uila pe a aliali. O lenei faagasologa e le o se taimi umi, ae e tatau ona faia ina ia taofia ai le taumafai e pueina le aoga aoga o le togalaau.

Togalaau toto

Tender Ayuga o loʻo fetolofi laau totō mo fanua tatala

E le o manaʻo le Ayuga e tausia lelei ma puipuia lelei i faʻamaʻi. E matua afaina ai faʻamaʻi faʻaleagaina, pala ma le aʻa, e puipuia ai le salalau o faʻamaʻi matautia i totonu o le togalaau. O se tasi o faafitauli pito sili ona ogaoga mo Zhivuchki o le tepa, oe e fiafia tele i laulaʻau malie. O se fasi iliili poʻo se iliili e sosolo solo i le 'upega tafaʻilagi poʻo le metotia a le "tinamatua" e fesoasoani e tau ai i latou - felafolafoaʻi laupapa lelei i totonu o le vai ma le afu.

Totoga o togalaau pe a uma ona fuga

Ata photo creeping atropurpurea

E pei ona taʻua i luga, o le aoina o fatu mo le totoina atili o laau e le talafeagai, talu ai ona ua leiloloa uiga autu o le ituaiga, e sili lava le aveesea o pusa fatu ao lei matutua, ina ia le mafai ai ona totoina le tagata lava ia.

I le taumalulu, afai e lava le malulu o le kiona, e leai ni lanu lanumeamata e matataʻu ma o le laau e le fiafia. Afai o le maualuga o le kiona, e sili ona lelei le ufiufi o laau i lala paʻu, laulaʻau matutu poʻo soʻo se mea e ufiufi ai. Ae ui i lea, e fautuaina le malupuipuia o paionia e tusa lava po o le a le tau o le taumalulu.

Ituaiga ma ituaiga eseese o le malosi

Mo togalaau faaleaganuu, ua fafagaina e le au faifaatoaga ni ituaiga o Ayuga, ma o nei mea uma ua fuafuaina e ufiufi ai se fasi fanua ma se kapeta lanumeamata lanumeamata, o le mafuaaga lea ua taua ai foi o le tapuni.

Mafaufau i nisi ituaiga:

Little creeper (Ajuga reptans)

Ajuga reptans o lo o fetolofi le teineititi laitiiti ata

E ola i fafo i totonu o laufanua valevalenoa o Europa, Asia i Iran ma Amerika i Matu. O latou o se taʻamilosaga i fuga o fugalaau o le vao ma le maualuga e 15 i le 25 senitimita, e ufitia i lauulu lauulu ma lauulu. Mai le aʻa rosette laulaʻau e sau mai le aʻa, o laʻau o loʻo i luga o le ala ma ni petioles pupuu i foliga e pei o le ovoid oval ma pito i luga. O le fugalaau e foliga mai o se taga e pei o le logo, o se vaega e 5-7 vaega. O petals e lanumoana pe lanumoana ma se lipine pito i luga e lua-lobed. O totogo e amata ona fuga mai ia Me, o le umi o le fugalaau e 2 i le 3 vaiaso.

Arctic Snow

O se ituaiga faatoa ola o se tasi e ola i ni paʻu ua gaosia i le manava, lea e tupu mai i le 11 i le 15 senitimita, faatasi ai ma se vaega lamolemole e faasolosolo i autafa o le laulaau i le ogatotonu ma se paʻepaʻe paʻepaʻe i autafa;

Black skallop

Eseesega ma lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana, o loʻo i ai se 'ie lanu viole i le ogatotonu. O le pito o le laulaʻau e le mafaʻasese, vaʻavaʻaʻi, e foliga tutusa ma le foliga o se laʻau. Pe a tupu aʻe i ni nofoaga lelei, o le lanu e sili atu ona susulu, tumu;

Chocolite Chip

O se mea laʻititi laʻititi e oʻo i le 6 inisi le maualuga ma lau paʻukeke ellipsoid e oʻo i le 5 simita, 1 to 2 centimita le lautele. Le lanu o laulaau e lanu uliuli po o le lanu viole. Lea lanu e le suia lanu pe a tupu i le malamalama po o nofoaga pogisa;

E tele le mamalu

O se tasi lea o ituaiga tino sili ona lelei, o le lanu o laulaau atonu e ese mai i le malamalama. O moli susulu e fai ai le laulaau lanu violisi ma pupuʻu lanu moli, i totonu o nofoaga lamolemole o laulaau ua lanu uliuli ma lanu samasama - lanu piniki;

Burgundy Gloe

O lenei ituaiga o faʻamaoni e iai lanu violē-violet, kulimi i le pito. I luga o laulaau e leai ni lanu piniki - o lanu mumu i le ogatotonu o le laulaau. Pe a le lelei le laulauina o laulaau, o le eseesega o le laʻau e sili atu ona faʻailoaina;

Sparkler e fetolofi

O lenei ituaiga o fugalaau e iai fugalaau o se lanu lanumoana susulu, e tele lau lanu lanumeamata ma toto lanumeamata ua totoina i luga o le ogaumu lea e leai ni mea e manaia ai le lanu po o ni lanu paʻepaʻe e pei o se paʻu o le pulumu.

O ituaiga sili ona lauiloa o le sila o: Variegata, Bengal, Dixie Chip, Catlins Dzheint, Pink Elf, Toffy Chip, Queen Silver, Rainbow, Brown Hets, Arctic Fox, Variegata Rubra, Atropurpurea ma isi.

Pyramidal Ayuga (Ajuga pyramidalis)

Ayuga taucity pyramidal Ajuga pyramidalis

O se ituaiga olaola olaola i le mauga mauga alpine, e 23 i le 26 inisi le maualuga ma sina laʻau pupuʻu e masani ona i ai le masani. O lapisi ma laulaau ua i ai le lanu paʻepaʻe paʻepaʻe, o fugalaau ua maua ai le lanu piniki, ua sinasina ma se lanu violē.

O ituaiga eseese o Pyramidal survivability:

  • Luga Tauleleia o se mea e sili ona manaia ma fugalaau lanu samasama. O le tagata na faia lenei ituaiga, Riotto, e manatu lelei o lenei laau e tutusa le leaga ma i le taimi e tasi e matagofie, talu ai e toetoe lava a le mafai ona faamatalaina faʻatasi ma faʻamatalaga masani;
  • Crispa - elanisi lanu meamata o laulaʻau tetele e totōina i luga o vaʻaiga mafiafia, ei ai se fuga lanumoana poʻo le lanumoana;
  • Metallica Crispa o se tamai, e oo i le 5 inisi le fugalaau, i le seleseleina o laulaau lanumeamata ma mafaufauga o le uamea.

Geneva Ayuga (Avancy Generation)

Ayuga tenacious Geneva ata o fugalaau

Homeland o Europa, Asia Minor, Iran. E tupu i luga o le fiafia ma fiafia ma vao o vaomatua. O le aʻa e 15 i le 40 centimita le maualuga, o laulaau basal e pupuu-faʻafefete, e sosoʻo i luga o le uʻu ma ona nifo alofilima. O fugalaau laiti e aoina i se taliga i se aofaiga o le 3 i le 7 vaega. Fugalaau e mafai ona i ai ni lanu eseese mai le paepae i le lanumoana po o le piniki. O le fugalaau e i ai lona tamai pito i luga, ma e tolu-lobed le pito i lalo, ei ai fugalaau felanulanuaʻi.

Chios (Ajuga chia)

Aivuga Ayuga Chios Ajuga chia

Homeland o le Caucasus, Asia Minor, Iran, le Metitirani. E tupu uma i luga o steppes ma mauga papa. O se laufanua lauiloa lenei e iai le maualuga o le maualuga e oʻo i le 20 simita ma se mea e faʻalauteleina i le faʻavae, lea e tuʻuina i lalo e se paʻepaʻe paʻepaʻe. O laʻau pito i lalo e leai se totoa e aunoa ma ni totoa po o le tolu laina i luga o le lau. O fugalaau e pei o maʻa, laʻititi, laugutu pito i lalo e lanu samasama, o fugalaau e faʻasalalauga. O lenei laau e faʻaaogaina i vailaʻau, ona o loʻo i ai le puipuiga o meatotino a le bacteriological.

Laxman (Ajuga laxmanni)

Ajuga Laxmanni

E i ai se foliga e le masani ai, o le ogalaau e tupu mai i le 25 i le afa mita le umi, e ufiufi i lauulu paʻepaʻe umi, lapoa, lautele, laulaʻau tele ma se paʻu lanu-paʻepaʻe, fugalaau axillary, tamaʻi laiti ma se lanu samasama, lanu piniki po o ni paʻu fefiloi o le lanu lanu.

Fuga o le vao (Ajuga chamaecyparissus)

O se laau pupuʻu, taʻitasi, ma le maualuga e le sili atu ma le 6 simita le umi, e iai ni laulaʻau tuʻufaʻatasi o se fulufulu lauulu, e pei o se mea faʻapitoa o se vaʻa. Mai laau e maua mai ai se manogi manaia o le falesa. O fugalaau ua faatulagaina i togavao ma maua ai se lanu samasama, e mafai ona fuga mai i le amataga o Me seia oʻo i le tautotogo.

Turkestan (Ajuga turkestanica)

Ayuga Turkestan Ajuga turkestanica photo

Faʻailoga i Sisifo Tien Shan, o loʻo maua i tumutumu o Tajikistan ma Uzbekistan. O se tamai laau ma ni lala. I luga o laʻau o ni laʻau moli malamalama, e iai le umi o le 6 ma le lautele o le 2 senitimita. I le pito i luga o laʻau o ni fuga lanu enaena lanu violē. O faʻaopoopoga mai lenei faʻalapotopotoga e faʻaaogaina i tapenapenaga mo vailaʻau taʻaloga ma le cosmetology.