O le togalaau

Alyssum totoina ma tausi ile faʻalauteleina o eleele faʻapipiʻiina e ala i le tipi

Alyssum (alyssum) o se mea faʻapitoa (o le faʻaaogaina e pei o se tausaga) e mafai ona teuteu ai soʻo se terrace, faapaologa, togalaau ma fualaau faisua. E fetaui lelei mo le totoina i eleele tatala, ma totonu o ipu, e faia ai ni vaaiga eseese o le laufanua.

Faamatalaga lautele

O lenei fugalaau manaia e mafai ona vaaia i luga o pupuni ma faapaologa, e pasi i fale maualuga. E tumu i latou i le tele o lanu eseese. E mafai e tagata uma ona filifili io latou tofo. I le maualuga, e oʻo atu i le 0.4 m, o le tele o fugalaau, e laiti ma aoina i se pulumu.

I totonu o le togalaau e matua matagofie lava le totōina o latou moega fugalaau poʻo le fugalaau fugalaau, ia faia ni mea lelei i le foliga o se suiga lelei mai le sili atu o le paʻu mafiafia i le maaleale. E fuga mai ia Me ma fiafia le mata seia oʻo i le taimi o le tautotogo. E malosi malosi le manogi o le meli.

O le manogi sili ona manogi e manatu o le paʻepaʻe, o le mea lea e sili ona totoina i paka, sikuea ma moega o le taulaga, e pei ona sosolo le manogi i se mamao umi.

Ituaiga ma ituaiga o alissum

Alyssum faʻailoa e matua faʻasao i le sogi, ae na o le faailoga o le vevela e le itiiti ifo i le - 15 ° C. Afai o le taumalulu e sili atu ona leaga, ona faigofie ai lea o le togavao, pe afai e te fufuluina i lau vela, ma tuʻimomomoina i le kiona i foliga o se kiona. O le teuteuina o le alissum ao lei oʻo i le malulu e le fautuaina, e lava le tasi lea na faia ina ua uma le fuga, ae i le tautotogo, ia mautinoa.

Alyssum e papa O le laʻau e ola i luga o le vao, e oʻo i le tau malulu. E fuga mai i fugalaau lanu samasama ua aoina i pulumu suamalie.

E i ai ituaiga eseese:

  • "Citrinum"- lanu samasama samasama, paʻu.

  • "Compactum"- matua manogi, na o le 18cm le maualuga ma mea laiti laiti.

  • "Auro auro"- maualalo, e na o le lua tausaga talu ona totoina ma fuga samasama.

  • "Plenum"- o se vao e le masani ai ma fugalaau faalua. E oo atu i le maualuga 0.4 m.

Alissum sea o lenei meaola e ola na o nofoaga ma se mafanafana o le tau. E tupu mai i le 8 i le 40 cm, o lala e ola, salalau solo i luga o le eleele, faia ai ni laau afu ma ni mea laiti e le malamalama. I totonu o le vao, na o paʻepaʻe paʻepaʻe ma le lilac o lenei ituaiga o meaola e maua, ae o le tele o lauolaola e maua mai i luga, o lona fugalaau e matauina mai le tautotogo i le autumn.

O ituaiga nei e iloagofie:

  • "Tyneey tim"- o se laufanua laititi, e tusa ma le 8 cm le maualuga, e fuga mai e leai ni laulaau e iloa i luga o se mea.

  • "Eseta Bonnet Leu Toto"- fugalaau lelei, ma fugalaau lanumumu mafiafia. E fiafia o ia i le lelei o le eleele susu. Afai e tele le susu, ona pala, pe afai e le lava, o le a le toe fuga.

  • "Wonderland Blue"- faʻatusatusa i mea lanu violē laiti. E alofa tele i le palapala eletise Maualuga 8-10cm, lautele e oʻo atu i le 30cm.

Alissum mauga o le malulu o le vaʻaia ma le luasefulu senitimita le totoina o fatu ma fuga samasama.

Alissum seaside o le tausaga taʻitasi, o fugalaau paʻepaʻe ma o le 10-15cm maualuga. E leai se mea e mafai ona faʻaaogaina, e maua ai le susu. Afai e le lava le faʻalalaʻau i totonu o le palapala, ona mafai lea ona talafeagai le faʻamalosi. A leai, o le tele o fuālaau o le a lamatia.

I le faaopoopo atu i ituaiga ma ituaiga ituaiga alissum, o loʻo i ai isi. O le au faʻatoʻa na o mai ma le tele o ituaiga eseese ma paleti o lenei laau ofoofogia.

Alyssum totoina o fafo ma le tausiga

Galuega faʻavae e aofia i le faaiuga o May. O se vaega manaia e lava le mafanafana, vevela, eleele lelei ua filifilia, lea e tatau ona faʻamaʻaina ma humus. Alissum e totolo latalata ane i maa vevela (e mafai ona avea o se auala maa i totonu o le togalaau, poo ni fale teuteu i luga o se fugalaau, soo se mea) ma papatusi.

Pe a totoina fugalaau i le laufanua, e tatau ona amanaia lo latou tuputupu ae, o lea e tatau ona e tausia se mamao pe a ma le 40 cm i le va o togavao taitasi. O pu e tatau ona sili atu nai lo le lapoa o le rhizome, ia nofo saʻo i totonu o le lua. A uma ona totōina, e matua tele lava le vai.

Faʻasusu alissum

O le tausiga o le alissum e aofia ai le tele o vaiinu, ae na o totonu o le eleele e lelei ona suavai, a le o le vai e tafe mo le umi i aʻa, o le a mou atu le laau, ma a oʻo i le lamala, a leai, e mamae ma fugalaau e aunoa ma se vai.

Manaomia le paleni, e faʻapefea ona e fuafuaina le taimi tatau? Ina ia faia lenei mea, ua lava lea e eli ai se eleele i se suo 4-5 cm le loloto, pe afai ogogo iina - e te manaomia e vai.

Fafagaina o Alissum

Mo le tuputupu ae lelei ma le fuga, ia aua nei galo e uiga i fomaʻi. O laʻau tetele e fafagaina e oʻo i le fuga, ma le taʻitasi tausaga, ina ia mafai ona fiafia i le tele o taimi, faateleina le numera o laʻei pito i luga.

Alissum teuteuina

O le tele o mea taua mo le tuputupu ae lelei ma le fugalaau o le teuteuina. Mai vao laʻau, fugalaau i le tausaga ua teʻa, o laʻau mumu ma laʻau misi ua aveesea i le tautotogo.

I le tau mafanafana, a maeʻa fugalaau, ona toe fai lea o le taualumaga, i se faaopoopoga, e seleseleina le tipu i le 8-10 cm, lea e faʻaleleia ai fugalaau fai soo. E le gata i lea, o le a toe faʻaleleia le faʻaalia o le vao, talu mai le taumafanafana na faʻalautele le lautele o le alissum. E le manaʻomia e ia se mea e gafa. E ola lelei i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga.

Alyssum fatu fatu

E lua auala e faʻaleleia ai fatu alissum: fualaʻau ma aunoa ma ni fatu.

O le totoina i eleele tatala e faia i le amataga o Me, e ala i le faatofuina o fatu i le loloto e le silia le 2 cm. O laau totō e totō i lenei auala o le a fuga mai i le leva. E mafai ona e totoina ia Novema, i le taimi o le taumalulu o le a maua ai e lala laau le filifilia o le natura ma o le malosi o le a fuga mai i le taimi.

Afai e te faʻaaogaina le lona lua, togafiti toto, ona totoina ai lea o le eleele mama ma faʻamafanafanaina, ma tuʻuina i pusa fatu, o fatu e salalau i luga ma fufuluina i luga ma le paluga eleele.

A maeʻa lena mea, ona faia lea o ni fale lauʻeleʻele (faʻapipiʻi i pepa alumini) ma tuu i se nofoaga matutu, mafanafana ma lelei. O le vevela o le potu e tatau ona i le va o le 10-15 ° C. O le a aliali mai ni ata i totonu o le vaiaso.

Alissum fatu fatuina

Ae o le aoina o fatu, e faia i le faaiuga o Setema. Mo le faia o lenei mea, i lalo o le vaomatua e faʻasalaina se fao (poʻo se ufiufi) ma faʻapipiʻi mea e le o iai i lima. O le iʻuga, e maua fatu (aveese otaota). Afai ua e tuai ma le aoina, o le a pauu ese fatu, ae e mafai ona fesuiaʻi mai lalo o le vao ma se mumu ma faamama mai le eleele ma isi lapisi.

Faʻapenaina o le alissum e ala i le vaʻaia

Vaevaega o le vao, o se tasi lea o ituaiga o toe gaosia. E ese mai i lea e le gata ina mafai ai ona e lafoina se vaomatua mamafa, ae mautinoa foi le 100% le ola, talu ona vavae ese naʻo mai laau ola maloloina o tausaga ogatotonu (mo se faataitaiga, ina ua mavae le lua tausaga). O le tafu i le eleele e leai se ese mai fualaau.

Maʻi ma meaʻai

  • O le fasipolo faasasaʻo o le mea sili lea ona matautia o meaola faalafua uma mo lenei laau, talu ai e faigata ona aveese. O le auala pito sili ona faigofie e foia ai lenei parasi o le suluina o le vao ma se vaifofo o le 1 tbsp. punetini o le vineka ma le 10 lita o vai. Ae o le tagata matua matua. O le faʻaaogaina o vailaau malolosi e le fautuaina, ona o taunuuga e ono tutupu (le lava o le fugalaau, leiloa o lanu susulu o lau, ma isi).

  • O le isi parasite o caterpillars, i le taua lea e faʻatau atu ai se fugalaau o le chamomile (fugalaau faʻamafanafana i totonu o se fale talavai) poʻo le tapaa tapaa ma fasimoli o le a fesoasoani.
  • I le vaivai o le palapala eleele ma le faʻaauau pea o le suavai, faʻalautele ai le lanu enaena - o se faʻamaʻi lea e aafia ai le aʻa o le fugalaau. E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻafitauli o le pipisi o alissum ma mosaic viral or powdery mildew.

Afai e te mulimuli i fautuaga uma, o le a lelei le soifua maloloina ma e fiafia le mata mai lea tausaga i lea tausaga.