Fugalaau

Cactus laau: uiga faʻavae ma uiga

O le laau cactus o se tasi o mea sili ona faalilolilo i luga o le paneta. O nei suimui e mafai ona faia e aunoa ma le susu mo le tele o masina ma ola i luga o eleele sili ona matitiva i le le atoatoa o meaʻai. O faailoga faʻapitoa o le cacti e faʻataga ai latou e le gata ina ola i lalo o le lā vevela, ae ia fuga foi. O le a le uiga masani o le cacti, ma o le a le natura natura latou te tutupu?

O mea e tutupu ai le cacti i le natura: tulaga tau siosiomaga

O le fanau mai o le pctly plant cactus (mai le Greek cactos) o Amerika i Saute ma Amerika i Matu. O le ogatotonu o le fausiaina o le aiga o loo mafaufau pea i Amerika i Saute, mai le mea latou te salalau ai i le konetineta i Amerika i Matu. I nofoaga e tupu ai le cacti, e mafai ona i ai tulaga eseʻese, aua o nei laau toto ei ai se tufatufaga tele, e aofia ai fausaga faʻanatura eseese. O lenei lava mea e fuafua ai le tele o ituaiga o laau tuputupu aʻe: climatic, zonal and soil. Cacti nofo i vaomatua (ituaiga epiphytic e ola i luga o ogalaau), savannas, ituaiga eseese o toafa ma fanua tuufua, ma i luga o mauga e maualuga i le 4,500 mita i luga aʻe o le sami. Ma o fea se isi mea e tupu ai le cacti i le vao? O le tele o nei mea suamalie o loʻo faʻafeiloaʻi i le ola i tulaga tuʻufua, faʻatasi ai ma timuga ma timuga vevela vevela mai le ao ma le po. Ae maise lava le leaga o le siosiomaga o le cacti o uiga ia o mauga maualuga ma o latou po le lelei o le po ma le eseesega i le va o le ao ma le po o le vevela i luga ole palapala ile 45 °. I le itu i matu, o le tele o cacti e oʻo atu i le 56 ° C. N, ma saute i le 54 ° S. w. Ole pito sili ona taua o le lautele e maua e sui o le aiga ole Opuntsevo.

O le nofoaga e nofo ai cacti i luga o konetineta e matua leai lava. O le ituaiga tele o meaola eseese o uiga ia o Mekisiko, o mauga mauga o Peru, Chile, Atenitina ma Bolivia.


Cacti o laau totō e maualuga tulaga faʻale-eletise. O nisi faailoga o le malosi o le cacti e mafai ai ona latou ola e le gata i Amerika i Matu ma Saute, ae faapena foi i vaega eseese faanatura o isi konetineta. O le mea lea, o nisi o ituaiga o prickly pear na aumai i Europa i Sisifo ma faamanuiaina ma le fiafia. I totonu o le USSR muamua, na faʻailogaina ai parsley pears i le Crimea ma le itulagi o Astrakhan, faapea foi i Turkmenistan. O nisi o meaola o le epiphytic cacti e maua i totonu o vaomatua o Aferika, Madagascar, Sri Lanka ma motu o le Vasa Initia. Ae ui i lea, ua talitonu na aumai i latou i nei nofoaga e le tagata.

O le fea o aiga e aofia ai togavao faʻatoʻa togavao o le cacti: vaega ma aiga

Mai le vaaiga o lafoga, o cacti o ni laau o le faasologa o cloves, o le aiga Cactaceae. O le faasologa o le faasolosolo e tuufaatasia ai laau totoa tele i foliga vaaia e aofia ai aiga eseese.


O le aiga o le cacti o le laufanua lauolaola, laau afu ma laau e pei o le maualuga o le 2-5 cm (Tiny blofeldia) e oʻo atu i le 10-12 m (Toa tele) E oʻo mai i le taimi nei, e leai se lafoga ma talia lautele lafoga a le aiga Cactus. O faʻafouga i lenei eria e leʻi taliaina lautele ma ua finauina e tagata atamamai. E tusa ai ma le lafoga tuai ma le lautele o K. Bakeberg, o le aiga e oo atu i le 220 ituaiga ma pe tusa ma le 3000 ituaiga. O le i ai o se tele o genera o cacti, nei togavao, ua leva ona fesiligia. Talu ai nei, e tusa ai ma le tasi o lafoga a E. Anderson fou ma sili ona aloaia, ua faaitiitia le numera o genera i le 124. O le aiga o Cactaceae ua vaevaeina i ni aiga se tolu, o se faamatalaga o le cacti o ia mea taitasi o loo tuuina atu i lalo.


Aiga Peresikioae (Pereskievye) o loʻo faʻaalia nei e le tasi ituaiga Pelaskia, numera 17 ituaiga o laau totino, e faʻatusalia i le vao e oo i le 8-11 mita le maualuga. O le tulaga ese o nei cacti o le i ai o se laʻau lignified, e ufiufi i ni uumi uumi ma ni atinaʻe lelei pe faʻaitiitia. E fesoasoani fesoasoani Spines e pipii ai i ogalaau. Faatasi ai ma le matua, o lau o le a lafoaia la lanu, ma i le taimi o le taimi malolo i taimi o vaitau malogo. O fugalaau e telē tele, e seasea ona nofo toʻatasi. Le lanu o le fugalaau e sinasina, lanumumu, samasama, moli. O fua e pei o le meaʻai, meaʻai. Latou te ola aʻe i vaega o loʻo i sisifo o Mekisiko, West Indies ma Amerika i Saute.


Aiga Opuntioideae (Tatala) o loʻo faʻatulagaina e le cacti faʻatasi ma laʻau faʻapipiʻi, foliga o le 'ie, o le gaʻo poʻo le faʻafefeteina o gaʻo ma e faʻaitiitia ai le faʻaitiitia o laulaau, ma le glochidia (laiti spines) i motu. Sui mai le genera Austrocylindropuntia, Cylindropuntia, Opuntia, Tephrocactus. O le faʻamatalaga o laau o le cactus o lenei falemaʻi e pei ona taua i lalo: o loʻo faʻatuina pe o loʻo fetolofi laau, e pei foi o laau toto, e masani ona faʻapipiʻi foliga o aluga. O fugalaau e tetele, samasama, moli pe papaʻe. O fua e tele, e 'ai i le tele o ituaiga. O le isi uiga taua o le cacti o lenei falemaʻi o ni fatu lamolemole, lea, e le pei o isi tagata o le aiga, ei ai se atigi maʻa. O le falemaʻi e sili ona tele i Amerika. O fatu laau e ola mai Kanata i Patagonia.


Aiga Stereoideae (Cereus) o le fale aupito sili ona tele o loʻo faʻatusalia e le tele o ituaiga soifuaga mai epiphytes ma le tele o meaola o loʻo ola i laau toto. O a ni uiga o le cacti o lenei falemaʻi? O sui o le Cereus e leai ni laupepa ma glochidia. Ua vaevaeina le faleaoga i ni vaega se lua (ituaiga). O le vaega o Tropical Forest Cacti (Hylocereeae) o loʻo faʻatusalia e epiphytes, o le cacti ma le fetolofi i aʻa tetele: o le genera Rhipsalis, Hatiora, Epiphyllum, Selenicereus, Hylocereus, ma isi.


Le vaega Cereus (Segeeee) o loʻo faʻatusalia mai e faʻatulagaina le faʻavao poʻo le cacti spherical mai laau laiti ma le vao i laau e pei o laau. O le vaega o lenei vaega o laau cacti e lata i le tele o Opuntsievs. O ituaiga Cereus e sili ona fiafia e aoina, e mafua ona o le tele o ituaiga ma ituaiga, ma ona o le eseesega oo latou ituaiga olaga, faapea foi ma le tele o ituaiga, vao ma fugalaau.

Ma le isi, o le ae iloa mea e uiga i le natura o le cacti, faʻapefea ona totogo nei laau ma o latou uiga.

Faʻafanua ma le vaega o le cactus: faʻaaliga o le aʻa

O piko o le cacti, e pei ona uma ona maitauina, e ese lona foliga. E masani lava ona i ai o latou ivi, e masani ona vaevaeina i papillae, o loʻo faʻapipiʻi laʻau laʻau. E tele taimi e faʻamaʻo ai ia iʻu luga, e alu ifo mai le pito i luga o le 'au i lalo, ae e mafai ona aʻafia ma feosofi. I nisi o cacti, o laumei e mafolafola ma e le mafai ona maualuga i luga aʻe o le ala. O laʻau o loʻo ufiufi i se paʻu (cuticle) mai se mea e pei o se mea e pei o se mea e puipuia ai i latou mai aʻafiaga mai fafo, e aofia ai le faʻavaveina o le susu. O le cuticle e mafua mai i se loloto loloto - le epidermis. O paleni o capillari e faʻalauteleina e atiina ae mai i le epidermal sela, e faʻamuta i le luga ma le pubescence, lea e mafai ona mailei mai le susu mai le ea ma taʻitaʻia i totonu ole tino o le ala.


O se faailoga taua o le cactus o le iai o vao tuitui. O nei vaega o le laau cactus e mafai foi ona maileia mai le susu mai le ea ma taitai atu ai i totonu o potu o le ogaumu. O lenei mea e mafai ai e laau totō ona faʻaaogaina lelei le suasusu mai le ea i le vevela vevela.

O le eseesega tele i le va o le fausaga o le cactus ma isi mea suavai o le i ai lea o isoles, lea o loʻo suia ai pulupulu axillary. Mai i motu o loʻo i luga o le 'auʻau o le aʻa, fugalaau ma fualaau aina, e pei o mai masani, ma nisi o meaola. I le toatele o le cacti, o isoles latou te feaveaʻi vailaʻau ma, i se faaopoopoga, atonu ei ai le lauulu o lauulu lauulu. I le mammillaria ma isi cacti, ua vaevaeina le isola i ni vaega se lua. O le tasi itu o loʻo i le loto (axilla), ae o le isi o loʻo i le pito o le papilla. O fugalaau ma gaioiga o sea cacti e ola mai le axilla, ma totoina e ola i le pito o le papilla. Afai e tatau ai, o le areola ma se fasi mea e mafai ona mauaʻa ma faʻaaogaina e maua ai se fale fou.

O se tasi o foliga o le cactus o le tupu mai luga mai le pito i luga o le nofoaga e taʻua o le tuputupu ae o le nofoaga. Ona o le vavaega o le tino i le tulaga tuputupu ae, o le cactus e tupu tele ma le maualuga. O le tele o cacti e ola i latou uma. O nisi o cacti ua maeʻa le tupu aʻe. I totonu o le cacti, o le vaevaega i le tuputupu ae e masani lava ona muta, ma o pine fou e sau mai motu. O lona uiga, o le fatu o le cactus o loʻo i ai se fausaga faʻapitoa. O le solia o le tulaga tuputupu aʻe e taofi ai le tuputupu aʻe o le aʻa ma fesoasoani i le faʻaalia o laulaau taamilo. O lenei vaega o le fausaga o le cactus o nisi taimi e faʻaaogaina mo le totoina o laau toto e ala i le tipi poʻo le viliina o le tulaga tuputupu aʻe. O le fatu o le cacti e aofia ai le 96% vai. O le tele o le vai, o le faʻavaega o foliga o le aʻa (o le i ai o ivi, vailaʻau, lauulu) ma uiga faʻaleagaga o le cacti e fesoasoani ia i latou e ola ai i tulaga ogaoga tuputupu aʻe.


I le faʻaopoopoga i ituaiga masani, o le natura ma le aoina e lua ituaiga o cacti ma se mea mataga mataga: gaugau ma le manaia. E masani lava, o le tulaga o le tuputupu ae o cactus o loʻo pito i luga o le au. O le tuputupu ae o le tausaga faaletausaga i lenei nofoaga e faateleina ai le maualuga ma le maualuga o le ala. O vailaʻau e faʻasaoina e sela e taofia ai le tuputupu ae o le tino lava e tasi o loʻo salalau solo i le ala. I le solia o lenei masini, e amata ona fevaevaeaʻi vavalalata tino i itu eseese o le ala. E le gata i lea, i luga o fusi, o le tupuga o le tuputupu ae o le a faalauteleina i se laina, ma o le cactus e faia se foliga o le selu, ma i ni foliga lapopoa, e amata ona ola ai siama i le aluga. O le mea na tupu, o le fuga o foliga e fai ai foliga o laʻau na tupu aʻe i vaalele eseese, ma o le foliga mataga ei ai le ogalaau ma tagata taʻitasi e leai ni fua, e tutusa ma vaega. O nei fomu e matua teuteu ma masani ona maua i le aoina. O le mafuaʻaga o ia mea na vavaeeseina, atonu o se faʻasologa lea o le tele o mea e le i faʻamalamalamaina. E talitonuina e mafai ona tupu mea eseese i toetoe lava o soo se ituaiga cactus. O mea talitutusa faapena e iloa i isi laau. I le faaopoopo atu i nei fomu, o ituaiga o laau (variegates) o le mumu, samasama, ma isi fugalaau e maua foi i le aoina. Talu ai e leai se mea e mafai ona maua i totonu o ia laau totō, e le mafai ona latou faʻapipiʻiina le carbon dioxide mai le ea ma e mafai ona ola i se tulaga faʻapipiʻi. Ina ia puipuia le foliga o nisi ituaiga o uʻu, e faapipiiina foi.


O se faʻataʻitaʻiga o se laau cactus e le maeʻa e aunoa ma se faʻamatalaga o vao tuitui. O fualaʻau o le cacti e faʻafefeteina fua o fatugaʻo. E vaevaeina i latou i vaeluagalemu ma le susulu. O le ogatotonu (spines) o loʻo tu i le ogatotonu o le isola. E tele lava ina lautele, lapotopoto pe faʻamafolaina ma e masani ona ave se matau i le pito. E sili atu le tele ma le vevela o vavalaʻau e tu i le pito i tua o le areola. O le tino o le vavao ua tumu i le pata ma isi mea e maua ai le faigata. O le aofaʻi o moli susulu i se isola e mafai ona oʻo atu ile sefulu lua pe sili atu. O agavaʻa o le tele o ituaiga o meaola, e faaopoopo atu i vao tuitui, e mafai ona uʻu ulu. Cacti o le faletalimalo o Pereskievy ma Opuntsevs i luga o puʻu e ave sina ma faigofie ona talepe vao tuitui - glochidia. E i ai ituaiga o cacti faʻatasi ma fasi pepa mafolafola mafolafola mafolafola, e fai ma faʻataʻitaʻiga, nisi ituaiga o tephrocactus. Mai cacti uma, o laʻau e lelei ona atiaʻe ua maua i Peres.

Faailoga faʻapitoa o cactus ma fetuunaiga i tulaga ola

Lavea maualuga o le cacti i le siʻosiʻomaga, i le ola i tulaga leaga e mafua mai i le fausaga o aʻa. O le tele o ituaiga o meaola e iai le aʻafiaga o aʻafiaga. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaaoga lelei e tusa lava pe itiiti se mea e maua mai. O nisi o ituaiga o cacti (mo se faʻataʻitaʻiga, o le genus o Ariocarpus) o loʻo i ai se aʻa mafiafia, ma o loʻo tele ai meaʻai e faʻamalosi. E fesoasoani lenei mea i le cactus e fetaui ma lona nofoaga ma mafai ai e le laau ona ola i tulaga leaga. I nisi ituaiga meaola, o aʻa e mafai ona oʻo atu i le mamafa o le tele o kilokalama.


Mo se ituaiga o ituaiga o ituaiga Echinopsis, Submatucana ma isi, o laasaga masani o loʻo tupu i luga o le mea autu, e mafai ona maua aʻa, latou amio. O le tilotilo mai i luga o le aʻa, e vave ona maua aʻa. I luga o aʻa o isi cacti, o fatu e faia e maua ai le ola i laau fou (root offspring). O le Epiphytic cacti i luga o 'oga e ola aʻe i luga i le ea, e maua ai le faʻaleleia atili o le susu ma le faʻapipiʻi i le meaʻai.

Faʻafefea ona fuga le cactus: faailoga, faʻamatalaga o le fausaga o le fugalaau ma le fua

Cactus fugalaau e tuua toʻatasi, i le tele o tulaga o loʻo i luga o le tumutumu, tasi i le areola. E tele a latou lanu, sei vagana ai le lanumoana. O le fausaga o le fuga o le cactus e aofia ai le tele o sima ma se maasiasi o se pestle. I nisi o meaola, e mafai ona eseese i le lanu, mo se faataitaiga, sima samasama ma le lanu lanumeamata o se pestle i Echinocereus. O fugalaau e aliali mai i luga o tuai ma talavou laiti.


E i ai ituaiga o cacti e fuga mai ai fugalaau i luga o se okeni faapitoa - sephaly (genu Melocactus, Discocactus), lea e faia i le pito i luga o le au. Ae faʻapena o se fuifui i totonu o le fuga o le fuga o le tele o fulufulu, lauulu ma faʻanoanoa. O le tele o puaʻa cactus e fesuisuiai mai le laʻititi i le telē, ma le umi ma le lautele o le 25-30 cm (faʻavae o Selenicereus). ) O fugalaau o nisi o meaola e iai le manogi (genus Echinopsis, o ituaiga o le ituaiga Dolichothele, ma isi). Fuga e tupu i le ao ma le po. O le tele o cacti e fuga i le ao i le taeao po o le aoauli. O le tele lava o taimi, o fugalaau e faʻasolosolo ma e felauai i luga o paopao. I totonu o le teritori o cacti, faʻaopopo i le matagi, iniseti ma manulele, e aofia ai hummingbirds, auai i le palota.

A maeʻa ona toto, e pei o se meaʻai, e seasea fua fua. I le tele o ituaiga o meaola, e mafai ona taumafa. O le tele o le fua e mai le 2-3 mm i le 10 cm. O fua pito sili ona tele o loʻo maua i prickly pears. E mafai ona fua mai fua i le taimi nei poʻo le tausaga a sau (genus Mammillaria). E mafai ona i ai se pipi matua mai i nai fasi vaega i le selau pe sili atu foi fatu. O se tasi o fatu laʻititi i blosfeldii, strombocactus ma paro. O fatu laʻau prickly tetele e i ai se atigi mamafa ma tumau. I le cacti o loo totoe, o le ofutele o le pulufana e manifinifi, e vaivai. O le totoina o fatu o le tele o meaola e oʻo atu i le tausaga pe sili atu, i cereus ma mammillaria e oo i le 7-9 tausaga. I le Roseocactus fissuratus, o se tulaga o le fatuina o le fatu pe a mavae le 30 tausaga ua lauiloa.

O a ni uiga masani o laau o le cactus ma mea latou te aofia ai

O nisi vaega o le biology ma le physiology. Cacti - laau lapopoa (lat. Succulentus - suamalie). O latou ogalaau ei ai le tele o vai. O se tasi o uiga aupito sili ona taua o le toto o nei laau totino o se ituaiga faapitoa o le gaosiga o le laau, ma o le uiga o isi mea suamalie. I le tele o laau toto, photosynthesis, lea e tupu i le ave o le carbon dioxide ma le faʻavaveina o le vai, e tupu i le ao. O lenei faagasologa, lea e maua ai ei latou le avanoa e ola ma faateleina ai a latou vaega, e faalagolago i le malosi o le susulu o le la, le vevela ma le vai.O le aiga o Cactus na faia i totonu o tulaga leaga o le vevela o le tau, lea e le taliaina ai le tele o mea e leiloa i le aso. O le mea lea, e le pei o le tele o isi laau totō, o le cacti o loʻo i ai se ituaiga faʻavae ese o le photosynthesis. O lona uiga, o le mimiti ma le fusia o le carbon dioxide ma le faʻasaʻoina o le okesene e le tupu i le ao, ae i le po, e ala i stomata o loʻo tatala i lena taimi. Ole maualuga o le sua o laau i le po e matua maualuga lava. I le aoauli, pe a tapunia le stomata ma taofia le faʻafefeina o le vai, faʻasaʻo le carbon dioxide i totonu o le aʻa ma faʻaaoga i le faagasologa o le photosynthesis.

Faafetai i na uiga o le photosynthesis, o le cacti e mafai ona ola i lalo o tulaga o le vevela vevela ma le leai o le susu.

O le isi uiga o le cacti o le televave o lo latou alualu i luma. O le aʻa ma le aʻa o laau totō e le mafai ona vave aʻafia se tele o meaʻai ma faʻafesuiaʻi i latou vave i le faateleina o le tele o aʻa ma le au. O lenei uiga e tatau ona mafaufau i ai pe a totoina cacti. O le naunau ia vave ona tutupu ni mea tetele ona o le faaopoopoina o le faʻamaʻiina o meaai e mafai ona liua i mea totino faʻamaʻi ma e oo lava i le oti. O le mea sili ma le fafagaina atili, o mea uma o le siosiomaga e aofia ai le aoina mai e tatau ona amanaia. Muamua lava, malamalama: o le maualuga, o le sili atu ona lelei o le eleele e mafai.

O le tamaoaiga ma le matagofie o le taua o le cacti. I le fale, o le cacti e i ai se taua tau tamaoaiga. O latou gaʻo e faʻaaogaina i meaai faʻamaʻi ma kuka. O fua e faʻaaogaina foi mo meaai, e masani lava i prickly pears. O otaota vevela o laau tetele e faʻaaogaina e avea ma suauu ma mea e fausia ai le malamalama. Cacti e faʻaaogaina e pei o fafaga manu. Ona o le maualuga o mea o le alkaloids ma isi mea, ua maua ai e cacti le faʻaaogaina i vailaʻau. O le toatele o sui o le aiga o Cactus e matagofie, faletalatu ma totonu o laau toto, e tele ona atinaʻe i le lalolagi atoa.