Berries

Tusi manu

Tulu manu (Prunus) - o le igoa taatele lenei o ituaiga tagata taʻitasi o le ituaiga Plum o le aiga Pink. I le taimi muamua, o nei ituaiga meaola na tuʻufaʻatasia i se isi itū'āiga poʻo se vaega faʻavae. E tele taimi e talanoa ai e uiga i le manulele manu, e manatuaina e le fai togalaau le pelele manulele masani (Prunus padus), lea e taua foi o le manulele po o le moa. I lalo o tulaga masani, e mafai ona maua lenei ituaiga i Asia, i Rusia atoa, i Europa i Sisifo ma Aferika i Matu. O ia manuʻi manu e sili ona fiafia e ola i eleele vaomatua, lea e latalata latalata ane ai le palapala i le eleele, i itulagi ma se tau le tumau. E mafai ona maua i pito o le vaomatua, luga o auvai, luga o oneone ma fiafiaga. E tusa ma le 20 ituaiga o manulele manu.

Vaega o le manulele manu

O anufe anufe o se laau laʻau pe leai foi, o lona maualuga e eseese mai le 0.6 i le 10 mita. Crohn e ofoofogia, faalautele. O le paʻu matte o le lanu uliuli-lanu enaena ei ai paepae papaʻe. Le lanu o laʻau talavou ma lala o le olive poʻo le peleni. O pusa laulaʻau masani e leai ni laupepa o loʻo i ai se foliga lautele pe o le elliptic ma se manoa iloga ma le maamaa mata. O latou umi e 3-15 centimita. O laʻau o loʻo i luga o petioles, i le pito i lalo o le ipu, e lua fasi uʻamea. O le umi o le taʻaloga o loʻo tafe mai i lalo mai le 8 i le 12 senitimita, e aofia ai fugalaau manogi, valiina i le lanu paʻepaʻe poʻo le paʻepaʻe. O le fuga o le fugalaau e aofia ai: 5 petals ma sepals, se pistil, 20 sima ma isi samasama. O le fua o se fulufulu uliuli foliga foliga, o le maualuga e oʻo mai i le 0.8 i le 1 cm. O fua e maua ai le suamalie suamalie ma maualuga, ma o totonu o latou fua o loo i ai se ponaivi solo. O lea ituaiga o laau e totoina ia Me ma Iuni, ma o fua o fualaau aina o loʻo tausia ia Iulai ma Aokuso.

Totoina o manulele manu i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

O le talone manu e fautuaina ina ia totoina i eleele matala i le tautotogo ma le autumn, aua i lena taimi, o le saoasaoa o fua o laau e maualuga tele. Mo le totoina, e sili ona lelei le filifilia o se laufanua vevela ma le vateatea ma le eleele susu, lea e tatau ona avea ma mea manogi pe le faaituau. Afai o le manulele manu e totoina i totonu o se fale paolo, ona susulu atu lea i le susulu o le la, ae o le faia o fua o le a tupu i luga o lala. E fautuaina e tagata taʻitoʻatasi le totōina o lenei laau i luga o se 'upega tafaʻilagi ma eleele leaga, ae e mafai foi ona totoina i le eleele poʻo le oneone. O talone manu e sili i vai vavalalata e latalata i luga o le nofoaga.

O lea ituaiga laau e manaʻomia ai le felafolafoaiga, e fesoʻotaʻi ma le tele o laau eseese o ituaiga eseese e tatau ona totō i le taimi e tasi i luga o le 'upega tafaʻilagi, ae e tatau ona manatuaina e tatau ona fuga i le taimi e tasi. Pe a totoina i le va o laau, e tatau ona faatumauina le mamao o le tele o mita, talu ai ua vave ona ola, ma o latou lala e mafai ona ausia se umi o ni mita.

Laufanua Faʻamasinoga

Pe a totō ile lauʻeleʻele palapala, o aʻa e totō aʻa lelei, ao sauniuni mo le faʻatumuina o le lua o meaʻai faʻapitoa i le eleele e le talafeagai. Mo le totoina, e tatau ona saunia se lua, o lona tele e tatau ona avea ma aʻa o le laau totō e mafai ona fetaui i ai. I le pito i lalo o le lua e te manaʻomia e sasaa ai se apa o se faʻafefiloi o fugalaʻau ma le humus, lau lauʻeleʻele poʻo le peat. Manatua o se aofaiga tele o organics ei ai sona aafiaga le lelei i luga o le paʻu o le laau, o lea e le tatau ona e sasaʻa tele i totonu o le lua. I le taimi lava lea ao le i totoina, e tatau ona faia se asiasiga maeʻaeʻa o le aʻa o le laau, aʻo aʻa uma e afaina i le faamai e tatau ona vavae ese ma umi le umi e tatau ona faapuupuuina. Otiosea uma mai le fatu laau sei vagana ai le 2 po o le 3 sili ona mamana, e tatau ona faapuupuuina i le 0.5-0.7 m. E tatau ona tuu le aʻa o le aʻa i totonu o se faavae ua saunia, ia e tatau ona ufiufi i palapala. E manaʻomia le faʻamaofiofi o le poloka poloka, ma faʻasolosolo lelei le vai. A uma ona faʻamafu le suavai i totonu o le palapala, e tatau ona ufiufi lona pito i luga o le mulch (sisi poʻo le peat).

Tausia manuʻi manu i le togalaau

O le anufe manu e le o se mea e faʻafefeteina i le natura, o lea e leai se mea faigata i lona faʻatoʻaga. I le taimi muamua, totoina laau toto e manaʻomia ona masani ona faʻafeinu. A faʻamaʻaina le laau, e tatau ona tatala le pupuni o le poloka, aʻo aveese uma vao mutia. Ina ia faʻaitiitia le fuainumera o le veleina, faʻasusu ma le tatalaina, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le lio poloka i se laʻau o mulch. O se laau matua e tatau ona fafagaina i se tulaga faanatura, faia le faiga ma le faamamaina lelei, ma togafitia mo faamaʻi ma meaola faalafua.

O se tagata matua mo masina uma o le taumafanafana e manaomia ona fafagaina i le tele o taimi, ae afai ei ai se lamala, ona tatau lea ona faateleina le numera o vai. Afai e timu masani i le taumafanafana, ona mafai lea ona tuʻu le peleni manu e aunoa ma le fafaga.

Manuʻai manu e teuteu

O tausaga taʻitasi, e faia ai le faʻamaʻaina lelei o le manulele manu, mo le mea lenei e tatau ona e aveesea uma mai mago, manua, maʻi mama ma lala, faapea foi ma i latou e fesoasoani i le mafiafia o le pale. O nofoaga e tipi e tatau ona togafitia i togalaau. O lenei laau e mafai ona fausia i le foliga o se laau lapopoa po o se foliga o se laau i luga o se mea maualuga. Ina ia mafai e le pale o le laau ona i ai se foliga o le ipu, na o le pitonuu tutotonu e tatau ona tumau i luga o le fatu pe a uma ona totō, lea e faapuupuuina i le 0.5-0.7 m, e tatau ona aveese uma isi gaʻo. Pe a tutupu mai ni fatu fou mai le ogaumu, e tatau ona taoto muamua, mo lenei faatagaga 3 po o le 4 lala, lea e tatau ona lelei ona atiina ae, faapea foi ma mamao ese mai le tasi. O le itu o le alu ese o lala skeletal mai le pitonuu tutotonu (avetaavale) e tatau ona tusa ma le 50 i le 70 tikeri. O isi aʻa uma e tatau ona tipi i totonu o se mama. O le faʻatulagaga o le lona lua o loʻo faʻatinoina i le auala lava e tasi, mo lenei faʻaaogaina mai le 2 i le 4 lala, e tatau ona aveesea mai lala o le muamua i le 0.45-0.5 m. I vaitau mulimuli ane, e tatau ona maka le isi 1 pe lua siisi, e tatau ona i ai le 2 i le 3 lala.

A oʻo ina faʻamaʻaʻaina le pale, e tatau ona faʻamautinoaina e le tupu le paʻu. E tatau foi ona mautinoa e le sili atu i le 350-400 cm le maualuga o le manulele manulele. Mo lenei mea, e tatau ona seleseleina pea lavalava, ma o lala uma lava e tatau ona faapuupuuina i le itu o le lala, lea e tatau ona taitaia lalo, lea o le a fesoasoani e taofia le tuputupu ae o le laau.

Laʻau manu felelei

E fautuaina le suʻeina o se laau i le tautotogo, ae e tatau ona saunia mo le faʻatinoga i le tautoulu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saunia se lua faavae mo se mea e faʻaaogaina. O lona telē e tatau ona pei o le aʻa o le laau ma le palapala o le lalolagi e mafai ona fetaui lelei i ai. A maeʻa le vevela o le alatele i le 5 tikeri pe laʻititi ifo lalo (e le tatau ona faʻamaisa), e tatau ona e eliina se laau i tafatafa o le pito o le lio, ona matua malulu ai lea, o le aʻa o le laau na paʻu i le malulu otaota. I le tautotogo, taumafai e aua nei vave faʻapala le palapala. Faatumu le pito o le poloka poloka i se vaega o le kiona, lea e te manaomia e ufiufi ai i le afu ma se laulau o le vao i luga. A maeʻa ona liua le kiona i le vai, e tatau ona eli se laau ma toso i fafo ona aʻa i fafo ma se paluga eleele, lea e le tatau ona liusuavai. E afifiina i totonu o le paʻu, se mea e puipuia ai mai le faʻaumatia ao faagasolo le fesiitaiga i se nofoaga fou e folau ai. O le fagogota o loʻo faʻamalieina lelei i le vai, faʻapipiʻi le taoto i luga o le taamilosaga ma agaʻi malie i se nofoaga fou e tulaʻi ai ma aʻa i luma. Pe a totoina le manulele manu, e te le manaʻomia ona aveese le afu mai aʻa. E le afaina ai le tuputupu ae o aʻa. Ina ia mafai ona toto le laau i luga o se tulaga saʻo, o le a e manaʻomia ni paʻu uila, o le tasi pito e tatau ona faʻamau i ni ogalaau tanumia loloto i le eleele, ma le isi i le ogalaau. O le uaea e mafai ona faamanualia ai le paʻu o le laau, e pei o uaua, birch bark po o le pepa malo e tatau ona tuu i lalo.

O aso muamua o le manulele manu felafoaʻi, e tatau ona maua le puipuiga mai le susulu o le la, ina ia manuia le toe faʻaleleia o aʻa. Mo faʻaaogaina vai faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaosofia ai le faʻavaeina ma le tuputupu ae o aʻa. O se laau e masani ona totōina e tatau ona tulimatai i ai o se tagata matua matua pele manu, ae e tatau ona saunia eseese mo le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, i le faaiuga o le autumn, o lona ogalaau e maualuga maualuga, ma o le eleele e tatau ona ufiufi i le manure po o le humus, lea o le a puipuia ai le aʻa mai le maalili.

Faʻailoa mai manu felelei

O le faʻaleleia o ia laau, tosoina, o aʻa ma aʻa e faʻaaoga. E le gata i lea, afai e te manaʻo ai, e mafai ona e tupu aʻe manu mai fatu o loʻo totoina ia Aokuso-Setema, e tatau ona maitauina o laau e ola mai ia i latou e seasea ona latou mauaina ni uiga eseese o le matua matua.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

E faigofie tele ma faʻavave ona faʻalauteleina laau o cherry cherry, ma o le mafuaaga lea e sili ona lauiloa ai lenei togafiti i le faʻatoʻaga. E seleseleina le seleselega i le autumn. Mo le seleselega, o lālā talavou e faʻaaogaina, ae o le umi o le ogaumu e mafai ona ese mai le 18 i le 20 senetimita. E tatau ona teuina ia afifi seia oʻo i le tautotogo, mo lenei mea ua afifiina i le pepa poʻo le ie ma faʻamamaina i se nofoaga malulu. I le tautotogo, afa o le masina ao le i totoina le eleele ile palapala, o loʻo faʻapalaina i le faʻaaogaina o se vaifofo o le potassium, ma tuu i totonu o se ipu vai ma faatali seʻia tupu aʻa. Pe a tupu lenei mea, e tatau ona totoina le tipi i le susu susu palapala. O le tausiga o mea e faigofie ona fai, e faigofie lava, mo le mea lea e tatau ona faʻafeinuina i se taimi tatau ma vaʻaia ma le faaeteete le eleele o siomia ai i latou. A maeʻa ona totoina e le laau se aʻa lelei, e tatau ona totoina i se nofoaga tumau. O le tele o fai togalaau e fautuaina le taofiofi saʻo o le oti i se nofoaga tumau, aua latou te taliaina le faigata o le gaosia.

Faʻalautele lala

Le faʻalauteleina o lenei aganuu e ala i le taoto, e tatau ona e filifilia se paranesi i luga o se togavao e tupu maualuga. E tatau ona faia se faʻavae i luga o lona paʻu, ona paʻu lea o le lala i luga o le palapala ma taoto i totonu o se olo e tolusefulu senetimita le loloto, lea e tatau ona saunia i ni nai aso ao le i faia le faʻatulagaga ma tuu ai i totonu. Lokaina le paranesi i lenei tulaga ma faatumu le fagu i le palapala, ao le pito i luga o le 'au e tatau ona tumau i luga ole palapala. I le tautoulu, ua faia ai se taotoga ma ua totoina i se nofoaga fou. O le faʻaaogaina o lenei metotia o le toe gaosia, o le tuʻuina atu e ola lelei lava.

Vaʻaia

E faigofie foi ona faʻasalalau lenei aganuu i le tui, aemaise lava pe ae mafaufau i lena mea i le 10 sikola, 9.5 aʻa aʻa i luga o le faʻatau. O le tui e faia i le ogatotonu o le taumafanafana. I le avea ai ma se vaʻa, e faʻaaogaina ai le oti, tipi ese mai i le mama.

Pests ma faʻamaʻi o manulele manu

O le pelele anufe e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi e pei o laupepa (rubella, koniotiriosis, cercosporosis), paʻu paʻu, cytosporosis, pala o laupapa, taga o fugalaau ma fua. O meaola faalavela, aphids, siaki vao, mina moa, silikorms e lei totogia, hawthorn, anufe o le manulele anufe ermine ma sovils e mafai ona nonofo i luga.

Cytosporosis

Cytosporosis e faaleagaina ai lala ma le ogalaau o le laau, lea e tau atu i le faamamaina. I totonu o le laau ua afaina i le pito i luga o le ogalaau, e mafai ona maua ai ni fatu (small blancular tubercles). I luga o se timuga, timuga, e matauina ai ni filaments pyrotic malamalama mai i ia itu. O le taimi lava e matauina ai faailoga muamua o se faʻamaʻi, e manaʻomia ona vavaeina ma faʻaumatia e le siama, faatasi ai ma laʻau felelei ma fua. I le tautotogo, aʻo leʻi amataina le lau, e tatau ona togafiti le manulele manu i se paluga Bordeaux (1%) poʻo le kopa o le chloroxide. Ia Mati, o laʻau tetele ma le ogalaau e tatau ona fufulu i le sulfate uʻamea. I le autumn, o le pito i luga o le ogalaau e tatau ona faʻamamaina e faʻaaoga ai le lime mo lenei mea.

Laʻau e pala

E amata ona tupu le pala e mafua mai ona o le malie. E aʻafia le laau i manuʻa o loʻo i luga o le paʻu o cherry bird. A o gaogao le fafie, o se suiga i ona tino ma mea tau vailaau, ma lona fausaga, ua matauina. Afai e vave ona e iloa le nofoaga e ulu ai le anufe ma faʻamamā i laupapa ola maloloina, faʻapea foi ona faia lona paluga ma le omea e fefiloi ma le fungicide, e mafai ona puipuia le laau. Afai ua amata le maʻi, ona le toe mafai lea ona laveaʻi le peleina manu.

Pepa o fugalaau ma fua

O faʻamaʻi sili ona leaga faʻaleagaina e mafai ona maua e manuʻa manu o ni taga o fugalaau ma fua. I le taimi o le atinaʻeina o le faamai, o le faaleagaina o fua, o fatu e le ola i totonu, ma o loo i luga o le fata, e aofia ai ato o le afu pathogen. Fugalaau afaina e tele lava ina mate, ae le o faia le ovary, ma o le puipuia o le laau atoa o loʻo matauina foi. Fufulu uma fualaau aina po o fugalaau. Aʻo leʻi fuga le laau, e tatau ona lūlūina i se vaifofo o le apa memea sulfate (1%), suauu uʻamea (3%) poʻo le palu Bordeaux (1%).

Malosiaga malosi

Afai o se ufiufi paʻu o lanu paʻepaʻe e aliali i luga o laʻau ma laʻau, o lona uiga o le masini faʻapena e aʻafia i le paʻu palapala. O lenei osofaʻiga pe a mavae sina taimi e itiiti se mea e iloagofie ai, ae ui i lea, o tino ola o se lauulu lanu uliuli e aliali i luga, lea e manino ona iloa. I le tautotogo, ei ai le toe amataina o le maʻi.

Polystigmosis

Polystigmosis, poʻo le rubella, poʻo le mumu mumu o laʻau o se maʻi faʻaleaga. I totonu o le mea na tupu, o le lanu mumu lanu mumu ua faia i luga o le lau, lea e manino ona iloa i luga o se lanu meamata. Aʻo lei amataina le pupuʻu, o le mea na pisia ma pusa ma le pito i luga o le poloka poloka e tatau ona sosoloina i se vaifofo o le Nitrafen poʻo le suauu sulfate, ma o lona faʻatonuga e tatau ona 3%. A maeʻa le laau, e togafitia i le Bordeaux vai (1%). Afai e matua aʻafia le cherry bird, ona tatau lea ona sosolo i se sauniuniga faʻamalosi mo le taimi lona tolu 15-20 aso pe a maeʻa.

Cercosporosis

Afai e foliga mai e le o se mea le lelei le foliga o le necrosis i luga o laupepa, o lona uiga o le laau e aafia i le cercosporosis. I luga o le pito i luma o le lau laulaau, o latou lanu enaena, ma o totonu - enaena. I le gasologa o taimi, latou te fusia, ma o le faʻaleagaina ma le vevesi o mea afaina o loʻo tausia foi. Ina ia faʻaumatia se faʻamaʻi, e tatau ona togafitia le laau ia Topa, lea e tatau ona faʻaoga e tusa ai ma faatonuga.

Koniotiriosis

Coniotiriosis faaleagaina le paʻu o lala, laʻau ma fua. I luga o vaega na aafia o le laau, o foliga vaaia o le fusia poʻo le tasi o le necrosis o se lanu paʻepaʻe foliga lanu enaena po o samasama, e iai se lanu mumu lanu moana. O faailoga Black Black pyria e aliali i le ogatotonu o nei necrosis. Ina ia togafitia ai le manulele manu, e tatau ona togafitia i se malie.

I le gasologa o le vaitau, 2 togafitiga puipuia mai iniseti leaga e faia: i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi amataina le lau, ma i le faaiuga foi o le fugalaau. Lafoa le laau i se vaifofo o Karbofos (i le 1 pakete vai vai 60 kalama), ae pe tusa ma le 2 lita o se fofo faapena e tatau ona faaaluina i luga o le kopi e tasi.

Ituaiga ma ituaiga o manu felelei i ata ma igoa

Faʻatoʻaga e faʻatoʻaga e le gata o peleti manu (o se faʻamatalaga e mafai ona maua i le amataga o le tusiga), ae o isi foʻi ituaiga meaola.

O le manu felelei o Maak (Padus maackii)

E maua i le vao i le Amur Region, Korea, Primorsky ma Khabarovsk Territories, ma Northland China. O lenei ituaiga laufanua e faʻaaogaina i le tele o taimi. O lenei ituaiga o manu na maua lona igoa e faʻaaloalogia ai le tagata suesue a le natura o Siberia ma Far East, faapea foi ma le Russianistist R.K. Maak. I le maualuga, o lenei laau e mafai ona oʻo i le 17 mita, o le foliga o le pale e lautele-pyramidal. O le pito i luga o le ogalaau e ufiufi i se paʻu mataʻalia o le samasama-auro poʻo le moli-mūmū lanumoana, lea e faʻamalosi i ata vevela. O lanu lanu o loʻo i ai se foliga elliptical poʻo le lautele, e faʻamaʻi-toso, o le pito i luga e faʻaloloa. I le umi, o lau e oʻo ile 13 inisi sima. I le tautotogo, latou valiina i lanu lanumoana, i le taumafanafana - i le lanumeamata uliuli, i le autumn - i le lanumumu-samasama po o le samasama ua tumu. O le faʻaaogaina o le tele o meaola o le lanu paʻepaʻe e aofia ai lanu sinasina paʻepaʻe e oʻo atu i le 0.6 senitimita, o lona manogi e matua leai lava. O fualaau lanu uliuli laititi uliuli ei ai le oona oona. Latou te fiafia tele i le 'ai o bears, i le fesoʻotaʻiga e taua ai lea laau o le "bear bears." O le malosi o le malulu o lenei meaola e matua maualuga lava, e mafai ona faʻafitia ai se faʻaitiitia o le vevela o le ea e oʻo ifo i le 40 tikeri. Fausia talu mai le 1870.

Tagata pele Bird Maximovich (Padus maximumowiczii)

O lenei ituaiga meaola e maua foi ile natura i Sasae Mamao. Na maua lona suafa e faʻaaloalogia ai le tagata suesue o le East K. K. Maksimovich. E le pei o isi ituaiga o laau, o lenei laau e faʻamalosi i luga o le taamilosaga o le racemose, ae o loʻo tumau pea i fua. O le inflorescences e aofia ai le 3-7 fugalaau o se lanu paʻepaʻe, lea e oʻo atu i le 0.6 cm le lautele. O fualaau lanu mumu, ao latou vevela, suia o latou lanu e lanu uliuli. E leai ni laulaʻau lapopoa laititi e pisi; i le autumn latou te mumu. O lenei ituaiga o meaola e sili ona teuteu.

Laʻau manu laiti (Padus serrulata)

I le natura, o lenei ituaiga o meaola o loʻo maua i Korea, Northeast China ma Sasaʻe Mamao. O lenei meaola e muamua lava i le ituaiga Plum, ona sosoo ai lea ma le ituaiga o Cherry. Na faʻaaogaina le faʻataʻitaʻiga o manu felelei ma isi ituaiga meaola e fatu ai le sakura Iapani. O lenei meaola na amata ona faʻaleleia mo se taimi umi lava. O le maualuga o sea lala laau e mafai ona oʻo i le 25 mita. O foliga o le pale o le ovoid. Lentils, o loʻo i luga o se paʻu lanu enaena-enaena, faʻaauau mo se taimi umi. O lapisi o le laulauina poʻo le ovoid pepa i le pito i lalo o loʻo faʻasolosolo, ma i le apex latou te matua vavalalata. I le amataga o le tautotogo, o le pito i luma o laʻau o le lanu violē po o le apamemea, i le taumafanafana e lanumeamata ma moli, ma i le tautoulu o le lanu enaena ma le enaena. O le lau o le lau o le laulaau e valiina i se lanu mumu, aʻo vele ua ufiufi i le paʻu oona. E le gata i lea, e lua fugalaau lanumoana pe paʻepaʻe, e oʻo atu i le 30 mm le umi. Fugalaau e tatala i le taimi e tasi i laʻau. O sea laau i le taimi o le fugalaau e foliga manaia. Ma o le mea sili ona matagofie e maua i ituaiga e pei o le piniki ma le paʻepaʻe.

Penisini Penisini Penisini (Padus pennsylvanica)

O le mea na fanau ai lenei ituaiga o Amerika i Matu. O lenei manulele manu e fiafia e ola i luga o vaomatua ma tafatafa o vaitafe. O se laau poʻo se ogalaau tetele e oʻo i le maualuga o le 12 mita. O se ogalaau lapoa e ufiufi i le paʻu mumu-cherry, o lanu enaena ua vali mumu. O le foliga o le pale e le lelei. O lanu lanu meamata lanu meamata e leai se mea e tasi pe aloese mai le foliga, e pei foi o se mata maoaʻe ma se pito mafiafia. I le autumn, e lanu mumu lau. O le faʻasologa o le racemose e aofia ai fugalaau papaʻe e 3-8. O fua o ni meaʻai laiti e mafai ona 'aina. O le manu e sili ona mataʻina o manu e foliga mai e fuga mai i le autumn. E teteʻe ile lamala ma le malulu. Fausia talu mai le 1773

Bird cherry sior (Padus ssiori)

I le natura, o lenei ituaiga o meaola o loʻo maua i Sasaʻe Sasae, Sasa Sakata ma Northern Japan, ma e fiafia e ola i vaomatua mauga. O le laau e oʻo i le maualuga o le 7 mita. Lautetele paepae o lanu paʻepaʻe o loʻo i luga o le paʻu o se lanu enaena uliuli. Faatasi ai ma le matua, o le pale ua amata ona pala. O le umi o laupepa laʻau ma le faavae o le fatu e tusa ma le 14 inisi le umi, e le ogatasi le faʻasolosolo i le pito, tusi i le apex, se ese le ese pe foliga mai. O le umi o le tele-flowered racemose inflorescences e tusa ma le 15 simita, o le lautele o fugalaau e tusa ma le 10 mm. O fua o le tele o meaʻai o le fulufulu ma le lanu uli.

Aisa manu manu (Padus asiatica)

E maua i le natura i Sasae Sasae ma Sasaʻe Sasaʻe; o lenei meaola e fiafia e ola i vaomatua ma lolovaia. O sea laau e oʻo i le maualuga o le 17 mita, e foliga foliga tutusa ma le cherry bird. O le eseʻesega o lenei meaola o le i ai o se lanu mumu lanu mumu i luga o lau o vine ma maualuga tele le tetee atu i le kiona.

Bird cherry antipka (Padus mahaleb), poʻo le magalenka

E maua i le vao i Asia Itiiti, i Asia Tutotonu i le Pamir Altai, i Europa i Saute ma le Caucasus, e fiafia le manuʻalelei lenei e ola i luga o le eleele papaʻi i totonu o vao vao. O le igoa Latina o lenei laau e maua mai i le gagana Arapi, i Amerika e taʻua o le pele o Lu Lucy, po o le cherry legi. O lenei meaola eseese e ese mai i isi i le fausaga o inflorescences - o se pupuʻu pupuu ma palamole, e aofia ai le 5-14 fugalaau, e foliga tutusa lava ma le talita. O lenei ituaiga meaola o loʻo faʻatusalia e se ogalaau poʻo se laau e leʻi umi. O le paʻu o se lanu uliuli enaena ei ai se manogi faapitoa. O le foliga o le pale e lautele. Ole lanu, lapotopoto, laʻau, lau laulau e mafai ona oʻo i le umi e 9 inisi le uumi, o latou pito i luma e paʻu lanu meamata, ma o totonu o loo valiina e sili atu le lanu, aʻo ufiufi i le lanu samasama samasama. O le umi o inflorescences e tusa ma le 7 inisi le umi, e aofia ai fugalaau laiti e oʻo i le 15 mm. O fualaau mama suamalie ua valiina le lanumoana, o le lautele e tusa ma le 10 mm. Faatoaga togalaau:

  • tagi - o lala ua paʻu;
  • samasama fua - ao latou vevela, o fua e le liu uliuli;
  • motusite - o le lanu o le laʻau e mama atoatoa;
  • papaʻe paʻepaʻe - o le pito o le paʻu pepa o loʻo i ai se tuaoi paepae;
  • mataga - O le pale matagofie o loʻo i ai sona foliga lautele.

Fuga o manu manu (Padus fusi)

O lenei laau e sau mai East Asia, o lona maualuga e tusa ma le 10 mita. O le tetee i le kiona e maualuga tele. Faʻatoʻa tupu tele lenei meaola i lenei faatoʻaga.

O le pele cherry (Padus serotina)

E maua i le natura i Amerika i le teritori mai le Fagaloa o Mekisiko i Vaituloto Tele. O lenei meaola na faaigoa ona o le tuai o le fuga, lea o loʻo matauina i aso mulimuli o Me poʻo Iuni, ao fua mai fua i aso mulimuli o Aukuso. O lenei laau e taua foi o le cherry black (e fesootai ma le lanu o le paʻu) po o le peleni (ona o le tofo o le fua). O lenei laau e fai ma sui o laau talatala ma se pale lautele po o se laau umi (maualuga e tusa ma le 20 mita). O le paʻu o loʻo valiina i se lanu uliuli sili ona pogisa. O le matagofie o laupepa lafoaʻi o lapisi lapopoa o loʻo i ai se lapopoa ma le lanu uliuli, latou te oʻo i le umi pe a ma le 12 inimita. O le lanu o le pito i luma o le ipu ua sili atu le pogisa nai lo le sese. I le autumn, o le lanu o laulaau e suia i le tele o lanu samasama ma le mumu. O le fausaga o le racemose o le laulamu lauulu i lalo o le fogafale e tusa ma le 14 inisi le umi, e aofia ai fugalaau paʻepaʻe, e oo atu i le 10 mm i le isi itu, e le taua. O fualaau lanumoana e maua ai le tofo. Peʻa teuteu:

  • pyramidal - o foliga o le pale e vaapiapi tele;
  • tagi - lala e tusi i lalo;
  • motusite - i luga o laʻau lanumeamata lanumeamata o loʻo i ai ni paʻu ma ni lanu samasama;
  • uta - pepa lapisi pepa e umi lava;
  • matala - lapisi laulaʻau lauusiusi e foliga tutusa ma laulaau laulaau;
  • fern leaf - o pepa laupepa e faʻaauau ona faʻasese;
  • terry - Terry fugalaau.

Fausia talu mai le 1629

Manua Bird Virginia (Padus virginiana)

E afua mai i le itu i sasae o Amerika i Matu, e fiafia o ia e ola i vaitafe. O lenei meaola e talitutusa lava ma le manulele manu, ae e ese mai i laʻititi laiti e le o vavaeeseina mai le mama. I le taimi lava lea e tasi, o fatu o le vine o loo oomi i luga o pou o le cherry bird, ma o le uumi e 1.3 cm. O lenei ituaiga o laau o loo faatusa i ai se laau, e maualuga lona maualuga i le 15 mita, o le pale e lanu. O le paʻu felafoaʻi e lanu uliuli. O lapisi laupepa lapopoa o laupepa lapopoa, o loo i luga o le faatausiusiuga, latou te ausia le umi e 12 centimita. I le taimi e amata ai, o laulaau lanu meamata-lanu enaena, i masina o le taumafanafana ua paʻu lanu meamata, ma i le tautoulu o suiga lanu i le lanu mumu-samasama. Ole faʻailoga ole faʻailoga ile umi ole 15 senitimita ma e aofia ai fugalaau paʻepaʻe, e oʻo atu i le 1.3 cm le lautele e iai. I le taimi muamua latou mumu, ae a oʻo i le matua latou te liu mumu. O le tele o le fiafia o le foliga o lenei ituaiga, e igoa ia Schubert: i le 15 o ona tausaga, o lenei laau e maualuga lona 300 i le 400 cm, o lanu lanumumu lanumoana ua vali lanumeamata, lea e iu lava ina suia i le lanu mumu, tautau o le ituaiga racelose e aofia ai fugalaau paʻepaʻe, 10 mm. Na faʻaleleia talu mai le 1950. O lenei ituaiga meaola e iai isi faʻailoga mananaia:

  1. Atropurpurea. O loʻo faʻatusalia mai e se ogalaau po o se laau tele, o lona uiga o le tuputupu vave vave ma ausia le maualuga o le 15 mita. O le lanu o le paʻu e lanu uliuli, o le lanu e lanu viole. O fualaau mūmū mūmū mūmū e maua ai le tofo.
  2. Dawn. O se vaega e le o faʻamalosia e le tagata lava ia, o lona maualuga e le sili atu i le 300 centimita. Inflorescences e matua tele lava. O le tofo o fualaau suamalie o le tart, suamalie, ma o le lanu e lanumoana.
  3. Narym ma Taiga. O le maualuga o ia ituaiga e le lelei ai le ola o le laau e mai i le 350 i le 400 cm. O le pale o se mea ofoofogia, o mea leaga e matua tele lava. Le lanu o le fua o le lanu mumu, ma o le lanu suamalie suamalie o le samasama.

Faatoagaina e le Faatoaga le tele o ituaiga eseese o manulele manu, mo se faataitaiga:

  1. Sakhalin black. O le maualuga o sea lava laau e leai se ola e mai i le 6 i le 7 mita. O le pale matagofie o loʻo i ai se foliga tele. O laupepa lapopoa e lapoa, o faʻalavelave e tele-faʻafefe. O fua e vave sala ma maua ai se mea suamalie, sina lanu tino.
  2. Alofa. O le maualuga o le laau e mai i le 350 i le 400 cm. O faʻasalaga uumi umi e aofia ai fugalaau manogi manogi. O la latou lanu i le amataga o le fuga o le mumu uliuli, ona liua paepae.
  3. Tafeaga. O fugalaau fugalaau o Terry e maualuga lona faʻaogaina.
  4. Seagull. O le maualuga o le laau e mai le 4 i le 4.5 mita. O le tele o ituaiga racemose inflorescences e aofia ai fugalaau tetele lanu paʻepaʻe.
  5. Meteo. O fugalaau e paʻepaʻe, o le palasi e umi lava (pe tusa ma le 20 simita).

O loʻo i ai se fuainumera tele o ituaiga faʻatoʻa na fananau mai ona o le faʻasalaina o ituaiga eseese:

  1. Pulu molī. E i ai i le laau se pale matagofie mafolafola vaapiapi ma e oʻo atu i se maualuga e tusa ma le 5 mita. O le lanumeamata lanumeamata o laupepa laʻau i le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana ua suia i le lanu uliuli. O le umi o le semi-penetrating racemose inflorescences e mai le 10 i le 14 senitimita, e aofia ai fugalaau paʻepaʻe.
  2. Maualuga le fiafia. O le kulupu e fatuina e ala i le sopoia o le manoa cherry bird ma le manulele manu manu Virginia. O le maualuga o le laau e tusa ma le 8 mita, o le foliga o le pale e vaapiapi tele. O le paʻu mataʻutia o loʻo i ai se lanu enaena lanu enaena, o pepa laulaʻau e foliga foliga mai. E tele le umi e 14 i le 15 senitimita, e aofia ai le 35-40 fugalaau paʻepaʻe, e oʻo atu i le 1.5 cm le lautele. O fualaʻau ua i ai se lanu uliuli, e toetoe lava o le lanu uliuli, o le tofo o se pulupulu lanumeamata lanumeamata-malie, e suamalie, tart.
  3. Mavra. O le foliga o le pale o le lautele-pyramidal, o lala i pito i lalo. O fugalaau, fugalaau ma laʻau e talitutusa ma le Late Joy, ae ua sili atu le pogisa o lanu o le fua.
  4. Lanu uliuli. Vaʻaina o le vaʻa. O le maualuga o sea lava laau e leai se ola e mai le 5 i le 6 mita. O lau laʻau laʻitiiti e iai lanu lanumeamata lanumoana. O le tele o fuga o le fulafula o se fulafula paʻu e aofia ai fugalaau tetele. O fua e lanu uliuli, o le lanu-lanumeamata e manaia lelei.

Faʻaaogaina o le manulele manu: manuia ma faʻaleagaina

Mea aoga o le manulele manu

E leʻi leva tele, na faʻamaonia e saienitisi o laulaʻau ma fualaau o manuʻalelei o loʻo i ai mea faʻamalolo, ae o le taimi muamua na faʻaaogaina lautele i isi vailaʻau. O teuteuga, o meaʻai ma ogatotonu e faia mai ai.

O fua e aofia ai pectini, tannins, sugars, meaola faʻasaina. Amygdalin glycoside o se vaega o le paʻu, fatu, laʻau, ma fugalaau; i le taimi o le faʻamavaega, faʻasaʻo mai le acid hydrocyanic. O le tuufaatasiga o lau ma fualaau aina e aofia ai le suauu taua, resini, flavonoids, phenolcarboxylic ma ascorbic acid, gutu ma trimethylamine.

O le anufe anufe e iai le antimicrobial ma faʻapipiʻi meatotino, ma o le mea lea ua faʻaaogaina mo le manava ma isi faʻafitauli o le intestinal. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai faʻaoga. O teuteuga ma meaʻai o le diuretic ua saunia mai le paʻu; e fautuaina i latou mo fatu ma fatu fatu. O lenei fala o loʻo i ai foi ni mea faʻaleagaina, o lea e faʻaaoga ai mo le vevela ma le malulu. E faʻaaogaina foi mo gaogao gaogao. Laʻau o manu e fufulu lou gutu i stomatitis, fufulu ou mata i le purulent conjunctivitis, faʻasaʻo ma se faʻamaʻi o le maualuga o le respiratory tract ma le tonsillitis. E fesoasoani foʻi i faʻamaʻi tamaʻitaʻi.

Contraindications

E le mafai ona e 'ai i ponaivi manulele, aua a oʻo i le faʻalavelave o le gaosiga o le tino, faʻapisia le acid hydrocyanic, lea e mafai ona mafua ai le tiga matuia i le ulu. O fafine ua maʻitaga e faʻatagaina le faʻafefe o le manogi o le manulele manu ma faʻaaoga soʻo se oloa ua saunia i lona faavae. I soo se vaega o le laau o alkaloids, ma o le mea lea e le faʻaaogaina i vailaau masani.