O le togalaau

Chicory salad Witluf

A o ou faigaluega i mea e uiga i lenei laau, sa ou ofo i le faigofie ma le manaia o loʻu agaga. Sa amata ona ia vaavaai mo le mafuaʻaga o lenei tulaga, e foliga mai, aua o ai oi tatou e le o le a fai i lalo o lena vaivaiga? Manatua, i Tolstoy i le "Taua ma le Filemu": o loo i ai ni alii se toalua o tutu ma tilotilo i le nofoaafi o pasia i latou i le steppe. "O le a le malosi e faʻaulu ai se vaʻa vevela?" - fesili le tagata e tasi i se tasi. O le manatu mulimuli, e foliga mai, o le mafau- fau ma le mafaufau loloto o ona vaega avanoa o le tino ma tali atu ma le faamalieina mo ia lava: "Faanatinatiina le locomotive." Ma sa matua faamalieina lava i laʻua ona sa la maua le mafuaʻaga mo le fesuiaiga o le afi. O lea la ua ou i ai ma laʻu salatini sikiki, ma vaavaai mo le mafuaaga o le matagofie o loʻu agaga i totonu.

Vitlouf, Palemeni Endive, Salati Chicory. © David Monniaux

Muamua, o lenei salati o se ituaiga o chicory masani, e masani ia te au mai le tamaititi i tua. Na matou taʻua o se fugalaau lanumoana, ua tupu tele i le steppe avanoa o le Prikhaper Territory. Ma na o le tasi oi matou, o Volodya, o le sa avea ma o matou taitai ona o lona malosi, o le ola ma le poto masani i le olaga, na taʻua ai o ia, e pei ona matou manatu, saienitisi - "Afa". Ma matou te gatete uma i luma o lana felafolafoaiga.

Lona lua, i le taimi nei mo le tele o tausaga ua maua nei e le chicory se pemita nofomau i totonu o loʻu fale: o laʻu avā na te vave faʻaaogaina le kalama nai lo le kofe masani (Pasila, Nicaragua, Cuban, ma isi), ma talitonu o le kofe chicory e sili atu ona maloloina . Ae ia te au, o mea e fai ma vaisu o laʻu ava o se mea paia. E ui lava, talu ai sa ou ola i ni nai tausaga i se tasi o atunuu tifipati o loo i ai le kofe moni o lona atunuu, semanu e mafai ona alofa ia te ia ma sili atu ia te ia.

Lona tolu, na foliga mai ia te aʻu le saladiga selu o se laau e le masani ai aua o ona vaega uma e mafai ona faaaogaina - e pei ona latou fai mai, ma aʻa ma togafiti. O aʻa (tubers) e faʻaaogaina e fai ai le kofe, ma o luga maua mai e ala i le faʻamaʻiina mai aʻa laau i le taumalulu e faʻaaogaina ai sapalai maloloina lelei ma isi itu ipu mo ipu autu.

Ma, mulimuli ane, lona fa, o lenei fualaau faisua e aoga tele i lona gaosiga. O le au faifaatoaga e finau faapea o le fua o le seleselega o'oti na maua e ala i le faʻamaʻiina e oʻo atu i le 15 kilokalama i le sikuea mita. mita (aʻa o togalaau mo faʻasalaga ua totoina i pusa vavalalata). Ma i le togalaau mai le sikuea e tasi. mita e oʻo atu i le 35 pcs. aʻa aʻa, po o le oʻo atu i le 4.5 kilokalama. E tatau ona manatua i le mafaufau, mo le faʻasiliina, e sili ona lelei le faʻaaogaina o aʻa laiti (3-5 cm le lautele), ma faʻaaoga aʻa laiti mo le faia o kofe. Ina ia faia lenei mea, o le a vaeluaina i totonu o ni lio, mago i totonu o le ogaumu, ona faʻaaoga lea e fai ai se kofe kofe.

Vitlouf, Palemeni Endive, Salati Chicory. © Slick

O isi aoga aoga a Witloof na popole ai ia te au i se tikeri maualalo, e foliga mai ona o le tele o fualaau faisua e faamaloloina ma aoga tele i tagata. Ma o Vitlouf: o ona faʻamalologa - o le intibin glycoside, o loʻo maua i le kapeti Vitlouf, fesoasoani e faʻaleleia le faʻatinoina o le tino, faʻaleleia le metabolism, ei ai sona aoga aoga i le ate, fatugaʻo, pancreas, toto totoga, fatu cardiovascular ma le totoga tutotonu. Goabies o loʻo i ai faʻamalosi, gaʻo, gaʻo, masima minerale o le potassium, calcium, phosphorus, sodium ma le uʻamea. Faʻamatalaga faigofie o digestible inulin mo le oʻo atu i le 20% o le aofaʻi o meaʻai gaʻo, lea i luga o le vaeluagaina o le mea taua lona lua - fructose. E sili ona aoga mo tagata e maua i le maʻisuka.

O foliga olaola o Witloof

O se faʻalauiloa lenei laau totō o loʻo faʻaleleia i le aganuu o se tausaga faʻale-lua. I le tausaga muamua, o se rosette o laʻau lapopoa ma aʻa o aʻa e tutupu mai fatu, lea e faʻaaogaina e faʻafefe ai ipu e faʻaaoga mo meaai. I le tausaga lona lua, o se faʻalauga saʻo e oo atu i le 1.5 mita le maualuga e tupu mai i aʻa o le aʻa. O fugalaau e laiti, lanumoana (itiiti ifo - paʻepaʻe), e aoina i ato e le o ni mea, e tuʻua pe faʻaputuina i pito o paranesi poʻo paʻu o lau. Fuga - achene lipine, enaena, 2-3 mm le umi. Eseese o Moli, fautuaina mo le avetaavale o ulu ulu kuka ma maua ni fualaau salalau fou.

Vitlouf, Palemeni Endive, Salati Chicory. © hoeveboka
  1. Cone (ituaiga o fale) - mo le faʻasalaga i potu vaʻaia e aunoa ma se malamalama, e le gata i fale ae leai ni palapala, ia Tesema-Ianuari. O le vaitau mai le tele o fatu laau i le faʻasologa o tomai e 98-114 aso. O le vaitaimi o le faʻasaina (mai le totōina o aʻa i le tele o ulu o kapisi) o le 17-30 aso. O le aʻa o le aʻa e paʻepaʻe, ma e 35 mm le umi, o le umi o le 15-20 cm. O le ulu e faʻasolosolo, o le pulupulu e paʻepaʻe, mafiafia. O le vevela tumau e fautuaina pe a le o lalo ifo o le 7 ° C le faʻasao ma e le maualuga atu i le 16 ° C. O ulu o le seleselega e tatau ona faia pe a oʻo le ulu i se maualuga e le sili atu ma le 15cm.
  2. Rocket (ituaiga o ituaiga) - o le vaitau mai i le vaomatua i le tulaga faʻapitoa o aʻa aʻa o le 130-155 aso. O le aʻa o le aʻa e faʻafefeteina, e paʻepaʻe, paʻepaʻe, e oʻo atu i le 250 g. O le taimi faʻamalosia e 30 aso. O le ulu o kapeti e faʻaloloa ma aloese, o le eletise, 12 cm le maualuga, 5 cm le lautele. O le ulu o le ulu e paʻepaʻe, mamafa 85-100 g.
  3. Faʻamatalaga mai fafo: Extrella (mo vave faʻamaʻi); Vitlouf Danish ma Mitado (mo le taumalulu-taumalulu); Tardivo (mo se taimi mulimuli ane), faapea foi ma le Express, Fua, pepa. O lea la, aʻu uo, e tele naua e filifili mai ma e faʻataʻitaʻi ai.

Tuputupu ae

Vitlouf ua taʻua o se togalaau malulu: o aʻa o nisi o ituaiga e totoe mo le taumalulu e mafai ona malulu lalo e itiiti ifo i le 30 tikeri. E fiafia o ia i le susu ma e manaʻomia faapitoa lava le suasami o eleele i le taimi o le faʻavaeina o aʻa. O eleele e leai se mea e le faaituau e sili ona lelei; Faatasi ai ma le leai o se vaega o le potassium i le fugalaisa, ua vave ona seleseleina ai Witloof, ma o ona lanu e mumu ma ua mamae. I le faʻaopoopoga, pe a faʻaofiina le laʻau fou i totonu o le eleele, aʻago faʻamalosi fatu ma maua mai se faʻaaliga e le faʻapitoa.

Vitlouf, Palemeni Endive, Salati Chicory. © Erik

E le fautuaina e tupu le fualaʻau pe a uma le salati, kāloti, pasisa, pateta, tamato, kukama, kāpeti ma lekila ua avea ma sili sili ona lelei. A o tuputupu ae e ala i le totoina saʻo o fatu i totonu o le palapala, ua fautuaina e faʻamafanafana le palapala e oʻo i le 7-9 tikeri. C, e masani lava ona tupu, e fuafua i le vaega o le galueaina, i le afa lona lua o Me - amataga o Iuni. O le loloto o le totoina o le 1-1.5 cm. O le mamao i le va o laau pe a maeʻa le 10-15 cm.

O le tausiga o le Belgian Endive e aofia ai le fafagaina masani, totoina o le laina-laina ma le pito i luga. I le vaitau o le tuputupu ae, e fautuaina e tauaveina se tasi pe lua ni laei ma ni fomaʻi faʻapitoa. E tatau ona manatuaina o le suavai o le eleele ma le maualuga o le suavai, e faigofie lava ona aʻafia le letus i le paʻu palapala, pala, o lea e sili ai le faʻafeinu i le taeao, aloese mai le vai e ulu atu i lau. Ae ui i lea, ona o le leai o se vai, o laulaau e le oʻo i le tele o lapoa, vevela, vevela. I le vevela, timu vevela ma le leai o se malamalama, o le laau e vave ona fausia ni peduncles. O le maualuga o le taumafanafana mo lona tuputupu ae e iloiloina faatasi ma le 10-17 ° C. O fualaau toto e mafai ona malulu i le eleele i lalo poʻo le leai foi o ni malutaga, e fuafua i le totoina o ituaiga ma le faʻatoʻaga.

Vitlouf, Palemeni Endive, Salati Chicory. © Edible

O le seleseleina o Witloof e faia ia Setema (i le tau vevela, aʻo lei amataina le kiona). Mo le faʻasalaga, e tatau ona tuʻuina faʻatoʻa laau toto e aunoa ma ni taʻaloga ma e aunoa ma ni laʻau faʻafefe. E fautuaina le vaega mulimuli e faʻaaoga e pei o le salati salati. Ina ia aveese le oona mai laulaau, tuʻu i le vai inu mo le 1 minute poʻo le susu i le vai faʻafefe mo le 2-3 itula. I le gaogaina o togalaau aina, o le tumutumu ua vavae ese i le mamao e 2-3 cm mai le ulu e aunoa ma le faaleagaina o fatu fatu. O fualaau toto e faasoasoa i totonu (laʻititi i le 3 cm), medium (3-5 cm) ma lautele (sili atu i le 5 cm). E mafai ona teuina ni fualaʻau (mo le faʻasaina) e pei o kāloti, faʻapipiʻi faʻapipii i pusa, faʻafefete i le oneone vevela, paʻu pe o le vao, tuʻu le pito i luga mo le lele. Aʻo leʻi faʻamavaeina, o loʻo aʻafia fatu i le vevela o le 2-3 ° C ma le 95% ma lelei le faʻaleleia o le ea, lea o le a faʻavaveina ai le fausia o pipi i le taimi o faʻasalaga.

Vitlouf, Palemeni Endive, Salati Chicory. © Edible

O le vavalalata ma le faʻamaeʻaina o fuʻa fuʻa ua faia i le pogisa. O le faagasologa sili ona faigofie: ia ufiufi le atigi pusa, lea e tuu i ai le tubers, ma se ie e le mama ma tausia i le vevela o le 8-10 ° C i se potu talafeagai mo lenei mea. O le tulaga o le vevela o le faʻasalalauina e taua tele, aua i le vevela o le 15-17 ° C, o ulu o kapisi latou te taofiofia lo latou ita, ae oʻo lava i le 8-10 ° C latou te suamalie, e toetoe lava a leai se mea e le iloa. A maeʻa ona faʻaali mai ulu o kapisi, pe a ma le masina mulimuli ane ua vavae ese i latou i se vaega o le aʻa ina ia latou le salalau ma teuina i totonu o le pusaaisa, lea e taofi ai lo latou tofo ma le maketi mo le 3 vaiaso. O lenei faagasologa e mafai ona faatinoina i se isi auala. A maeʻa le seleseleina o fatu, ona eliina lea i totonu o atigipusa ua tuu i totonu o se fale koli, fale lauʻeleʻele, lalo, pulou. O vavalalata e tuʻu vavalalata le tasi i le isi, faʻamamaina ma ufiufi i luga ma pe tusa o le 25 cm o le oneone susu, eleele, peʻa poʻo le vao, pe ufiufi i se ata tifaga. O le muamua 7 i le 10 aso, o le vevela o le palapala ma le ea o loʻo tumau i le 10 ° C, ona faʻateleina lea i le 16-18 ° C. A maeʻa le 25-30 aso, pe a oʻo atu le ulu o kapeti i luga o le palapala e ufiufi ai i latou ma maua ai se foliga vaaia ma foliga matagofie, o le fualaau aina, lea e aoga tele mo le taumalulu, e seleseleina.