O le togalaau

Aisea ua le maua ai le radish?

O se tasi o fualaau faisua amata i totonu oo tatou moega o le susulu. Matou te faʻafesoʻotaʻi faʻatasi i le tautotogo o le tautotogo, lava le faʻamaoni ma le manumalo muamua i togalaau. Ae ui i lea, e masani lava o le radish e avea ma uluai toilalo o le vaitau o fualaau faisua. Sei o tatou tilotilo pe aisea e le manuia ai i taimi uma le susulu, ma pe o le a le mea e fai e faʻafiafiaina ai lana seleselega.

Radisa

Lafoaʻiina (poʻo le fugaina) faʻasalalau

Masalo, na feagai uma fai togalaau i le faafitauli o le susuluina o radishes. E foliga mai o tagata uma e totōina i le taimi, ua lava le vai, ma nai lo le fausiaina o aʻa o le aʻa, ua aumai e le radish se aū e amata ai ona fuga. Aisea? Atonu e tele mafuaʻaga mo lenei mea mataʻutia:

  1. masalo o le susuluina o fatu na aoina mai laau na totoe mai le seleselega o le tausaga talu ai ma e lei filifilia e tusa ai ma uiga lelei;
  2. masalo na totoina le radisa i le leva o le taimi, ma o le aganuu na vave ona tali atu i se aso umi atu nai lo le mea e tatau ai mo le faataatiaina o le fua;
  3. masalo o se ituaiga le manuia na filifilia e le fetaui ma le afa o fesuiaiga ma tulaga tuputupu ae.

O le mea lea, ina ia aloese mai le faafitauli o le fuga o le radisa, e tatau ona luluina i le taimi lava e amata ai le palapala seia oo i le ogatotonu o Me, po o le faaiuga o Iulai - amataga o Aokuso, pe a le sili atu i le 14 itula le ao, e na o fua eseese o le varietal, le taimi matua o latou taʻitasi.

Lanu o le susulu. © Rev Stan

Umi vavae, tamai aʻa

E tupu foi le malosi o le radish i le tumutumu, ae e le o le atinaʻeina o aʻa o le aʻa. O lenei faafitauli e mafai foi ona avea ma se taunuuga o nisi mea sese i le taimi e tasi:

  1. totoina o faatoaga ma le leai o se malamalama;
  2. Toto loloto i le eleele;
  3. sili atu fualaʻau;
  4. soona inu tele.

Ina ia mafai e le radish ona tupu atoatoa, e le gata o se laumei lanumeamata, ae o se aʻa o le aʻa, e le tatau ona lūlūina i totonu o se fale paolo, e le tatau ona vele. O fatu e tatau ona totō i le loloto o le 2 - 2.5 cm i luga o eleele lamolemole ma le 1 - 1.5 cm i luga o eleele mamafa. Na totoina na o luga o na moega na faʻalauiloa mai ai meaʻai i meaʻai muamua. Mātauina se faiga faʻafeinu faʻamafanafana seia oʻo i le faʻavaeina o aʻafiaga o le aʻa, faʻatupulaʻia lemu i le taimi o le atinaʻeina o le laʻau moni muamua ma tele i le vaitau o le radish ovary.

Matagofie ae leai

O le tele o taimi e feagai ai ma faafitauli, o se mea e leai se aoga, e leai se aoga. O lenei mea matautia e leai se mea e sili atu na i lo se mea e tupu i le tele o mea faʻalaʻau. O le radish ua faʻasalaina i le lalagaina o fugalaʻau fou fou i soo se aofaiga, e sili atu le totoina o le eleele i luga o ona moega ma le pefu po o le faʻalavelave faʻasaina.

Radisa. © Andy Wright

Manaia ae oona

O mea e masani ona taatele ma pe a sili atu le matagofie o le radish, sola, ae ... vevela i le tofo. O taunuuga nei o le le faʻasusuina. O le avea o se aganuʻu agaalofa, e manaʻomia ai le susulu o le palapala ile 70% aʻo faʻavaeina fua. O le mea lea, e tatau ona fafagaina le tele, 10 - 15 lita i le 1 sq.m, ae faʻapea foi i taimi uma, e sili atu i le afiafi.

Lafolelei ae paʻu

O le faʻafitauli o aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga e aʻafia ai foi ma le faʻasaina le talafeagai. E masani lava e tulai mai ona o se suiga tele i faailoilo o le eleele. O le mea lea, o le tulaga o le faʻamamaina o moega o se faʻatoʻaga ua tuʻuina atu e le tatau ona le amanaiaina.

Radisa. © Joyce Cheung

Ma mulimuli ...

Afai e te manaʻo e aoina le matagofie, malie, suamalie susulu mai lau togalaau - togafitia lona tulaga (mama, meaʻai ma le vavalalata) muamua. O lenei aganuu e le fiafia i le veleina, tali atu e le lelei i le vavalalata ma le le lelei e faatatau i le vevela. O le atuatuvale popolega na te tuuina atu ia te ia se faailoilo mo le faailoaina o mea puipuia, e pei ona taua: e te maua ai le tiga, e taitai atu ai i le vevelaina o filo, uunai e fuga. O le mea lea, lūlū fatu o le radish i laina ma mamao i le va o laau o le 4 - 5 cm, ma tuu i le va o laina o le 10 - 12 cm. Ma faʻafefe tele laau i le tele e mafai ai, ia tausi lelei, e masani lava, na o le faʻamalosia lelei o le faʻamaina.