Laʻau

Faamatalaga - Violet Flame

O le faʻamatalaga e aʻafia i le aiga Gesneriaceae, e faʻaalia i totonu o vaomatua i totonu (Gesneriaceae) Igoa Igoa Igoa (Episcia) e sau mai le Eleni "episkios" - pogisa, malulu, e mai le 30 i le 40 ituaiga o laau. I le gagana Peretania o le faʻamatalaga, latou te fai mai: "Paʻu viole"O lona uiga o le" lanu mumu ","Peacock laau"(Fugalaau fuʻa)),"Chameleon laau"(Chameleon Plant) poʻo" Orange African violet "(Orange African Violet).

O le fanau mai o faʻamatalaga o vaomatua o vaomatua o Pasila, Mekisiko, Colombia, Guinea, Suriname ma Antilles. I le natura, latou te ola e pei o vao e fetolofi, ma le tele o fuālaʻau, i le paolo, susu i lalo o laau.

O le faamatalaga o loʻo fetolofi. © Topjabot

Faamatalaga o le faʻamatalaga

O faʻamatalaga o loʻo i ai le faʻafefiloi o laʻau, o laulaau e maua mai i luga o le elliptical, densely pubescent, e faalagolago i le ituaiga, mai le 5 i le 20 cm le umi ma le 3-10 cm le lautele, e masani ona lolomiina, e masani lava ona fesuiaʻi i totonu o le paleni lanu-olive-lanumeamata. O le umi o le taofi o aso tuai e se tagata matua, o le uiga lea o le faʻamatalaga, o lona uiga. e leʻo faʻapipiʻiina mai taimi umi, ae o loʻo teuina uma.

O faʻamatalaga e faʻapupulaina mo laʻau matagofie, ae o le fugalaau foi e sili ona matagofie i le pito i tua o lanu lanu eseese. O le fugalaau o le "gramophone" e tusa ma le 3 cm le umi ma e tusa ma le 1.5 cm le lautele, e fuafua i ituaiga. O le gaʻo e masani lava ona mumu, o le pharynx o le samasama e tatagi, o le pito i fafo e mumu ma se pulou samasama umi. Ae e tele ituaiga faʻamatalaga faʻatasi ma lanu piniki, moli, samasama, lanumoana, lanu paʻepaʻe ma fugalaau.

Fugalaau i totonu

O le vave tuputupu aʻe ma le faʻalauteleina o le fugalaau e fai ai vaega o se mataupu taua mo aganuu i totonu. E le gata i lea, o se vaitau umi o le fugalaau o le uiga lea o le essences - mai le amataga o le tautotogo seia oo i le tautotogo.

O faʻamatalaga e masani ona faʻaleleia e pei o laʻau faʻapitoa (drooping). O laau totō na totōina i totonu o le ulo mo sina taimi e saʻo, ae taʻoto i lalo, i le taimi lava lea e tasi le tele o pine ua leva ona faia e tautau i luga o le pito o le ulo. O faʻataʻitaʻiga matutua e oʻo atu i le umi pe a ma le 40-60 cm (e seasea lava) ma e oʻo atu i le 20-30 atinaʻe, o le 5-10 e mafai ona fuga.

O le faamatalaga o le uʻamea paʻu.

Vaega o le tuputupu ae o tusi i le fale

Lulu: Faʻasolosolo i le vaitau o le tuputupu aʻe ma le fugalaau, i le taumalulu e le itiiti ifo ma le 18 ° C. O le faʻamatalaga e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga.

Malamalama: O le faʻamatalaga fiafia fiafia e faʻasalalauina le malamalama, ae i le leai o se moli, o le lanu o le fesuiaiga o laʻau ua mou atu.

Faʻasa: O le faʻainuina e faʻalelei i le taimi o le tuputupu ae ma le fuga. I le taumalulu, o le faimamago e faʻaeteete ma faʻatau.

Fertilizers: O le faʻaopoopoga o taumafa e amata mai ia Aperila i le amataga o Aukuso, vaiaso. Faʻaaoga fomaʻi faapitoa mo le totoina o vaomatua totonu.

Faʻamamaga o le ea: O faʻamatalaga e manaʻomia ai le maualuga o le faʻamamafana. Pots ma nei laau totō o loʻo tuʻuina i luga o se pani ma laumei susu ma, i se faaopoopoga, e masani ona faʻavasegaina.

Suiga: Mo le tuputupu ae o vaevaega, e sili atu ona lelei le ave o ipu e tele, ae le maualuga maualuga. Suʻeina i tausaga taʻitasi i le tautotogo.

Tofiga: Fatu, laʻau vavae, tamaʻi tama teine.

O le faamatalaga e mumu mumu.

Ianuari

O le faʻamatalaga e fiafia i le malamalama felafolafoaʻi, e aunoa ma le susulu o le la. O le nofoaga sili mo le tuʻuina atu o ni faamalama i se itu sisifo poʻo sasaʻe. E mafai ona ola i faamalama i matu. I luga o faamalama ma se togafitiga i saute, tuu le laau mai le faamalama pe fatuina foi se malamalama felafolafoaʻi ma se ie lamolemole poʻo se pepa (gau, tulle, pepa feʻalo). I le taumalulu, o meaola e maua ai le malamalama lelei.

I vaitau uma, o le faʻamatalaga e fiafia i le malulu o le ea i le itulagi o le 20-25 ° C, fautuaina ia aua nei faʻaitiitia i lalo o le 18 ° C. I le taumalulu-tau malulu, e tatau ona aloese ai tusi.

O faʻamatalaga e matua nofouta lava i le faʻainuina o le pulega. O le tele o le pala, faapea foi ma le vevesi tele, e afaina ai i latou. Mai le tautotogo i le tautoulu, e manaʻomia ai le suāsusu mama, pei o le pito i luga o le meaʻai ua mamae. I le taumalulu, o le fausiaina o vaevaega e faʻamapulaʻaina, ae le o le palapala eleʻele e le maua i le mago - ua faʻamaʻaina, aso pe lua pe a uma ona faʻamago le pito i luga o le mea faʻapipiʻi. Faʻasuina i vai malulu, puipuia lelei i le vevela o le potu.

Talu ai e le manaʻomia le vai e paʻu i luga o laʻau o le laau, e fautuaina e faʻaaoga vai inu maualalo.

Mo le faʻamatalaga, o le faʻalauteleina o le faʻamamafana e manaomia. O le totoina tuusao i luga o le laau e le tatau ona avea, e pei ona faigofie ona pala le laulaau o lau laʻau, faʻapena vavalalata le ea i tafatafa o le laau e ala i le faʻatulagaina o le atomiser i se tulaga maualalo o le faʻaleleia. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamafana, e mafai ona e tuʻuina ni fafie i se faʻamatalaga i luga o fata ma masini susu susu poʻo le peʻa, ao le pito i lalo o le ipu e le tatau ona paʻi i le vai.

O le laau e fetaui lelei mo le tuputupu ae i ni lanu-greenhouses ma terrariums.

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, o meaola i le tautotogo ma le taumafanafana e faʻafefeteina i vaiaso uma e 2 ma se vaifofo o fugalaʻau faʻalavelave faʻalavelave, faʻaitiitia 2 taimi e faʻatatau i faatonuga mo le faʻaaogaina. O fagalaʻau faʻasaina e faʻafefe 2 taimi e tusa ai ma le vaega fautuaina.

E matua televave le saoasaoa o Epia ma o lea e manaomia ai le fausia o se togavao. A uma ona tupu, e faʻapuupuuina pupuvaʻa ma o le tama teine ​​mai fatu tipi ua totoina i totonu o le ipu e tasi ina ia sili atu ona matagofie le togavao.

Faʻateleina le tuputupu ae o ituaiga eseese o faʻamatalaga o loʻo i ai le malosi e fetolofi ai, e faigofie lava ona maua i totonu o ipu. Mo lenei mafuaʻaga, ua fautuaina e taofi le taofiofi o mea totō pe tuʻu i luga o fagu ina ia le aʻafia ai paʻu fetolofi, aua e faʻaitiitia ai lo latou taugata teuteu.

O le faʻaleleiaina o laau e fautuaina i tausaga taʻitasi i le tautotogo. Mo le totoina o fatu, e sili atu ona lelei le ave o le tele o ipu, o le maualuga. O le palapala e tatau ona i ai sina mea faʻafefete pe leai foi (pH 5.5 - 6.5). O le faʻafefiloi eleele e aofia ai le 2 vaega o fanua laʻau, 1 le vaega o le peat (poʻo le fanua faʻasualaʻau) ma le tasi le vaega o le oneone oneone, sphagnum moss ma vaega o malala. E le gata i lea, o le sui mo le faʻamatalaga e mafai ona aofia ai pepa palapala, peʻa ma oneone (3: 1: 1), faatasi ai ma le faʻaopoopoga o sphagnum ma malala. E mafai ona e faʻaaogaina le faʻafefiloi o Violet, ma isi. Tuʻu lelei alavai ma pupu tetele i lalo o le ulo.

O le faamatalaga e lanu-lanu. © R.G. Wilson

Faʻaauau

O faʻamatalaga e faigofie ona faʻasalalau e ala i laʻau, o laʻau taʻitasi ma fatu. Faʻapupulaina e fatu o le a taʻitaʻia ai le tele o uiga eseese. O le auala pito sili ona faigofie e faʻaleleia ai o le aʻafia lea o le itu itu. Atiaʻe le taamilo i le 3-4 laina e aunoa ma a latou lava auala e tuʻuina i totonu o le vai, ae aua nei faʻatofuina loloto (e le sili atu i le 3-4 cm). E mafai foʻi e oe, e aunoa ma le vavaeina o le tama teine ​​o le faʻamatalaga mai le tina, sui le ipu ma eli se ata i le vaega o le lafu mo le tele o senitimita i totonu o le palapala susu. E masani lava e leai ni faʻafitauli i le aʻafia o seʻi vavae - o le a aʻafia i totonu ia te oe i totonu o le vaiaso.

E tatau ona manatuaina o le vevela o le palapala i le taimi o le aʻafia o le epistemia e tatau ona sili atu i le +18 ° C, ma e tusa ma le +25 ° C. O laau talavou e pasia le tele o taimi ao latou tuputupu ae (faatasi ai ma le faalua i le masina), ioe. totoina e aunoa ma le faatamaia o le otaota i totonu o ipu, 2-3 cm lautele le lautele nai lo le muamua. Ole maualuga pito i luga o le ogalaau mo laau matutua e tusa ma le 20 cm le lautele. O se auala faigofie e faʻapipiʻi ai epithets ma vavaelaʻau o le aʻafia saʻo lea i totonu o le palapala. E vavaeese ma totōina i le eleele malamalama i totonu o se tamai ulo (i luga o le 7-9 cm) ma tuʻu i totonu o se vevela pe ufiufi le ulo i se fagu.

Faiga Faʻavae

Mo faʻamatalaga, le mea ua taʻua "Malamalama" paʻu eleele. O le sui e tatau ona pasi vai ma lele lelei, pH pe tusa ma le 5.5. E mafai ona e faʻaaogaina mea e faʻaleleia ai fanua mo violets (senpolia). O se tasi lenei o mea: ave ni vaega se 4 (faʻataʻitaʻiga 4 ipu) o le "laumei" fanua, faaopoopo le 1 vaega pi ma le 1 le oneone. E mafai ona e faʻaopopo i ai se puʻupuʻu sphagnum nutimomoia po o se malala. I le pito i lalo o le fagu, tuʻu le alavai o le eletise e sili atu ona lautele, faʻamafa o le polystyrene paʻu poʻo pebbles.

Mo faʻamatalaga, i le faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻaaogā faʻasalaga eleele e faʻatau atu i faleoloa mo totonu o togavao, peitaʻi, e tatau ona manatua i le mafaufau e toetoe lava oi latou uma e faia i le faavae o le peat ma e fautuaina e faʻaopopo le laʻau i latou taʻitasi. 1: 1, e tatau foi ona e mautinoa o le pH o le faʻafefiloi e tusa ma le 5.5. O le laʻau eleele o le pito i luga o le palapala (5 cm) mai lalo o aʻa o laʻau, lindens. E mafai foi ona faʻaaogaina mo faʻamatalaga e ala i le faaopoopoina o le oneone oneone (tusa ma le 1 le vaega o le oneone i le 4 vaega o le lalolagi i le voluma); poʻo le laʻititi laititi (faateleina i le fuainumera 1: 6); poʻo isi mea e tao ai le paʻu: perlite (1: 5); moa nutulima (1: 5); peat (1: 3).

O vailaʻau nei e faʻaaogaina i le galueaina o faʻamatalaga: 2 vaega o le peat, 2 vaega o le eleele laulaʻau ma le 1 le vaega o masini vavalo sphagnum. O le Sphagnum moss e sili atu lona lelei i luga o isi mea e gaosi ai le paʻu: o se mea sili ona pala, e sili ona mama, e i ai le pH pisia e sili ona lelei mo faʻamatalaga ma ei ai mea faʻapitoa, e faigofie tele pe a faʻalauteleina nei laau e aunoa ma le totoina i totonu ole vai.

O le faamatalaga o le uʻamea paʻu. © Feloidea

O aʻafiaga faigata i le faʻatupulaia o fatuga

O faʻamatalaga e le aʻafia i faʻamaʻi faʻamaʻi taatele o loʻo taatele i aganuu i totonu. O le mea sili ona lamatia mo i latou o le pala, mafua mai i le tele o le susu i totonu o le eleele i le maualalo maualalo ma le maualalo o le vevela i le taumalulu. E mafai foi ona pala le lau ma le lauina o laulaau o le faʻamatalaga ao faagasolo le faʻaleleia.

Puipuiga o le pala: le faʻaaogaina o le suavai i totonu o le fagu (maua faʻapitoa o pupuni faʻavaivai i le pito i lalo o le ulo, faʻamamaina pe a uma le faʻamamāina o le pito i luga o le palapala i totonu o le ulo); faaopoopo i ai le malala (5-10% i le volumita) poʻo le masigo maso o le sphagnum (10-20% i le volume) i le eleele aʻo faagasolo le gafa. O se laau e iai le aʻa ma le pala o le tino e foliga mai e le aoga i le eleele malulu i totonu o se fagu. E tipi ese ni tipi mai se laau ma aʻa ai i totonu o se fagu vai pe vave i le eleele. O le eleele tuai e tatau ona lafoai, ma fufulu ipu.

I le malulu tele lava, o le lauulu o laulaʻau atonu e mago ma mafai ona mou atu le tuputupu ae talavou. O le faʻavaleaina o le suavai atonu e mafua ai ona fusi lau laʻau. Faatasi ai ma le tele o le susulu o le la, e mafai ona mou atu laulaau. I totonu o se nofoaga pogisa, o le a toesea ai le lanu o laau ma ua matua laiti lava.

O faʻamatalaga e mafai ona aʻafia i aphids, mealybugs, root nematodes, ma isi aʻafiaga aʻa. Auala e puleaina ai - le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma le iniseti: actellik, neoron, cymbush, ma isi. E tatau ona faʻamalolo le fale ma se vaifofo ma faʻafefe le eleele ina ia mafai ona maua mai le vai mai le alavai i le pito i lalo. O le faagasologa e toe faʻafesoʻotaʻi 2-3 taimi ma le va o le 7-10 aso. Pe a afaina i se nematode (mafua ai le fatuina o tino i luga o aʻa), o le vavae ese mai le laau, e lafo ese le eleele, ma fufulu ipu.

Faamatalaga lilac (Episcia lilacina). © Andres Hernandez

Ituaiga taua o tala

Faʻailoga (Episcia dianthiflora)

Synonym: Alsobia clove (Alsobia dianthiflora) - vavae ese i se isi ituaiga eseese Alsobia. O le fanau mai o le laau o Mekisiko. O se laau vevela faʻasalalau e lua ituaiga o tipu: faʻapuʻupuʻu i laʻau vavalalata ma mea lanu umi, faʻapouliuligia ma le matua, aʻafia i ni manoa (mustaches), e fai ai ni laupepa teine. O laulaau e laiti, 3 cm le umi, 2 cm lautele, elliptical to ovoid, i le pito i tua o le taulaga, lanumeamata lanumeamata ma se paʻu lanu violē, tala pupuu pala. O fugalaau e nofofua, paʻepaʻe ma manulele violē i le faai ma fusi lobes i autafa o le pito o le lima. E i ai le tele o ituaiga mea teuteu matagofie.

Episcia paʻu mumu (Episcia cupreata)

Toto i nofoaga malulu, i le maualuga o le 2000 m luga aʻe o le sami, i vaomatua o vaomatua i Colombia, Venezuela, Pasila. O se vao vavalalata, ua sili atu ona telē lona telē nai lo ituaiga muamua. Tulivili e tilotilo, faigofie ona maua mai i le mea e sui ai. O laulaau e elliptic, lapotopoto-elliptic, toetoe lava o le fatu i le faavae, 6-13 cm le umi ma le 4-8 cm le lautele, ma le lautele; lanu-lanumeamata i le 'apamemea i le pito i luga, ma se paʻepaʻe lanu paʻepaʻe i le ogatotonu o le vevela ma lanu, mūmū i lalo, ma se lanu lanumeamata i le ogatotonu. Fugalaau nofofua, mumu mumu po o le mumu mumu; siaki 2-2.5 cm le umi, i totonu o lanu samasama ma mumu, i fafo atu o le mumu. E fuga mai i le taumafanafana, ia Iulai-Setema.

E faʻaaoga lelei pe a pasia ma e tele ituaiga o aganuu ma eseese:

  • ma lapoa tele (11-14 cm), brownish-olive i luga, susulu, lanumeamata-siliva i luga o veins, piniki i lalo;
  • faatasi ai ma lau lanu-lanumoana-lanumeamata, susulu, ma le lanu enaena-olive ma le va i le va o veins, lanu piniki i lalo o le au;
  • ma laʻau lapopoa, lanu-lanu-olive, ma le pala, ma le lautele o le paʻu paʻu i le vaeluagalemu;
  • faʻatasi ma laʻau lauusiusi lauulu, silver-greenish ma se lanu enaena-lanu meamata ma lanu i le va o veinslala;
  • ma lau lanu, lanu meamata ma lanu siliva i le ogatotonu ma le pito i luga.
Episcia xantha. © RNR Trésor

Tatalo Episcia (Episcia reptans)

E tupu i nofoaga malulu i vaomatua o vaomatua i Pasila, Colombia, Guiana, Suriname. Laʻau faʻamaina laʻau. Tulivili fufulu, umi, malala. O laulaau e elliptical, 4-8 cm le umi ma le 2-5 cm le lautele, foliga o le fatu i le faavae, faʻasalalauga, olive lanumeamata ma le enaena i luga, mūmū i lalo, o loʻo siʻosiʻopiʻo i luga, faʻataʻoto i luga; i le vaeluagalemu o le vevela ma e oo atu i le afa o le uumi o vela pito i tua ma se laupepa lanu siliva-lanumeamata. O fugalaau e tuʻufua, o loʻo i ai i totonu o laʻau, i luga o laʻau mumu; corolla tube 2.5-3.5 cm le umi; pharynx o corolla 2 cm le lautele, piniki i totonu, mumu i fafo. E fuga mai ia Iulai-Setema. E masani ona faʻaaogaina e pei o le ampel plant.