Fualaau aina

Tausiga o le broccoli ma tuputupu ae i le tuafanua

O le pisia ma le maloloina o le broccoli e foliga mai e foliga mai o le fulufulu mamoe, ae e ese mai i le lanu, tofo ma le faatulagaina o mea e fai i le ulu. O se oloa lelei tele e faigofie ona ola i totonu o le faatoaga ma ou lava lima, o le a sili atu le aoga o le tino pe afai e te le faia i le fomai ma le kemisi.

O le ituaiga broccoli e le o faia i le natura, ae o le taunuuga o le galuega a le au faifaatoʻaga e pei o le 6-7 senituri BC i atunuu Metitirani. O nei ituaiga asparagus ua totoina mo le tele o seneturi i Roma i aso anamua, ua mavae atu i tua atu o tuaoi o Italia i le tele o seneturi talu ona amataina i Byzantium, mai le mea o feaveaʻi ai fatu o le broccoli i le salafa o le lalolagi. O le igoa broccoli e aveesea mai le gagana a tagata Italia, o lona uiga o le "lala o le faila o le kapisi". Ina ua maea ona faasalalauina i luga o le lalolagi atoa, e masani lava ona taua o le asparagus Italia, ma o le au Siamani e faaigoaina ai le igoa lanu enaena.

Faʻatauga Taumafa

O le taua o mea taumafa o le oloa e tuʻu ai i luga o le pa faatasi ma meaʻai protein, e pei o aano o manufasi. O sosaʻalo puipuia ma le tele o fiber, o vaega ia o kāpeti e saofagā i le vave faʻavaveina o le tino, o mea e faigofie ona paʻu i lalo ma gauaʻi i le gastrointestinal tract. Faʻafetai maualuga i vitamini U, o le oloa e malosi le taua i le maʻi o le tino, ulualiʻi duodenal ma le colitis.

E maua e Broccoli le aʻafiaga o le tino i le tino, ona o le malosi e fusifusia ai faʻamalolo saoloto ma aumai i fafo atu o le tino o le tagata. O lenei tulaga ua avea ai le laau ma se tasi o oloa lauiloa ma sailia i luga o maketi a Europa. O fualaau aina o le mauaina o le lauiloa e avea o se vaega atoa o se meaʻai maloloina.

  • E tusa ai ma mea o loʻo i ai i le acid ascorbic (vitamini C), o le broccoli o loʻo nofoia se tasi o tulaga maualuga i totonu o mea totino. E maua e le tino se faasologa masani o fualaʻau, pe afai e na o le 100 g fualaau aina e gaosia e se tagata, ua lava lea e lagolago ai le puipuiga o le tino.
  • O le maualuga o le calcium (4.5%) o le volume e faʻamalosi ai le ponaivi o le tino, foia le faafitauli i le gaogao, ma faʻaleleia le tuputupu ae malosi o lauulu ma fao.
  • Vitamin A faateleina le faʻaaliga ma faaleleia le tulaga o le paʻu, e 12.5% ​​i le kapisi.
  • Omea, lea e aofia ai le 4.5% o le oloa, faateleina le hemoglobin, faaitiitia le tui toto, ma faamalolo ai le thrombosis vascular.
  • I le faaopoopo atu i nei vitamini taua i le broccoli, ua maua ai vitamini B1, B2, B6, K, gaʻo kulifa, amino acids.
  • O le potassium, phosphorus, sodium, magnesium, seleni, iron, zinc, manganese ma isi elemene o loʻo avea ai le fualaau faisua ma se tauvaga moni i mea ola maloloina.

Meaai taumafa

100 g o le broccoli e na o le 0.3 g gaʻo, o lenei aofaiga o loʻo tuʻuina atu i le tele o mea taumafa mo mea mamafa o le paʻu. O le fualaau faisua e le aofia ai gaʻo paʻu, polyunsaturated, fatisal fatatu ma cholesterol. O le kalori matū o le vaega na faʻaalia o le 34.2 k / calories. Carbohydrates e 2.2%, o le fiber e tusa ma le 10.3%, paleni - 10.4%.

Laʻau kukalaina, falai ma le salicoli salima ua avea ma tagata taʻutaʻua i mea eseese e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le mamafa o le tino. Faʻatasi ai ma mea taumafa meaʻai, o loʻo aofia ai i ipu eseese. Ona o le taua tele o le beta-carotene (provitamin A), ua avea ai le fualaau aina ma mea taua mo meaai maloloina, ua faaaogaina i le cosmetology, e avea o se meaʻai lelei.

Faʻaeteete i le faʻaaogaina

E le fautuaina e fomai le kuka ma le broccoli mo gastritis ma le maualuga maualuga. E le talia foi e lenei paʻu le meaʻai, faateleina le elemene o le fualaʻau mafua ai se faʻalavelave faʻamaʻi. E le mafai ona e faʻaaogaina se mea teuteuina lea e kuka ai le kapeti mo le kukaina, o se aofaiga faapitoa o mea leaga o le guanine e pasi i totonu, lea e mafua ai le vaivai o le tino.

Eseese o le broccoli

O le foliga e le masani ai o le broccoli, na faia e se fuainumera lapopoa o fualaau fualaau fualaau faisua ua faatulagaina i se siosiolio, ua avea ai le lauiloa ma tagata faatau. O ituaiga eseese o kapisi e eseese i le lanu, o le maualuga ma le gaosia.

Uluai vasega

O fualaau oona e faatatau i le vave ona matua, ona o le fua seleseleina mo le 75-92 aso mai le foliga mai o fualaau. E manaʻomia ai le faamamaina vave, talu ai o ulu o kāpeti na osofaʻi i luga o le moega e vave ona tatalaina ma maua mai se foliga e le mafaʻailogaina. O le ituaiga e iloagofie e se lanu lanumeamata lanumeamata o pito, o loʻo faʻafeteina e le mea o loʻo i lalo le uʻamea. O le ulu ua paʻu e tusa ma le 120-260 kalama, o le tipiina o le fatu tutotonu e le muta ai le fua, lea e tupu aʻe ai ulu i luga o lala lalata.

O le maualuga o le gaosia o le kulupu e maua ai le seleselega vave Laser F1. O ulu tetele e tusa ma le kilokalama, paʻu, lanumeamata. O se ituaiga uiga ese, e le fefe i le leaga o tulaga o le tau, e mafai ona ola le ituaiga i le maualalo o le ao.

O le ulu o le ulu ulu o se tasi o uluaʻi fua e fua mai i le tolu masina talu ona tulaʻi i luga. E mafua ona o le faateleina o le tumutumu o ulu pito i tua ina ua uma ona tipi le uluai fetus. O se ituaiga lelei mo le tuputupu ae i tulaga leaga, e tetee malosi ai i faʻamaʻi masani o le broccoli. Faʻailoga i le teuina o le taimi e aunoa ma le faaleagaina.

O le isi ituaiga vave o Kaisara o fualaau aina ma fua lelei. E matua lelei lava teuina pe a uma le aoina, e faʻafetaia le tau ma osofaʻiga o anufe, ulu lanumeamata lanumeamata o kapisi e amata mai i le 650 i le 1000 kalama.

I le vave o le seleselega o ituaiga, e faaopoopo atu i le masani masani, aofia ai igoa:

  • Vyarus, o le lanu e lanu-lanumeamata, o lona uiga o le tele o laʻau, o laupepa folasia e fai ai le rosette horizontal, o se tofo lelei;
  • Green Sprouting tulaga le mausali, vailaau faasaina;
  • O le Emeperoa F1 e matua i luga o le aso 80, o lanu lanumeamata lanu uliuli e oo atu i le 1000 glama ma e foliga tutusa;
  • Comanche - o se ituaiga e puipuia i le galueaina i le malamalama ma i le malulu o le tau, e tutusa lava le maua o se fualaau, tusa lava po o le a le tau;
  • O le Corvent F1 e vave fuga vave ma tuuina mai se seleselega mo le 75-80 aso, o laulaʻau eseese e lanu meamata ma le paolo o le lauulu, le lelei i le tausiga, tupu e aunoa ma le vele ma le vevela;
  • O Summee King, pe a tupu aʻe i se tau malulu, e tuʻuina atu ulu o kāpeti i se taimi mulimuli ane, o loʻo i ai fua lelei;
  • O le ituaiga Fiesta e maua mai ai fua suamalie; pe a tupu aʻe i tulaga le lelei, e le atiina ae ni lala lalata.

Vaʻai-vaitau o le broccoli

I le ogatotonu o vaitau o vaitau e aofia ai ituaiga o kāpeti, mafiafia i le 90-105 aso pe a maeʻa luga aʻe o le palapala:

  • ogatotonu o le vaitau Gnome ma sina ulu laitiiti, e le sili atu ma le 500 kalama, faia ni lala ma fualaau fou e tusa ma le 200 kalama, o le galue e tupu i tulaga masani ma i le malulu malulu o le ea;
  • O le tele o ituaiga Calabrese e oo atu i le 400 g ma ua matutua i le malulu;
  • O Linda e ofoofogia lona tofo, o fualaau lanumeamata lanumoana e tusa ma le 300-450 karaka, e tele ni itu o le itu;
  • E foliga mai o le gaogao o Monterey o se ituaiga o mea e le masani ai, ei ai se lanu e le masani ai le lanu uliuli, o fualaau aina suamalie e amata mai i le 500 i le 1900 kalama, e atiina ae ma tupu i se tulaga leaga, e le fausia ni lala pe a uma le teuteuina o le ape muamua;

Ulumatua paʻukeke

E aofia ai ituaiga o kapisi, o ona ulu e mafai ona vavae ina ua mavae le 110-115 aso o le matua, o la latou faʻatoʻaga e le masani ona taatele nai lo uluaʻi fua ma le vaeluaina o fualaau aina:

  • O le tele o ituaiga taumafataga o le Continental faatasi ai ma se vaega ofo o le ulu, o le lanu lanumeamata, e tusa ma le 550 kalama, e lelei lona tofo;
  • le tele o ituaiga Lucky F1 e aumaia ai le seleselega i le silia ma le 110 aso, o le fua o le laau e umi se umi, e mafai e le laau ona toleniina le leaga o le tau.
  • Marathon F1 ei ai lona ulu tele, e oʻo atu i le 1 kilokalama ma se pou maualuga.

Tuputupuina o laau

Mo le tuputupu ae o le broccoli, o le taimi sili ona lelei i le amataga o Mati. Latou te totoina se fualaau faisua i ni fuaitau, o lea faʻaauau fuaina fua. A oʻo i le ogatotonu o Aperila poʻo Me o loʻo faʻatulagaina o le taimi o le totoina, ona lūlūina lea o fatu i le palapala ma e le faʻaogaina ni laau.

Aʻo leʻi tupuina le fatu, faʻalogo i togafitiga o fatu. I le amataga, o le faʻavaeina o loʻo faʻatinoina, vavaeese faʻataʻitaʻiga tetele, ma faʻaaogaina. E susunuina fatu i se vaifofo o le potassium mo le tasi le itula, toe faʻafefiloi i se mea e faatupuina ai le tuputupu aʻe, ona faʻaleleia lea i le ea seia oʻo i le faʻagogo. O fatu togafitia ua faʻamaonia e ala i le faʻateleina o le germination, ma o aʻafiaga laiti e atiina ae lelei. I totonu o se atigi pusa eseese, o fatu ua tanumia i le eleele ile 1 cm. O fualaau e fafagaina i faʻamaʻi pipisi e aofia ai le molybdenum ma le sulfur.

A maeʻa le lima o laulaulau i luga o le laau totogo, ona totoina lelei lea o fualaau aina i le palapala, e tusa ai ma le taimi o le toto i le eleele e faʻatasi ma le amataga o Me poʻo le faaiuga o Aperila. Ua totō fatu ile eleele lelei. Afai ei ai se taufaamatau o fulufulu o le tautotogo, o le kāpeti o le a toleniina i latou i le mamalu, aua e toetoe o ituaiga uma lava e le fefefe i le maualalo o le vevela pe a tupu. O laau toto e totoina i totonu o se moega i se mamao e 50-55 cm mai le isi i le va o laina ma le 30 cm i le vaiaai.

Lauina saʻo o le broccoli i le eleele

Pe a lūlūina i le eleele, o fatu e vavae ese mai le tasi ma le isi e tutusa lelei ma laau totō, e aunoa ma le faʻamalosiina o le totōga, o le tau e tafe atu ai i se mativa vaivai ma vaivai. Aua le tanu fatu nai lo le 2 cm i le palapala, lea e susu lelei i se tulaga susu. A maeʻa ona faʻavaivai, o fatu taʻitasi e totōina e ufiufi i se pusa paʻu paʻu paʻu e tusa ma le 5 l. Latou te faʻamamā pe a oʻo i luga o totō taitasi 4-5 tupu ola.

Faʻasaina laau

O ituaiga uma o kāpeti e fiafia i le susu o le eleele ma le broccoli e le o se faʻalavelave. Vai le fualaau faisua i se aso, pe afai e le mafai ona i ai pea i luga o le 'upega tafailagi, ona faʻamamaina lelei lea o le fale ia le itiiti ifo ma le tasi i le vaiaso. O le sili ona manuia mo le tuputupu ae o se puaoa ma timuga mamafa. E faia le taʻavale i le afiafi, pe a natia le la i tua o le tafailagi, a leai o laulaʻau o loʻo paʻu. I luga o ao timu e aunoa ma le la, vai i le aso poʻo le vavao laau.

Fafaga

O le tausiga o le broccoli e aofia ai ni vaega se lua o le fugalaau mo le taimi tuputupu aʻe atoa i le vaitau tuputupu ae. O le laʻei pito i luga o se mea e manaʻomia muamua mo le faʻatupulaia o fualaau aina. Fatu laau, toto i le eleele, o le taimi muamua fafagaina i le 14-15 aso, aua o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o se vaifofo o le manure (mullein). Ave se tasi ipu tioata pe 200 kalama o le maneta i le 10 lita o le vai, faaopoopo se sipuni ti Urea. Vaovao totogo saʻo i totonu o le eleele, fafaga mo le taimi muamua na o le 20-21 aso pe a maeʻa ona totoina fatu i luga o le fogaeleele.

O le laei pito i luga e lua o loʻo faia i se vaifofo o fugalaʻau-phosphorus fertilizers, faʻaitiitia e tusa ai ma faatonuga mo le meafaigaluega. O lenei laasaga o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina e leʻo misia, talu ai ona o le le lava o le phosphorus, o ulu o kapisi e tupu laitiiti. E faʻaaogaina le fomai lona lua i le 15-21 aso pe a maeʻa. Afai e te faia se isi fafaga i le faaiuga o le taumafanafana, ona e taumafai lea e faʻaopopo se mea itiiti o le nitrogen, manatuaina le le lava o le pulukalama ma le potassium e aʻafia ai le gaosiga. E sili atu ona faigofie le faʻatauina o le faʻapena teuteu i faleoloa faapitoa.

Brocoli vele

Tausia tausiga o laau faʻaauau le veleina ma le faʻamamaina o palapala. A maeʻa ona inu uma, e tatau ona faʻamalosi le palapala ile laau, faʻatasi loa ona aveese vao le talafeagai. Aveese faʻamalosi faʻatoʻilalo uma, ona e le faʻatagaina le faʻafefiloi o le broccoli ma isi ituaiga o kāpeti. E aofia ai le colza ma le taga mamoe. O se faiga talafeagai mo le vevela lelei mo le tuputupu ae lelei o le 15-25 ° C. Afai e iai ni pulu, ona faʻatagaina lea o la latou gasologa puupuu ma e le pa'ū ifo le vevela -5 ° C. Afai ei ai se taufaamatau o le malulu lelei, ona muamua lea o laau tipu, e tusa ai ma le valoʻaga, e ufiufi mo le mafanafana.

Toto ma selesele

O le taimi e tipi ai ulu e faalagolago i le muamua o le ituaiga, o le taimi o le totoina ma le tausiga o le laau. O le seleselega e le mafai ona tolopo e faavavau. Afai e le o vavae le fetus tutotonu i le taimi, ona sosoo lea ma lālā laugutu tuu atu i luga ulu faaopoopoma fugalaau faatasi ai ma le faasologa mulimuli ane o pata (fualaau aina ma fatu). Afai e le misia ia tuutuuga mo le vavaeina o le ulu autu, ona vavae ese lea o fua fou o le toʻalaiti laʻititi ma le mamafa pe a uma le lua vaiaso. Teu ulu ulu ole kuka e aunoa ma le kuka mo se taimi umi. Ua faataatia ese mo le sili atu i le 10 aso aʻo leʻi kukaina pe faʻamaʻa.

O se taunuuga, e mafai ona tatou fai atu o le tuputupu ae ma le tausiga o le broccoli e le manaʻomia ai se tele o taumafaiga, aemaise lava talu mai le taui, o se meaʻai lelei, maloloina ma ola maloloina.