Laʻau

Poinsettia

I le tele o atunuu, o le faailoga o le Kerisimasi o se laau e taʻua poinsettia (Poinsettia pulcherrima). O le mea moni, o lenei fale i totonu, naʻo mo aso malolo taumalulu, e sili ona mataʻina, aua i lena taimi e teuteuina i le mumu mumu o "fetu". E taua foi o le "Fetu o Peteleema", faapea foi ma "Kerisimasi".

O lenei fugalaau o se aso puupuu. I lenei itu, o lona totogo e mataituina saʻo i aso pupuu o le tau malulu. Poomsettia e afua mai le 2 i le 6 vaiaso.

O ia ituaiga laau toto e pei o le poinsettia (Euphorbia sili ona matagofie, Euphorbia pulcherrima) e fesootai tuusaʻo ma le ituaiga Euphorbia (Euphorbia) o le aiga Euphorbia (Euphorbiaceae). O lenei fugalaau e sau mai Amerika Tutotonu, faapea foi le Mekisiko. Na maua lona igoa le masani ai e faamamaluina ai Joel Poinsett, o le sa avea ma amepasa Amerika i Mekisiko. O ia lea o le 1825 o le tagata muamua lea na aumaia le poinsettia i le setete o Karolaina i Saute ma tuʻuina atu ai mea e teu ai fatu.

O lenei ituaiga e tuufaatasia ai na o ni nai ituaiga meaola, e pei o le poinsettia, lanu ma le susulu poinsettia, Mile poinsettia, poinsettia matagofie, tele-poinsettia.

I le fale, o le fugalaau ua tupu ae o se tausaga taʻitasi pe lua tausaga. Ua totoina lala laau. O le tele o taimi, o le laʻau e valiina i se lanu lanumumu lanumeamata. Ae ui i lea, o loʻo maua foi le laʻau o le bicolor - o loʻo i ai se vali lanu-mumu, ma o ata e valiina i le moli-mumu. O fugalaau e aoina i totonu o inflorescences e laiti tele ma ua valiina i lanu samasama-lanu samasama.

O lenei laau e fuga mai ia Tesema-Fepuari poʻo Ianuari-Mati. O lana fugalaau laiti e le o le aoga sili lea o le laau, ae o loʻo i ai ni mea matagofie. Lulu susulu, valiina i le piniki, mumu po o le paʻepaʻe, e leai se mea e sili atu na i lo se laupepa ua faʻaaogaina o le maʻa.

O pipiʻi e faʻapipiʻi i luga o le poinsettia mo se taimi umi, pe mai le 2 i le 6 masina. Afai o le ae tuuina atu se fugalaau faapena, e tatau ona e filifilia se tasi e le o toe fuga mai. I lenei tulaga, o le a faʻamalieina ai le matagofie o la latou lalelei mo se taimi umi.

I lenei fugalaau, a maeʻa le taimi o le vavalalata, e lele uma laʻau. E masani lava, talu ai e amata e le poinsettia se taimi malolo. Leai se mea e tatau ona faanatinati e togi ese se meaalofa, aua o loo ola pea lenei laau. E ui lava i le mea moni e faapea, o le taofiofia o fafo o le laau e le lelei le mata, pe afai e teu le fugalaau aʻo lei amataina le taumalulu, atonu e toe olaola.

I ituaiga eseese o lenei laau, e ese le lanu o maʻa. O lea la, "Dorothy" e valiina i le lanu piniki, "Jungle Bells" - lua-tone, "Emperor" ma le "Angelica" - lanu mumu, ma le "Regina" - o le kulimi poo le paʻepaʻe.

Aiga Poinsettia Care

E taua le manatua o le sua o lenei fugalaau o se mea oona. Aua le faatagaina e ave i luga o le mucous membranes o mata poo le manava. Afai na tupu lenei mea, ona tatau loa lea ona fufulu lelei le vaega ua afaina i le tele o vai tafe. Afai na e galue ma Punsettia, ia mautinoa e fufulu lelei ou lima. E fautuaina e te tuʻuina ese mai tamaiti laiti ma fagafao.

Tulaga o le vevela

E le fiafia o ia i faʻataʻitaʻiga ma le malulu o le ea. Aua le tuʻu latalata ane i pupuni tatala, ma afai e faʻatau i le tau malulu, e tatau ona e mautinoa o loʻo totoina le laau i le sili e mafai ai. Pe a fuga le poinsettia, o le vevela i totonu o le potu e le tatau ona itiiti ifo i le 16 tikeri. Ae ui i lea, o le tele o le mafanafana ma le maualalo maualalo e afaina ai foi. E le taliaina le fesuiaʻiga o le vevela. Afai ei ai se mea e le fetaui ia te ia, ona amata loa lea o le mago ma le paʻu o laulaau.

Malamalama

Aloese mai le susulu o le la. I le taimi o le fuga, e manaʻomia le faʻamalama lelei. I le taimi lea, e fautuaina e tuu i luga o faamalama o loʻo i le itu i saute poʻo sasaʻe o le potu. I le taimi mafanafana, e mafai ona faʻafeiloaʻi le fuga i le faapaologa, ae manaʻomia se nofoaga e puipuia e ave o le la, matagi, ma se ata.

E faʻafefea vai

E tatau ona pei o le faʻamamaina o le meaʻai. I masina mafanafana, o le suavai e tatau ona tele atu. Aua nei faʻaaogaina le vai malulu mo le faʻavaivai. Aua nei faatagaina le suavai o le eleele, aua o le a mafua ai ona fausia le pala ile aʻa. I le tulaga, pe a uma le masusu, ua amata ona mamae le fugalaau, o se mea faanatinati le toe totoina i se mea fou. Aua nei galo e fufulu vave le aʻa i le muamua, faʻaaogaina o se vaifofo o le palamati. Afai e vevela ma vevela i le taumafanafana, e fautuaina e susu le poinsettia mai le pamu moli ma vai mafanafana.

Faʻafefea ona vaʻaia

O le faʻatulagaina o loʻo faʻatinoina ia Me. Ina ia faia lenei mea, faaaoga se pusa laititi. Aua neʻi galo e uiga i se alavai lelei. O se faʻafefiloi lelei o le eleele e aofia ai lapisi, laʻau ma humus eleele, faʻapea foʻi le oneone, e tusa ma le 3: 2: 3: 1. O se faʻafefiloi o le eleʻele ma le laʻau lauʻeleʻele, e talafeagai foi le oneone ma le peʻa. E fautuaina e sasaa sina humus laitiiti. Pe a faʻapipiʻi le poinsettia, e amata ona faʻafeinu, ma a mavae sina taimi - ia faʻamaua le eleele.

Taimi e malolo ai

Ia Mati poʻo Aperila, e amataina e le laau se vaitau malolo. O lona umi e 1.5 masina, ma e faaiuina ia Me. I le taimi lea, e tatau ona e tipi le tipu i se maualuga e 10 centimita mai le palapala i totonu o le ulo. Tuu le laau i se mea pogisa, ma o le vevela e tatau ona i ai mai le 12 i le 16 tikeri. E tatau ona utiuti le tau.

Faʻafefea ona maua le poinsettia e fuga mo le Kerisimasi?

Ina ia mafai e le fuga ona amata saʻo i le Kerisimasi, e tatau ona e saunia se fugalaau i aso mulimuli o Setema. O le mea moni, i le fale, o tupu aʻe e tupu i le faaiuga o le vaitau o po uumi. O le mea lea, e fautuaina le faʻalauteleina o le po ile po i le amataga o le vaitau o le taumalulu i le 14 po o le 15 itula i le aso. Pau lava le mea e te manaʻomia o le ufiufi lea o le poinsettia i se pogisa po o mea mamafa i le po, ma e tatau ona e faia lenei mea mo le 2 masina i le laina. I le pogisa, e tatau ona faʻaalu e le laau le 14 itula. Afai e mafai, ave le fugalaau i se nofoaga pogisa. Ae ui i lea, ia maitau e le tatau ona poloka le avanoa i le ea fou i le laau. I le ao, e manaʻomia e ia le malamalama lelei. Afai e te le amanaiaina nei manipisi, ona faatoa fuga mai lea o fugalaau i le faaiuga o le vaitau taumalulu.

Faʻatauga auala

I tulaga leaga, o fatu o sea ituaiga laau e mama, ae a tupu aʻe i totonu o se fale, e le tupu pe tupu, ae seasea lava. Ae e tusa lava pe tupu lenei mea, o le a leai se mea totino o le fugalaau matua. O le mea moni e faapea, i ituaiga fale e tupu aʻe i le faʻaleleia ua tupu.

Mo le faʻalauteleina, e pei o se tulafono, o loʻo faʻaaogaina ia mea. Mai i se fuainumera tele o weni laiti, e sili atu ona malosi (5 poʻo le 6) le mea e sili ona malosi, ma o le malologa e vavae ese. Mai pupu taʻitasi, e mafai ona ola se laau fou pe a faʻamaʻaina.

O seleni e tatau ona mai i le 4 i le 5 internodes. Faʻasogo i luga o le pito i lalo, ma lau o loʻo i lalo, e manaʻomia ona e aveese.

O le vai malulu e manaʻomia e le laau ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻe o le pala. A maeʻa ona vevela, e tatau ona togafitia i latou i le malala. E le mafai ona e paʻi i nofoaga e tipi ai ou lima, ma ia mautinoa e le faia e tamaiti po o meaola lenei mea, talu ai e mafai e le sua ona mafua ai le oona.

Mo le aʻafia, masani lava susu susu le eleele poʻo le vai e faʻaaogaina. E mafai ona faʻatagaina le faʻafefiloi, e pei o le faʻaaogaina poʻo oe mafai ona faʻafefiloi le oneone ma le paʻu tutusa tutusa. Ina ia faʻavave le vave o le poinsettia, e fautuaina e faʻaaoga se stimulator tuputupu aʻe (mo se faʻataʻitaʻiga, heteroauxin). Tuu le vevela (24-28 tikeri). E tatau ona faʻaosoosoina pea ma suʻeina. A oʻo mai aʻa (pe a mavae le 4 vaiaso), e tatau ona totoina fugalaau laiti i ni mea e ese ai, ae le o ni atigipusa tetele. E tatau ona teuteuina aʻa o aʻa i le aʻafiaga ina ia faʻalauteleina le faʻalaʻau.

Pests ma faʻamaʻi

Ona o le maualalo maualalo o le fugalaau, e mafai ai e se apogaleveleve ona faʻaputu. E foliga mai o se moli lanumumu lanumumu. Faʻamau i tua o laulaau ma faʻapipiʻi i se 'ie paʻepaʻe paʻepaʻe. E mafai ona e faʻaumatiaina pe a e fufulu ma fufulu laulaʻau (aemaise o latou pito i tua). E mafai foi ona faʻaaogaina iniseti vailaʻau. Mo faamoemoega puipuia, o le fugalaau e tatau ona faʻavasegaina faʻapitoa i vai inu.

E mafai foi ona toe faʻamautu se tamaʻi meaʻai poʻo se mealybug. Faatasi ai ma le vave amataina o le pulea o manu, o le aveesea o ia mea e le faigata tele. E fautuaina e fufuluina laʻau ma se omomi e faʻafefeteina i vai inu. Ona tatau lea ona fufulu le laau i lalo o se mafanafana mafanafana, ae aua nei galo e ufiufi le eleele i mea e le susu (ata). O le faʻagasologaina e faia ile tasi i le vaiaso seʻia oʻo ina faʻaumatia atoa ia meaola faalafua. Afai o le toʻilalo e ogaoga, ona tatau lea ona e togafitia le poinsettia ma oloa ua fuafuaina faapitoa ua faatau atu i se faleoloa fugalaau.

Faʻapipiʻi tumutumu e taʻitaʻia ai foliga vaaia o laʻau o loʻo i luga o le laʻau, faʻapea foʻi ma lona fusi.

I luga o le poinsettia o le sili ona lanu enaena lanu enaena e ono aliali mai. O lanu grey e fai i luga o lala ma lala laititi. Aveese nofoaga na aʻafia i le pala ma togafiti faʻatasi ai ma antifungal.