Laʻau

Faʻatauga lelei o fatufuga o le galati

I le togavao, e masani ona e maua se tele o laau totō. O nisi o nei mea, o le faamalosia o le faamalosiau e lauiloa, e silia ma le 50 ituaiga meaola.

E mafua mai i le aiga le mautonu, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa, o ni faʻalavelave mataʻutia.

Fatuina o fatu

Le taimi e totō ai

Ae e te leʻi amata totoina fatu, latou muamua faʻamalie i le tali a Epin mo le 5 itula. O le totoina e amata ia Mati i pusa saunia ma eleele lelei.

Combed Seeds

Talu ai o fatu e laʻititi, e le faʻafefeteina i le eleele, ae tuʻu i luga o le fogaeleele, e fai si laʻititi. O le faʻasalaina e faia i se moli, e pei o le fufuluina. O pamu muamua e aliali i totonu o le vaiaso.

O le totoina o laau i le eleele tatala ua faia pe a uma le kiona i le faaiuga o Me, i le amataga o Iuni. Mo le lūlūina, e tatau ona e filifilia se nofoaga lelei e susulu i le susulu o le la, puipuia mai matagi ma faʻataʻitaʻiga, ma eleele lelei.

Le faagasologa o le totoina o sela

O le totoina o fatu e mafai ona tupu mo laau i ipu eseese ina ia aua nei togi. Ma faʻapea foi i atigipusa, faʻatasi ai ma le toe totoina.

E sili atu le amata o le lūlūina ia Mati, amataga o Aperila i pusa, mai i luga aʻe o fatu e le faʻasusu i le eleele. O pusa e tatau ona faʻamalulu lelei mai le pusi moli, e ufiufi i se ata tifaga poʻo se tioata i luga. Ua tuʻuina i latou i se la, o le maualuga o le vevela o le 25 tikeri.

Aloese mai le susulu o le la.

O aso uma e tatau ona e tatalaina le kiriata mo le ea ma faʻaleleia le eleele. E tatau ona tuʻuina atu faʻamalamalamaga faaopoopo mo le faʻavaveina o le atinaʻeina o pupu tetele malolosi.

Afai o le luluina na faia i pusa, ona filifili e tatau ona faalua faalua. Toto e totogo mo le taimi muamua pe a latou maua le 3 laupepa. O le taimi lona lua latou te malosi ai. O le faia o lenei mea, ua totoina i totonu o potopoto loloto, faatasi ai ma se eleʻele eleʻele, ina ia le faaleagaina ai aʻa aʻa.

O fua muamua
O le muamua toso - pe a oʻo mai lau laulau e tolu
Lua, pe a malolosi laau

O le totō i le eleele tatala e amata ia Me, Iuni. Afai o le totoina o loʻo faʻatinoina i totonu o fafie, e sili atu ona lelei le totō saʻo o laau.

Pe a tulaʻi e tatau ona mafaufauina mamao i le va o vao. Afai o le ituaiga o loʻo faʻaogaina, faʻapipiʻi i le va o le 20 cm. Afai e maualuga, o le mamao e 30 cm le umi.

A maeʻa ona vaʻaia le tausiga

Fale tausi leai ni faigata patino. E aofia ai laasaga nei:

  • Tuuina atu o le susulu o le la.
  • Faʻasusu ma faʻavaivai i le tau vevela.
  • Faamamaina o masina faʻaletausaga.
  • Tatalo le palapala ile fugalaau.
  • Aveesea o vao.
  • Puipuiga mai matagi ma ata.

Laʻau totoa i luga o le eleele ina ua mavae le pasi. Vai le laau i na o le lamala, pe afai ua muta le aoina mai o poloka poʻo laulaau lanu samasama. E manaʻomia lou fafaga faʻatasi ma faʻamaʻi faʻaseʻi tasi i le masina, a faʻapea o le fugalaau e mafai ona toe fuga.

Aua e te fufulu le fugalaau tele; e le mafai e le malosi ona faʻafefeteina le maualuga o le susu. A leai, e mafai ona pasi le pala o le ala.
O le faʻaleleia o le malosi i le eleele o loʻo faʻatino pe a uma le malulu

E faapefea ona fua

O le faʻalauteleina o lelala e ala i fatu. I le tautoulu O fatu e ao ona aoina mai se vao mamago. Ma o le tautotogo latou te amata toto ai. Aʻo leʻi faʻalauteleina sela, e tatau ona e faia mea nei:

  • Sogi le fatu i totonu o le vai mafanafana ina ia latou totogo vave.
  • Amata ona totoina i le faaiuga o Fepuari, amataga o Mati.
  • Le saunia o atigipusa ma eleele eleelea lelei, e faigofie ai le susu ma le ea.
  • E sasaa toto i le luga, peʻa faʻatusatusa i se tamailima.
  • O le faʻaleleia o loʻo faia i le faʻaaogaina o se pulu moli, e pei o le fufuluina o fatu
  • Pusa pito i luga afififatuina o se fale kesi.
  • Ava i fualaau i aso taʻitasi e ala i le aveeseina o le ata mo ni nai minute.

E faatagaina e totoina fatu laau i isi ipu e aloese ai mai le pikiina. Faatasi ai ma lenei metotia, o le a sili atu le malolosi o fualaau.

Ae e mafai ona faʻaleleia e ala i le vaʻaia. Faatasi ai ma lenei metotia, atonu e leiloa e le fale ona mea teuteu ae le o se tofi faapitoa mai le togavao.

Maʻi ma meaʻai

E pei o le tele o laau totő, lela, ma le le talafeagai pe le lava le tausiga, e mafai ona faʻaalia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

O faafitauli sili ona taatele o:

  • malie;
  • aphids;
  • chlorosis.
Faatasi ai ma le tele vailogging o le eleele o loo siomia ai le vao, e mafua ai le faaleagaina.

O le malie, lea o loʻo i totonu o le eleele, ua amata ona 'ai le aʻa o le laau. Ona o le a, e mafai ona oti pe a le faia ni fua i le taimi.

I sina siama laʻititi o lenei faʻamaʻi e tatau taofi le fafaga, faʻamalo le palapala ma faʻamaʻi le fugalaau i le fafie. Afai e ogaoga le aʻafia o le laau, e tatau ona aveʻesea ina ia leai se taimi e faʻamaʻi ai isi togavao.

Uu i luga o le malosi

E mafai ona lavea se laau aphids, lea e tu uma i luga o fugālaau, laulaʻau, ma ponuncles. I le tau faasaga i ai, e tatau ai ona pamu ma vailaau eseese.

O le le lava o le iron e mafai ona mafua ai le faʻatulagaga chlorosis. Mo le siama, o sauniuniga e aofia ai le uʻamea e tatau ona faʻaaogaina.

Vaega o le tausiga o le taumalulu

O le malosi o le malo e taua o se faʻalauiloa, ae o loʻo i ai tuputupu ae e pei o le tausaga. E le mafai ona ia faʻafefete i matagi mataʻutia, o le mea lea i le tautotogo e lelei tele le totoina o se laau fou e tupu mai fatu.

Mo le taumalulu, e mafai ona tipiina fugalaau ma faʻaalia i totonu o se fagu, mo teuteuga ma le teuteuina o fale.
E mafai ona faʻamago fugalaau ma tuʻu i totonu o se fagu

Auala e aoina ai fatu

Ina ia mafai ai e oe lava ona aoina mai ni fatu mai se fugalaau, e tatau ona e tipiina fualaau aina i le tautoulu ma tuu i totonu o se pusa e aunoa ma le faaopoopoina o vai. A maeʻa ona maeʻa ma amata ona malepelepe, lulu i luga o se laupepa.

E tatau ona teu fatu i totonu o se pepa poʻo se totoa o le cotton. E mafai ona e tautau taʻai faʻamalosi i luga o nusipepa poʻo pepa. Pe a latou malogo, o le a amata ona latou goto i luga o se laulaau.

O le malosi o le faʻalauiloaina o laau e manaʻomia ai sina tausiga. I lalo ole tulaga o le tuputupu ae, e mafai ai ona fiafia tagata fai togalaau ma ona lanu ma lanu eseese i le taimi o le tuputupu ae.

Totoga o laau

Faʻatasi

Le taatele ma lauiloa ituaiga o meaola e afaina ai le malosi. O lenei meaola e tele lava ina faʻaaogaina i le togalaau, e faʻaleleia, ae e tupu tele e pei o le tausaga.

O fugalaau e oʻo i le maualuga i le 50 i le 70 cm. O fugalaau laʻititi e aoina i faʻalavelave, e foliga mai e tutusa ma se pusa. O le mea lea na sau ai le igoa o lenei laau.

Ole lanu e mafai ona eseese lanu:

  • samasama;
  • mūmū;
  • mūmū;
  • moli
  • lanu piniki.
Uili fale
Amigo
O fuga e tumau seia oʻo i le tautoulu, mai ia Iuni ia Oketopa.

O laʻau e mafai foi ona: lanumeamata, lanu violē, paʻu paʻu, apamemea.

Panicle

O lenei ituaiga o laau faʻailoatuputupu ae i atunuu mafanafana. I lo tatou atunuu, e sili atu le lauiloa o ituaiga o meaola mo le teuteuina o le togalaau ma fale.

O inflorescences e foliga tutusa pe foliga mai i foliga o panicles. E mafai ona latou faia lanu ese mai lanu samasama mumu.

Panicle

Cirrus

Tausaga laau, le lua sili ona lauiloa, pe a uma le selu. O le fugalaau e amata ia Iulai, o le umi o le tele o masina, aʻo le i aliali mai muamua pulu. O fugalaau e aliali mai i le foliga o ni mea e le mautonu.

O le ituaiga o lelasi o le cirrus ua vaevaeina i vaega laiti:

  • Maualuluga, mafai ona ausia se maualuga o le 1 mita.
  • Ogatotonu-maualuga e oo atu i le afa mita.
  • E le sili atu i le 25-30 cm le maualuga o meaʻai.
Faalauiloa le umi
Faiva
O le lanu o inflorescences e mafai ona fesuisuiai: auro, lanu samasama, lanu mumu, ma e iai foi ni lanu lanu susulu.

Silver

O le ituaiga o laau toto o le "Silver", o tausaga taʻitasi, e oʻo atu i le tuputupu aʻe e oʻo i le 70 cm. E i ai foi lanu lanumeamata o se foliga ovoid. O inflorescences ei ai se lanu mumu mūmū i le foliga o se laʻau.

Fugalaau e tumau ni nai masina. O lenei ituaiga e faʻaaogaina e fai ai ni fugalaau fugalaau ma moega mo fugalaau. O le nofoaga e fanau ai Asia.

Silver

Cock scallop

Laʻau teuteu, aiga faʻalelei, e oʻo atu i le 70 cm le maualuga. O lona lauʻeleʻele o vasa o Aferika ma Asia.

O le paluga po o le meaʻai, o loʻo i ai ni laʻau malosi malosi. O photophilous and thermophilic plantsili atu le fiafia i laufanua.

O le fugalaau e amata ia Iuni ma tumau ai seia oo lava i le malulu.

Cock scallop

Laʻau faʻatoʻa

O le vaaiga o le togalaau o le tausaga taʻitasi o se laau ua i ai ni laau totō, laulaau ma mea e lalagaina ai lanu eseese. I le maualuga, e mafai e le vao ona oʻo mai i le 30 i le 50 cm.

Laʻau faʻatoʻa
O lenei meaola o le lauʻeleʻele toleni.

O le lūlūina e tatau ona amata ia Fepuari mo mea totō i pusa poʻo se kiona. A o lei totoina, e tatau ona togi lua fualaau. O le totoina o laau i le eleele tatala e faia i le maeʻa o le tautotogo, i le taufaaiuiuga o Me, i le amataga o Iuni.

O le fugalaau e amata ia Iulai, ma e tumau seia oo lava i le malulu.

Faʻamatala puupuu o le selu lela

E pei o le tele o ituaiga laau toto, e iai eseesega. Faʻatasi le faʻalapotopotoga e ese mai i isi ituaiga o meaola i ona uiga taua:

  • pepa faʻailoga;
  • lanu o fugalaau ma laulaau;
  • uumi laau.
O fugalaau fugalaau e faʻaaogaina mo fomai poʻo fugalaau fugalaau.
O fugalaau fugalaau teuteu e faʻaaogaina e faia ai le tele o vavalo.

O le tele o fai togalaau e ola i lenei fugalaau e le gata ona o uiga teuteu. Ole faʻaaoga lautele o le malosi i vailaau masani. E faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi eseese:

  • toe faʻaleleia vaaiga;
  • faʻamālōlōina faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • maʻi pipili ma faʻamaʻi o le vavagana o waha;
  • malae o le eleele;
  • maʻi maʻisuka;
  • aveese faʻamaʻi anufe ma moa.

Faʻaaoga mo togafitiga laʻau matutu, mea faʻapitoa, pulupulu.