Fugalaau

Aetercup

O fai togalaau faʻapolofesa ma fugalaau fugalaau e lauiloa tele i laʻau o le togalaau ma le ranunculus. O lenei laau e mafai ona teuteu soo se togalaau fugalaau poʻo se fugalaau fugalaau. I foliga vaaia, e foliga tutusa lava ma le patacups i tamai rosa. O nei fugalaau e muamua ona foliga mai ma eseese lanu.

O lenei laau toto na gaosia i le taimi o filifiliga. O ituaiga o meaola e ese mai le pata o le togalaau i siʻi laʻititi. E le lelei le fale ma e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa. O le fugalaau e faʻapitoa ia.

I foliga vaaia, o le laau e foliga mai o se laau maualalo (mai le 40 centimita i le 1 mita le maualuga) faʻatasi ai ma se aʻa tuusaʻo ma se aʻa aʻa. O fugalaau o laʻau laiti (pe tusa ma le 10 inisi le lautele) e mafai ona ese lanu, sei vagana ai lanu moana.

Aʻo leʻi totoina ni patipasi i luga o lau meaʻai, ia mamafa le lelei ma le lelei, aua o le vailaau e leaga. O le a mafai e tagata matutua ona mataʻituina fua o le saogalemu, ae e le fautuaina le totoina o se faʻamalama kulupu i totonu o se fale ma tamaiti.

Ituaiga ma ituaiga eseese

  • Asia Pacificcup - O lenei ituaiga e iloagofie e fugalaau fugalaau manaia, o loʻo i ai se foliga tutusa i rosa. O le lau laau e tusa ma le fasefulu senetimita le maualuga.
  • Aferika afu anufe - O lenei ituaiga e tutusa lava ma peony. O lona uiga faʻapitoa o fugalaau fugalaau, e pei o loʻo afifiina i totonu ma lau lanu lanumeamata susulu.
  • Caustic buttercup - O lenei ituaiga o meaola e tele lava ina maua i le vao, e sili ile vaovao poʻo vaomatua ma eleele malulu. O le laau o le malulu lea, o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. O fugalaau galue e amata i le amataga o le taumafanafana, o fugalaau ei ai se lanu samasama auro.
  • Aconitolus buttercup - O lenei meaola e iloga i le lanu papaʻe poʻo le samasama. O le togavao e oʻo atu i se maualuga e tusa ma le 80 simita.
  • Manua mataʻamuʻu - O lenei laau vao vao (e le silia le 30 inisi le maualuga).
  • Multifloral buttercup - o lenei ituaiga o fugalaau vao i le taimi atoa o le taumafanafana, e maualuga le maualuga (e tusa ma le afa mita), e fuga mai i fugalaau samasama susulu.

O faʻatoʻaga faʻatoʻaga e taofi ai a latou mea teuteu mo 3-4 tausaga, pe a maeʻa ona fautuaina e faafou le ituaiga.

O le a le taimi ma le mea e totoina ai le laumei i luga o le eleele

Ua i ai i le faaiuga o le taumalulu, e aoga le taulimaina o le faatauina o mea totō. Seia oʻo i le amataga o Aperila, e fautuaina e teuina fatu i se malulu (e le sili atu ma le sefulufitu tikeri le vevela), ae o le potu e lelei le vaʻaia. E fautuaina le totoina o le laau (mo tipu) i totonu o se ipu e tasi po o se laulau mumu, aua e le taliaina e le anufe anufe le gaosiga.

E mafai ona e totoina vave fatu i le avanoa tatala, ae e tatau ona e faia lenei mea i se taimi mulimuli ane, pe tusa o le afa lona lua o Me. I le taimi lea, o le mafanafana o le tau ua maeʻa, lea e taua tele mo le faʻamalama o le togalaau, talu ai o latou o laau vevela ma e le talia toleniga o le po.

O le nofoaga mo le totoina o fugalaau e tatau ona i ai i totonu o le paolo, e le sili i se ata tusi po o se nofoaga avanoa. Matagi matagi malosi e le fiafia le laau. O le 'upega tafaʻilagi atonu e latalata i se laau laʻititi poʻo se vao. I le matala, i lalo o le susulu o le la, o le a aafia ai uiga teuteu o le buttercup. O lona fugalaau o le a puupuu-ola ae le tele.

Tuaʻoi ma isi laau totō ma fugalaau

O le faʻatoʻaga o le faʻatoʻaga e faʻafefiloi lelei i totonu o le fugalaau ma ni laau eseese. O lona lanu lanu e mafai ai ona avea ma fugalaau lava ia, ae i le tuufaatasiga ma laau totō o lanu lanumoana ma le lanumoana, e foliga sili atu foi le pala.

Ua fautuaina le au faifaatoʻaga tomai e gauai atu i le "faasausili" o le aʻa o le laau. E mafai ona tupu vave vave ma mafai ona afaina ai aganuu vavalalata, o loʻo nofoia o latou teritori.

Mea e manaʻomia e le palapala

A o lei totoina fatu i le eleele tatala, ua fautuaina e tausia lelei lona taua. Faaaoga le humus pei o le fugalaau. O le elemene o le eleele e tatau ona le mautonu, ma o le eleele lava ia e tatau ona lafoaia ma malamalama.

Tulafono mo le totoina o pateni

O fatu o le laau, lea na teuina i totonu o se potu malulu mo le tusa o le 1-1.5 masina, e tatau nei ona faʻamalieina i se vaivili mālūlū mālūlū o le palatini i taimi taʻitasi poʻo i se tuputupu aʻe faʻavavevave. I totonu o le sefululua itula, o mea e totoina ai ua tumu i le aofaiga tatau o le susu, ma o aʻa e fesuisuiai.

I luga o se fasi fanua ua saunia, e mafai ona e saunia muamua ni pu laiti i se mamao pe a ma le 20 inisi le tasi mai le tasi. E tasi le pu (aʻa i lalo) e totō i pu taʻitasi i le loloto o le 4-5 centimita. A maeʻa pe a ma le lua vaiaso, o le a aliaʻe ai le fuʻa muamua.

Faatasi ai ma le le lelei o faʻailoga o le tau ma le taufaamatau o le mafanafana, o le moega ma laau toto e sili atu ona lelei.

Tausia le faaputuga fugalaau ile laufanua

O le tausia lelei o lenei togalaau aina e le manaʻomia ai le tele o le taimi ma le gauai faapitoa.

E tatau ona faʻaauau pea le faʻaleleia, ae faʻatulagaina. Ole maualuga o le susu e le faatagaina. Faʻasolosolo timuga timuga, atonu e amata ona pala le laau, o lea e tatau ai ona e faʻaaogaina se ata tifaga. I le faaiuga o le vaitau o le tau mafanafana, e tatau ona faasolosolo malie le faʻaitiitia o le vai, ona taofi atoa lea (faatasi ai ma le foliga mai o laʻau vaivai).

Mo le fugalaau tele, lelei le fesuiaiga o fesuiaiga o le ea mo le aʻa, o lea o le a faʻamalo ai le palapala o le a manaʻomia.

O lauolaola lelei e faalagolago i le maua o meaʻai talafeagai ile palapala. Nisrogen-containing fertilizers (i le uluai laasaga o le atinaeina o laau) ma fomaʻi faʻamaʻi faʻasamaʻi ma mea o le potassium ma le phosphorus (i le taimi o fuālaʻau) e faʻaaogaina e fai ma ofu pito i luga. E fautuaina le fafagaina lua faalua i le masina ma se vaeluaga o vaiaso e lua.

Ina ia mafai ona umi le vavalalata, e tatau ona e lafoaia le laau o fugalaau mamago.

E faʻapefea ona teu fatu

E le mafai ona tatalia e le laumei laumei le vevela o le malulu, o lona uiga e tatau ona eliina a latou tubers i le faaiuga o Setema, ma fufulu mama mai le eleele ma faʻagogo. Ma, e mafai ona tuu faʻamaʻi taʻitasi i totonu o se ulo ma le eleele mamago pe faʻapipiʻiina i soo se mea masani. I lenei auala, i le vevela o le luafulu i le luasefulu lua tikeri, e mafai ona e faʻasaoina laau seia oʻo i le isi vaitau.

Faʻaleleia o pateni

O le auala pito sili ona lauiloa ma le faigata e faʻalauteleina ai le faʻamalama o le togalaau o le vavaeina lea o aʻa. O lenei metotia e mafai ai e oe ona maua vave ni nai vao laiti.

O le metotia fatu o le toe gaosia e masani lava ona seasea ona mafua ona o le maualalo o le fatuina o fatu. Muamua, o fatu e totoina i pusa tetele tetele (i aso mulimuli o le taumalulu) i totonu o se faʻafefiloi eleele e aofia ai peʻa, oneone oneone ma le togalaau i le loloto e le sili atu i le 2 senitimita. Mo le sefululima aso, e teu ai pusa i le vevela o le 10 i le 15 tikeri, faʻamautu pea le susu o le palapala.

O fuā muamua e tatau ona foliga mai pe a ma le 25-30 aso. O latou foliga mai o le taimi lea e faʻafeiloaʻi ai pusa i se potu mafanafana (silia ma le 20 tikeri). O nei laʻau laiti e manaʻomia tele le malamalama ma le vevela. Afai e talafeagai, e mafai ona faʻamalamalamaina laau toto i moli faaopoopo.

O fualaau o le faʻamalama papamaa e mafai ona tuʻuina atu i le togalaau i le vaiaso mulimuli o Me poʻo le amataga o Iuni. O le laau e tupu i lenei auala i le tausaga muamua e le totogo.

Fugalaau pata i le faʻaogaina o fanua

O faʻamalama o le togalaau o se mea matagofie teuteu teuteu i luga o se fugalaau fugalaau, o se togalaau togalaau, o se mutia po o se fagu fugalaau. O ona paolo lanu eseese e mafai ai e oe ona faia ni fugalaau matagofie matagofie. O lenei laau e lelei tele ma fualaau toto laau eseese.

O lenei fugalaau e faʻaaogaina ma le fiafia i la latou galuega e le aufaʻataʻaga o le laufanua ma fugalaau fugalaau, fugalaau fugalaau ma tagata teuteu o faʻalavelave faʻapitoa.

Tuputupu ae i le buttercup i le fale

Mo le galueaina i le fale, e na o ituaiga o patacups ma se tamaʻi laʻititi, e le sili atu i le 40 senitimita, e talafeagai. O ia meaola e mafai ona tutupu i se fugalaau fuga masani ma e le manaʻomia se fesoasoani faaopoopo. E mafai ona e teuina le laau i luga o se pusa tioata po o se mafanafana mafanafana.

Mo le tasi togavao, pe tusa ma le tasi le lita o le palapala e manaʻomia. O lona tuufaatasiga e tutusa lava ma luga o se fanua laufanua. Ae mo le tausiga, e tatau ona faʻaleleia le tele o le laau i le tele o taimi, talu ai ona o le itiiti o le faʻafefiloi palapala i totonu o le tane, o le eleele e vave faʻapala.

I le faaiuga o le fuga ma le pau o laulaau, e tatau ona teuina le pusa o loʻo i ai le aʻa i se mea malogo, pouliuli mo le lua masina. I le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati, o le vaega o le vaalele o le a amata ona aliali i totonu o le laau.

Maʻi ma meaʻai

O le mea moni, o faʻamaʻi pipisi uma o le faʻatoʻaga o le togalaau e mafua ona o le le talafeagai o tausiga. O le mafuaaga sili ona taatele o le eleele ua suavai. Mai lenei mea, o aʻa e amata ona pala, fuga mai fugalaau ma paʻu palapala paʻu.

I le tau faasaga i le paʻu o le palapala, o le tele o vailaau o vailaau faʻasaʻi ma le arosols o le a fesoasoani. O le mea e le tatau ona faʻafefe ai le vai i totonu o le palapala, e tatau ona faʻaleleia le alavai i le taimi o le totoina ae le faʻagaloina le vaʻaia o le eleele. O nisi taimi e mafai ona faʻaolaina se laau mamago e ala i le masani ona faʻamago le palapala.

O le faʻateleina o le suavai e faʻaalia i le foliga mai o le meli i luga o le laʻau o le laau. I lenei tulaga, e tatau ona e lafoaia atoa le faʻamaʻi mo sina taimi. O le eleele o le a faʻamago ese, ma o le fugalaau o le a toe fiafia i ona fua.

O meaola faalafua e sili ona taatele i papamaa o togalaau o ni apogaleveleve ma ni mea e masani ai.

Faailoga o le foliga mai o se meaʻai o ni fasi laulaau i lau (silver po o samasama). I lenei tulaga, o togafitiga faanatinati ma fualaau faasaina e manaomia.

Faailoga o le foliga mai o se nematode o laʻau e faʻafeiloaʻi i totonu o laʻau, faʻavave le tuputupu ae o le laau. O aʻa o ia ituaiga laau e manaʻomia vave togafitiga manganese. Ua lava le fufuluina o aʻa o le laau na aumai mai le eleele i se vai piniki ma o le a mate le manu.