Fugalaau

Pine pine i lau eria

Mo tagata ua vaivai i le vave ona suia lanu lanumeamata i lanu samasama, o faafitauli e fesootai ma le aoina faaletausaga ma le susunuina po o le lafoaia o laulaau lau laau ma le manaomia mo le teuteuina ma le teuteuina faaletausaga, e faamoemoe i le faia o se foliga matagofie o le laau, matou te fautuaina le totoina o conifers, aemaise - pine masani, lea o le a tatou talanoa i ai i aso nei.

Scots pine (Pinus sylvestris).

Pine, pei o le tele o conifers, e tumau pea teuteu i le gasologa o le tausaga. Pine masani (Pinus sylvestris), masalo o le sui pito sili ona lauiloa o le aiga pine, ma e le gata o le palealii ma le matagofie o le pale, ae o se punavai foi o se manogi manaia ma lelei o le manogi o pine.

Ae ui i lea, o le amanaia uma o le lelei o pine masani o se fale teuteu, tatou te le o matauina le auai o lenei aganuu i vaega taitasi. O le mea moni, pe afai e laʻititi le taupulepulega - o se tasi lenei mea, ae e tupu i le tele o vaega tele o pine masani mo nisi mafuaaga e leai. Masalo e seasea ona maua le pine i luga o se fasi fanua ona e talitonuina e faigata i tekinolosi mea taufaatoaga, ae o le mea moni lava e matua sese lava.

Pine faʻamatalaga

O pine laʻau e masani ona faʻaogaina. O le aiga o Sosnovy, lea e aofia ai foi le larch ma le pseudolarch, e le pei o laau pine, latou te lafoina nila na tautua mo latou taimi i le taimi o le tuputupu ae ma foliga foliga leaga i le faaiuga o le autumn, taumalulu ma amataga o le tautotogo.

I totonu o lona natura natura, o pine Scots e tupu malosi ma masani ona sili atu i le maualuga o le lima sefulu sefulu mita. Pine e masani ona ola i luga o le upega tafaʻilagi mo se taimi umi lava - sili atu i le lima selau tausaga.

E pei ona e iloa, e leai ni launi pine, e suia i ni laulaau 6-8 cm le umi. E faʻapipiʻi faʻasalala taʻitasi i le lala. O nila e le faʻavavau, ola taʻitasi mai le tolu i le lima tausaga, ona sui lea i se mea fou. O le mea masani, o le nila o loʻo i totonu o le pale i le itu i saute e itiiti ifo nai lo na o loʻo i le pito i matu.

Cones i luga o se pine paʻu masani, e masani ona paʻu ma e aofia ai fua, tua o loʻo natia ai fatu. I le amataga o la latou atinaʻega, o le gase e matua vevela lava ma ua tapunia, ae i le aluga o taimi, ua tatala ai a latou fua, o lona uiga o fatu ua ola i totonu o pusa.

Mo nisi faʻamatalaga e uiga i isi ituaiga ma ituaiga o pine, tagaʻi: Pine - ituaiga ma ituaiga

Pine ola: totoina

Taimi e toto ai pine

I le lautele, e le gata o paʻu masani, ae o le tele o isi conifers e sili ona totoina i le tautotogo (i le faaiuga o Aperila ma le amataga o Me), poo le tautoulu (i le faaiuga o Setema ma le amataga o Oketopa). Afai e te totoina se pine pine i luga o se fasi fanua i le faaiuga o le autumn, ei ai se tulaga lamatia o le a le mafai ona vave fetuunai le fasi fanua, ma ia sauniuni mo le taumalulu, ma ia mate le fatu.

Filifiliina o Fanau Pine

Ae o le pine pine masani, ma le tele o le telefoni i le lautele, pe a filifilia mea e totoina ai nei faatoaga, e tatau ona e taulai atu i le faatauina mai o laau totino ma se aʻa e tapunia, o lona uiga, tuu i totonu o se koneteina.

O le lelei o nei laau toto e matua taua lava: o le atiaeina lelei o le aʻa, lea e le o faafefeteina e ala i le totoina o laau, o nei mea uma o le a mafai ai ona totō laau i luga o le laupepa e aunoa ma se faafitauli, faapea foi ma fuainumera aoga i symbiosis ma pine pine. teuina i luga o le aʻa o fatu laau ua tuʻuina i totonu o koneteina.

Afai, pe a faʻatau pine o pine, o ona aʻa ua afifiina i le masaniga o le paʻu poo le ato, ua e mautinoa o loʻo ola le siama i luga o aʻa, aua le faʻatuatua i na tagata faʻatau. O le mea moni e faapea, o nei fuamoa aoga e mate pe a uma le kuata o le itula i fafo. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, pe a faʻafefe mai le pusa i totonu o le lua toto, e le tatau ona e faatuai, e tatau ona faatofu le fatu i le eleele i se taimi vave lava pe a uma ona aveeseina mai le koneteina, o le mea lea e taua ai le kiliina o le totōina o lua i le taimi o le totoina o pine mai le aʻa.

E leai se aoga, peitaʻi, o le mafaufau pe afai e mate le siama, o le a totoina le fatu, o le mea moni, e mafai ona e totoina se pine paʻu pine i le palapala e tusa lava pe o taoto i lalo ma le sili atu i le kuata o le itula, ae i lenei tulaga o le lamatiaga o le fatuina e le aʻafia i se nofoaga fou o le a maualuga atu.

E le gata i lea, pe a filifilia se pine paranesi i totonu o le vasega pepe, aua le tuliloaina a latou lapoa tele, muamua, e matua taugata lava (mai le $ 1,000 ma le maualuga), ma le lona lua, o le matua o le fatuga, o le lamatiaga o le a le mauaa i se nofoaga fou o le a sili atu le maualuga. Faʻalogo lelei i fualaau o paina o le lima tausaga le matutua, e sili atu le afa ma sili ona maua aʻa i le tele o taimi.

Pine masani "Fastigata" (Pinus sylvestris 'Fastigiata').

Pine masani "Waterreri" (Pinus sylvestris 'Watereri').

Albins masani pine pine (Pinus sylvestris 'Albyns').

Faʻasaina o le faʻafanua

O le paʻu masani o le a ola lelei ma faʻalelei le faʻaleleia i totonu o se nofoaga lelei, ae o le a lagona lelei lava i se paolo e seasea. Afai o le pine masani e totoina i le ata atoa, ona tupu ai lea o le sili atu ona leaga iina, e mafai ona tupu le tasi itu poʻo le faʻaulu, aua o ona aʻa o le a maua moni lava mo le malamalama.

A maeʻa ona filifilia le nofoaga, e tatau ona amata le gaosiga o le lua. O le tele o le pine pine e mafai ona sili atu ile centimita le lautele ma loloto atu nai lo le atigipusa, ina ia mafai ona liligi ifo le vai ma eleele elemene i puipui ma lalo.

A e totoina, taumafai e filifili se nofoaga i lalo o le pine laʻau masani e aunoa ma le faapaleniina o le suavai poo le timu, aua o lenei laau e le taliaina le sili atu o le susu. Talu ai matou te manatuaina le alavai, ia mautinoa ia tuʻuina i le pito i lalo o le lua 4-6 cm le mafiafia, e mafai ona avea ma ni maa, penisina malepelepe pe faʻalautele le palapala, e le afaina.

I le pito i luga o le alavai, e tatau ona e tuʻuina se laʻau elemene o palapala, lea e tatau ona aofia ai le faʻafefiloi o eleele elemene, faʻafefiloi i le eleele eletise, oneone oneone ma humus i tutusa tutusa ma le faʻaopoopoga o se sipuniti o le nitroammophoska. O lenei tuufaatasiga e tatau ona faʻafefiloi lelei ma tuu i se mea lamolemole (2 cm le maualuga) i luga o le alavai.

Totoina o pine

Ma le isi, e tatau ona e matua faʻaeteete ina ia le faʻaumatia le otaota, tipi le fagu ma tuʻu le eletise eleʻele ma pine pine i totonu o le pu ua saunia. O le ki i le manuia iinei o le mea tonu lea o le faʻapipiʻiina o se fatu i totonu o le lua, e aunoa ma le aafia ai o le eleele.

I le totoina o le pine o le pine, taumafai e tuu i totonu o se pu ina ia mafai ai e le aʻa o le pine pine, o le taunuuga, e tusa lava pe a uma ona foia le eleele, i le maualuga o le eleele, o le mea lea, pe a uma ona totōina, e tatau ona lelei le faʻaleleia o le palapala, . I luga o eleele eleelea, lea e mafai ona vave faʻaalu le taimi, e tatau ona totōina pine o pine taatele ina ia oʻo lava i luga o le eleele le ua aʻa; E leai se aoga e popole ai: i le na o le masina o ia (o le ua) o le a tulaga tutusa lelei ma le eleele.

A maeʻa le faʻatoʻaga mulimuli, e tatau ona liligiina se taloina paʻu i se pakete vai i le vevela o le potu ma e tatau ona mulimulu ile luga i le peat poo le humus i totonu o le lua sima ina ia mafai ai ona faʻafefe le susu i le palapala. Pe a faʻafeinu, e le gata e faʻamamaina le eleele, ae e faʻamalolo foi le pale mai le pulumu, aua nei galo e fiafia tele conifers e "taele".

Pine Growing: Tausiga

E uiga i le faʻamalosia, pine masani, aemaise i le laʻitiiti, e matua faigata tele mo le faʻamamaina, o lea e le tatau ai ona faʻamago le palapala. I le faaopoopo atu i ai, o le pine pine e le o le malosi e puipuia mai i le susulu o le la ma le malulu, o le mea lea, e manaʻomia ai le ufiufi ma fale, ae o mea totino matutua, mai le lima o tausaga, e le manaʻomia le puipuiga.

Faʻamamaina o pine

O fua o vaāvai e faʻalagolago i taimi eseese o le ola o le laau. O le mea lea, talavou, na o le totoina o laau e manaʻomia le faʻamaʻi faʻatasi e tasi i le vaiaso. I lenei tulaga, o le suāsusu e tatau ona faia i se aofaiga tele o le susu, sasaa i lalo o laau taʻitasi, e fuafua i le i ai o le natura o le susu i foliga o timuga, mai le pakete e tasi i pakete e tolu (mo taʻitasi). O laau toto e sili atu ona matutua, o le tausaga e sosoo ai pe a uma ona totōina, e mafai ona e inu vai na o ni nai taimi mo le taimi atoa mafanafana, ae i lenei tulaga, e fuafua i le i ai o timuga masani i foliga o timuga, mai le ono i le iva vai pakete i le vevela o le potu e tatau ona liligi . E pei ona matou taʻua i luga, aua nei galo e gaoioi mai le pulu moli le pale o pine pine, e fiafia o ia i le taele. O le suavai e le afaina, o lona uiga, o le faamaluina o le pale lava ia e tatau ona faia i le afiafi, pe a uma ona taatia le la i tua o le tafailagi. O le bathing crown pine pine e mafai ona faia i le itiiti ifo o afiafi uma.

Laʻau pine

O laau matutua o pine masani e le tatau ona fafagaina, e mafai ona fai mai, ae naʻo le laau e lava lea o le a avea ma pale paleni. Mo faʻatoʻaga faʻatoʻaga, ma paʻu masani iinei e le o se faʻasesega, na o se faʻamafanafana lelei lava o le faapalaga (e sili ona lelei le aumaia i le tautotogo). Aʻo leʻi faʻaaogaina le faapalaga, e tatau ona vaʻaia le eleele i totonu o se vaʻa lata ane lua lua senetimita o le loloto ma faʻaopopo le compost i le eleele vavalalata, ma tufatufa atu pe tusa ma le 150-200 g o le compost i mita mita, a maeʻa ona fautuaina e ufiufi ai i se tamai laulau palapala. Afai e vevela le tau, ona faʻapalapala lea o le palapala aʻo leʻi faʻaaogaina le faapalaga, ae a maeʻaeʻa, e tatau foi ona lelei le vai.

Ae o le mea e sili ona taua i luga o le minerale, e lava le faʻaaoga muamua i le taimi vevela, pe tusa ma le ogatotonu, e ala i le faʻalauteleina o le fugalaʻau i luga o le laina lata ane o le laau, ona faʻateleina ai lea o le suāvai. O le tele lava o taimi, o le nitroammophoskos o se fomaʻi lelei tele mo pine pine - e tatau ona e faia se aofaiga o se pusa faʻatusa mo laau taʻitasi.

Ata o Scots pine i vaitausaga eseese.

Toto vao

Tulk circle (e toatele tagata e manatu e mafai ona galo atoa se pine pine pe a uma ona totoina se laau i luga o se fasi fanua), ae o le mea moni e le o se mea sili lea. Seʻi vagana ua lima tausaga o le fale, ma e manatu pea e talavou, e tatau ona tausia le mama - ia vaʻaia le palapala, aveese vao, ma mulimulu pe a uma ona faʻamafa. O vao leaga lava, atonu o se laau lelei na atiina ae e tusa lava pe laitiiti, o le a le afaina ai le faigata, ae o meaola faalafua ma faamaʻi e ola ai i luga e mafai ona salalau atu i le pine, ona e tau ai lea ma le fili i luga o lau teritori. E le gata i lea, o vao, o le tele o le vao, e taofia ai le faʻaleleia masani o le susu mai luga o le eleele, faʻatagaina ai le susu e faʻaleagaina ma maua ai ni tulaga faigofie mo le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. O le mea moni, pe a faia le veleina i totonu o le pusi lata ane, e tatau ona e faʻaeteete - e le mafai ona eliina le sili atu ile lua senitimita, o aʻafiaga e latalata i le eleele o lenei laau, e mafai ona faigofie ona faaleagaina. A uma ona veleina le palapala, e mafai ona e faʻafeinuina ma mulimuluina, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le humus - o le a puipuia ai le susu, ma o le tuputupu ae vao o le a faʻagesegese ai.

Totoina o pine

A o tuputupu ae le pine taatele ma atiina ae, atonu e tatau ona tatau. I lenei tulaga, o le a sili atu le saʻo nai lo le faatulagaina. E manaʻomia le teuteuina o pine i na tulaga pe a, i lalo o le faatosinaga o ata lafoia po o isi mea, o le pale na liua e tasi le itu poʻo le taimi foi e taofiofi ai paʻu taʻitasi, ma vavae ese mai le ata lautele (ata). I lenei tulaga, e tatau ona e vaʻaia ma le faʻaeteete uma taʻalo o loʻo taʻalo ese mai le lautele lautele ma se aufaʻataʻitaʻi faigofie, ma ia mautinoa o le pale e toe faʻalelei ma matagofie. I le auala, afai o le paʻu pine ua faasolosolo lemu, ona mafai lea ona e togiina pito o le tuputupu aʻe talavou i Me, o lenei auala o le a auina atu ai meaʻai o le pine masani i le faia o taamilosaga lalata ma taofia ai le tuputupu ae o le taitai tutotonu, o lea e mafai ai ona e faatapulaaina le tuputupu ae i luga o le laau.

I le faʻaopoopoga, i le tautotogo, e tatau ona vaʻaia le pine o le paina mo le malepe, lala mago, ma, pe afai e maua, ona vave aveese lea.

Launiuni pine mo le taumalulu

O le taimi lava e oʻo mai ai muamua gulu i le eleele, e mafai ona e alu e faʻafeiloaʻi pine paina na toto i luga o le saite. Muamua, e tatau ona e ufiufi aʻa o se laau laʻititi, faʻapipiʻi ona vae, lea e tatau ona mulimulu ai le faavae o le laau i le humu 9-11 cm le mamafa. O isi mea, o le a faatumauina se vevela saogalemu i totonu o le aʻa ma puipuia le susu i le palapala. Afai e te nofo i vaipanoa o loʻo agi ai le matagi ma le kiona mai le pusa tafatafa o paina, e mafai e le matagi ona agi, ona fautuaina lea e faʻapipiʻi paʻu o luga o luga o le mulch layer - o tagata mama o le kiona.

Vaʻaia le puipuiga mai le manava, lea e masani ona mafatia ai paina masani. O le lamatiaga o le laititi e faateleina i le maualuga i le tautotogo, pe a amata ona susulu mai se la susulu. O le puipuia o laau laiti o le paina masani mai le la, e tatau ona afifi i mea e le ufiufi.

Laʻau faʻatoina: toe gaosia

E mafai e tagata uma ona faʻatau se paina i totonu o se vasega pepe, ae mata e mafai ona e faʻaaogaina oe lava i lau togalaau togalaau? O le mea moni, e le o se mea e sili ona faigata, o le auala pito sili ona faigofie e faʻalauteleina pine pine o le totoina o fatu. I le tau o le totoina o fatu laau i luga o se moega ma eleele mama ma le pala i le tautotogo o le a latou totogo toetoe lava o mea uma (e oo atu i le 91%). E ui i lea, e ui lava i le tele o le totoina o fatu, o loʻo i ai foi le tele o mea e leiloa o tipu pe a totoina fatu. E masani ona tupu lenei mea mai le valea; o le mea lea, e toaitiiti tagata e iloa o fualaau laiti e tatau ona faʻafefe ma faʻafeinu vai masani, o lea o le palapala e masani lava o sina susu. Naʻo le tausaga lona tolu e maua ai e se lala paranesi o pine le paina taamilo ma e naʻo le taimi lava e mafai ai ona taʻua o se fale tutoʻatasi.

I le auala, e mafai ona e ola i luga o laau mama pine i le fale. Ina ia faia lenei mea, i le faaiuga o Ianuari, e tatau ona afifiina fatu i totonu o se ie ma pusaaisa ina ia fusi ai fatu, o lona uiga, ua latou saunia mo le luluina.

I le masina o Aperila, e mafai ona lūlūina fatu fatu i pusa i eleele vavalalata ma le ola lelei, tanumia e tusa ma le centimita. A uma ona lūlūina, e tatau ona faʻapipiʻi pusa i luga o le windowsill i saute ma ufiufi i se ata tifaga seia oʻo mai pine. I le lumanaʻi, ao le i amataina, e tatau ona faʻafefe le palapala mai le pulu moli, ma a oʻo loa lava, o le ata e tatau ona aveeseina. O le filifilia o le filifiliga o le ola masani o pine paina i le fale, e tatau ona e iloa o totonu o le ulo o nei laau toto o le a tupu mo le lua pe tolu tausaga ma faatoa uma ona totoina i luga o le laupepa. Pe a faʻavasegaina, e taua tele le aua le faʻaalia le aʻa o laau totō, e taumafai e faʻafeiloaʻi le fatuina ma se fasi eleele.

Afai o se pine paga masani e ola i luga o lau 'upega tafaʻilagi, ae o se foliga teuteu e maua mai ai, ona tatau ai lea ona faʻaoga le metotia o tui mo le toe gaosia. I le avea ai o se faʻatau (o le vailaʻau e tuiina), e manaʻomia lou suʻeina o pine pine, e tusa ma le fa tausaga. Ole tui e mafai ona faia e pei o se tipi (i le tautotogo), ma se fatuga (i le ogatotonu o le taumafanafana).

Scots pine (Pinus sylvestris).

Mamanu Pine ma Pests

Vaʻai le pine mo le tele o faʻaleagaina uma o paʻu ma nila, mo se faʻataʻitaʻiga, ia suia o la lanu, e masani lava e tatau ai, atonu e ono taʻu mai ai le amataina o nisi ituaiga faʻamaʻi.

Pine mama

O meaola faalafua o le pine, o le mea e sili ona lamatia, o le mea e sili ona matautia, o le gaioiga o le pulupulu e lafoaia ai le lanu samasama. O pitonuu o lenei pest e tutusa ma le fulufulu paʻu paʻepaʻe sinasina, lea e ufiufi ai ni nila. Ina ia foia le meaola, e tatau ona togafitia laau ma iniseti i uluai faailoga o ona foliga vaaia.

Faʻavalea masani laʻau, - o lenei meaʻai e 'ai faʻamaina paina ma le fiafia. I lenei tulaga, o nila e mumu, e peiseai ua mu. Afai ei ai le tele o manufeʻai, ona mafai lea ona tumau le tumutumu talavou e aunoa ma ni nila. Ina ia foia lenei mea leaga, e mafai ona e faʻaaogaina Fufanon poʻo isi iniseti, e mulimuli lava i faatonuga mo le faʻaaogaina.

O le paʻu paʻu o se tamai pusi e oʻo atu i le umi o le 0.5 cm. O se pusa i le pine paina masani o loʻo faʻapipiʻi saʻo i fuaitau ma tuʻu ai fua i nei fuaitau, lea na faʻaalia mulimuli ane ai colonie uma o tagata lava ia. E taufaamatau le mafaufau, ae tusa lava pe o se paʻu laau matua e mafai ona faʻaumatia atoa i le 45-50 aso. Afai e te matauina pupu i luga o fafie o pine masani, ona le mafai lea e le iniseti ona fesoasoani, e faaopoopo i le togafitia o le laau ma se iniseti, e tatau foi ona e tuiina lenei vailaʻau i totonu o pupu. E mafai ona faʻatinoina faʻataʻitaʻiga i vaiaso taʻitasi seia oʻo ina faʻaumatia atoa iniseti.

Fatuga o pine pine.

Maota male i luga o pine masani.

Cones i luga o pine paʻu.

Faʻau pine

Schütte masani, - o lenei maʻi e mafua mai i le ituaiga o faʻamaʻi faʻaleagaina. Faatasi ai, i le taimi muamua i luga o nila e lanu enaena, e matua laitiiti lava e le mafai ona vave matauina. I le gasologa o le taimi, o le a tupu aʻe ai aʻa, tupu, lanu samasama, ona maua ai lea o se lanu uliuli, ma o le a amata ona paʻu le atigi i lenei taimi o le alualu i luma o le maʻi. I lalo o le paʻu paʻu i luga o paʻu o paʻu masani, e mafai ona e vaʻai i le mycelium, o foliga mai o ni pogisa o ni foliga eseese. Ina ia mafai ona foia lenei faamai, e tatau ona togafitia laau ma le sulfur colloidal (o se sipuni tele i le pakete vai, o le masani mo 2-3 laau totō) poo le 1% Bordeaux i le tau o le tautoulu.

Ma, ioe, lapisi - o le masani lea masani o le pine pine. Faatasi ai ma lenei faʻamaʻi i luga o le vaetogo e mafai ona e vaʻai i lanu moli ma fuga o loʻo salalau solo vave i totonu o le laau ma e mafai ona salalau i tuaoi lata ane, o laau mama lelei. Afai ua lava le malosi o le maʻi, ona leai lea o se mea e totoe ae o le tipiina o lala ua aafia ma susunuina, ma afai e aafia uma le laau, ona to ese lea ma susunuina foi. O lea o le ae le faatagaina ai le salalau atili o le faʻamaʻi. O togafitiga o togafitiga, togafitiga faʻatasi ai ma le colloidal sulfur ma le Bordeaux e mafai ona faʻaaoga, e pei ona faamatalaina i luga.

O le mea lea, e pei ona e malamalama i ai: pine masani e mafai ona avea ma au uo faatuatuaina i le olaga atoa, o le a teuteuina le 'upega tafaʻilagi ma tuʻuina atu le ata ma le ea fou, e aunoa ma le faʻanoanoaina oe i le paʻu'ū o laulaʻau ma le faʻamalosiina ia mama. Faʻasalaga lelei, o le pine o le a tumau pea talavou ma matagofie mo le tele o seneturi, ma e le na o oe, ae o lau fanau foi, fanau a lau fanau ma a latou fanau o le a fiafia i ai.