Laʻau

Salati fualaau ola mai fatu Laʻau i le eleele ma faamalosia le seleseleina ma le teuina O ituaiga sili ona lelei

Salati vine toto laau toto totoina ma togafiti

Vitlouf chicory salad (Cichorium intybus L.) o se laau lauiloa mai le aiga Aster. Faʻaleleia e avea o se tausaga faʻale-aganuʻu. I le faaiuga o le vaitau muamua, ua fausia ai e Witloof se lipine mamana o laulaau ma aʻa laau, lea e mulimuli ane faʻaaogaina e tietie ai tilatila pe 'ai. O laupepa lapoa o lapoa, ma lapoa petioles. Fua o fatu o foliga faʻalanuʻumi, paʻepaʻe. O fuā e faʻaaoga e fai ai se kofe kofe, ma laʻau o se mea aoga o le salati fou, o loʻo fufulu ma fuʻe.

I le tausaga lona lua, e tupu ai le fugalaau. O se faʻalaʻau amio saʻo saʻo 1.2-1.3 m maualuga. O fugalaau lanu moana poʻo le paʻu paʻepaʻe e aoina i totonu o le ato. O le fua o se mea e faʻapipiʻi. O le tuputupu ae o le fatu e tumau pea mo le 3-4 tausaga.

O le aganuu na gaosia i le faaiuga o le 19 seneturi mai le aʻa o le chicory. I Flemish, o le igoa o le laau (Witloof) ua faaliliuina o le "lanu paepae". O isi igoa o loʻo maua: ulu papaʻe, Salati Paʻepaʻe White, Brussels chicory, salad chicory.

Faʻaleleia o fualaau o fualaau aina

O le gaosiga e maualuga tele. E ala i le faʻasalaga mai le 1 mita o le eria, e mafai ona e oʻo i le 1.5 kilokalama o fua o aʻa. Ma pe a tupu aʻe i luga o le 'upega tafaʻilagi ma tutusa le iunite o le eria - e tusa ma le 4.5 kilokalama. O aʻafiaga o fua o le tele (size 3-5 cm) e sili ona fetaui mo le faamalosia. Tuu atu i tamaiti laiti e tapena se kofe inu: tipi i liʻo, faʻamago i totonu o le umu, olo i le paʻu.

Mea aoga

Ona o le i ai o intibin glycosite intubines in vitlofu, o le folasaga i le taumafataga e faʻaleleia ai le gaioiga o le faʻaogaina o le tino, faʻaleleia le gataifale, ei ai sona aoga aoga i le gaioiga o le ate, fatugaʻo, pancreas, toto totoga, fatu cardiovascular ma le totonugalemu o polokalama. Vitlouf e aoga tele mo tagata e maua i le maʻisuka, o se meaʻai fua tele mea taumafa, o loʻo i ai se faʻasolosolo, diuretic, faʻaleagaina.

Nofoaga lelei mo le faʻatupulaia o salakeke

Salati fualaʻau chicory e ola mai fatu ile laufanua

Malamalama

Ina ia totoina se salalaupapa cyclic Vitluf, o le a e manaʻomia se laufanua lelei, faʻamamaina vao (aemaise lava mea leaga - vao, vao vao).

Soo

O le eleele e lelei (ma se loloto humus layer e aofia ai le tele o humus) ma se pH o le 6.5 ma le maualuga. Lulu malamalama po o le mamafa o eleele e tatau ona faʻaleleia e ala i le faʻaopopoina o se alalaupapa po o ni tupe meataalo. O eleele palapala eleʻele ma le latalata ane o le vai o le eleele ua solia.

E taua le aua le faʻamaʻaina i le maualuga o le kulukose, aua o lenei mea o le a faʻaosofia ai le fausiaina o le laumei lanumeamata i le faʻaleagaina o le fatuina o aʻa maualuga.

Tagata e manaʻomia

E le tatau ona totoina i luga o le saite pe a uma ona tupu le letus, pasili, tamato, kāloti, pateta. O vailaau sili ona lelei o le kāpeti, kukama, ma leki.

Fufuluina o aso e lulu ai

E faʻapefea ona toto fatu fatu lisi i le eleele

Letus chicory ua tupu i se auala e leai se fatu. Mo le faʻavaeina o fua masani o le aʻa, o le a alu 3-4 masina. Mo fatu na totoina i le faaiuga o Fepuari ma le amataga o Mati.

E mafai ona lulu i le taimi lava e susulu ai le palapala i le 7-9 ° C (fuafua i le itulagi, o le faaiuga o Aperila po o le amataga o Me, e mafai ona lūlūina seia oʻo i le amataga o le taumafanafana).

O le vaitau lelei mo le faʻatauina o le taumafa a Witloof i le taumafanafana o le sefulu tausaga muamua o Me, ma mo le mauaina o aʻa aʻa mo le faʻasalaga - o le lona sefulu o tausaga o le masina lava lena.

Tuputupuina o salakeke sikiki mai fatu i le avanoa

E faʻapefea ona totoina se ata salati sikula

O faʻatoʻaga o le lūlūina ma le faʻaleleia o se salamu sikiki mai fatu e foliga tutusa ma tulafono mo le luluina ma le tausia o kāloti. E totoina le tolo i laina (i le va o laina, o le mamao e 30-45 cm) poo laina lua-laina (20 cm i le va o laina ma le 45 cm i le va o lipine).

O le loloto o le totoina e tatau ona 1-1.5 cm.

Salamata taumafa o le kalaka ola mai fatu

O le toe totoina o laau e tusa ma le 8 aso. Faʻamama le eleele ma fai le vevela muamua, ma tuu ai le mamao ole 7-8 cm i le va o laau taʻitasi. Toe mafaufau seia oʻo lau laʻau (pe a tupu le lapisi lapoa), faʻalautele le mamao i le 15-16 cm.

Muamua lava, ia aveese ia laau totō o loʻo tutuina pea ona laupepa i le palapala - o loʻo i ai se uiga o le tuʻuina vave o le fugalaau.

Tuputupuina fualaʻau mai fatu i fatu

Vitlouf ua totoina mo laau i le faaiuga o Fepuari - amataga o Mati. E fautuaina le totoina o se fatu se tasi i sela o kaseti e aloese ai mai le pikiina, ae e mafai foi i fualaau aina pe a uma ona piki i isi ipu.

O fualaau aina e teuina i le vevela e le sili atu i le 10 ° C, pe afai e maua e Vitlouf fugalaau i le taimi e tasi. E sili ona lelei le totoina o se saladi o le afa i se kiona. E manaʻomia e le faʻaleleia le faʻaleleia o le malamalama. A o leʻi totoina, e faʻafefeina fua mo le 10-12 aso.

O fualaau e taʻi 30-35 aso e totoina e ala i le faʻafefeteina i eleele tatala, matauina le mamao i le va o laau toto 30 cm.

Sauniuniga i le nofoaga

O sauniuniga mo le nofoaga e tatau ona faia i le tautoulu. Muamua, faʻamalo lelei ina ia mafua ai le germination o le mutia vao - aveese, pipi ma se sauniuniga faapitoa. A maeʻa le 10 aso, eli i le loloto o le 25-30 cm ma faʻafefete. Mo le 1 mita o le ae manaomia: pe tusa ma le 2 kilokalama o le manua poʻo le palapopo pala, 2 sipuni tele o le falaoamata o dolomite, 1 sipunamu o le salutate salts ma le superphosphate, 1 le kalama o le apa; mo le mamafa o palapala vaivai, e manaʻomia le 1 le pakete faaopoopo o le peʻa.

I le amataga o le tautotogo, pe a mafai ona oʻo i le 'upega tafaʻi, ia eli se suo i le loloto o le bayonet ma faʻaopopo 1 teaspoon o le ammonium nitrate i le 1 mita.

E faʻapefea ona tausia le salati cyclic Vitluf

O le tausia o le Brussels chicory e le faigata. Faʻasalaina, faʻaleleia o le palapala, faʻaaogaina o le faʻamalosiina o le a manaʻomia.

Faʻasalaina ma faʻamalo le eleele

Suavai i taimi uma, ae i le faʻaogaina, ma le ogaoga o le lāmala - sili atu. Faatasi ai ma le le lava o le susu, o laulaau e mumu, ou te maua ai se tofo oona. E sili atu le suavai i le taeao, aloese mai le maua o vai i lau.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, o le tatalaina o le eleele i le va o laina e tatau ona faia pe a ma le 3-4 taimi, pe afai o le palapala e mamafa, matala pe a maeʻa faʻavaivai taʻitasi pe vaʻaia. E taua tele le vaʻaia lelei o le eleele (i le loloto pe a ma le 15 cm) aʻo leʻi tapunia lau.

Laʻei pito sili

E lava le fafaga i ni nai taimi i se vaitau. Ia mautinoa e sili atu laʻei i le amataga o Aukuso. Faaaoga le fofo: mo le 10 lita o le vai 1.5 sipuni tele o le nitrophosphate (faʻaaogaina i le 3 mita).

Sauniuniga o Seleselega

E tolu vaiaso ao leʻi seleseleina, o laulaau o le laisini kalafa e tatau ona faʻamaʻavale pe afai e te fuafua e 'ai. O laʻau i fafo e fesoʻotaʻi i le pito i luga, e fesoʻotaʻi ma le moega faʻatasi ai ma vitloufū e ufiufi i le lutrasil black seia oʻo i le seleselega. Afai e le paʻu laulaau, o le a matua vevela.

Le seleseleina ma le teuina o aʻa o fualaau aina vitloof salala

E faʻapefea ona teuina le seleselega o le seleni kalaka vitlouf root e toto ai le ata

O le mumu o laʻau e taʻu mai ai le matua o aʻa laau - o le faailoga muamua lea ua oʻo mai le taimi e selesele ai. Ae peitaʻi, afai e mafanafana le tau, e mafai ona e faʻatali mo sina taimi, ona aʻafia ai lea o fua o le aʻa ma maua ai le mamafa.

I le taimi o le seleseleina o aʻa, e taua tele le le faaleagaina o aʻa, ina ia le faʻaosoina ai faʻamaʻi ma pala aʻa i le taimi o teuina. A o lei teuteuina laulaau ma teuina mo le teuina i totonu o le pulou, e tatau ona mamago aʻa, ma tuua le fanua mo ni nai aso e ufiufi i vaovao po o laulaau i fafo i le faaputuga. E selesele lauulu i le maualuga o le 3-5 cm i luga ae o aʻa o aʻa. Ina ia oʻo lava i le tulaga o le totoina, o loʻo faʻapipiʻi foi aʻa, e faʻapipiʻi i le aʻa o le 20 cm.

Afai e aʻafia aʻa, aua e te popole: e mafai foi ona faʻaaogaina mo le faʻasalaga, e ui lava o le tele o le seleselega atonu e faʻaititia.

O afea ma pe faapefea ona eli i fafo mai Witloof

O le faʻaaogaina o aʻa o Brussels chicory e tatau ona faia i le tautoulu aʻo leʻi tupu le malulu (pe a oʻo i le faaiuga o Setema). Filifili se aso manaia. Aua e teli i se suo, ae i ai se togalaau togalaau. O pito i luga e le vave seleina. Vaʻavaʻai: pala ma faaleagaina aʻa aʻa e tatau ona lafoaʻi, lapoa tele foi e le talafeagai mo le teuina. O tagata lelei e tuʻuina i le faaputuga faʻatasi ma laulaau ma teuina mo le 7-8 aso. Ua faia lenei mea ina ia i ai se tafega o meaʻai mai laulaʻau i aʻa.

E faʻagogo ma paʻu

Auala e selesele ai le Letus Photo Trimming

Ae afai e afaina aʻa i le afu o le autumn ina ua uma ona eli, i le lumanai o le a teuina lelei. E sili atu le nofo i totonu o se potu mafanafana, mago ma lelei le faʻaleleia seia oʻo ina faʻamago lau lau. Ona tipi pito i luga 3-5 cm i luga aʻe o aʻa o aʻa o le aʻa e aloese mai le faaleagaina i fatuga o le fatu. Faʻamau aʻa aʻa i le tele: lautele (i luga o le 5 cm), medium (3-5 cm), laitiiti (i luga o le 3 cm).

Auala e teu ai

Mafuli fualaau faisua ua saunia mo le teuina

Ona faataatia lea o aʻa i totonu o pusa, fufuluina i oneone matutu, sawdust pe peat. E mafai ona e faʻaaoga taga o suka poʻo falaoamata, faʻatasi ai ma le pito i luga e tatala mo le faʻaleleia. O le maualuga o le vevela o le ea mo le teuina o Witloof o se fua mai le 0 i le +1 ° C. I se isi itu, tuu i totonu o le vaega o fualaau faisua o le pusaaisa (e ui lava e maualuga atu le vevela).

Taʻavale i le avanoa

Vitluf o se togalaau malulu-aʻa: o le aʻa o le totoina o nisi o manu ma le tauleleia o le taumalulu i le laufanua, ma le taofiofia o gutu ifo ile -30 ° C.

Maʻi ma meaʻai

O le faaleagaina o le pala ma le paʻu manogi e mafai ona maua mai le suavai palapala ma le maualuga o le palapala.

Faʻasalaga o le salati sikiki

Faʻasalaga o le salati sikiki i totonu o se pusa pusa

A o le totoina, o le vernalization e faia mo le tusa o le vaiaso: o aʻa laau e teuina i le vevela o le 32-34 tikeri ma le maualuga maualuga. O lenei mea o le a fafaguina ai Witloof ma faʻatagaina oe e vave maua ni lauulu lauulu fou. Afai e te vave alu ese mai le faleoloa, o le fua o le lanu o le a itiiti ifo. Mo le faʻamaʻiina, filifili ni aʻa e talafeagai: e aunoa ma ni tafaʻaiga o lau ma laʻau.

O le ae manaʻomia foi:

  • o se pusa moli e 40-50 cm le maualuga (o se atigipusa laupapa e atoatoa, ae i totonu o potu e tatau ona leai ni vai e fai ai le pusa - o se pusa palasitika, se pakete);
  • mea e ufiufi paʻu uliuli poʻo le ufiufi mama;
  • lapisi po o oneone e faʻatumu ai le tane.

Sasaa le palapala i le pito i lalo, faʻapipiʻi aʻa e latalata i le tasi ma le isi, faʻatumu avanoa ma vaʻavaʻai i le mea e tasi. O pito i luga e tatau ona i luga o le tulaga lava e tasi - umi tele e mafai ona vavae.

A oʻo i le ogatotonu o le pusa i le maualuga, faʻafeʻalo le aʻa, ona faʻatumu lea o le eleele i le pito i luga.

Ufiufi i se mea e leʻi faʻaaogāina poʻo se tapuni ile pito i luga - e tatau ona faia le mea faʻapipiʻi i le pogisa ina ia tumau ai le paʻepaʻe ulu. Afai latou te lanu meamata, o le tofo o le a oona.

Faʻaauau pea le vevela o le ea i totonu o le 7-8 ° C, pe a uma le 10 aso, alu i se nofoaga vevela - o le vevela o le ea e i le va o le 14-18 ° C. O le mea lea, o le a faʻateleina le faagasologa o le faʻasalalauga, ae o le ulu o kapisi o le a sili atu ona matala. Faʻasalaga e tusa ma le 15-20 aso. Otioti ulu o kapeti ma pito i luga o aʻa ina ia aua neʻi malepelepe. A tuʻuina i totonu o le pusaaisa, latou te tumau pea fou mo le tusa ma le 3 vaiaso.

Faʻasalaga o le salati o le kalaka Witloof photo

O se isi auala e faʻafefe ai. O se atigipusa laau e tafe i totonu o se fale kati poʻo se fale kesi. O vavalalata e tuʻu latalata le tasi i le isi, faʻafeinu ma ufiufi ile palapala e tusa ma le 25 cm i luga (oneone, peʻa, togalaau masani, otaota) pe ufiufi i se ata tifaga. O le ea vevela e tatau ona tusa ma le 10 ° C. O ulu o kapisi o le a oʻo atu i luga o le mea e ufiufi ai i le 25-30 aso.

Ina ia maua ni laʻau fou o Witloof i le amataga o le tautotogo, e faʻatautaia ai le faʻasalaga i fafo. O fualaau toto i le ogatotonu o le autumn e totoina i luga o moega ma ufiufi i se vaega o le peat e tusa ma le 20 cm.

Vaaia o le salati o le kalaka i luga o ata ma igoa

Eseesega o filifiliga a le lotoifale:

Salati Palafi Pala Rossa photo ma faʻamatalaga

O le ituaiga o loʻo tupu aʻe i fualaau ma fualaau. Mo fatu na totōina ia Fepuari ma Mati. Ua totoina fatu i le eleele ia Aperila-Iuni. Aʻo lei seleseleina mo le 3 vaiaso, o laʻau o loʻo nonoa ma ufiufi i se paʻu opaque mo le faʻafefe. Afai e le faia lenei, o le a matua vevela laulaau.

Sapalai Chicory Ata ata

Cone - fualaʻau aʻa e paʻepaʻe, 15-20 cm le umi, o le diamita e tusa ma le 3.5 cm le ulu. O le vaitau mai le oʻo mai o le tele o pine i le matua matua e 98-114 aso. O le taimi e faamalosia ai e 17-30 aso. O le faʻamaʻiina o loʻo faia ia Tesema-Ianuari i totonu o se potu pogisa ma se malutaga e iai le palapala poʻo le leai foʻi. I le taimi o le faʻasalaga, ia tumau pea le malulu o le ea e le itiiti ifo i le 7 ° C ae le sili atu i lo le 16 ° C. E seleseleina keychains pe a maeʻa le maualuga o le 15 cm.

Chicory Salad Rocket

Rocket - o le aʻa o le aʻa o le faʻaloloa, o le mamafa e oʻo i le 250 g. O le ulu o kapeti o le olongated-ovate i foliga, e oo i le 12 cm le maualuga, 5 cm le lautele, mautu. O le paluga o le 85-100 g. E umi atu le taimi e gaosia ai: o le vaitaimi mai le foliga mai e tupu mai i le matua matutua o le 130-155 aso, o le taimi faamalosi e tusa ma le 30 aso.

Eseesega mai fafo:

  • Mo vave faʻasalalauga: Exterella, Express.
  • Mo le taumalulu-taumalulu: Mitado, Witluf Danish.
  • Mo le taimi mulimuli: Tardivo, Blanca, Fua.

E ala i le faʻavasegaga, faʻafeiloaʻi Vitlouf ma le lanu mumu ma samasama o le kapeti.

Faʻataulaʻau Manuʻa mo Salamata Salad Salati

Afai o le salati o le uila oona

Ina ia aveese le oona, o laulaau o Vitlouf ua tuʻuina i le vai inu mo le 1 minute poʻo le susu i le vai faʻafefe mo le 2-3 itula.

Faʻatau Vitlouf i le kuka ma le tusitusi

E faʻafefea ona kuka ata Vitluf ata salati

Oʻau o kapisi e tipi, fufuluina i le kulimi kuka ma sisi i le pata po o le susu; faʻafeinu i le sau o manu ma tao i le ham ma le sisi.

Witluf i Flemish

Fua mo le Witloof

Umu apolo ma tipi i fasi pepa, faaopoopo vine ma suauu i totonu o le suauʻu. O le isi mea, tipi le salati chicory, tuu i totonu o le tao tao ma le muamua laulau, ona fai lea o laʻau ma vine mamago, sasaʻe i le uaina paʻepaʻe, ona - fasi fasi meaʻai aano po o ham. Ufiufi ma tao mo le 25 minute ile 180 ° C.