O le togalaau

E faʻapefea ona tupu ni kāloti tetele ma suamalie?

Kaloti o se fualaau aina lauiloa ma pele i fualaau uma o taumafanafana. E mauʻoa i elemene, carotene, vitamini, vailaʻau e faʻateleina ai le puipuiga ma fesoasoani i le fofo o le tele o maʻi. Kaloti o se tasi o fua autu i meaai pepe. Ma e matua faanoanoa lava pe a maeʻa le galuega i lona faʻatoʻaga e faʻamutaina i ni mea mataga mataʻutia o le tofo, aua i le tulaga o kāloti o loʻo fetaui lelei ma le mea o loʻo i totonu. E faʻapefea ona tupu aʻe kāloti, tele, lelei, maualuga meaʻai? O le a tatou malamalama.

Kāreti

Tulaga mo se seleselega lelei o kāloti

Kaloti o se togalaau malulu e mafai ona totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu ma le tele o taimi mai le amataga o le tautotogo. I totonu o le itu i saute, e totoina i le mafanafana mafanafana (Fepuari) faʻamalama ma maua ai se seleselega vave o fualaau aina suamalie. Kāreti e le fefefe i le malulu.

Ina ia totoina se fua lelei, e tatau ona e gauai atu i:

  • foliga o meaola o kāloti,
  • usitaia o manaoga o le tuputupu ae o tekinolosi,
  • eleele ma le fausiaina o le eleele, o ana sauniuniga mo le lulu,
  • eleʻele palapala,
  • Vaega o le saunia o le susu.

O mafuaʻaga autu o tamai kāloti

  • E le mafai e Karoti ona faʻafeiloaʻi laufanua valevalenoa, vavalalata fualaau aina ma laau toto. O le a le lelei ma agaalofa ma sili atu ona tele pe a tuputupu ae i le paolo, i lalo o le pupuni o le togalaau.
  • Aganuʻu manaʻomia eleele eleʻele suamalie, vaalele-ma le suavai. O le i ai o tamai iliili, maa, rhizomes ma isi faʻalavelave i totonu o le eleele e mafua ai ona punou ma toso le kāloti.
  • O faʻatoʻaga aʻa e manaʻomia le moli susulu. O loʻo faʻatulagaina moega faʻatasi ma kāloti ina ia maua ai e le masini taitasi le malamalama. O fua tele (tamato, eggplant) e le tatau ona faanenefu ia pito i luga o kāloti. O Karoti e sili ona lelei i le itu i saute o tuaoi uumi.
  • O kāloti o le a le fua mai i luga o eleele suamalie. O le mea lea, e tasi le tausaga ae lei totoina le seleselega, o le eleele o le deoxidised i luga o le moega ua filifilia e ala i le faaopoopo o le humus, penisina, lime, falaoamata mai le dolomite. O le eleele i lalo o kaloti e tatau ona le tutusa ma le elemene elemene i le pH = 6-7.
  • E maua mai fua o le kalo ma le aʻa o le aʻa i le eleele, o le faʻaaogaina o fuālaʻau o loʻo i ai le chlorine, ma le tele o faʻamaʻi faʻasamaʻi, faʻamaina vao.
  • O le taua o kāloti e fuafua i le tele o meaʻai e maua i aʻa o le aʻa ona o se gasegase faʻataʻitaʻi ma le taimi na maua ai le susu ma meaʻai. O le mea lea, o le le lava o le susu ma mea taumafa i le amataga ma a latou mea e sili atu i le iʻuga o le tuputupu ae o le kāloti o le a suia ai le gata i fafo ma meaʻai fafo, ae faʻaititia ai foʻi le tofo.

E faʻapefea ona maua ni kāloti tetele?

Filifiliga o se nofoaga mo le luluina o kāloti ma muamua

O le saite e tatau ona ufiufi, e aunoa ma le malulu, e pei lava ona susulu. O muamua lelei ma tuaoi o zucchini ma isi paukena, leki, lapisi, kelele, pateta, tamato, ma le isalaʻelu. Seleti, pasesa, pulu, ma isi faamalu o ni tuaoi e le manaomia ma muamua. I le suiga faaleaganuu, na toe foi atu Karoti i lo latou nofoaga muamua i le 4th-5th tausaga.

Soifua maloloina o Karoti.

Sapalai o le eleele mo le luluina o kāloti

O le eleele mo le luluina o kāloti ua saunia i le tautoulu. A maeʻa le seleselega o fatuga muamua mai le saite ona aveese lea o pito i luga, faʻaosoina le fuga e maua ai le vaitau o le autumn o vao vao. Afai o le 'upega tafailagi e le afaina, latou te faʻamamaina maa, rhizomes, kili se suo i luga o le bayonet. Faʻalautele se faʻafefiloi poʻo ni faʻalavelave fomaʻi e leʻo iai ni pepa faʻasolo. Fertilizers o loʻo faʻafefiloi i le palapala aʻo faʻaumatia paluga o le eleele ma faʻapipiʻi luga o le fasi fanua i se rake.

Taua! Leoxidants (falala falaoa po o le lime) ma e le tatau ona faʻaaogaina faʻamalositino i le taimi e tasi. O nei auala e lua o sauniuniga ua salalau i le taimi. E mafai ona e faʻaopopo i le tau o le autumn (pe a manaʻomia), ma i le tautotogo - faʻamaʻi, 2-3 vaiaso aʻo leʻi luluina.

I le tautotogo, o se moega mo kāloti ua toe eliina loloto, aemaise lava pe afai o eleele o le mamafa o le mamafa ma le paʻu i le tuufaatasiga. Ina ia faʻafefeteina i luga, perlite poʻo vermiculite, e mafai ona faʻaopopo le oneone i le 'eleʻele' aina.

Fertilizing i lalo o kāloti

O le faʻaaogaina o meaʻai o le minerale i le sauniuniga o le eleele, e faʻafefiloi ai fualaʻau o le nitrogen-phosphorus i le fua faatatau o le, 50-60 ma le 40-50 g / sq. m. i eleele lafulemu faʻaleleia. E mafai ona e faia nitrophos, ammophos i se fualaau o le 60-80 g / sq. m. poʻo le faʻafefiloi o fualaau faisua i le fua tutusa. E mafai ona faʻaaogaina fugalaau mo le eliina poʻo le taimi o sauniuniga mulimuli o le 'upega tafaʻilagi (mo le faomea).

I luga o eleele sili ona lelei i lalo o kāloti, o le 1 / 2-1 / 3 vaega o le pito i luga o le faʻamalositino o loʻo faʻaaogaina, o nisi taimi latou te tau ai na o le faaaogaina o le efuefu - o se tioata i sikuea mita. m. ma le pito i luga luga o laʻei i le vaitau tuputupu aʻe. I luga o eleele palapala, o le fua autu o le faʻamaʻiina o meaai e leʻo faʻalauteleina, ae faʻaleleia le laei pito i luga e faʻaaogaina i le afa muamua o vao.

Aso o le luluina o kāloti

Taʻosaʻo faʻasamaʻi faʻasamaʻi. O fualaau e mafai ona tatalia le vevela ile -2 ° C. Atiaeina laau toto e le oti i gutu pupuu e oʻo i -4 ° i. I le faʻaaogaina o nei mea totino, e totoina ai e nisi o fai togalaau se fualaau aina i le taimi e faʻamafanafana ai le palapala ile + 3 ... + 4 ° C. Ae mo na ituaiga togavao muamua, e pei o fualaau o le taumalulu, e tatau ona e filifilia fua muamua o ituaiga o fualaʻau. Ma o fatu e amata i le 20 - 30 aso.

O le mea sili mo le totoina o kāloti o loʻo manatu pea e faʻamafanafanaina 10-15 cm o le palapala palapala i + 8 ... + 10 ° С. O fualaau i le taimi e tasi e aliali i le aso 12 - 15th. Afai o le uluaʻi taimi o le atinaʻe o kāloti o le a faia i le maualalo o le vevela, o le a totogo laau i le tausaga muamua, ma o le aʻa o le aʻa o le a faigata ma leai se aoga. O le maualuga o le vevela o le vevela mai + 17 ... + 24 ° C. Faatasi ai ma le faateleina o le sili atu i le + 25 °, o le faagasologa o metabolic i totonu o aʻafiaga o le gasegase e faagesegese, o le a avea ma fibrous aʻaro. E tatau ona faʻaitiitia le vevela o le palapala e ala i le faʻafeinu ma mulching, ma le ea - e ala i le sasaina lelei (faʻafefete).

Tasi koko.

Faʻafefea ona faaleleia le tofo o le aʻa?

Faʻatasi ai ma se nofoaga e saunia lelei, o le tofoina o aʻa o fualati e faalagolago i luga o le maua o meaai masani (ma o latou fuainumera lelei), o elemene, susu, laʻau ma ituaiga i le taimi o le tuputupu ae.

Carrot Nutrition

E le mafai e toleti ona faʻafefe le gasegase ma tali atu i ai ma se faʻaititia o le lelei o aʻa aʻa, aemaise lava i le tele o faʻamaʻi faʻasaina. O le pulupulu o aʻa o le aʻa e avea ma mea e leai se tofo. Ae o kāloti e manaʻomia se sapalai lelei o le potassium, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o suga i aʻa laau, faʻaleleia ai le ola ma le fua o le gaosiga. O fugalaʻau masini, e lelei tele le faʻaogaina o le calimag. O le chlorine e saoloto.

I taimi o le mafanafana, e fafagaina le kaloti i le 2-3 taimi, o nisi taimi i luga o eleele palapala - 4 taimi.

O le uluai fafagaina o kāloti

3 vaiaso i le maea ai o le germination o kāloti - o se vaifofo o Kalimaga ma urea (15 g / 10 l). 20 g o superphosphate e mafai ona faaopoopo i le fofo. I le lava o le palapala e tumu i fugalaisa i le tautotogo o le tautotogo-tautotogo, e mafai ona faia muamua le laei pito i luga, i le vaega o le 5-6 laulaau.

Le fafagaina faalua o kāloti

A maeʻa le 2-3 vaiaso, ona fai lea o le laei pito lua i luga e faaopoopo i le taavale taʻavale a Kemira (50-60 g / sq. M), nitrophoski, Rost-2, ma le fofo i le fua tutusa.

O le fafagaina lona tolu o kāloti

O le laei e mulimuli mai e faia i le 2-3 vaiaso (i le vaega o le tuputupu ae aʻa) ma le pefu (i luga o le eleele malulu) i le fua faatatau o le 20 g / sq. m poʻo se faʻafefiloi elemene. O le tuputupu aʻe o le fua o aʻafiaga aʻa e tupu i le faaiuga o le masina o Iuni-Iulai.

Ina ia suamalie le suamalie ma se pulupulu maaleale i le va o le 2 ma le 3 luga o laei, o le vaifofo lelei o le apocidic acid (2 g / 10 l o le vai) e aoga. E taua tele i le tuufaatasiga o elemene o le pasela, lea e fesoasoani i le tuʻuina atu o meaʻai e aʻafia ai fua. O le mea lea, 3 laei pito i luga e mafai ona faʻatinoina i le phosphorus-potassium gaʻo i le fua faatatau o le 30 ma le 40 g / sq., Faʻaaloalo. m

Fafaga fa o Karoti

I luga o eleele palapala, pe a manaomia, o le laei pito i luga e 4, e faia, e pa'ū i luga o le fua o le seleselega. E masani lava ona faia ma le sini o le faʻateleina o fua. E masani lava ona faia i le amataga i le ogatotonu o Setema (faalagolago i le matua o le ituaiga). O lenei laei pito i luga e mafai ona faia i le gaʻo lava e tasi ma fua ole tolu, pe i se eseesega tuʻufaʻatasi, ae le aʻafia ai le faʻamalolo faʻasama.

Toto totoga totō.

Faʻasaina kāloti

Laititi, vevela, fua o fualaau o kāloti e maua mai i le leai o le susu, aemaise lava i le gasologa o le vaitau mai le luluina o fatu, ma i le vaega o le tuputupu ae malosi o aʻa. A o le germination, o le paluga e masani ona susu. E sili atu le maualuga o le suavai i le taimi o le afiafi, e le sili atu le maualuga i le 2 i le 3 cm le aisles ma le mulch i le maualuga. O le fesuisuiai o le maualuga o le suavai ma le mamafa tele o le suavai, e mafai ai e kāloti ona fausia se fualaʻau tele, ae o le a leai ni mea e leai ni mea e gaogao.

A maeʻa le germination, e faʻafefete le aganuu i vaiaso taitasi seia oʻo ina tutupu fua, ona latou fesuiaʻi lea e faʻafefe 2-3 taimi i le masina, ae faʻaleleia le fua o le suavai. A maeʻa vai inu, e manaʻomia le mulching o kāloti. E taofia ai le faʻaogaina o le paluga ma faʻaitiitia ai le vevela o le pito i luga. 2 vaiaso aʻo leʻi seleseleina, faʻafefe le vai.

Talosaga mo kālati vela

Faʻafetaui aʻa o fualaʻau 'oloʻo ola faʻatasi ma le saʻo 2-i-3-saʻo. O le muamua thinning e faia i le maeʻa ai o le 3rd sheet. Aʻo leʻi liua, e vaʻaia le vavae ma faʻafeinu. E aveeseina totogo e ala i le liliina po o le tosoina, ae le tosoina i fafo ina ia le faalavelaveina ai le aʻa o laau o loo totoe.

Ua aveeseina otaota mai le togalaau ina ia le toso mai ai le lele. Ina ia fefefe pe a maeʻa i totonu o le vavae, e mafai ona e faʻasalalauina 'aʻano aisa pe ufiufi laau. A maeʻa le 2.5-3.0 vaiaso, ona toe faʻaitiitia lea o fualaau aina, ma faateleina le mamao i le va o laau mai le 2 i le 6 cm.

3 thinning is actually a sample of the first crop. Kāreti o loʻo faʻamalosi i le faigamalo o le ea o le palapala. I le tasi taimi i aso uma 7-10, o le a vavalalata ai vavaeloti o kāloti, ma liliu ai se mulch.

Eseese o kāloti

Le totoina o kāloti suamalie, e tatau ona filifili se ituaiga o meaʻai e iai se uiga lelei o fualaʻau aʻa. E tuʻuina atu e le au faʻatoʻa se fatuga tele o fatu i le vave, i le vave ma le tuai o le 'aina ma le maualuga o le suka, o loʻo faamatalaina i le manaia o le suamalie, ola umi ma isi uiga lelei.

Mo le galueaina i totonu o le atunuʻu, e mafai ona e fautuaina vaega eseese o le lalolagi: Shantane, Nantes-4, Carrot. Fuataga le lelei faʻalelei. Nantes-4 e mafai ona faʻaaoga mo togalaau taumalulu. Mo vaega uma o Rusia, Moscow taumalulu taumalulu A-545 e talafeagai. O le laʻau faʻapitoa o le Polar Cranberries e maua ai se seleselega i le 2 masina ma e fautuaina mo le galueaina i latū latū.

I aiga ei ai fanau laiti, o ituaiga nei e taua tele: Vitamin 6, Viking ma Sugar Gourmet, Fiafia o Fanau, lea e iloga i se maualuga maualuga o carotene ma le suka. O le kuka suamalie o se tasi o ituaiga sili ona manaia o kāloti. O laʻau suamalie a tamaiti e faʻatoʻa lelei ona tuʻuina seia oʻo i le isi seleselega. Afai e manaʻomia, i le tusi faʻalauiloa taʻitasi o ituaiga ma hybrids, e mafai ona e filifilia se aʻa faʻatoʻaga ma le saʻo lelei.