O le togalaau

Fale faʻatau

O vaomatua vevela e saoloto ma agaalofa. Ma ei ai se mea oi totonu ia i latou - ma pulou, ma vine, ma fualaʻau gaosi! Tau lava e te le faʻamafunaina ma aua le aoina mai se mea. Soʻo se gaioiga i le vaomatua e le tatau ona faʻaumatia le vaomatua ae aua le afaina ai i tatou lava. E tatau lava ona faʻaeteete i le aoina o vine. Ioe, faatasi ai ma le aoga i totonu o le vaomatua e tele mea matautia i le soifua maloloina. "Aua e te aveina i latou ma aua nei e loimata!" - O se tulafono taua lenei mo le taulimaina o vine. Manatua oe lava ia ma aʻoaʻo atu lenei mea i tamaiti. O le le faʻaleagaina e mafai ona liua i le faʻalavelave.

O le mea e sili ona matautia i totonu o la matou vaomatua o le luko e gaosi vine. O le a lenei mea totino?

Daphne masani (Daphne mezereum)

Daphne masani (Daphne mezereum) © Xemenendura

... O le vaomatua Aperila e le puipuia. Faʻavaveina le mauaina o le vevela o lona laʻau laʻau mūmū, lea e faʻaumatia i lau lanumeamata o mutia. Mai le la ma le mafanafana mafanafana, o palealii ma ogalaau o laau ua maeʻa mafanafana, ma o le suamalie suamalie e ola ai ua le o gatete. Ma ua uma ona fiafia fugalaau muamua i mata o le tagata matau. E faʻafefea ona le faamemelo, mo se faʻataʻitaʻiga, Daphne, e lauiloa le laumei. Daphne puupuu, o ona togavao ma lona tulivae po o sina maualuga. Ae manogi ma matagofie! O fugalaau fugalaau mai luga e oʻo i lalo e faʻalumaina e lala vevela, e peiseai ua aveesea e le aufana ni vaomatua. Latou te faaigoaina le vao vaomatua vao, mo se manogi tutusa. E na o se taimi umi e le faʻafefe ai - faʻalavelave ma faʻafefe. E le gata i lea, o le luko, i se isi auala, o se vaitui, se daphne, o se laau oona, ma oona i ona vaega uma.

I totonu o le faga o se luko, ei ai se glycoside daphnin ma se metara samasama samasama. O lenei resini e mafai ona maua i aʻa ma fua o le togavao, o le savali lea e mafua ai ona oona. E le faʻaumatia le faʻamalosiina o le faʻamago, ma o le laau mamago e tumau pea le mu, mea vevela. Ae o le mea pito sili ona matautia o le luko e gaosia vine. O le sefulu i le sefululima o se fua faʻasalaga i tagata. Berries, i le faaopoopo atu i le meserein, e faʻaputuina ai foi le coccinnin, lea e mafua ai ona oona. E osofaia e le manua le tagata manua, e lagona e ia le colic ma le malepelepe; o tamaiti o ona mata ua vaeluaina, mumusu. Faʻasaʻu tele, o le maʻi e mafatia i le vomiting, manava manava, ona maeʻa atoa ai lea. Ua fufulu vave lona manava, ona o le vaifofo ua faatagaina e foloina le aisa ma le mucous - o le jeli poo le susu.

Common Daphne (Daphne mezereum) © H. Zell

E tatau ona puipuia tamaiti mai le luko. O le tele o taimi, o tamaiti o loʻo 'ona oona i fua oona. I le tau mafanafana, i le taimi o faʻatauga mo strawberries ma laʻau manogi, latou te le iloa e mafai ona ave fua o Daphne mo meaʻai ma aoina mai. I foliga vaaia, o le luko e gaosi vine e tutusa ma fuamini mumu, ae e le mafai ona fenumiai eseese. E tatau ona faʻaali atu i tamaiti i le taimi latou te 'ai meaai i le vaomatua, ma mea e le tatau ona paʻi i ai.

Pets, faatasi ai ma mea e le masani ai, e toetoe lava a le oona i le tafa. O le susunuina o le suavao o le vao e faʻaumatia ai. O le mea moni, na matauina e leoleo mamoe i le auala na fuʻe ai e mamoe po o'oti le vao lanumeamata a Daphne e aunoa ma se afaina ia i latou I se vaega itiiti o le laʻau, e foliga mai, e le afaina mo i latou. I soʻo se tulaga, o le povi e le oona e se tafa. O le mea e malie ai, e oʻo lava ia Daphne o vine e le afaina i galu. Latou te 'aina ia mea e aunoa ma ni aʻafiaga leaga, faʻalautele fatu i le vao. E foliga mai o manu feʻai a le luko o manu felelei muamua. O le suamalie o laʻau o loʻo faʻapipiʻiina, o fatu, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaauau pea ona ola pe a maeʻa se malaga faigata i le gastrointestinal tract.

I le tautala e uiga i lamatiaga o se laau oona, e talafeagai le fai atu e uiga i ona lelei. E le aoga uma lava le vao i totonu o le vaomatua.

Common Daphne (Daphne mezereum) © H. Zell

Faʻamasino oe lava, o ona fuālaau o le tautotogo o le tautotogo matagofie o le vao. E sili atu le matagofie o fugalaau. O le paʻu oona a Daphne e mafai ona maua ai se vali tāua mo le fulufulu mamoe. O le faʻaaoga lelei o vailaʻau faʻasaina e mo le lelei o le soifua maloloina. Ua leva ona i ai se siʻosiʻomaga o le paʻu o le paʻu na faʻaaogaina mo lapisi mai le rūmāmati.

Mei lily o le vanu (Convallaria majalis)

Afai e fuga mai se vao o le luko i totonu o se vaomatua susulu, e leai se aoga, ona avea ai lea o ia ma tauvaga i mea matautia - o le lili o le vanu e manogi lava i le tautotogo, pe a ufitia ma ufitia le pupuni. O lenei laau lauiloa, e faaopoopo atu i le sosolo o le sogisogi ma foliga matagofie uma, e lauiloa foi mo ona togafitiga faafomai. Lily o le vanu e faʻafefeteina ma faʻamalosia le loto, ma o lenei matafaioi ua leva ona faʻaalia le laau i fomaʻi o le lalolagi o se faʻamalologa. Ae o le lili o le vanu ma mea oona. O ona lanu mumu, lea e faigofie ona maua i le vaomatua o Aokuso, e sili ona afaina.

May lili o le vanu (Convallaria majalis) © H. Zell

Lili o le vanu - vao masani. Rhizome o loo fetolofi, e pei o maea fusi. E tufatufa faʻatasi ma le fesoasoani a lenei rhizome, lea o punavai taʻitasi e faʻateleina atu ai pine ma o latou fugalaau ofoofogia. E tele lili o le vanu i vaomatua ma laau talatala, o le tele lava o taimi e te faʻafeiloai ai i latou i se tafega, i le ogatotonu o paʻu vevela. Laʻau o le lili o le vanu - lanumumu, i foliga o ni polo laiti. Manua i tagata. E le 'ai le lili manu o le vanu, faatasi ai ma lona manogi ma le sua oona e foliga mai e lapatai atu: matautia, aua e te sau. Ae i le umi o le masani ai a leoleo mamoe, ioe, o le a manatuaina e le tasi le mataupu pe a maua e se povi po o se solofanua le vao mutia. Ma o le iʻuga - o le vomiting, manava, faʻaauau pea. O vaivaiga o meaola manu, o le fatu ma le manava e faʻalavelaveina, o loʻo i ai se tulaga o le maʻi pipili. O le tele o fualaau oona e afaina i lafumanu e faaulufale mai, ae o le nofoaga masani e masani ona "iloa" meaʻai. Lily o le vanu e 'ai faʻatasi ma le' ai na o tia, ae o lona lisi e matua ese lava e aofia ai le toetoe lava o laasaga uma o togavao.

Raven Eye (Paris)

O le mutia o se mea oona, o se aiga o le lili o le vanu - o le vavao. Na maua e le laau lenei igoa taufaaleaga tagata mo se pupu uliuli i le pito o le ogaumu. O le faasaienisi o Paris quadrifolia ua tuuina mai e faamamaluina ai Pale, o le atalii o se tupu Togatipi. O meaola o loʻo taoto i le "quadrifolia" i le fausaga o le whorl, lea e aofia ai laʻau tetele e fa. A oʻo ina e mauaina le mutia i le vaomatua, o le mea muamua e te matauina i le taimi lava lena o le pupu, o le tasi lea i luga o le vao ma le uliuli ma le uliuli, ma se ulu-lanu-gray - lelei, e pei ona i ai le uva. A o le i ai lena, o le fugalaau o le laau e tasi foi, ae na alu ese mo se taimi umi lava.

Raven Eye (Paris) © Michael Gasperl

I mata o manu, o rhizomes ma fualaau aina e sili ona afaina i tagata, o loʻo aofia ai se mea e leai se mea o le inosia-parasti-fin. E matautia tele mo povi ma solofanua. O le mafuaaga lena e matamuli ai manu o le laumei mai mata o oreva, o nisi taimi seʻi vagana ua maua e se laʻau o se mamoe po o se 'oti. Ae o tamai lafumanu e le masani ai, e masani lava ona le mafai ona faʻafefe i vailaau oona, e pei o manulele e 'ai fua o vine uliuli (e tusa ma lo latou mamafa) ma e le oona. Maofa, gaogao, maʻi pipili - o faailoga ia o le oona faʻatasi ai ma le vavao. E le gata i lea, o vaega o lenei mea totino e ese le eseesega: o vine e solia ai le fatu, o laulaau ei ai mea e maua ai le antispasmodic, ma o le rhizome e mafua ai le vomiting. O le mea moni, o le faʻafesoʻotaʻi ma mata o mata, aemaise lava tamaiti, e matua le taliaina. E tatau i auala uma lava e puipuia ai.

Faʻalogo (Actaea)

O le isi vailaʻau oona o Vaavaga. Faatasi ai ma le mutia muamua, o le mea e faaopoopo atu i le fealofani, e leai lava se fesootaiga. O lau o Vorontsov e pei o elderberry, lea o loʻo taʻua i le igoa o le igoa botanical (Latin). O le laau atoa o se mea oona, ma o lona tulaga oona e le mou ese uma lava pe a maeʻa. O vine o Vorontsov o loʻo tautau faʻatasi ma pulumu, e mafai ona lanu uliuli pe lanu mumu. O mea uma e lua o mea inu ma mafua ai le mea oona i manu. E masani lava e le paʻi atu i ai tagata, ae e tatau ona iloa faʻalua faalua.

Voronet spiny (Actaea spicata) © Anneli Salo

Ma e pei foi o laau uma, O leo e le aoga. I le taimi muamua, mai ona vine mama, sa vali le vali uli mo le valiina o fulufulu mamoe. O le lanu uliuli e uliuli, o lea o le "Voronets". Sa mafai ona latou kukaina le vaitusi malosi mai nei vine. O laʻau laiti ma lālā o Vorontsov e maua ai le lanu mumu. O le laau e nofo i vaomatua ma e masani ona oʻo mai iina.

O le suavai suamalie moni, poʻo le vaomatua (Lonicera xylosteum)

O ai i totonu o le vaomatua e masani i le honeysuckle vao. O ona lanu mūmū mūmū, o nonofo i paga, faʻaleagaina le vao. E foliga mai o se sailiga mai i mea na maua. Ae e le mafai ona e 'ave nei fua - e le mafai ona faʻaaoga. Na totoina vine i le masina o Iulai-Aokuso, ma o se togavao e fuga mai i le tautotogo. O fugalaau e lanu samasama-e paʻepaʻe, e lua o loʻo nonofo i luga o le paʻu o le axillary, e paʻuina e pi. E pei lava o soʻo se mea totō, e aoga tele i le vaomatua. Manuʻa e 'ai ona fua. Latou te salalau le vao. Mamoe honeysuckle feʻai lafoaʻi, matua naunau mo i latou. Ae o le mea e sili ona ofoofogia e uiga i le tagata faʻatauvao vao, o fafie ia, e pei o le ponaivi. E leitioa na faatagaina muamua i luga o le gaosia o fana ma fana. Sa taumafai tagata laumei vologda e maua mai pipi mai le honeysuckle: e matua tiga tele pe a paʻu i le galuega.

Real Honeysuckle (Lonicera xylosteum) © Andrew Bossi

Honeysuckle e ola mo se taimi umi, 20-25 tausaga. Faʻatoʻaina e le Faatoaga mo puipui - o se lauulu umi ma matagofie e faasaga i matagi malolosi. O le mea e mataʻina ai, o loʻo faʻateleina le honeysuckle suamalie i Siberia ma Sasaʻe Mamao. E le pei o vine e le mafiafia, e le mumu, ae lanumoana. Siberia e faʻaumatia i latou fou, i le jam, jelini, faapea foi i le siʻeli ma inu. O le suamalie suamalie e mafai ona sili atu ona maua i togalaau a le tagata lava ia ma togalaau.

Puipuia o tamaiti mai vine e le mafai ona vavalalata, e tatau ona tatou manatua e uiga i fualaau leaga e pei o vine Calla Alatele (latou mumu, pulu) faʻatau togafitiga (blue blue) ma tisaʻi pogisapau i vao. E na o le lapataiga ma le poto masani o le a puipuia atoatoa mai taunuuga e leʻi fuafuaina. E le mafai foi e le piki, e oo lava i tamaiti, ona faafesootai ia laau le iloa. O vine faʻasili e matautia mo se amataga i totonu o le vaomatua, ma o lenei lamatiaga e fesootaʻi ma lona valea. Soʻo se tasi e vaʻavaʻaia i latou "i le tagata", e malamalama lelei i mea totino o vaomatua - o loʻo alu ese o ia.