Laʻau

Nolina, poʻo Bocarney - o le "fagu"

Ona o foliga vaaia e le masani ai o le nolin, o loo i ai foi isi igoa - "Elephant leg", "Sue solo". O le ogalaau o le nolina e foliga mai i se fagu, mai lenei mea e iai lona igoa lona tolu - "Bottle Tree". O le mafiafia o le vaega pito i lalo o le ogalaau e galue e faaputuputu le susu. O lau o le nolina e vaapiapi, umi, ma se pito pito i luga.

Rod Nolin (Nolina), po o Bokarney (Beaucarnea) e tusa ma le 30 ituaiga o laau o le aiga Agave (Agavaceae), masani i Amerika i Matu, aemaise lava i Mekisiko.

Nolina (Nolina) poʻo Bokarneya (Beaucarnea). © Robert

O le tele o taimi o nei mea e maualalo i lalo o laau. O lenei fugalaau o se pusa aoga o le vai ma mafai ai e nolins ona ola i nofoaga o loʻo timu moni ai pe faalua i le tausaga. O laʻau uumi ma laititi e fesoasoani foi e ola ai i ia tulaga, i le maua o le malosi e faʻaputu ai i totonu o vevela vevela i le vevela vevela, ma, o lea, faʻaitiitia ai le faʻavaveina o le mata.

O nisi o lafoga e aofia ai le ituaiga o Bokarneya i le ituaiga Nolin (Beaucarnea) o le aiga e tasi. O nisi o ituaiga masani masani e masani ona iloa i lalo o le tele o igoa, mo se faataitaiga, o le meaola masani o le Beaucarnea recurvata e masani ona lauiloa o Nolina e toe faʻafouina (e masani lava o le igoa muamua e taua le aoga).

O Nolina, poo le mea foi e igoa ia Bokarney, atonu e fiafia i ai e pei o se laau e tasi e le taua. O se faʻalavelave fulafula, faʻapipiʻi-pei o le vai e tumau ai le vai, o lea o le leai o sina susu i le aʻa o le a le afaina ai le laau. Ona o lenei faavae, na maua ai e le laau le igoa Igilisi lauiloa "ele elefane", ma ona o le palealii o laupepa umi-pei o le "siʻi solofanua". O Nolina atonu o le fagu sili ona taatele i luga o le maketi a Rusia.

"Laʻau mumu," o lona uiga, o laau totō faʻasusu susu e susulu i le faʻavae, e sili ona lauiloa i totonu o le fale. O mafuaʻaga mo lenei taʻutaʻua o le faigofie o le tausiga, o le tumau o laau fagu i le ea ma le tele o le vevela, ma, ioe, o foliga masani. Ae maise lava le matagofie o le nolina (bokarneya) e foliga mai i totonu o potu ma se fausaga fou (i luga o tekonolosi ma fesuiaiga o sitaili), e faʻaaogaina o se fale teuteu-deciduous.

I lalo o tulaga masani, nolin (scorpion) lala pe a uma ona fuga, ae ui i lea, o le faʻafiafiaina o tagata Dutch latou te ausia le tali tutusa i se taimi puupuu e faʻaaogaina ai se lauulu. O le mafiafia (e oʻo i le 1 mita le lautele) o le uʻamea e faapaleina i le tele o vaega matagofie o greens e tafe. O le mea moni, o se tele, lelei-i-nolina e taugata tele tupe. O le mea lea, e tele lava ina latou faʻatau atu laau laiti, ma tuʻuina i latou i totonu o le ipu e tasi. O ia mea e totoina ai e taugofie, ae e mafai ona sili atu ma le tasi le vaitau e fausia ai se "fagu" masani. I totonu o potu, o le aumaia o le nolin i le fugalaau e matua faigata lava.

Manulele (Beaucarnea gracilis), poʻo nolina nolina (Nolina gracilis). © Zruda

O aʻa o le nolin e tupu i le lautele, ae le o le loloto (i totonu o le laufanua o lenei laau e le masani ai o maua i luga o papa papa ma papa palapala papaʻu). Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia e le nolins ni ipu lapopoa ma se alavai lelei. E mafai ona e sasaa se papa o iliili lelei i luga o le eleele, lea o le a puipuia ai le faʻavaeina o le paluga ma faʻamalosia ai uiga teuteu o le nolin.

Nolina tausi ile fale

Nolina, po o Bokarneya o se laau e le lelei, ma e le faigata ona tupu e tusa lava pe amataina e fiafia i meaola i totonu. E sili ona lagona i se mea susulu, ae tatau ona aloese le susulu o le la. I le taumalulu-tau malulu, e tatau ona faʻamalamalamaina le laau ma moli susulu.

I le vaitau o le tautotogo-taumafanafana, nolin (bokarneya) e faʻafefe lelei ai le malulu o le potu. I vaitaimi uma, e tatau ona faʻamautinoa e leai ni faʻataʻitaʻiga, na te faʻasaʻoina i latou i se tulaga le lelei.

I le taumafanafana, e mafai ona ave i fafo le laau i fafo, ae tatau ona tuʻuina ina ia puipuia mai le matagi ma le timu.

I le vaitau o le tautoulu-taumalulu, ina ia mafai ai e le laau ona ulu atu i se vaitau malolo, o le vevela e faasolosolo malie lava ona faaitiitia i le 10 ° C. A oe iai le poto masani i le tuputupu ae o cacti ma le au fai togafiti, e mafai ona e maua i totonu o le vaitaimi mai ia Novema e oo ia Ianuari i le vevela o le 3 ... 5 ° C, i lenei vevela o tulaga sili ona lelei e faia mo le taimi malolo.

Nolina longifolia (Nolina longifolia). © Stephking56

I lo latou atunuu, o loʻo ola aʻe i luga i le maualuga o le 3,000 mita i luga aʻe o le sami, pe a oʻo i le po o le a malulu le ea i tulaga le lelei, ina ia mafai ai ona latou talia le vevela o le vevela. O le tele o taimi, i totonu o potu, e le o tagata uma lava e maua le avanoa e maua ai le siliva (sili atu le tioata) ma le vevela talafeagai mo le taimi o totoe, ma e teuina e aunoa ma lea. I le vevela o le potu, e le ulu le laau i se taimi malolo, ma e faʻaauau pea ona tupu; i lenei vaitau, e tatau ona tuʻuina atu le malamalama lelei i le nolin.

I le taimi o le tautotogo-vevela, nolina (lanu mūmū) e tatau ona faasūsūina tele, ia fautuaina e faʻaaoga vaiinu maualalo (faʻaititia le fagu i totonu o se pusa vai, ma ave i fafo pe a faʻamalamalama le pito i luga o le masini, faʻafeiloaʻi le tele o le vai e faʻafefe ma tuʻu i se nofoaga tumau). O le vai e sosoo ai e tatau ona faia pe a maeʻa maeʻa le palapala. Afai e te nofo filemu i le tautoulu ma le taumalulu i le vevela o le potu, e aunoa ma se taimi e malolo ai, e tatau ona faʻafeinu i le auala tutusa e pei o le taumafanafana. I le maualuga o le vevela i le taumalulu, faʻaleleia le maualuga o le ea, faʻavaitaimi e pisi ai laulaau. E tatau ona faʻatapulaʻaina (i le vevela o le 10 ... 15 ° C), poʻo le taofi atoa (ile vevela i lalo ifo o le 10 ° C) pe'ā e iai ni nolin i le maualalo o le vevela ma o loʻo i ai i se taimi e malolo ai. E le tatau ona galo ia te oe le tele o vai mo nolin, pei o isi laau uma mai toafa, e mafai ona afaina (o le suavai i le taumalulu e sili ona matautia ina ia aloese ai mai le tele o fai togalaau e faʻaaogaina le suavai).

Bokarneya bent (Beaucarnea recurvata), poo le Nolina bent (Nolina recurvata). © Mark Mauno

I tulaga o le potu, e le manaomia e le nolin le totoina, ae o laulaau e tatau ona fufulu i se taimi lemu ma se omomi mumu malu. I le natura, nolins e faʻaputuina le vai e ala i le aoina o le tele o le sau o latou nofoaga. O le aoina o le susu o la latou laumei umi, e tafe ifo ai le sau i le ogatotonu o le palealii ma agai atu i luga o le ogalaau i aʻa. O nei nolins e totogi mo le faʻaitiitia o le paʻu o le timu, o uiga o lo latou atunuu. E mafai ona e faʻataʻitaʻiina le sau e ala i le faʻaleleia o le pale i se vai mafanafana. Ae aua le faia lenei mea i se aoauli vevela. O le taimi aupito sili o le taeao po o le afiafi.

I le popofou, nolins (pulou) e ola vave, ma e 6-7 tausaga le matutua latou te liliu atu i totonu o laau tetele i fafo lima lelei. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le faʻamalosiina faaopoopo e le taua tele. Afai o loʻo i ai pea sou manaʻo e fafaga lau laau, ona faʻaaoga lea o vailaʻau oona. O luga o laei e faia tasi i vaiaso uma. Faia le faʻaogaina o le faʻatoʻa maeʻa 1.5-2 taimi maualalo ifo nai lo le faʻaalia i luga o le afifi. E manino lava o laei uma e mafai ona faia naʻo le taimi o le tuputupu ae malosi o le laau ma e naʻo pe a uma ona faʻamautu vai mama. Ole maualuga ole suauu e mafua ai ona paʻu ile malosi o lau. E mafai ona e fafagaina se faʻafefetega faʻafefeteina o le faʻalaʻau faʻalaʻau (mullein e fafaga i le fua o le 1:20).

Mo le totoina o le nolin faʻaaoga i taimi uma ni ipu maʻaleʻale, lautele ae papaʻu. I lona pito i lalo e tatau ona i ai se pu mo le faʻafefe o le vai. O se vaega maualuga o le alavai o tamai pebbles po o le faalauteleina o le eleele ua faatulagaina i luga atu. O nei mea uma o le a aloese ai mai le faʻavaeina o le vai, lea e mafua ai ona liua aʻa. O aʻa o le nolin e tupu i le lautele, ae le o le loloto (i totonu o le laufanua o lenei laau e le masani ai o maua i luga o papa papa ma papa palapala papaʻu). Mo lenei mafuaʻaga, e manaʻomia e le nolins ni ipu lapopoa ma se alavai lelei. E mafai ona e sasaa se apa o le kalaupapa lelei i luga o le eleele, lea o le a taofia ai le fausia o se paluga ma faamamafa ai uiga teuteu o nolina (bokarney).

E le gata i lea, pe a uma ona faʻamalosi faʻatasi ma aʻa o se vaʻa o le lalolagi. O laau laiti e totoina i tausaga taʻitasi, tagata matutua - e tasi i le 3-4 tausaga. Totoina i le loloto e tasi e pei ona i ai muamua. A maeʻa le totoina, o aso muamua e 3-4 e le tatau ona faasūsūina i le nolin. Ina ia faatelevave le tuputupu aʻe, faʻa-tasi i le tausaga i le tautotogo ona fautuaina lea e faʻafeiloaʻi le tamaititi i totonu o se fagu telē (2-4 cm le lautele). E tatau i le paluga eleele ona vaʻaia, e fai ma faʻataʻitaʻiga, peʻa, eleele laʻau, oneone i le fua o le 1: 1: 2, poʻo: eleele vaʻavaʻa, eleele laʻau, humus, peat ma sand (1: 1: 1: 1: 1). E mafai ona e faia se paluga o laufanua togalaau ma oneone lapoʻa ma le faʻaopoopoga o iliili.

Nolina (bokarneya) o se laau talafeagai mo togafitiga hydroponic.

Lea o nolina. © Dropsik

Totoina o nolina

O le faʻapenaina o le nolin e matua faigata lava. O le auala autu o le lūlūina o fatu, lea o loʻo galulue ai tagata gaosiga i Holani. Afai na e faatauina ni nolini i totonu o le ipu e tasi, e mafai ona e totoina i ni ipu eseese. O nisi taimi e ala mai ai i luga i le pito i lalo o le fana, o auala e ala mai ia i latou. E mafai ona e taumafai e faʻaaogaina le auala i fafo.

Faʻaleleia o le nolina

E susunuina fatu i le vai mafanafana mo le 24-48 itula, e mafai ona faʻafefiloi i le epin poʻo le zircon. Totoina i totonu o se mea susu susu e aofia ai peʻa ma oneone (i le fua faatatau o le 1: 1). O laʻau o loʻo faʻapipiʻi i luga o le eleele, ma faʻafefeteina i se fasi manifinifi o le palapala, ae ia tutusa le laʻau fatu ma le tele o se fatu. Ina ia faʻaleleia fatu o nolin, e manaʻomia le malamalama, o se atigipusa e iai fatu e tuʻuina i lalo o moli susulu.

O le maualuga o le taumafanafana mo le germination e + 21 ... 25 tikeri, e le laʻititi ifo i le 20. E masani lava ona tupu fatu pe a mavae le 3-4 vaiaso. E tatau ona mataʻituina le manava o le meaʻai, e le tatau ona susulu, lelei lelei le tulaga susu. O le pusa e iai ni fatu e mafai ona ufiufi i le tioata poʻo se ato, pe a faʻaali mai le faʻaalu, e tatau ona faʻamaʻalo le pesini i le aveesea o le fale.

Pe a malolosi le laau toto, ona togi lea i totonu o ipu taitasi e tutusa ma le tele o le fatu laau. E tatau i le paluga eleele ona vaʻaia, e fai ma faʻataʻitaʻiga, peʻa, eleele laʻau, oneone i le fua o le 1: 1: 2, poʻo: eleele vaʻavaʻa, eleele laʻau, humus, peat ma sand (1: 1: 1: 1: 1). E mafai ona e faia se paluga o laufanua togalaau ma oneone lapoʻa ma le faʻaopoopoga o iliili. E mafai foi ona e faʻaaoga mea teuteu sauni mo le nolin (bokarney).

O isi tausiga e pei o se tagata matua.

Toe gaosia o le nolin e ala i auala i fafo

Pe a faʻaleleia e ala i laasaga, o le auala i fafo e vavae ese ma le totoa. E mauaʻa i se mea susu susu, o le peat, sand and perlite (vermiculite). Ua tumu le ulo i se faʻafefiloi susu, nutimomoia ma meaʻai e faia i se pi. O se faagasologa ua totoina i le malologa ma ua lolomi le palapala i tafatafa ane. O le togalaau ua faʻapipiʻiina i se pulou manino ma tuu i se nofoaga mafanafana. E manaʻomia le faatumauina o le vevela i totonu o le 21 ... 26 ° С, faʻaauau pea ona mimilo ma faʻaauau pea ona faʻaleleia. A oʻo mai lau laʻau fou i totonu o se aʻa, ona aveeseina lea o le pulou, ma ua masani ona masani le fale talavou i tulaga fou o tausiga.

Nolina matapensis. © Coral Aloe

Ituaiga o Nolina

E ui lava e tusa ma le 30 ituaiga o meaola i le ituaiga Nolin, e masani ona alu i faleoloa Nolina punou (Nolina toe faʻafouina), e lauiloa foi Bokarneya punou (Beaucarnea recurvata) O le ogalaau e faʻasaʻo, faʻalautele agai i lalo, ma faʻapupulaina ai se pulu. I lalo o le natura masani, o le ogalaau e oʻo i le maualuga o le 8-10 m - ata, o le pito i lalo e oʻo ile 1 mita le lautele. I totonu o se aganuu o le greenhouse-room, o le maualuga o le laau e masani lava e le sili atu i le 1.5 m. I le pito i luga o le laau, . O laʻau uumi ma le umi o nolina i Mekisiko e faʻaogaina ato ma tamaʻi pulou lauiloa. O le vaega pito i lalo o le au o loʻo faʻaalia ma ufiufiina i se lanu paʻu lamolemole lamolemole lea e puipuia mai le faʻasaina o le vai.

Nolina longifolia (Nolina longifolia) ma Nolina laitiiti-fua (Nolina microcarpa) e maua i greenhouses ma paka o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus ma Crimea. O iina e mafai ona e faamemelo ai i taimi umi o le nolin mai le tele o fugalaau laiti.

Nolina (bokarneya) o se laau e le lelei, ma e le faigata ona tupu e tusa lava mo tagata amata e fiafia i le vaomatua. E sili ona lagona i se mea susulu, ae tatau ona aloese le susulu o le la.

Nolina Parry © Spidra Webster

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o nolina

O totonu o nolin totonu e le faigofie tele i faʻamaʻi ma meaola faalafua e le masani ona faʻaauau i latou. Mo le nolina (bokarneya), o le taofiofia o le tausiga lelei o le faavae lea mo le mauaina o se laau ola maloloina, ma o le faavae mo le tuua mo nolin o le fausiaina. Faatasi ai ma le tele o le suāsusu o le fale o le fale, o loʻo i ai ona lava susu e teuina i le pipi ma laʻau ua faʻaleleia i tuutuuga o le semi-desert, latou te le mafai ona gauai atu i le susu. E amata ona ufiufi ona laʻau i lanu enaena, o le a faasolo ina vaivai le fuʻa, o le aʻa ua pala.

O le tele o vaiinu i le maualalo o le vevela ma le leai o se malamalama e sili ona matautia. E mafai ona e taumafai e faʻasaoina sea ituaiga laau. Aveese uma vaega leaga, togafitia i latou i le carbon and activated carbon dioxide. A maeʻa le totoina, aua nei faʻafefe vai mo le itiiti ifo ma le vaiaso, ona faʻafeololo lea o le vai.

Afai ua faʻagogo lau lau laau, o le mafuaʻaga e ono vevela pe vevela vevela. I lenei tulaga, e mafai ona e fufuluina le laau, ae i le taimi lava e tasi, o le susu e tatau ona pau i luga o lau, ae le o luga o le ogalaau. A leai, o lanu enaena e fai i luga o le ogalaau, e mafai ona pala. O lau foi e mamago mai vai inu e le masani ai, ma mai le leai o ni meaʻai faasao ile eleele. O le pito i lalo o laʻau ua mago, lea e masani ma e le tatau ona afaina. I tulaga uma lava, o laʻau mamago ma faʻamafanafana lauulu ua sili ona teuteuina.

O faʻalavelave e osofaia ai le nolina (scorpion) o ni vaʻa apogaleveleve e fiafia e mafanafana le ea, fualaʻau iniseti, anufe, tumutumu. O le auala e sili ona lelei e faʻaumatia ai, o le faʻamamaina lea o le laau, fufulu laulaʻau ma se omomi pamu, ma faʻamalolo le laau i le vevela. O anufe ma paʻuʻese e aveesea mai laulaʻau ma se anufe ma se fasimoli-gafa solution. E faʻaumatia ma faʻasolo le meaʻai pe a togafitia le togafitiga ma le faʻafefete o chamomile Dalmatian poʻo iniseti. O le faʻataʻasaʻi o meaola faalafua e sili atu ona faigofie i le amataga o le faaleagaina, o lea ia siakiina e le aunoa ia laau toto ma amata ona tauivi pe a oo mai meaola faalafua muamua.