Laʻau

Calceolaria

O se mutia ma e tele le totoina o laau e pei calceolaria i le fale, tupu aʻe e pei o se tausaga poʻo se lua tausaga. O lona lauiloa e fesoʻotaʻi ma fugalaau mataʻina e iai se foliga e le masani ai e pei o se "ato" poʻo se "seevae". O le mea lea, o nei fugalaau susulu e lua-laina, o le pito i luga o le lipine e matua tele lava, ma o le pito i lalo e tele, spherical, swollen.

O le genus Calceolaria (Calceolaria) ei ai pe tusa ma le 400 ituaiga o aiga o le rhizome. I le Igilisi lafoga, o Calceolariaceae (Calceolariaceae) e iloga i le aiga. I le vaomatua, o fugalaau faapena e mafai ona maua i Central ma Amerika i Saute. "Calceolaria" ua faaliliuina mai le Latina e pei o le "seevae laitiiti".

O lenei ituaiga e aofia ai laau afu, o laau afu, laau afu lea e faʻafeagai pe lafoaʻi lau. O le fugalaau e fa-fua, ma o le corolla ua fulafula, lua-lipped (o le pito i luga, o se tulafono, e laʻititi). E 2-3 moli. O le fua o loʻo tuʻuina atu i le tulaga o se pusa.

I le calceolaria, o le tele o ituaiga meaola e matagofie tele ma ua ola e pei o laau teuteu. O vailaʻau faʻatoʻaga togavao na faia mai ituaiga e pei o: C. arachnoidea, C. corymbosa, C. crenatiflora, faapea foi ma isi. Mo le totoina o greenhouses, e pei o se tulafono, ua filifilia laau, o fugalaau e valiina i le lanu viole, moli, lanu samasama poʻo le mumu, ma o latou laumei e mafai ona ufiufi pe faʻamaʻi. Mo lo latou toe gaosia, tipi poʻo fatu e faʻaaogaina.

O lenei laau totō o le a fiafia ia te oe ma ona fugalaau i le tautotogo, ae e taua le iloa o le fale e faigata tele ona tupu, aua e fiafia i nofoaga malulu. E faapitoa lava le iloga o ona fugalaau fulafula, susulu, moli. E masani ona i luga o fugalaau e tele mea eseese ma lanu. I le avea ai ma tulafono, caltonolaria e amata mai ia Mati ia Iuni. O le fugalaau e faaauau mo le 4 vaiaso. I luga o se tasi laau, e mafai ona fauina le fugalaau e 18-55.

Tausia Tulaga

Tulaga o le vevela

O lenei fugalaau e manaʻomia le manaia (12-16 tikeri). Afai e maualuga le vevela o le ea, ona pa'ū lea o fugalaau poʻo tumutumu.

Malamalama

E fiafia o ia i nofoaga lelei, ae i le taimi lava lea e tatau ona faʻasalalauina le malamalama. O ata mai le susulu o le la e manaʻomia. E sili ona lelei le tuʻuina o se windowsill, o loʻo iai i le itu i matu, sasaʻe poʻo le itu i matu sisifo o le potu.

E faʻafefea vai

E tatau ona tele ni faʻatau. Aua le faatagaina le fanua e faʻamago.

Totogi

O le fugalaau e manaʻomia ai le maualuga o le maualuga. E fautuaina le sasaa atu o ni tamai maa poʻo le faʻalauteleina o le oneone i totonu o se fata lautele, sasaa vai, ma tuu se fugalaau fugalaau i luga. A faʻaleleia, ia mautinoa o le a le pa'ū le vai i luga o laulaau. Na o fugalaau e sosolo.

Faʻafefea ona vaʻaia

O le faʻafefiloi o le eleele e aofia ai pepa, peʻa, palapala o le turf, faʻapea foʻi le oneone ua fefiloi i le fua o le 3: 2: 3: 1. A maeʻa le ola o le calceolaria, e mafai ona lafoina.

Faʻafefea ona faʻaleleia

O lenei laau e mafai ona tupu mai fatu. Ina ia faia lenei mea, o le luluina e faia mai ia Me ia Iulai, ao le fatuina o fatu e le sausauina i le eleele. Faalua le manaʻomia. Mo le germination, e manaʻomia e fatu ona maua le vevela pe a ma le 18 tikeri. Ae o le tuputupu ae o lenei fugalaau i totonu o potu e faigata, e sili atu ona lelei le faʻatau o le ua uma ona saunia i se faleoloa faapitoa.

Faʻafefea ona tausia lelei le calceolaria

O ia ituaiga laau e manaʻomia lava le faʻamalamalamaina o le malamalama, ma e le gafatia ia ave tuusao o le la, lea e tatau ona faʻafeoloolo. E tupu lelei i luga o pupuni faamalama o loo i luga o le faamalama sisifo po o sasaʻe. Afai o le calceolaria e tu i luga o le faamalama o le itu i saute, ona manaʻomia lea o se paolo lelei, lea e mafai ona faia i le pepa poʻo se mea paʻu (e pei o tulle, gau, pepa pepa, ma isi mea). E lagona foi e ia le manaia i luga o le windowsill north. A amata le fuga o le laau, o le a le manaʻomia ai le tele o le ufiufi. I le taumalulu-tau malulu, e fautuaina e faʻamalamalamaina le fugalaau i moli pupula.

Mo le calceolaria e ola ma tuputupu ae masani, e tatau ona i ai le vevela o le ea i totonu o le potu e le sili atu nai lo le 12-16 tikeri, ma sili ona taua, i soo se taimi o le tausaga.

I le vaitau o le fuga, e tatau ona masani le fafaga. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻaaogaina le vai vaivai ma mafai ona puipuia. Moisturize le palapala i le maeʻa ona faʻamago le pito i luga. A mavae sina taimi pe'ā uma ona faʻamafa, ia mautinoa ia sasaa atu le vai lea na faaputuputu i totonu o le apa. A maeʻa le fugalaau, e tatau ona e faʻaleleia le calceolaria e seasea lava ma laitiiti, ae ia mautinoa o le eleʻele eleele e le matutu. A maeʻa ona tutupu mai pine fou, latou te toe foʻi atu i le pulega muamua o le suavai.

O lenei fugalaau e naʻo le manaomia o se maualuga maualuga, ae i le taimi e tasi, e le fautuaina e le au atamamai le faʻamamaina mai le fana. Ina ia mafai ona maua le suamalie talafeagai, o le fagu ua i ai se laau ua faapipiiina i luga o se palatusi, lea e sasaa ai le suavai ma tipi, ma e mafai foi ona e faaaogaina le peamusu susu pe faalautele le ele. E fautuaina foi e tuu le fagu fugalaau i totonu o se ulo, ma faatumu le avanoa i le va o le 2 vaʻaia ma le susu susu (e faʻamamaina i taimi uma).

Ua fafaga le laau mo le taimi muamua i le mavae ai o le 2 vaiaso ua mavae talu ona totoina le fugalaau i totonu o se ipu tumau. E faʻaalua ona faʻaaogaina falalaʻau minerale i le masina.

A maeʻa le faʻasolosolo o lenei laau, e mafai ona aveeseina atoatoa lona vaega eletise. Ona tatau lea ona toe faʻaleleia le fagu mo le 6-8 vaiaso i se nofoaga pogisa ma malulu. Ole tau e seasea ona manaʻomia, ae e le tatau ona faʻamago atoa le eleele. A maeʻa ona tutupu mai pine, ona tuu lea o le fagu i totonu o se nofoaga lelei, ma pe a mavae sina taimi e fuga mai le calceolaria. E masani lava, o le fugalaau i nei fugalaau e amata i ni nai masina muamua atu nai lo na tupu mai fatu. Ae ui i lea, o loʻo faʻamalamalamaina i le leai o ni mea teuteu, ona o le mea moni e tutusa lelei lava.

I le aluga o taimi, o le calceolaria o le a le toe aoga lona malosi ma vave vave. Ina ia i ai i taimi uma ni laau matagofie, e le manaʻomia ona e vaʻaia, ae sui i ni mea fou.

Auala e faʻaleleia calceolaria

O le faʻaleleia o fugalaau faapena, e faʻaaogaina fatu. Afai e te manaʻo i le fugalaau e sau i le tautotogo, ona tatau lea ona e lūlūina ia Iuni, ma afai i le tautoulu - ona oʻo lea ia Mati.

Calceolaria fatu e laiti tele, o lea, i le 1 kalama oi latou e tusa ma le 30,000 fasi pepa. O le veleina e faia saʻo i luga o le palapala, e le manaʻomia le pefu faʻamalosi i le eleele. Pepa o loʻo tuʻu i le pito i luga o le palapala ma e tatau ona faʻamamaina faʻaleleia. E faia se togi pe a uma ona tupu aʻe ni laʻau moni se 2 i fualaau. Mo le faia o se mea lelei talafeagai mo le eleele, e tatau ai ona faʻafefiloi ia laufanua, humus ma peat fanua, faʻapea foi le oneone i le fua faatatau o le 2: 2: 2: 1.

E le gata i lea, o fatu e tupu lelei i luga o peat. Afai e te manaʻo e tupu le fugalaau i le ogatotonu o Mati, o le luluina e tatau ona faia mai ia Iulai 5 ia Iulai 15. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le fomaʻi mai le pala e ala i le vevela i le 90-100 tikeri. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le peat, faaaoga le penisina. Ina ia faia lenei mea, o le a faaopoopoina i le sui. 15-20 karamu o le eleele e maua i le kilokalama o le peat. E faʻafefiloi foi le peʻa i le oneone i se fua faatatau o le 7: 1. I le mea e tupu mai ai, o fatu e totoina. O le faia o lenei mea, ua salalau solo i luga ae le fofusi i le pito i luga o le meaʻai. I le isi, o le fagu e matua ufiufi i tioata poʻo ata tifaga. Pe a faʻapipiʻi le faʻasalaga i le pito i totonu o le mea e ufiufi ai, e tatau ona toe faʻaeteete ma le faʻaeteete ina ia le mafai e le vai ona ulu i totonu o fualaau. Ia mautinoa ia tausisia le tumau o le masima.

O le togi lona lua i ipu e tusa ma le 7 senitimita le lautele e faia pe a uma le faʻaaliga. Ona tuʻuina lea i luga o faʻamalama malamalama. I le amataga o le tautoulu, toe faia se isi gaioiga, ma o ipu e i ai le lautele o le 9-11 centimita e faʻaaogaina. Aua neʻi galo e togi le calceolaria ao lei oʻo i lenei mea, e na o le 2 pe 3 le lua o laulaau e tatau ona tumau, ma o le a amata ona tutupu mai fualaʻau mai a latou agasala.

E mafai foi ona e faia se togavao e faʻaaoga ai le pine. Ina ia faia lenei mea, ia aveeseina ma le faaeteete pupuu taalaelae ia e faia mai le sinuses o laulaau.

O le isi mea na faʻapipiʻi ua uma ona faia i ni ipu tetele mai ia Ianuari ia Fepuari. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaogaina se paluga o meaʻai ma mamafa i le eleele, e aofia ai humus, turf ma peat land, faʻapea foʻi le oneone ua fefiloi i le fua o le 2: 2: 2: 1. Aua foi nei galo e faaopoopo 2-3 grams o fualaau oona minerale i le kilokalama o le paluga. O lenei 'au o le humus e tatau ona fai sina siama (pe tusa o le pH 5.5).

O le fugalaau e tupu i le 8-10 masina talu ona lūlū fatu.

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O tausaga taʻitasi, e manaʻomia ona suia nei fugalaau i mea fou. Tuʻua i latou mo le isi tausaga e le fautuaina.

E maeʻa le lau ma le calceolaria tausaga vave pe afai e vevela ma vevela le ea i le potu.

O ituaiga autu

Mexican Calceolaria (Calceolaria mexicana)

O ia togavao e faigata ona faʻapotopotoina ma isi. O le mea lea, o lenei ituaiga calceolaria e i ai ni fugalaau laiti (5 millimita le lautele) o se lanu samasama. O le tele lava o le mea e foliga mai o loʻo latou tilotilo i totonu o le paluga faatasi ai ma fugalaau ma lauʻau teuteu, faapea foi i se tuufaatasiga o loʻo i luga o auvai o le vaitafe. Calceolaria corolla ona foliga pei o moli eletise.

I lalo o tulaga eseese o le taofia, o le maualuga o le vao e mafai ona ese (mai le 20 i le 50 senetimita). O le togavao o le a sili atu le umi i totonu o se nofoaga malulu mafiafia ma eleele lelei. I tulaga leaga, o Mekisate calceolaria e mafai ona maua i luga o le togavao o mauga o Mekisiko, aua o se laau toto. Ae i le taimi lava e tasi, o le susulu malamalama o le la e le gafatia lelei pe afai e maua mai i le fafaga lelei. O lenei fugalaau e fua tele mai i taimi uma ma e fua mai ai le tele o fatu.

Uma calceolaria - Calceolaria rugosa

O lenei calceolaria e iloga i lona matagofie ma le faʻamuamua. O lona lauʻeleʻele o Chile.

O ia ituaiga lauolaola suamalie ma se laau totoa saʻo lelei (maualuga 25-50 senitimita) e masani lava ona tupu ae i le tausaga. Laititi (diameter 1.5-2 cm) fugalaau e iai lanu samasama lanu. Ae o loʻo i ai fomu e iai ni lanu enaena. Laʻau laititi laiti e aoina i laupepa. Afai e te totoina lenei laau e pei ona masani ai, ona amata lea ona fuga mai ia Iuni ma faaauau pea - seia oʻo i le malulu. Afai ei ai se manao mo lenei fugalaau e fuga mai i le masina o Aperila, ona tatau ai lea ona tupu i totonu o koneteina.

O ituaiga autu:

  • Goldbukett - o le laau e tele ona fugalaau, ma o le maualuga o se vaomatua malosi e oʻo atu i le 25-30 centimita;
  • Triomphe de Versailles - e i ai ni fugalaau laiti, ma o le maualuga o se vaomatua e vave ona ola e oʻo i le 35-50 centimita;
  • Sunset (Calceolaria x hybridus) - O se laau lelei tele lea e mafai ona tupu i le fale ma totonu o le togalaau. I luga o laupepa taʻitasi, e aofia ai lanu lanumeamata lanumeamata lanumeamata, e tusa ma le sefulu ma le lua 'ulu ua maua. I lenei tulaga, e mafai ona vali ata fuga i le moli, samasama pe mumu. O le vao e oo atu i le maualuga o le 15-20 inimita. Aua neʻi oti faʻatasi ma sina faʻaitiitia puupuu o le vevela i le itiiti ifo o le 5 tikeri.