Laʻau

Brigamy

O se mea faapenei e pei o tamaʻitaʻi (Polika Iaga) e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le aiga o Campanulaceae. O lenei laau e taua foi o le "pama palm", talu ai ona foliga tutusa i foliga o le pama, ma e taua foi o "kapisi i luga o se vae", "pulou pama".

O le Brigamy sa i ai i luga o le lalolagi i le lalolagi mo le sili atu ma le miliona tausaga, ae na leʻi leva ona gauai atu i ai le fai togalaau. O augatuaa o lenei laau e fiafia e ola i luga o mauga mauga o Atumotu o Hawaii, ma na faasolo ina suia o latou foliga vaaia. Sa i ai le faateleina le faateleina o le tele o fugalaau (e oo atu i le 15 simita) ma ua atili ai ona malolosi. I le taimi lava e tasi, na ola ai iniseti i luga o le eleele, lea e sili atu le umi o le gasegase. O ni iniseti ia na faʻafefeteina ai le fugalaau o lenei puʻe. Ina ua amata ona ola tagata muamua ile motu o Hawaii, o le natura na suia tele. O le mea lea, aemaise lava, o iniseti tutusa ia na aafia ai le pulufana, na le iloa, ona o le mea lea na faamataʻuina ai i latou i le faʻaumatia. O le mea moni e faapea e aunoa ma le palotaina, o fua ma fatu i luga o lenei laau e le toe i ai. Ma i le leai o fatu, e leai ni laau laiti. I le luasefulu tausaga talu ai, o lenei laau na i luga o le laina o le faʻaumatia. Peitai, na mafai ona latou ola, ma faʻafetai uma i saienitisi o loʻo galue i le National Tropical Park (National Tropical Botanical Garden NTBG). O i latou ia muamua e amata gaoioiga e faʻamoemoe i le laveaʻiina o sui o le lalolagi o loʻo faʻatafunaina. Na tonu ia te ia e palotaina le lima o le au uso, lea na taufaamatau ai nisi o saienitisi totoa na muamua atu i luga. Lafoaʻiga latou te faia i luga o le maualuga o le sili atu i le 1 afe mita i luga aʻe o le sami. Faafetai i nei saienitisi, e mafai lava e tagata ona faamemelo i le faletua ma maua fatu mai ai. O latou foi na amataina le polokalame, lea e faamoemoe i le faasaoina o lenei ituaiga sui o le lalolagi.

I le nineties o le seneturi talu ai, o fatu o lenei laau o loʻo i totonu o le fale suʻesuʻe suʻesuʻega a le kamupani Dutch Dutch Plant Planet. O loʻo galue i le galueaina o fale e le masani ai fale. O iina o loʻo faʻateleina ai ma vaevaeina ai le peteriaka, lea e mafai e soo se tasi ona teuteuina lo latou fale mautotogi i aso nei.

O le fausaga e le masani ai le faguina o se ituaiga o suamalie o se tino tino, ma o se aofaiga tele o le susu e mafai ona faaputuputu i ai. Faafetai i lenei mea, e mafai e le laau ona ola i se vaitau malogo umi. I le pito i luga o le 'au o ni laulaʻau lauulu susulu ua faʻapotopotoina i totonu o laʻau. O le umi o nei lanu lanumeamata lanumeamata e le mafai ona sili atu i le 30 senitimita. I luga o latou luga o loʻo i ai se vaega o le suka, ma i fafo atu, e foliga tutusa ma laʻau tipisi. O laupepa i lalo e mafai ona lanu samasama ma paʻu i le tuputupu ae. I le nofoaga na tuʻuina i luga o le aʻa, ua faʻasaʻo mai se sua susu, e le o se mea e afaina ai. I lalo o le natura masani, e mafai ona oʻo i le maualuga o le 3 mita le maualuga, ma i totonu o le fale, o lona maualuga e toetoe lava a le sili atu ma le 100 sene. O le ogalaau o se tamaʻi tamaʻi talavou e lanu meamata ma lamolemole, ao tuputupu ae, o lona lanu e fulufulu, ma o sikula e foliga mai luga (o mailei mai laulaau vaivai). O fugalaau lanu samasama, e aofia ai pene 5, o loʻo i vaega o 3-8 pcs. O le sikisk e iʻu ile 1 i le 3 senitimita, o le umi ole pipili e eseese mai le 7 i le 14 senitimita.

Faʻasatau i le pito i luga o se lauulu lanumoana-lanu enaena po o le siliva-siliva siliva, lea e sili atu ona loloto i lalo, ma o le luga e mafai ona sulu pe afaina, o fugalaau e foliga mai. O fugalaau fugalaau manogi manogi i Setema-Oketopa.

E tausi e le uso Brigamy i le fale

Malamalama

I le taumalulu, ia tuu lenei laau, e tatau ona e filifilia se faamalama o le itu i saute, aua e manaʻomia tele le malamalama. O le brigamy e masani lava ona masani i avega o le la ma le amataga o le tautotogo, ma o na mea uma lava, aua o le lanu e mafai ona fausia i luga o le ala e mafua mai i le paʻu manifinifi. I le taumafanafana, o le fale o loʻo i ai se taimi e moe ai. I le taimi lea, e tatau ona ufiufi mai ave susulu o le la, ma afai e le faia lea mea, ona mafai ai lea e le laau ona lafo uma laulaau. O le tele o fai togalaau e fautuaina le tuʻuina o le brigamia i le togalaau poʻo luga o le faletalimalo i le taimi o le taumafanafana, aʻo manatuaina i luga o le ea e sili atu ona lelei le faʻafefe o le la. I aso muamua o le autumn, e toe aumai le fugalaau i totonu o le potu, lea e vave ona fuga. Ma e mafai ona e faamemelo i ana fugalaau e le masani ai seia oʻo ia Novema.

Tulaga o le vevela

O lea ituaiga laau e fiafia tele i le vevela. I le taimi mafanafana, e fautuaina e ola i le vevela o le itiiti ifo ma le 25-27 tikeri. I le taumalulu, ia mautinoa o le vevela i totonu o le potu e le pa'ū i lalo o le 15 tikeri. E tali lelei tele i le maalili a aʻa.

Totogi

Maua maualuga le maualuga o le maualuga, lea e tatau ona tusa ma le 65-75 pasene. Ina ia faʻalauteleina le faʻamamafana, e fautuaina e faʻamago le laau i aso uma mai le mea sili ona suavai.

E faʻafefea vai

O se aofaiga lelei o le suavai e mafai ona faaputuputu i totonu o le pusa o le potaia, ma o lea e mafai ona ola ai i se vaitaimi umi lava. E maitauina e aunoa ma le fausiaina o se laau faapena e mafai ona oʻo i le 1.5 masina. E tatau ona faʻaleleia le faʻaleleia ma na o le maeʻa lava ona faʻamamaina atoa le palapala. O le mea lea, i le taumafanafana, e faʻauluina le vai e tusa ma le 1 taimi i le vaiaso, ma i le taumalulu - 1 taimi i le 4 vaiaso. Afai e tele le vai, ona aʻa ai lea o aʻa. Mo le faʻavaivai, e tatau ona e faʻaaoga vai inu (2-4 tikeri maualuga atu nai lo le vevela o le ea).

Laʻei pito sili

E fafaga le laau i le tautotogo-taumafanafana 1 taimi i le 4 vaiaso. Mo le faia o lenei mea, faʻaaoga le faʻamaʻi mo le cacti, lea e tatau ona faʻamaʻapeʻa i le vai ua faʻamoemoeina mo le faʻaleleia.

Faʻafefiloi o le lalolagi

O se eleele talafeagai e tatau ona faʻafefeteina le suavai ma faʻafefe lelei, e pei o le pala e ese mai i luga o le aʻa. Ina ia sauniuni le eleele, o le oneone e tatau ona faʻapipiʻiina ma le fanua faʻatau mo le cacti, lea e tatau ona faia i tutusa tutusa. O le mea e tatau ona fai e tatau ona avea ma siama (mai le 5.0 i le 6.0) poʻo le faʻaituau (mai le 0.6 i le 0.7).

Faʻaopoopoga Faʻapitoa

E fautuaina e toe faʻapipiʻi i le tautotogo. O faʻataʻitaʻiga talavou e faʻapipiʻi faʻatasi i le tausaga, ma tagata matutua - faʻatasi i le 2 poʻo le 3 tausaga. O ipu talafeagai e tatau ona lautele ma maualalo. O le mea lea, o pusa talo e talafeagai lelei, i le pito i lalo o loʻo iai ni pu mo alavai. O le mea uma lava, aua o lenei laau toto e maua i luga o aʻa ia o loʻo i le loloto e 10 i le 20 senitimita. Aua nei galo e fai se alavai lelei o le eletise lautele i le pito i lalo o le fagu, o le mafiafia e tatau ona tutusa ma le 3-5 inisi.

Faʻatauga auala

E mafai ona e faʻaleleia e fatu, ae mo le mea lenei e tatau ona e faʻafefeteina fugalaau i le lima. E mafai ona faʻalauteleina e ala i le vaʻaia. I le taimi lava e tasi, o loʻo vavaeina mai le vaega pito i luga o le aʻa, ma latou ola ai iina pe a afaina. E totoe le faga mo le 2 aso i le ea mo le faʻamago. Pe a uma lena, ona tuu lea i totonu o se fale kati i luga o le oneone, lea e tatau ona mama ma mama. Aua nei galo e lele i le mini-greenhouse i aso uma, ma ia faʻamamaina foi le aʻa i le vai inu mai se tamai pulumu.

Pests ma faʻamaʻi

E masani lava o se apogaleveleve mite e nofo i luga o le lau. E mafai foi e se launiuli poʻo se aphid ona nofo.

O mealilo o le tuputupu aʻe o le faletua

Mo le manuia o le galueaina o lenei suavai, e tatau ona e faamasani i ni nai fautuaga mai le au fai togalaau.

  1. A oʻo ina faʻapipiʻi mata i luga o le laau, faʻapea foi i le vaitau o le vavalaʻau, e le mafai ona fesuiaʻi e tusa ai ma le puna malamalama. A leai, e mafai ona paʻu uma aʻa. Mo le atinaʻe masani i le autumn ma le taumalulu, e fautuaina le peteriaka ina ia faʻamalamalama, ao le ao e tusa ma le 12 itula. O lea, ina ia maua le umi o le ao, e tatau ona e liliuina moli faapitoa 2 itula ao le i tafa ata, faapea foi i le afiafi.
  2. Ona o le atuatuvale, e mafai e se laau ona tafe uma lau laʻau. O le mea lea, o le atuatuvale e mafua ai se suiga i le malosi o le malamalama, se fesuiaiga mai le taumalulu i le taumafanafana, le i ai o le tele o le susu, o le faateleina o mea e ono tutupu mai i meaola faalafua, o se fugalaau mai se faleoloa i se fale. I lenei tulaga, e vaʻaia e le laau le laʻau e avea o se puipuiga mo ia lava. Ae ui i lea, a uma ona faʻalauiloaina, o le a vave ona tutupu mai lautusi fou.
  3. Afai e faaleagaina le vaega pito i luga o le meaʻai, ona mafai lea ona ala mai le tumutumu oi luga, ona o le sili atu ona matagofie o le "pale".
  4. O se mafanafana mafanafana, faatulaga tasi i le 4 vaiaso, ei ai sona aoga aoga ile laau, ae le tatau ona vevela le vai. E mafai foi ona e faatulagaina se sauna "brigamy", pe a mafai. Ina ia faia lenei mea, i totonu o se pusa taʻele ua tumu i le vaʻa, e tatau ona tuʻu le vavave mo le 5-6 itula (aua nei tape le moli).

O ituaiga autu

E lua ituaiga o ituaiga laau toto: pulugamyy rocky (Brighamia rockii) ma igoa faʻailoga (Igoa o Polika Iaga). E i ai a latou mea e tutusa lelei i foliga vaaia. E ese i latou i siama, o lea i le papa brigamia, ua sili atu ona fulafula i le faavae ma faasolosolo malie lava i le ape. E oo lava i le brigamia, o le igoa o le fugalaau atonu e lanu samasama-lanu samasama poʻo lanu paʻepaʻe, ma i le brigamia o le papa e sili ona lanu samasama. Ae peitai, e le mafai ona iloa tonu le ituaiga o laau i lenei ata, aua o fuga lanu paʻepaʻe ma samasama atonu o iai i luga o se tasi o faʻataʻitaʻiga. E pei o le tulafono, o le corolla e aofia ai peti e 5, ae i le taimi lava e tasi o fugalaau e 6 pe 7 petals, ma ituaiga uma e lua. O fua e lua potu potu mamago, lea e mafai ona oʻo i le 1.5 i le 2 senitimita, ma le lautele - mai le 1 i le 1.5 senetimita. O le fua o fualaau aina suamalie e vaeluaina i le 2 fatu fatu, mulimuli ane o le fatu o fatu o loʻo i ai. O fatu laiti o le Oval e oʻo atu i le 0.1 centimita. E lua ituaiga o laau totino e iloga foi e fatu. O le mea lea, i pupuga o fatu papaʻe e lamolemole, ma i le brigamia o loʻo faʻapipiʻi i luga o latou tino, ma o le mea lea e afaina ai le paʻi.