O le togalaau

Loganberry - o se tasi o hybrid-blackberry hybrids

E manatu le Genetics o nei ituaiga o laau o se taʻiala sili ona lelei i le fausiaina o nei faatoaga, ma talitonu o ituaiga fou e maua ai le maualuga o fua, o le le lelei o le eleele ma togalaau aina mai vine, ma lona taumalulu taumalulu ma le leai o ni fatuga mai fualaau.

Loganberry, Logan leoleo, poʻo le Logan berry (Loganberry)

O le tasi vaega o le amataga o le hybride Loganberry e pei ona taua i lalo: Faamasino Sili Logan (ISA) na tupu ae se blackberry o le ituaiga o le Auginbaug i le togalaau lata ane i le tuai vine vine Antwerp. Sa totoina e Logan le fatu o vine o se tasi o "matua" ma maua ai ni laau toto. O nei mea, na mulimuli ane filifiliina i le telefoni mūmū sili ona tele, na vave ona salalau atu i totonu o faifaatoaga. Ona tupu mai ai lea o laau fou - O tamaʻi tamaititi a Boyzen (Boysenova berry), Blackberry black (Black's berry), ma isi, ma sa faaigoa foi i latou o latou faifaatoʻaga. O le sili ona taʻutaʻua oi latou ua taʻua o le ituaiga Teybury (Thay berry) na maua i Egelani (e tatau ona manatua e le aufaitau lenei ituaiga). I Rusia, i le amataga lava o le 20 seneturi, I.V. na auai i le faia o ituaiga fugalaau-blackberry fou. Michurin.

Logon berry e faʻapipiʻi faʻamaoni faʻamaonia faʻatauga o fualaau ma fugalaau. Faailoga lelei o le eseese o le le maua lea o vao tuitui, tele ma sili atu suamalie o vine, maualuga le gaosiga, malosi faigata i le taumalulu, ma, e taua tele mo tagata e faia togalaau, uiga lelei teuteu. I Rusia, o lenei mea totino o loʻo maua pea i na o vaega o faifaatoaga amateur. O logan berry fomu e faʻapipiʻiina ai vao faʻauʻu e oʻo i le maualuga o le 1.5 - 2.0 m ma e manaʻomia ai faʻamau i luga o taʻavale. Trellis ua fautuaina ina ia mamanuina i se auala e mafai ai ona taoto i luga o le palapala faatasi ai ma le vao ma ia faafaigofie ai le fale mai le malulu o lenei faatoaga.

Loloberry fuga i totonu o la matou ogatotonu i le ogatotonu o Iuni ma fuga mo le masina ma le afa. I le taimi o le fugalaau, e matua teuteuina le laau: o pulumu e aofia ai le 15-20 lapopoa fugalaau lanu samasama e tutu manino mai i tua o lanu lanumeamata lanumeamata matagofie. Ma i le vaitaimi o fualaau aina e faasaga i tua o laulaʻau, o le tele o laʻau o lenei laau e foliga matagofie. O pusi e amata mai le ogatotonu o Aukuso seia oʻo i le malulu. O na fua na matua mafiafia i le taimi e fetaui lelei ma le au faifaatoaga amateur. O fua muamua lava e tetele (e oʻo i le 10 g), faʻalanuga, susulu ma matua suamalie. Mai se tasi togavao e mafai ona e aoina mai i le 10 kilokalama o vine. O le mea moni, o nisi o fai togalaau latou te maua se fualaau aina i le ituaiga Taber, ma mai le ituaiga o Loganberry latou te aoina se fua e sili ona talafeagai - 4-5 kilokalama mai le vao.

Fualaʻau Loganberry i luga o se togavao. © Valerie J

E faaopoopo atu i le lelei o le tofo ma mea aoga aoga - sugars, meaola oona, elemene e masani ona galue: iron, calcium, sulfur, phosphorus ma isi - O fualaʻau Loganberry ua i ai foi ni mea e faʻamalolo ai. E faʻaaogaina uma i le fou ma mo le faia o siamu, tila, fualaau suamalie, sua suamalie, lea e maua mai ai mea matagofie ma apu poo strawberries. E foliga mai o le uaina mai le Logan berry o le a matagofie foi, o lea e taua ai le taumafai, aemaise lava i le sauniuni e faʻafefiloi vine.

Tofiga

O lenei aganuu e le aʻafia ai aʻa, o le mea lea, e le mafai ona faʻalauteleina i la latou fesoasoani. O fualaau o Logan e faʻapupulaina e ala i le totoina o vine taʻitasi, faʻapitoa ma le lanu meamata o laʻau taʻitasi, faʻapea foʻi fatu. Manatua o le faʻalauteleina o fatu e manaʻomia ai ni tomai faapitoa mai tagata fai togalaau. Loganberry fatu ua filifilia muamua. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona sasaa i le vai i totonu o se ipu fagu, faʻafefiloi ma filifili na o fatu toto, ma togi le tofa. O fatu na filifilia na faʻamago ma teuina i totonu o le fata o le pusaaisa pusaaisa (i le vevela ma le maualuga maualuga 1-5). I le vaitau o Ianuari-Fepuari, o loʻo totoina fatu mo le faʻamalosi (mai le 3 i le 5 masina). Ina ia faia lenei mea, e fautuaina ia tuu i totonu o se pulu i luga o le nailo ma le oneone susu, ma le mea mulimuli - i totonu o se atigi pusa ma se afu susu po o se galu, lea e tatau ona susu i taimi uma. O le tafao i fatu ma oneone e tatau ona pipiʻi i lea taimi ma lea taimi.

Laʻasaga o le Loganberry berry. © Gavin Webber

Ia Aperila, e mafai ona lūlūina fatu i totonu o se atigipusa ma le eleele malulu ma susu. O le vaega pito i luga o lenei eleele ma le mafiafia o le 3-5 cm e fautuaina e ufiufi ai se mea e aofia ai le paluga o le oneone ma le paʻu i le fua faatatau o le 1: 2. E totoina fatu i le loloto o le 1.0-1.5 cm. O le pusa e tuʻuina i se nofoaga mafanafana, tapunia i tioata poʻo ata, ma pe a uma le faʻamaʻi (pe a uma le 10-15 aso) - i luga o le windowsill. E manino lava o le taimi lea e manaʻomia ai e le falesa le faʻaleleia masani o vai ma laʻei pito i luga ma le faʻaaogaina lautele (o le mea mulimuli - aso uma e 15). I le faaiuga o Me - amataga o Iuni, lea e oʻo atu i le maualuga o le 10-15 cm i lenei taimi, e mafai ona totō i totonu o se fale vevela. O le taimi lava e toe amata ai e le laau ona latou tuputupu ae (ina ua mavae le 10-15 aso), e mafai ona aveese le ata i le isi itu o le fale lauʻeleʻele.

Pits mo le totoina o laau i se nofoaga tumau e saunia i le tautoulu. O lo latou loloto e tusa ma le 40 cm, o le diamita e 50 cm. Ua tumu i latou i le fuga vao ma le eleele. Superphosphate, lefulefu laupapa, falaoamata o le dolomite, oneone ma peʻa e faaopoopo i lenei paluga. O nei mea uma ua maeʻa fefiloi, tumu i le vai ma agavale seia oʻo i le tautotogo. I le tautotogo o Me, ua totoina laau toto i nofoaga ua saunia mo le totoina, matauina tulafono uma o loʻo i ai nei mo vao masani.

I le autumn, e tatau ona puipuia le vao vao mai le malulu. E le faigata lenei mea, ona e faigofie lava ona lolomiina i le eleele, ma o le tele o auala taugofie o fale e iloa i lo tatou taimi.

Bushes o le vineberry-blackberry Tayberry. © markoplis's pakete

E sili atu ona faigofie le faʻasiliina o le loberry e ala i le aʻaina o tumutumu o vaʻa taʻitasi poʻo le faʻamaina ma le lanu meamata.

A totō laau i se nofoaga tumau, latou te vaʻa mamao i le 1 m i le va o latou, ma le va o laina o le 1.5-2 m. E pei ona faʻamaonia, e manaʻomia le tuʻuina o lālā o lenei laau i luga o se alavai (1.5 mita le maualuga), faʻavaeina ina ia i le autumn, e mafai ona "faataatia" faatasi ai ma laau i luga o le eleele e malupuipuia mai le malulu. I le taimi lava e uma ai ona totōina, e faʻapuupuuina ai laau toto i le maualuga o le 25 cm, ia mautinoa ia faʻafeinu ma mulch i liʻo o le ua. I le lumanaʻi, e mataituina ai le laau, o aʻa ua pauu ese ma ua maʻi (e seasea) ua aveeseina, ma i le autumn e punou ai vao i lalo ma ufiufi ai.

Mo i latou o lo o mananao e alu i le auala sili ona faigofie, o le faatauina mai o fualaʻau o loganberry, tatou te logoina (ona o latou fesili): faigofie ona fai lenei mea e ala i le taina o upu autu talafeagai i luga o le Initaneti ina ia mafai ai ona maua faleoloa talafeagai. Ma o le taimi mo le mauaina o laʻau o le taimi sili lea ona talafeagai.

Isi ituaiga o ezemalin

  1. Eseese Tape e faatatau i ituaiga o fua tele. O le togavao e prickly, fetolofi. O le laʻau pe a oʻo i le mālūlū, e lanumoana, tele, mafolafola.
  2. Boysenberry (Boysenova berry) o loʻo i ai se vao e fetolofi. E lua ituaiga o lenei laau - i vao tuitui ma e leai ni vao tuitui. O vine e lapoa, lapoa, pele-lanu enaena i le tofo, suamalie ma inu i le tofo, maua ai se tofo suamalie.
  3. Texas (ituaiga vine na saunia e Michurin e ala i filifiliga mai Loganberry tipu). O le vaovao i le vaomatua e umi ile 5 m, o le togavao e prickly, fetolofi. Berries e oʻo atu i le 10-12 g, faʻaloloa, fusi. E tofo suamalie ma inu i le manogi manogi. O lenei vāʻau e sili atu le faʻasao i le kiona nai lo Loganberry, ae manaʻomia pea sina fale.
  4. Tumameli o se fatuga o le ituaiga Tiberberry. O le togavao e prickly. O le vailaʻau e sili atu ona aʻafia i le kiona nai lo Tyberry. O vine e lapopoʻa, uumi, mumu.
  5. Marionberry o se tulaga o le tofo i totonu o ituaiga o ezemalin
  6. Iapani manatua le ituaiga o Boysenberry, ae o le pusa e sili atu ona lelei.
  7. Darrow e faatatau i le fausiaina o ituaiga o vao. E maua mai ai le 3 mita le umi. O le togavao e prickly, faʻasao i le malulu - e mafai ona faʻafetaia le malulu ile 34 ° C. O le lima tausaga o le vao e tuʻuina atu i le 10 kilokalama o le seleselega. O fua e 3.5-4 g, suamalie suamalie ma suamalie, lautele, uliuli ma le lanu. O laulaau e matua teuteu, foliga o tamatamailima. O le ituaiga e le lelei, e mafai ona tupu i le tasi nofoaga e oo i le sefulu tausaga.
  8. Black satin O se ituaiga e le totogia, e faʻasaga i le toʻa e oʻo i le 22 ° C. I le ogatotonu o Rusia, e mafai ona solo i lalo o laupepa. O vine e lanu uliuli, matagofie, lapotopoto, foliga sili atu nai lo isi ituaiga. O se tagata matua matua na tuʻuina atu i le 5-6 kilokalama o le seleselega.

Loganberry, Logan leoleo, po o Logan tausi.

O loʻo i ai isi vailaʻau o Yezemalin, mo se faʻataʻitaʻiga, Santyamova blackberry, Silvan, Olalie (olallia berry), Chehal.