Fale taumafanafana

Fualaau suamalie: totoina ma tausia i le laufanua

O le sau mai atunuu o le Metitirani ma Aferika i Sautesasa, e fuga mai le hyacinth i le amataga o le tautotogo, e oso i le ea ma se manogi ma le vevesi o lanu mai le paʻepaʻe ma ata uma o le lanumoana i le lanu samasama ma e oʻo lava i le paʻu paʻu.

South of the North Caucasus, o fugalaau manogi e maua i totonu o le vao. I luga o tumutumu o mauga ma i vanu e mafai ona e vaʻai pe faʻafefea aū i le lanumoana po o le piniki mai lalo o le kiona. E le faigata le tupu aʻe o vaovao i nofoaga tatala, i lalo o se taumalulu malulu ma le eleele e leai se malulu.

Aʻo tulaʻi i luga o le eleele, o lau lanu lanumeamata lanu meamata o le laau e amata ona matala, ma e amata ona oso aʻe mai le ogatotonu o le pulupulu e 20-30 buds. O fugalaau o ituaiga o hyacinth i aso nei e faʻapipiʻi, foliga faʻapitoa poʻo foliga faʻalelei, e mafai ona masani ma faalua, ma e iai lava se manogi e le masani ai.

E faʻapefea ona totoina le hyacinth i le ogatotonu o le laina, o le mea e faʻavaivai ai le eleele, pe faʻapefea ona tausia le laau ina ia mafai ai ona faʻaleleia vave le tupu?

Filifiliga o mea e totoina

O lapisi vao o laau o bulbous masani. Pulu tetele o lenei ituaiga:

  • atoatoa lelei ona faia i le 4-6 tausaga;
  • e i ai sona foliga lautele ma se ua taua;
  • e aofia ai le tele o fua, o totonu o loʻo i ai le manogi ma le tino, ma le pito i luga e pito sili ona manifinifi ma fafo e pei o le paʻu.

O le tuputupu ae o le popo e mafua mai i le faafouga ua fausia i le ogatotonu o le pupu, e aofia ai le tele o lau o laulaau ma le lumanaʻi lumanaʻi. O tamaʻi matutua matutua o le 5-6 tausaga i le pito i lalo i lalo o faʻamaumauga o mea e teu ai, latou te faia ai mea taua o tamaʻitaʻi tamaʻitaʻi-tamaiti.

E le gata i lea, e faʻatatau i le ituaiga o hyacinth, o ona pulu e mafai ona iai ni lanu eseese. I le avea ai o se tulafono, o bulbs e maua ai fugalaau fugalaau e laiti nai lo le mea masani.

  • Afai e tatau ona totoina vao i luga o le eleele, i le taimi o le totoina, e tatau ona ola le pulufana, ma le lapoa o le 4 cm ma e aofia ai fua eseese, 6-10 faaputuga o faaputuga ma se gaʻo atoatoa.
  • I le pito i fafo o le mea e totoina ai, e le tatau ona i ai ni mea e faaleagaina ai le masini, auala o le fesuiaʻiga, faʻavave o le diaper pe faʻafefe.
  • A o tilotilo i le pito i lalo, o se pulou lelei, e mafai ona e vaʻai i le lua-millimeter root rudiments.
  • O le maualuga o se pulufana lelei o le tasi ma le afa taimi le tele o le pito i lalo.

O nei mea e totoina ai o le a le gata o le a maua ai le aʻa ma le taumalulu, ae faapea foi i le tautotogo o le a maua ai fua tele.

Filifiliga o se nofoaga mo le totoina o laau i luga o le eleele

O se filifiliga atamai o se nofoaga mo le totoina o laau i luga o le eleele ma le tausiga o laau totō aʻo lei tupu ma ua mavae le fugalaau o le ki lea i le tautotogo totogo.

O le mea e tatau ona ola ai le hyacinths e tatau ona malamalama lelei, lea e faigofie ona tuʻuina i le tautotogo, pe a le lava lau laʻau. Ae o le puipuiga o le togalaau fugalaau mai le matagi o le a taulimaina.

O le tele o fai togalaau latou te faia le mea sese o le totoina o pulu i lalo o palealii o laau po o lata ane i laau uumi. I le tasi itu, o nei vao tetele o le a puipuia moni ai le leaga mai le matagi malulu ma o le a le ufitia ai laulaau aʻo lei fuga. I le isi itu, a oʻo mai le taimi e eli ai i luga o le vao i le maea ai o le fugalaau i le togalaau, atonu o le a le lava le meaʻai i le pusa e toe faʻatumu ai lo latou malosi, lea o le a aʻafia ai lo latou lelei.

  • E sili atu le faʻafefeteina o le eleele. E sili ona fefiloi le eleele poʻo le chernozem poʻo le paʻu pe o le oneone.
  • O le tuputupu ae o pulu ma le lelei o le fugalaau e afaina tele i le anoanoai o meaola eletise maualuga, ae o le laʻei pito i luga e mafai ona afaina ai le ova.
  • O le eletise eleele e le tatau ona sili atu i le 6.5 iunite, pe afai o le pH e maualuga atu, faaopoopo le falaoamata lime i le eleele.

O faʻalavelave faʻafefeteina e matua le lelei lava le faʻaogaina o le suavai. Afai o le suavai i totonu o le eria e latalata i le afa mita, ua faʻatulagaina le maualuga o laʻau mo le totoina o hyacinth poʻo le manava malosi e tatau. Ina ia mautinoa le tafe o le tautotogo po o timuga timuga, o nisi taimi e faia ai se mea le lelei.

O galuega sauniuni uma mo le totoina o vao i le laufanua ma le tausiga o aniani e sili ona lelei i le faaiuga o le taumafanafana. I totonu o le masina pe lua, o le a tumau le eleele, ma o le a vave ona faigofie ma faigofie le fufuluina o le togi.

Totoina o hyacinths

O le palapala i lalo o le va i lalo o le eleele e eli i le 40 cm ma i le taimi lava e tasi e faʻaaoga i le sikuea mita:

  • 10-15 kilokalama o le manua mafiafia poo le humus;
  • oneone ma peat faalagolago i le ituaiga ma le tulaga o le palapala;
  • 250 kalama o le limasone poʻo le 15 kalama o le magnesium sulfate;
  • 200 kalama o le vao po o le 30 kalama o le masima sulfate;
  • 60 i le 80 kalama o superphosphate.

Afai e te ola i luga o le oneone, e vaivai i minerale ma organics, e fautuaina le faateleina o le aofaiga o le potassium ma le magnesium i le taimi e tasi ma le afa. O aʻa o le laau e aoina mai ai le susu ma meaʻai i totonu o le laina o le 15-20 cm mai le pusa. O le mea lea, o le foga o pupuni e tusa lava pe o le a le telē, e loloto le loloto o le hyacinth e tusa ma le 15 cm.

O le mea laititi o le totoina o mea totō, o le sili atu o loʻo i totonu o le palapala ma ua tumu i luga o le fugalaau.

I nofoaga laugatasi, e mafai ona totoina hyacinth i luga o se oneone e ala i le pipiʻi i luga o se pusa. O lenei mea o le a puipuia aʻa ma le laau atoa mai le pala ma ono mafai ona afaina. E mafai ona vave faʻatupulaia lau vaʻaina e ala i le totoina o pulu i luga o mauga, lea, faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, o le a sili atu le mafanafana nai lo se nofoaga laugatasi.

Totoina o aso mo togalaau mo togavao i fafo

I le tele o itulagi o Rusia, e mafai ona totōina vao i le eleele mai le amataga o Setema i le ogatotonu o Oketopa.

  • Afai e ulu vave le pamu i le eleele i le taimi muamua, pe o le autumn e matua ese le mafanafana, o le a amata ona ola ma ola le laau pe a tupu le kiona.
  • Afai ua e tuai ona totoina, o le a leai se taimi e maua ai le taimi e maua ai aʻa e ala i le taimi e toto ai le palapala.

Ae ui i lea, o pulu e mafai ona toe faaleleia i le eleele i vaiaso muamua o Novema. Mo lenei mea, e tatau ona mulimulitaia muamua le nofoaga e tulaueleele ai i laʻau poʻo isi mea talafeagai ma ufiufi i se ata. O le eleele o le a tumau pea le vevela, ma o pamu e pa'ū i totonu o le a faʻaauau le tuputupu ae pei ona tatau ai.

I le taumalulu, e tatau ona ufiufi i luga o hyacinths mai le malulu ma le mulch mai le peat, sawdust, leaf or spruce branches. E tatau ona aveeseina fale puipui i le amataga o le tautotogo ina ia aua neʻi faaleagaina mea tutupu aʻe.

Totoina o hyacinth i le malae vaʻaia ma tausia lelei

A maeʻa le totoina o vao, o le tausiga i fafo e sau i luga masani o laei, lafoaia o le palapala, vele ma faasusu, aemaise lava i le taimi o le seti o faʻamaʻi ma le fuga.

  • I le taimi lava e uma ai le totogo, e manaʻomia e le hyacinth le pulu muamua pito i luga i le fua faatatau o le 30 kalama o le ammonium nitrate i sikuea mita.
  • O le faʻataʻitaʻiga lona lua e faʻaaogaina i le vaitau o le paʻu o pupu. I lenei tulaga, e le na o le 20 kalama o le ammonium nitrate i le mita e faaopoopoina i lalo o le pala, ae 30 grams foi o le chloride chloride ma le 40 kalama o le superphosphate.
  • A maeʻaeʻa le maeʻa, ona faʻamaʻaina lea o le faatoʻaga i le fua tutusa o le 40 kalama o le superphosphate ma tutusa le tele o le potassium chloride i sikuea mita.

O laʻei pito i luga e faʻaofiina i totonu o le vavae poʻo le avanoa i le va o vaovao, e aofia ai le 10 cm, ona faʻasaina lea o le faatoaga. Ma o le tausiga o le vaovao pe a uma ona totō i le togalaau e amata foi i le faasusu, lea e matua talafeagai lava i le lua vaiaso talu ona maeʻa le fugalaau.

A maeʻa le faʻaleleia o le hyacinth ma le seleselega

O le fuga mai o hyacinth e matagofie, ae e le umi. A maeʻa le fugalaau, e vave lava ona leiloa lona malosi. A maeʻa meaʻai, o le a le mea e fai i le isi togalaau? Muamua lava, aemaise lava pe afai o loʻo totoina faʻatoʻaga o le tautotogo faʻatasi ma nisi o aganuu teuteu, e tatau ona matauina le nofoaga o le vavao. A maeʻa mea uma, e le o toe mamao, a oʻo mai laulaʻau, o le a matua faigata lava ona maua. Ma, o laau e toe faʻafouina le malosi pe a uma ona fuga, e le faʻafeiloaʻi ai le maualuga o le faʻamalosia ma le pito i luga.

Afai i totonu o le Metitirani e mafai e le pulu ona faapalepale i le taumalulu ma toe fiafia i le susulu o ufanafana o mea leaga, ona i ai lea i le ogatotonu o vevela o le vevela i le taimi o le malologa e leai se aoga. O lea la, e te manaʻomia e eli i luga i le tausaga taʻitasi? Ioe, o se fuataga i le vaeluagalemu o le a fesoasoani i le fatuina o tulaga talafeagai mo pulu mo le fausiaina ma le atinaʻeina o le polo o taui ma le amataga o le fugalaau fugalaau i le lumanai.

Afai o puluvaʻa ola maloloina o hyacinths i totonu o le tau, e aunoa ma le eliina mo le taumafanafana, alu mo le taumalulu i le eleele, o latou fua o le tausaga e sosoo ai o le a sili atu le vaivai nai lo le taimi muamua. E naʻo le fai togalaau i Kuban, North Caucasus, le Crimea ma le itu i saute o le Black Earth Region e le mafai ona latou faʻamalosiina i latou i le taina o pupuʻu taʻitasi, ma e na o se vevela vevela. O le a le taimi e teli ai timu pe a uma ona tupu i le togalaau?

O le taimi sili e faʻapipiʻi ai pulufana o aso mulimuli lea o Iuni poʻo aso muamua o Iulai. I le taimi nei, o lau lanu lanu samasama ma faʻavaivai i lalo, o lea o le a faigofie ona aveese.

Sapalai o le Pulu i Hyacinth

A vaʻaia pupuvaga, mulumulu ma faʻagogo:

  • o loʻo suʻesuʻeina, tuʻueseeseina o maʻi poʻo le faaleagaina i le taimi o le taʻavale;
  • Vaevae tamaiti e manaʻomia le fausiaina;
  • mea totō e togafitia ma togafitiga ma faʻamaʻi mo faʻapu.

Ma, i le gasologa o le vaiaso, e teu ai pamu i le vevela pe tusa ma le 18-20 ° C i totonu o se potu faʻasalaga ma tuʻu i totonu o taga pepa poʻo ni koneteina i le 1-2 laulau.

O le tausiaina o le hyacinth pe a uma ona fuga i le togalaau ma le teuina o afifi o le mea aupito sili lea ona tupu mo le tagata e teu.

A o faagasolo lea taimi, ua maeʻa le vevela o le hyacinth, ua faʻapipiʻi le laau ma ua sauni mo le isi laasaga e teu ai, pe a oʻo i le lua masina e tatau ona i ai pulufana i le vevela e tusa ma le + 30 ° C, maualuga le maualuga o le maualuga ma le lelei o le ea. O le masina muamua aʻo lei totoina, ua faʻaititia le malulu o le ea i le +17 ° C, ina ia mafai ai e le mea e totoina ai ona sili atu ona faigofie ona faʻaleleia le totoina o hyacinths i totonu o le eleele.