O le togalaau

Matou te fuafua lelei le togalaau

O le togalaau fualaau aina o se fanua laʻitiiti lea e tele ai fualaau aina, e ui lava o le totoina o vine ma fualaau aina e mafai ona i ai i le togalaau. O le foafoaina o le togalaau e aofia ai le masani ma le galue malosi e tausia ai fualaau faisua. Seʻio tatou tilotilo i fea e sili atu ona lelei e amata ai lau togalaau. O le faʻaleleia o le togalaau o le a le gata ina faʻamanuiaina ai le tausiga o moega i le lumanaʻi, ae o le a fesoasoani foi i le maualuga o fua.

Matou te fuafua lelei le togalaau.

O a togalaau?

E eseese ituaiga o togalaau:

  • i totonu o se nuu, o se togalaau e masani lava ona i ai i totonu o le lata ane o se fale nofo;
  • o togalaau lava e tasi o loʻo maua i totonu o taulaga, i vaega o atinaʻe taʻitasi;
  • O faʻatoʻaga faʻatoʻaga o ni faʻailoga tetele o fanua faʻatasi ai ma le tele o togalaau aina. E masani lava ona i ai i totonu o le taulaga ia sosaiete faʻatoʻaga. O togalaau i totonu o ia sosaiete, e avea o se tulafono, e aofia ai tagata o le tele o iunite o le aai e le maua le avanoa e fai ai se togalaau i le lata ane o lo latou fale.

I Siamani, na faʻaalia ai sosaiete faʻatoʻaga i le amataga o le 19 seneturi, ma i le amataga o le 20 senituri na salalau i Europa i Sisifo.

O le matagofie o fafo o le teritori na teuina mo le togalaau, ioe, e taua. Ae sili atu ona mafaufau, masalo, o le mafaufauga o tekinolosi e teu ai togalaau. Aua e te faatalale i le fausiaina o alavai, pe afai e talafeagai ai, e ala i le fausiaina o se faapalaga otaota mo le lafoaia o otaota, fofoina o le faafitauli o le suavai, tuuina atu o togalaau aina i se auala e aunoa ma se vave, pe e teu i le lima, ma fuafua foi le nofoaga o tane ma sua vai.

Ma o le tautala i fale teu faapalaga, e taua le manatua o lo tatou taimi, pe a atiina ae tekinolosi lata mai, o sauniuniga faapitoa e faʻaaogaina i le taimi o le lafoaʻiina, e aofia ai siama, o le auai lea e fesoasoani i le faʻavaveina o le faʻavaeina o meaʻai, lea e faʻaitiitia ai le vaega ua atofaina mo latou faapalaga. .

O le mea sili mo le togalaau o vaega ia e susunuina e le la i le aso atoa.

Nofoaga mo le togalaau

Filifili se nofoaga lanu mo le togalaau. O aganuu uma e manaʻomia ai le la, malamalama, vevela ma avanoa mo le tuputupu ae. O nofoaga sili ona lelei i luga o le la i le aso atoa, ae e mafai ona e faʻaogaina le la o le la mai le aoauli seia oʻo i le faaiuga o le aso.

Filifili se nofoaga mafolafola. Afai e mafai ona e pikiina se nofoaga e sili ona lelei, o le a itiiti lau galuega. O le mea lelei o se faʻataʻetaʻega ma sina malulu i le itu i saute. E mafai ona faʻaaogā ia tumutumu pito i luga pe afai e totōina laau totoa (i tafatafa o le itu o le mauga). O vaega taʻitasi taʻitasi i lalo o se pito vaiti poʻo lalo ifo o le nofoa laulau e tatau ona faʻatulaga lelei.

Aloese mai le itu i matu, e pei latou ufiufi, faʻasalalauina ave o le la, ma e masani ona malulu iina. Aloese mai nofoaga maualalo e leai ni alavai. Afai o le eleele e tumu i le susu, e mate laau ona o le leai o se okesene.

Fausia pusa lapisi i nofoaga maualuluga ina ia leai se mea e taofia ai le tafe mai o vai mai ia i latou. Aloese mai laau tetele ma puipui uumi, seivagana ua latou i le itu i matu o le togalaau. O aganuu e ola aʻe i le paolo e leaga le atiaʻe.

Ia mautinoa o loʻo i ai le vai latalata i le togalaau. O le vai e sili atu ma le 80% o le mamafa o laau. E matelaina togalaau.

Aloese mai nofoaga tatala e felelei ai matagi, pe fausia ni matagi. O matagi e mafai ona gauiu, ae sili ona taua mo laʻau, e le aʻafia ai aʻafia.

Ina ia puipuia le togalaau mai manu ma tagata asiasi mai e le o iai, ia fausia se pa mai se laina 1.8-2.5 mita le maualuga.

E le lava le tele o fanua, pe a uma ona aveese otaota mai ia i latou, e masani lava ona avea ma nofoaga lelei mo fualaau faisua e ola ai i atigipusa pusa.

A fuafua se togalaau, ia e iloa pe a mafai ona e faʻamoemoe i le punavai tautotogo mulimuli ma le timu muamua o le autumn.

Totoina o taimi i totonu o le togalaau

O le taimi sao mo le totoina o le togalaau e faalagolago lea i le tau o le eria o loʻo i ai le togalaau ma fesuiaiga i tulaga o le tau. Afai e te nofo i se eria ma se malulu, o le vave ona e totoina laau i luga o le eleele, o le sili atu foi lea o le lamatia o lenei taotoga. O le totoina o fualaau faisua i le malulu vevela e manaʻomia ai tomai ma tomai.

E masani lava o le vaitau tuputupu ae o le numera o aso i le va o le kiona mulimuli i le tautotogo ma le timuga muamua o le autumn. E masani lava, o nei aso e lua e faailoga ai le amataga ma le faaiuga o le vaitau pe a mafai ona e totoina laau toto i le matua matua i nofoaga tatala. Afai e te manaʻo ai, e mafai ona e faʻalautele le vaitau tuputupu aʻe, faʻalauteleina mo le aso o le kiona, e faʻaaoga ai greenhouses ma vaʻavaʻa vavalalata ufiufi, ma tootoo.

A fuafua se togalaau, ia e iloa pe a mafai ona e faʻamoemoe i le punavai tautotogo mulimuli ma le timu muamua o le autumn. O nei aso o le a tuʻuina atu ai ia te oe se manatu masani pe a mafai ona totō ni fatu laau i lau eria ma ituaiga ituaiga o mea toto e totōina. O le fuaitau o le tautotogo na teʻa nei mo lau eria e taua tele, ae le na o le pau lea o faatonuga o le a fesoasoani e fuafua ai le taimi e totō ai laau i le togalaau; o le taimi saʻo e tulaʻi ai e mafai foʻi ona faalagolago i isi mea.

E ono mafai ona maalili

Nofoaga tuʻufaʻatasiga o nofoaga laititi e maualalo ai le malulu o loʻo malulu ai le ea. O nisi aganuu e nofouta i le malulu, e pei o le strawberries, e le tatau ona totō i nofoaga autu o le malulu. O le vaituloto e lata ane i se vai vai poʻo se alatele foi ma le mamafa o felauaiga i tafatafa ane o le togalaau e mafai ona aafia ai le vevela ile togalaau. Afai o le togalaau ei ai le agaleaga i le itu i saute, ona totoina lea o laau totō nai lo le taimi e feagai ai le togalaau i matu.

Fausiaina o moega

Faʻatuina o se togalaau, e tatau ona e mafaufau lelei i le aofaʻi o tulimanu. I le avea ai o se tulafono, o la latou numera e tuusaʻo lava i le manaʻoga o le aiga e selesele mai a latou lava togafiti, faʻapea foi i le taimi e mafai ona tuuto atu i le tausiga o laau totō. E fautuaina le faia o togalaau faʻatoʻaga i le lautele o le 0.6 mita i le 1.2 mita: o le vaapiapi, o le faigofie ona faʻagasolo. O le lautele o le avanoa, i se isi tulaga, e tatau ona faigofie mo le mauaina o fualaau faisua, ma e tatau ona itiiti ifo i le 0.5 - 0.6 m.

O lenei lautele o le aisles e faigofie foi mo le aveeseina o otaota o le autumn, aemaise lava pe a teuteuina e ala i le sasaa. Afai o laina e fausia i foliga o alalaʻau, o lona uiga o le lautele o loʻo taʻua e i tatou o le a talafeagai e galue ai i luga o se moa vao po o se pulu.

O le matagofie o fafo o le togalaau, o lona tulituliloaina saʻo, e faalagolago i le tausia o se mea e manaʻomia muamua - o le suʻesuʻe ma le totoa o tuaoi i le va o tafega ma vaeluaga. E masani lava, ina ia ausia lenei sini, o fua o togalaau ua faatumulia i se otaota, lea e tatau muamua ona faataatia i luga o geotextiles e puipuia ai le tuputupu ae o vao. E pei o le faʻamaluina, iliili poʻo le paʻu e masani ona faʻaaogaina.

O le mamanu o le "node" o le fetaui lelei o togalaau aina e tatau ona faia ma le totoa, aua e maua ai lagona o le saʻo ma le manino o le fausiaina o le togalaau sili ona faigofie.

O nisi taimi, o le tuʻuina atu i le togalaau se laei, e le o se mea e gaosi, ae i lalo ifo o le vaʻai o laau tipi, e pei o lovage, hyssop, letusisi laisa ma le pasili. I totonu o le tuaoi ua fausia, o laau toto e tutusa lelei pe leai foi.

O le fencing e tatau ona faia e pei o le manino ma le lelei, o lona faamoemoega e le o le faanenefuina o le togalaau, ae ia faamalosia ma faamamafa atu lona matagofie. O le mea lea, o le pa e tatau ona filifilia maualuga ina ia mafai ai ona taulimaina lenei galuega. O le mea sili ona lelei o le "togalaau" o le togalaau e foliga mai ai ituaiga o pa: pa, pa pupuni, puipui, wattle ma puipui, lea, e ala i le auala, e mafai ona faia mai laau maualalo - susulu o le cotonear, spirea, barberry, gooseberry ma le maasiasi.

Totoina o laau toto, i le amanaia o lo latou fetaui lelei, e mafai ai ona faʻaaogaina ma le faʻaaogaina le faʻalauiloaina o loʻo i ai i totonu o laau totō.

Totoina mo le fesoʻotaʻiga

O le sootaga i le va o laau totō o loʻo fausia i le auala lava lea e tasi i totonu o tagata: o nisi laau totō e mafai foi ona alofa le tasi i le isi pe lagona le feitagaʻi o le tasi i le isi - e fuafua lava io latou uiga patino. Ua uma ona seleseleina, ua sauni mo le totoina, amata ona tali atili ma sili atu ona toto i laau.

O ia mafutaga e sili ona taua pe a totoina e laau matutua o latou uiga, mea manogi ma manogi. O pipi lanumeamata ma strawberries, mo se faataitaiga, atiae lelei pe a latou tutupu faatasi. Ina ia mafai ona maua se tofo sili atu ona lelei o le letus, e fautuaina ia tupu se laau e tasi i luga o ni laau laisi kulisi se fa.

Ma, i se isi itu, e leai se tasi o laau e mafai ona tupu ma ola lelei i tafatafa o le wormwood - ona o mea mataʻutia o ona lau ma aʻa. Ae i le isi itu, o le lauti na faia mai le vevela oona e le mafai ai ona faʻafefe i luga o vaʻavaʻa, slugs, e puipuia ai le salalau o vao ma le vao i luga o fualaau aina ma faʻaaogaina e faʻafefe ai aphids. O le mea lea, e le mafai ona mafaufauina le oona o se laau leaga. E tele naua laau e matua afaina. O le mea moni, o laau taʻitasi e fai lona tulaga i le tulaga faʻapitoa. Tomato e alofa ia i latou lava. Latou te mananao foi e ola i luga o latou lava faapalaga. Latou te fiafia e ola i le nofoaga e tasi mo le lima tausaga.

O fualaau aina i totonu o le faʻalapotopotoga o le faʻalapotopotoga e tele lava ina "faʻapitoa" ma "tagata faʻamalolo." Latou te aʻafia aʻa i luga o eleele leaga e manaʻomia ona faʻaleleia - e foliga mai o loʻo suʻe vave loa. O nofoaga e le mafai ai e le togalaau ona ola, o vao e mafai ona maua mai ai le phosphorus, potassium carbonate, calcium, siaki elemene mai le eleele ma le eleele ma faʻaogaina i latou lava. O nei laau toto e foliga mai ua i ai ni uiga uiga ese.

E mafai ona faʻaaoga fualaʻau e faʻaputuina ai meaʻai mo le faʻamaʻiina o le palapala, faʻapea foʻi ma le aveesea o elemene leaga mai ia mea, e pei o se faʻataʻitaʻiga, salts i totonu o vaega toto. O eleele leaga e masani ona faʻamalosia pe afai e faaaoga vao e faʻapala ai le pala pe afai e le aveeseina vao mai le saite.

Totoina o laau toto, i le amanaia o lo latou fetaui lelei, e mafai ai ona faʻaaogaina ma le faʻaaogaina le faʻalauiloaina o loʻo i ai i totonu o laau totō. O le faaupuga faasaienisi e faitauina: "O le mafutaga faatasi o aganuu e fetaui le tasi i le isi." O se faʻamatalaga sili atu ona saʻo, taua ma le faʻalauiloaina: - o le "faʻapupula faatasi uma na vaega ma meaola o le lalolagi ola e lagolago ai le ola ma le atinaʻe, o le foafoaga o se lalolagi laʻitiiti e aofia ai mea uma - fualaau faisua, fualaau aina, laau, vaovao, saito, fugalaau, vao, manufelelei, palapala, microorganisms, vai, meaʻai, iniseti, toads, spiders ma moa. "

O se vaega lenei o le faʻataʻitaʻiga e manaʻomia ai se numera tele o suʻesuʻega. O le taua tele e mafai ona avea ma tausaga o laau totō, poʻo le pasene o laau totō e tutupu faʻatasi, poʻo o latou tulaga vavalalata faʻatasi ma le tasi. O le mea lea, e tatau ona e faʻaeteete i le faʻaleigaina, aua e manaʻomia ai se numera taua o matauga.

Atonu e te manaʻo e suʻe mafuaaga mo nei faʻalagolago i mea e faalagolago i ai. Ua latou tulai mai o se taunuuga o mea faalilolilo o le aʻa, le manogi o laau totino po o pollen o fugalaau fufusi lea e tosina mai ai nisi ituaiga o iniseti? O le faʻatoʻaga o se nofoaga suʻesuʻe lelei. O le setete o le soifua maloloina, meaʻai paleni, vavalalata faaletino, sootaga i le va o vaomatua, iniseti ma meaola - o vaega nei mo suʻega.

Afai ei ai ni au fautuaga lelei i le fuafuaina o se togalaau, matou te faʻamoemoe o le ae faʻasoa faʻatasi ma matou!