Laʻau

Le taimi e totō gatsaniya pe a tupu mai fatu

Gatzania, po o Kazania, o se malolo mai malolo Mozambique ma Aferika i Saute. Se fugalaau manaia ma le maaleale e mafai ona e faamemelo i ai mo le tele o itula. Gatsaniya o le tuafafine laitiiti o le la. O le aoauli e tatala ai, i lalo o ona ave mafanafana. Mo lenei meatotino ua taʻua o le "aoauli o le aoauli." I totonu o lenei tusiga, o le a tatou iloa pe a mafai ona toto gaisha mai fatu ma pe faapefea ona toto saʻo.

Faʻamatalaga ma uiga o gatsaniya: taʻitasi ma le faʻalauiloa

Gatania (Aferika Aferika) o se tausaga taʻitasi, poʻo le taua, mai le aiga o Astrov. I le maualuga e le sili atu i le 30 cm le oʻo mai. Pepa lanu-lanumeamata, poʻo lanu lanu meamata lanu, o foliga eseese, "fulafula" mai le pito i lalo. O vailaʻau oona e avea ma ituaiga puipuiga mai le malulu, ma i taimi vevela, latou te taofia le susu. O ata e faʻaaogaina i le lanu: lanu samasama, moli, mumu. E le masani ona paʻepaʻe, piniki, mafiafia o le kulimi. I le lautele, e amata mai i le 4 i le 9 cm. E fuga mai ia Iuni, ma faaauau pea ona fiafia i lona matagofie seia oʻo i le muamua o le kiona.

Tala faasolopito

Gatishia fugalaau fale

O le talafaasolopito o le laau e matua manaia lava. Na tulaʻi mai i le seneturi lona 17. I Europa, na faaigoaina ia le Italia Itumalo o Theodor von Gaza, o le na lauiloa ona o ana faaliliuga taleni o galuega a Aristotle ma Theophrastus.

O le fugalaau e taatele i Aferika i Saute, Ausetalia.

Manatu lauiloa

E tele ituaiga o ituaiga o lenei laau. O le sili ona lauiloa o:

  1. Hybrid gatsaniya. O se togavao pupuu, ma se puʻupuʻu, pe leai foi. Faatasi ai ma fugalaau tetele matagofie, samasama, moli, mumu. Mamoe ia Iuni.
  2. Longshot Gatsaniya. E i ai ni puʻupuʻu puupuu, ma lau laititi uumi. O fugalaau e samasama, ma se lanu paʻepaʻe faataamilo i le pito, ma se lanu enaena i le ogatotonu o le tulaga. O lenei ituaiga o fugalaau, o le gasegase gaosi mulimuli ane, i Aokuso.
  3. Gatsania Talent. O le mea autu o lenei meaola o se lanu sili ona manaia o le lanu. E ese mai i isi ituaiga o mea e leʻo tapunia i le timu.
  4. Gazan Frosty. O se fugalaau maualalo, ma le tele o meaʻai, e oʻo atu i le 15 cm le 15 cm.
Fuga
Talent
Longshot
Apu

E mafai ona tupu se fugalaau mai fatu?

E mafai moni ona ola Gazania mai fatu i lalo ole tulaga sili ona malu. E na o le pau lava lenei mea e te manaʻomia muamua e ola ai. O le taimi sili mo le totoina o fatu mai Fepuari ia Aperila. Ina ia faia lenei mea, ia teuina i luga o ata tusi. O le eleele e tatau ona lelei le suavai ma malamalama, faatasi ma le acidity o le 5.5-6.5. O le luluina o fatu e le manaomia ona taua, i se mamao e 2-3 cm mai le tasi ma le isi, e mafai ona paʻu. E mafai ona pipiʻu fatu i totonu o le eleele, pe pisi foi i le palapala, poʻo le oneone ma sina faʻafefeteina i le vai. Ona matou tuu lea o le pusa i se nofoaga mafanafana -18-20 tikeri. A maeʻa le 7-14 aso, ona totoina lea o fatu.

A maeʻa le 4 vaiaso, a uma ona lūlūina, e tatau ona totogo totō i totonu o fagu.

Ma tuʻu ai i se mea e sili ona mālū (12-16 tikeri). I le taimi lea, e tatau ona amata le faʻamalosi o le laau. Ina ia tatala le faamalama, sina mea itiiti e alu i le auala. O le mea sili o le aloese mai faʻataʻitaʻiga. Pe o iai lau tausaga e tasi le tausaga poʻo le tele-tausaga e tasi ia oe.

Tuutuuga ma tuutuuga o le totōina ile eleele tatala

O fualaau aina e totoina i eleele matala pe a uma ona tafe mai le kiona: mai le ogatotonu o Me seia oo i le ogatotonu o Iuni. O le eleele e tatau ona mama, le mautonu. Laufanua mo le totoina o gaassa e tatau ona tatala i le la.

Glade ma fugalaau gatsaniya
I le paolo, o le a mate le laau. E alofa foi o ia i le susulu o le la.

Gatsaniya ua totōina ile laufanua i totonu o fagu. E tatau ona faia lenei mea ma le faaeteete, e aunoa ma le faaleagaina o aʻa. Gaiana o le a aʻafia i totonu, pe oti foi. O le aʻa o se nofoaga sili ona maʻaleʻale ma faʻafitauli i se fugalaau. Toto se laau i se mamao e 20 cm mai le tasi.

Mamoe pe a mavae le tolu masina talu ona lulu fatu.

Gazania o se laau e sili ona manaia ma le faʻapitoa. Ae o aʻafiaga ma faʻamalosia laau totō e mafai ona faʻafefeteina gutu ile -6 tikeri.

Tausiga Tausi

O le laau o le malulu o le susu, e le manaʻomia le tele o le suāsusu.

O le faʻateleina o faʻamalosi e gase ai le gatsaniya. O le leai o se malamalama e matautia foi mo ia.
Gatsaniya fugalaau i le fale

I lalo o tulaga lelei, e tasi le ato e fuga mai mo le tolu vaiaso. A maeʻa le mago, e tatau ona aveeseina ina ia aua neʻi faalavelaveina le tupu aʻe o fou fou. I taimi leaga, e tapunia le fugalaau.

E tatau ona taʻe le palapala! O le laau e fesoʻotai lelei i le mulilua palapala, alofa i luga o laei. I totonu o le eleele lafulemu, o le faʻaleleiaina o meaʻai e tatau ona manaʻomia i le masina. Afai e vaivai le palapala, ona latou fafagaina lea 2 taimi i le masina.

Pests ma faʻamaʻi

O le fugalaau e matua teteʻe lava i ituaiga eseese o meaola faalafua ma faamaʻi.. Ae i lalo o tulaga leaga, e mafai ona faaleagaina e le pala. Afai e tupu lenei mea, e tatau ona aveese otaota ua faaleagaina, ma o mea maloloina e tatau ona togafitia i le phytosporin.

O le tele o le faaleagaina i gaioiga e mafai ona mafua mai i aphids ma vaʻavavelevele. Faʻatau ia i latou i iniseti talafeagai.

Fuafuaga o fanua

O le laau e masani ona faʻaaogaina i le mamanu. Faʻaaogaina e avea o se mea e maua ai le palapala ma le laʻau tuaoi. E aʻafia aʻa ma isi tagata o lona aiga, mai le lalolagi faʻatoʻaga.

Gatsaniya o se teuteuga sili ona manaia ma matagofie o soo se fugalaau, po o le fola. Faʻasalaga lelei, o le a fiafia oe seia oʻo ia Novema.