Fugalaau

Lychnis - moli susulu

Lychnis - o le igoa o le laau e sau mai le upu Eleni "lichen", o lona uiga o se moli, se moli. I aso anamua, o laulaau o se tasi o ituaiga o lenei ituaiga na faʻaaogaina e pei o wicks.

Ma o aʻa o Lychnis (taeao paʻepaʻe, po o Lychnis alba) e mafai ona faʻaaoga e aveese ai gaʻo ma aveese ni meaʻai pe a fufulu, fufulu lima.


© Matt Lavin

Clove aiga - Caryophyllaceae lonas.

O le ituaiga e aofia ai le tolusefulu lima ituaiga na tufatufaina i le Itulagi i Matu, e oo atu i le Itu o Arctic. O faʻataʻitaʻiga o le Rhizome ma faʻatuina, o le tele o faʻaiʻuga e sili atu ona faʻauʻuina i lauroid, ma le tele o isi ituaiga o faʻaletonu. O laulaau e aloese pe leai foi. O le laau atoa, e pei o se tulafono, e sili atu pe itiiti foi le pala. O fugalaau e tele, papae, piniki, lanu samasama pe mumu. Fruiting. O fatu e foliga mai i le tino, e lanu enaena, 1.5-2 mm le lautele.


© Morgaine

Meaola

Lychnis arkwright - Lychnis arkwrightii.

O le aganuu e faʻaaogaina le Vesuvius eseese ('Vesuvius'). O le mea lauiloa, laʻau faʻamalosi, e fai ai le vao vavao ma se maualuga o le 35-40 cm. O lanu-lanumumu e oʻo i le 3 cm le lautele e faʻafefiloi ma le fiafia i laʻau lanumeamata-lanu. E fuga mai i le tausaga lona lua talu ona luluina ia Iuni-Aokuso.

Lauina mo laau i le amataga o le tautotogo. E foliga mai i le malamalama pe a uma le 14-30 aso i le vevela o le 20-25 tikeri. Totoina ile laufanua i le amataga o Iuni, ao le i totoina, e tatau ona faamaʻaina laau. I se nofoaga tumau - ia Aokuso, i le mamao e 25-40 cm mai le tasi. Laʻau vavalaʻau, vao le lelei. E ola lelei i nofoaga lafulemu. O le eleele e sili ona lelei le suavai, malamalama, e le o le acidic, e aunoa ma le faʻaleleia o vai. Tali i le fafaga. Ua fufulu fugalaau fugalaau. I le autumn, e vavae ese ai le vaega eletise. I le tau vevela, e manaʻomia le tele o vaiinu. I se tasi nofoaga latou te ola ai e oʻo i le 6 tausaga. Faʻapenaina e ala i le vaevaeina o vao ma fatu. Faʻaaogaina mo le totoina i ni vaega i moega fugalaau e fatu ai ni mea lanu matagofie.

Lypis alpine - Lychnis alpina.

O loʻo nofo i le va o le vaomatua ma le vaomatua o le Scandinavia, i sasae o Amerika i Matu ma Greenland i sasae, faʻapea foʻi le mauga tundra ma alpine zones o Europa. E tupu i luga o papa mai le talafatai o le sami, i luga o laumei ma oneone o vaitafe ma vaituloto, i luga o mauga maualuga i luga o talus ma papa.

Laʻau faʻapitoa 10-20 cm le maualuga. O loʻo faʻaaogaina ai le papa ma le tele o fugālaʻau faʻapipiʻi i laupepa laina faʻafeagai.
O fua o le alpine tar, e le pei o le masani masani, e le o se mea e malolo.
O fugalaau e lanumoana-mūmū po o le fusi, e aoina i luga o le faʻafefe, i le pito i luga e sili atu pe itiiti ifo le manogi. E fuga mai ia Iuni ma Iulai.

O se vaaiga le lelei lea e le manaʻomia ai se tausiga faʻapitoa. E atiina ae i nofoaga malulu, mago. E le gafatia le susu ma le eleele mama. Faʻapenaina e fatu. I toga papa, ua totoina i nofoaga matutu, e sili i nofoaga lafulafu, i puipui puipui.

Lychnis coronaria - Lychnis coronaria.

Homeland: Europa i Saute.

Vaʻaia faʻavaʻaiga maualuga 45-90 cm le maualuga. E leai ni pulumu papaʻe o fuga papaʻe po o fugalaau fugalaau e fuga mai ia Iuni-Iulai i luga o lanu enaena. O lenei ituaiga meaola e ola lelei ile palapala leaga. Winter-hardy.

Lalagaina Lychnis - Lychnis fulgen.

Homeland - Eastern Siberia, Far East, Saina, Iapani.

O le laau e 40-60 cm le maualuga. E saʻo saʻo. O laulaau e tele-ovate pe oval-vavae, malamalama lanumeamata. O fugalaau e mūmū mūmū, 4-5 cm le lautele, ma faʻanofo e fa-vavaeese, e aoina i totonu o se faʻaogaina o le corymbose-capitate. E fuga mai ia Iulai seia oo i le faaiuga o Aokuso 30-35 aso. Fua fua.

Lychnis Haage - Lychnis x haageana.

Togalaau o le togalaau (L. coronata var. Sieboldii x L. falgens). O le laau e faʻailoaina, faʻamalosi, 40-45 cm le maualuga. O laulaau e tele-ovate. O fugalaau e moli-lanu mumu e oo i le 5 cm le lautele, aoina 3-7 i se taamilosaga tamoʻe. O petale e iai se vae malosi, i itu taʻitasi e tasi le nifo umi vaʻaiga (o se uiga iloga o se uʻamea). Mamoe mai le tuai o Iuni 40-45 aso. Winter-hardy, ae i totonu o le kiona e leai se mea e manaʻomia ai se malutaga. I le aganuʻu talu mai le 1858.

Lychnis chalcedony, po o Dawn - Lychnis chalcedonica.

Tufatufaina i le ogatotonu ma le itu i saute o vaega Europa o Rusia, Siberia, Asia Tutotonu, Mongolia.

O le laau e manaia, lafoaʻi, 80-100 cm le maualuga. O laʻau o le ovate-tuʻupuʻu poʻo le ovate. O fugalaau e mumu mumu e oʻo i le 3 inisi le lautele ma le pelobate poʻo le taloina o petals, e aoina i le corymbose
ave faʻamalosi maualuga e oʻo atu ile 10 cm i le isi itu. E fuga mai i le tuai o Iuni 70-75. Fua tele. I le aganuu talu mai le 1561. Winter-hardy--5 tikeri.

O loʻo i ai sana fugalaau (f. Albiflora) - ma fugalaau papaʻe e oʻo i le 2 cm le lautele. Fomu iloga ma le piniki faigofie ma le faaluaina o fugalaau ma se mumu mumu i le ogatotonu.

Jupiter's Lychnis - Lychnis flos-jovis.

I le natura, ola i luga o le la o le alps.

E fausia ai vao vao e oo i le 80 cm le maualuga. lanu. Lafoaʻi le lanceolate-oval. O le laau atoa o le paʻepaʻe paʻepaʻe. Basal shortened shoots o le taumalulu. O le aʻa e malosi, ae papaʻu. Mamoe toto i le ogatotonu o le taumafanafana. O fugalaau i pito pito i luga o laʻau e mama lanu enaena, e tusa ma le 3 cm le lautele. E i ai ni paʻepaʻe papaʻe ma tele. E le fiafia o ia ile eleele. O le pupuu, e manaʻomia le toe faʻafouina i le 3-4 tausaga. O ia o le la-alofa, lamala-faapalepale, faigata, ae pagatia i le kiona e aunoa ma se kiona. O se puipuiga puipui puipuia e manaomia.


© Tim Green aka atoach

Tuputupu ae

Le nofoaga. Totoina i luga o se laufanua susű po o le laufanua o le talafatai, susulu pe malulu. Faʻapenaina o le palapala e le o tausia. I tulaga lelei, e fausia ai vaega tetele.

Tuʻua. Laʻau faʻapitoa i totonu o le lotoifale, e matua leai lava se faʻalavelave - e tatau ona e faʻamautinoa o isi e le paʻu i ai. Tauama taumalulu.

Faʻapenaina e ala i le vaevaeina o vao, fatu.

Faaaoga. I le faʻavaeina o vaega faʻatasi ma tuaoi e le o faʻasauā i tafatafa o le tele o vai tetele ma laiti.

Maʻi ma faʻamaʻi: E mafai ona aʻafia le Lychnis e ala i le pala, palafusi uila, laʻau lau, paʻu pala.

Faʻafouina: fatu, tipi (terry forms) ma vaevaega o le vao. O le luluina o fatu ma le vaevaega e maua i le tautotogo. Taofia ia Aperila - Iulai i le avanoa tatala. O le maualuga o le taumafanafana mo le germination e 18 tikeri. E foliga mai e 18-24 aso talu ona lulu. Mo le faʻaleleia atili o le faauoga, e fautuaina le faʻamalosi o le totoina o le toto i le vaʻalele mo le masina. I se tasi o nofoaga, ua totogo laau mo le 4-5 tausaga. A maeʻa lenei vaitau, i le tautoulu po o le tautotogo, e faʻataʻapeʻape ai vao, vaevaeina e fuafua i le malosi o le atinaʻe i totonu o le 3-5 vaega ma totoina i se mamao e 25 cm. Lavea o laʻau ua totoina i se nofoaga tumau i le faaiuga o Aokuso - amataga o Setema.


© iagoarchangel


© peganum