Laʻau

Tuputupu ae fatugala i le lauʻeleʻele Laʻau fatu i le tautotogo ma aʻo lei oo i le taumalulu O le a toto i le eleele

O le fatu o le mafanafana O le a le mea e foliga mai o se ata

O le Sorrel (Rumex) o se vaovao lauiloa. O loʻo faʻaleleia talu mai le Vaitau Tutotonu, i Rusia na leva ona manatu i ai o se masani masani o vao, o le mea lea, o se togalaau faʻatoʻaga na amata ona tupu i seneturi talu ai nei. O le aʻa o le laau e taua tele, o le aʻa o le tino e ulu loloto i totonu o le eleele. O laupepa lapoa e lapoa, umi, e potopoto i totonu o se kaseti mafiafia.

O le Sorrel o se tasi lea o fualaau faisua muamua, o se sipuni fou ina ua maeʻa le taumalulu malulu, o se faleteuoloa o elemene aoga. Green e alu atu agai i le la i le taimi lava e paʻu ai le kiona. I le masina o Me, ua mafai ona e seleseleina le fua muamua - o le umi o le lau e tusa ma le 10 cm. Mo le vaitau (e tatau ona maeʻa le seleselega ia Iulai), 4-5 cuts are carried out with a interval of 10-15 days. Ona faasolosolo lava lea o laulaau, o le maualuga o le oxalic acid e maualuga, lea e le aoga tele mo tagata.

Pe a oʻo i le gaʻo i le avanoa tatala

Le taimi e totō ai le vao i le tautotogo ma aʻo leʻi oʻo i le taumalulu

O le togalaau e malulu, o ona fatu e amata ona tupu i le +3 ° C: e le manaomia ona totoina ni laau totō, e mafai ona e vave toto i le laufanua. O le a le taimi e totō ai se sela?

E tolu laiga o le luluina lelei:

  1. Amataga o le tautotogo - Toto i le taimi lava e mafai ai ona faʻaleleia le palapala. Seleselega i le vaitau e tasi.
  2. O le vevela vevela - Faʻaalu pe a uma ona selesele fualaau faisua i le amataga o le matua (Iuni). O le a maua e Sorrel le taimi e maua ai aʻa aʻo malulu le taumalulu
  3. Toto i le taumalulu faaiu o le autumn (faaiʻuga o Oketopa i le amataga o Novema) - faatalitali mo le malulu o le po ma le malulu o le tau, talu ai e le tatau ona i ai i le fatu le taimi e ola aʻe ai aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. Pe a lulu le taumalulu, e aoga le faatumuina o laina ma le lelei o le humus e faʻafefiloi i le afa ma le laufanua togalaau.

I faʻamaumauga mulimuli e lua, o le a faʻamafanafana oe i le uluaʻi fualaau lanumeamata i le tautotogo.

E sili ona lelei le totoina vao i le tautotogo pe a tumu le eleele ile susu. I le taimi o le taumafanafana vela, masani, o le suavai tele o le togalaau e manaʻomia.

Aisea e le tulai mai ai le faanoanoa

E tele taimi e faia ai e tagata se mea sese sese: lulu le vavalalata loloto, ona o le fatu e le mafai ai ona uia auala i luga o le eleele. O fatu o le Sorrel e laiti tele, ia lūlūina i latou e le sili atu i le 1 cm. Ina ia faia lenei mea, ia fai moa "faatusa", ia na o sina mea itiiti lava e faailoa ai le itu o le lūlūina i le tulimanu o le kapeteni. A uma ona lūlū, faʻapipiʻi ma le filemu moa ma le eleele.

O le a le ituaiga togafiti e sili ona totoina?

O le ituaiga tele o serela e tele-faʻaleleia, o le fua o le seleselega e sili ona lelei, e faʻafeiloaʻi le taina ma ola vave i lalo o le tulaga masani o le fafagaina masani. O le umi e le faʻavaivaia ma e le malolo.

Filifiliga o le nofoaga

O le laau e atiina ae ma le manuia i luga o le ufiufi.

O le palapala e tatau ona aoga, e matua susu, ae aunoa ma le faʻavalea o vai. O le tupu mai o le suavai i le eleele e sili ona lelei i le loloto o le sili atu i le 1 m. E sili ona lelei i luga o oneone papaʻe ma oneone oneone i totonu o humus. E sili ona lelei le tali atu ile palapala.

E faʻapefea ona toto fatu fatulala i luga o le eleele

1 g o le mamafa e aofia ai le 1000-1 500 fatu. O fatu e ola mo le tusa ma le 2 tausaga.

Faʻaleleia eleele

Fuʻu se 'upega tafaʻilagi, saʻoloto mai vao vao. I luga o eleele vaivai mo le eliina, faʻamafanafana: 6-8 kg o le humus poʻo le faapalaga, 20-30 g o le superphosphate ma le 15-20 g o le potassium chloride i le 1 mita.

E faʻapefea ona saunia se moega mo le totoga fatuga tatou te tilotilo ai i le vitio:

E faʻapefea ona toto fatu fatu

  • Toto i laina, matauina se mamao o le 15-20 cm i le va oi latou.
  • I le tautotogo, tapuni fatu i le loloto o le 8 mm-1 cm O fualaau totogo o le a aliali mai i le 8-11 aso, ma afai e te ufiufi laau toto i ata - pe a uma le 3-5 aso. Mafaufau pe a uma le vaiaso o le tuputupu ae, ma tuu ai se mamao i le va o laau o le 5-7 cm.
  • A lūlūina i le taumafanafana, e tatau ona tumu le palapala i le susu - i ni nai aso ao le i luluina, faʻamalo lelei le moega, ina ia susu le palapala.
  • A o lūlū aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, e sauni muamua le moega o le togalaau ina ia faʻamautu le eleele, ma le fatu e le faʻamamaina e otaota i totonu o le loloto o le palapala.

Tui e seasea lava ona mafai, o le fatuina o fatu e sili ona lelei, ma a uma le fatuina o fatu, e tatau ona veleina laau toto ina ia aua nei afaina laau. Lelei - tuu ia le itiiti ifo i le 2-3 cm i le va o laau taʻitasi ina ia tele ma le matagofie le sorrel.

E faʻapefea ona toto le sorrel, vaʻai i le vitio:

Tausia ma le galueaiina o le pepelo i le avanoa

E faʻapefea ona tupu le faʻapiopio i le avanoa tatala:

Faʻasa

  • I le vaitau o le alualu i luma tuputupu ae, o le vai ma le tele.
  • I le vevela o le tau ma le eleele vevela, o le vaega o le eleele o le a galue malosi, lea o le a mafua ai le muaʻi le manaomia o le fuga (i lalo o tulaga masani, e tatau ona tupu i le tausaga lona lua o le tuputupu ae).

Ina ia faatumauina le tulaga lelei o oloa lanu meamata, e tatau ona aveese ia fualaau fugalaau.

Fafaga ma mulching

  • Tata le eleele i le amataga o le tautotogo, mulch le eria e faatumauina ai le maualuga o le susu, ma le pito i luga (1 pakete o le mullein solution i le fua faatatau o le 1 i le 6 faatasi ai ma le faaopoopo o le 10-25 g o le potassium-phosphorus fertilizers per 1 m²).
  • Ina ia faatumauina le gaioiga pe a uma ona tipi lau laau, e tatau ona fafagaina se faʻalavelave o fugalaʻau o le minerale, ma taulai atu i le vaega o le eletise.
  • I le autumn, faaopoopo le 4-5 kilokalama o le humus po o le faapalaga i le vavae.

E tatau ona faʻaleleia le mafalu i le tasi nofoaga mo le sili atu ma le 4 tausaga, ona tatau lea ona faʻaleleia le totoina.

Oona faamai ma meaola faalafua

O le malosi o le pulupulu o se faʻamaʻi mafai o le agavaʻa. E le tupu lenei mea pe a fai o fatu na gaosia ao le i totoina.

E mafai ona faʻaumatia e lau vao lauusiusi au mea totō. Uʻu le laau i se vaifofo o kelelele, fufulu i le pefu po o le pefu asu.

Le aoga o le taula

O le sola e tamaoaiga i minerale (potassium, iron), proteins, sugars, acids (organic oxalic, malic, citric), e aofia ai vitamini C ma carotene. Faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa e faʻaaoga ai le sorrel e pei o se choleretic, hemostatic, o le sua o le vine ei ai lona aʻafiaga faʻapitoa, faʻaleleia le metabolism, faʻamaonia le galuega a le manava. E le aoga le faʻaleagaina, talu ai o aʻafiaga e mafai ona i ai se aafiaga le lelei i fatugaʻo.

O fualaau fou o le sorrel e faʻaaoga i le sauniuni o salakeke, sauga, paluga pateta, le pele "green borscht", o loʻo tumau pea lona aoga i le fou ma le fagaina.