Laʻau

Cleoma

Cleome, poo Cleome, o se laau totō o le aiga Cleom. O lea ituaiga laau e taʻitasi pe taʻilua tausaga. I le natura, e maua i soo se tulimanu o le Lalolagi, i na itulagi o loʻo i ai se malulu ma le mafanafana o le tau. O lenei ituaiga e tuufaatasia pe tusa ma le 70 ituaiga. O inflorescences i Cleoma ua i ai se foliga uigaese, o lea ua faaigoa e tagata Siamani ia "spinenpflanze", lea e faaliliuina o le "laau vavave." O aʻafiaga e le masani ai, e mafai ona faʻatusaina i se vaʻaina o le Champagne poʻo se faʻalavelave. O ia ituaiga fugalaau atonu e le fiafia i nisi, ae e le mafai lava ona tuua i latou e le o faamoemoeina. O tausaga uma lava, o le aganuu fugalaau ua faateleina le tosina atu o le mafaufau o le au fai togalaau, aua o loo i ai ni manogi mataʻina ma se manogi masani, ma o ona puaa ua umi, ua matauina mai ia Iuni ia Setema.

Uiga o Cleoma

O Cleoma o loʻo i ai se tino malosi. Lalagaina malosi malolosi, i luga o latou luga ei ai le pubescence, e aofia ai lauulu pupuu glandular. O le maualuga o le vao e mafai ona oo atu i le 150 cm. O lanu lanu e masani ona faia i ni ituaiga o meaola ei ai ni meaola laiti i luga o le fogaeleele. O laʻau e mafai ona faigofie pe faʻalavelave: e aofia ai le 5 poʻo le 7 lau laʻau laina laina atoa. O laupepa apical pepa e laiti ma mausali. O le apical racemose inflorescences e aofia ai fugalaau o loʻo i ai le saʻo ma le lanu violē, lanu piniki, lanu paʻepaʻe poʻo le samasama. O fugalaau e i ai ni uumi umi e foliga mai o vae o le apogaleveleve. O le fua o se polysperm mono-faʻapipiʻi ma le foliga o se pulu, i le uumi e mafai ona oʻo i le 30 mm. O le tele o faifaatoaga amateur e le fiafia i le manogi o le manogi o Cleome, ae i totonu o le togalaau i luga o le auala e matua le mafai lava ona lagona, ae e mafai ona fefefe ese meaola. O lenei manogi manogi e manaʻomia se fugalaau e tosina mai ai ni pago laiti, o ona eleʻele, i le vao.

Growing Cleome mai Seeds

Sowing Cleome

Mo le toe gaosia o meaʻai, o fatu e faʻaaogaina. E mafai ona totoina tuusaʻo i eleele matala i lalo o le taumalulu (ia Novema poʻo Tesema) poʻo le tautotogo. Ae ui i lea, o fai togafiti poto e fautuaina le totoina o se togalaau e ala i laau toto.

O afea e manaʻomia ai ona toto fatu mo fatu? O lea ituaiga o laau e umi lona ola tuputupu ae. Afai o le taimi o le autumn e te fuafua e aoina ai fua o fatu, ona totoina lea o laau e tatau ona faia i aso mulimuli o Fepuari. O fualaau e foliga mai vave, ao lei luluina fatu e tatau ona faatofuina i se vaifofo o Epin po o Zircon mo le afa aso (12 itula) (2 pata o le oloa e ave mo le 250 ml o vai suamalie suamalie). Mo le lūlūina, e leʻo faʻaaogaina se koneteina loloto, lea e tumu i se mea e aofia ai humus, faʻaputuga o le togalaau ma oneone, e tusa ma le 2: 2: 1. O fatu e tufatufa i le pito i luga o le meaʻai, ma luga o luga o ia mea e tatau ona fufuluina i se vaega o le folasia o le palapala, o le mafiafia e tatau ona tusa ma le 15 mm. E tatau ona ufiufi le fagu i le tioata i luga.

Togalaau Tausi

O fua muamua e tatau ona tupu pe a uma le 15-20 aso. Pe a tupu lenei mea, e manaʻomia le toe faʻaleleia o le pusa i se nofoaga e sili ona lelei le malamalama, ma o le a manaʻomia e le pine le malamalama atili i le afiafi. O le faʻatau e tatau ona seasea, ae tele. I le taimi lava lea, ia manatua o le va o le vai e tatau ona i ai le taimi e faʻamago ai. Mo faʻamoemoega faʻasolosolo mai siama aʻafia, e tatau ona faʻafefeina le vaomatua 1 le taimi ma se vaivaiga vaifofo ole potassium.

A maeʻa ona amata le uluaʻi muamua o laupepa moni i luga o laau, o le a manaʻomia ona totoina laau e faʻaaoga ai peat-humus cups mo lenei mea. Pe a faʻatūina, o loʻo totoina ia laau i se mea e fai i le cotyledon lobes. Pe a oʻo i le afa masina pe a uma le togi, e fautuaina e fafagaina le laau, mo lenei faʻaaogaina le faʻaaogaina o mea faʻapitoa o minerale, lea e tatau ona avea ma mea e sili ona maualalo. A maeʻa lenei mea, e manaʻomia ona fafaga fafagaina faʻapitoa 2 taimi i le masina. Mo le puipuia o le atinaʻeina o se tasi itu, o le gafatia e tupu aʻe ai e tatau ona fesuisuiaʻi faʻapitoa e tusa ai ma le puna malamalama.

Totoina o Cleoma ile fanua

O le a le taimi e toto ai

A maeʻa le faʻafefe o fulufulu toe faafoi atu i le tautotogo, e mafai ona e amata le suia o fualaau aina i eleele palapala. I le avea ai o se tulafono, o lenei taimi e pau i aso mulimuli o Me poʻo le aso muamua - ia Iuni. Mo le tulaueleele, e tatau ona e filifilia se nofoaga lelei, puipuia mai faʻamalosi malosi. O le laau e le faʻafefeteina i le eleele, peitaʻi, i luga o le eleele paleni le lelei ma le lelei o le susu, o lenei fugalaau e sili atu ona lelei lona tuputupu ae nai lo le eleele ma eleele leaga matutu. Afai o le palapala i luga o le saite ua maeʻa, ona muamua lea e faʻaopoopo 2 kalu lapopoa tele o fugalaau fugalaau i totonu mo le eliina, faʻapea foʻi ma le 1 pakete o le palapalū palamole mo le 1 m2.

Laufanua Faʻamasinoga

O le mea lea, pe a uma ona toe totoina, e vave ona maua aʻa i totonu o se nofoaga fou, e tatau ona togafitia i se vaifofo o le stimulator epin-faaopoopo atu i le micronutrient cytovitis (e tatau ona e mulimuli i faatonuga o loo tuuina atu i fualaau). O le totoina o laau i le eleele lafoaia, e le tatau ona ave i totonu o le ulo, ae o le mamao i le va o vao e tatau ona tausia i se mamao mai le 0.5 i le 0.7 m. O le totoina o kelu e mafai ona aloese ai mai le totoina o laau, o fugalaau o le a sili atu ona tetee i meaola faalafua ma faamai, O le a matua ofoofogia ma ofoofogia. O laau totō e tatau ona faʻafeinu i lalo o aʻa ma faʻaaoga se vaifofo malie mo lenei mea.

Cleome tausia

O le tuputupu ae o kelu i lau togalaau e faigofie lava. E tatau ona faia faʻataʻitaʻiga i na o le vevela o le tau, ae e le tatau ona faia i se taimi masani, ae ia tele. O le lalaga pito i luga e lua faalua i le masina i lalo o le aʻa, ma o le mea lea latou te faʻaaogaina ai fugalaau o le Fertika-Lux poʻo Fertika-Combi (o ni lua sipuni se tele o le faʻalaʻau e ave mo le 1 pakete vai). Afai ua vaivai le togavao pe afaina i le faamai, e tatau ona fafagaina i luga e ala i le faaaogaina o se vaifofo faigofie e aofia ai le 3 l o le vai ma le 1 sina sipuni o le fomai. Ina ia fetaui ma le amataga o le ola, ao le i amataina le tumutumu, amata ona togafitia le togavao ma se vaifofo o le Zircon (1 milligram i le 1 lita o le vai).

A maeʻa ona totoina luga o le 'upega tafaʻilagi e leʻi ufiufi i se paʻu o le mulch, e tatau ona e faʻamalositino le eleele, aʻo aveese le mutia vao.

Maʻi ma faʻamaʻi

Talu ai ona o le manogi o le Cleoma e maua ai se manogi e le masani ona fugalaau, o meaola faʻamaʻi e taumafai e pasi ese. E mafai ona maʻi o ia pe afai e le saʻo le puleaina o le vai ma pe a tulaʻi i luga o se nofoaga ma se maualuga o le vai. Afai e te filifilia se nofoaga e tulaueleele ai ma tausi lelei le laau, o le a le afaina lava.

Cleoma pe a uma ona tupu

Fatuina fatu

Talu ai ona o le kelu e mafai ona tupu mai na o fatu, e fautuaina e le au fai togalaau ia aoina i le tautoulu e toto i le tautotogo po o le taumalulu. E mafai ona malamalama i fatu matutua pe leai foi io latou foliga vaaia, o lea e tatau ona lapotopoto ai, e oʻo i le tasi ma le afa millimeters i le isi itu, o lanu e faalagolago i le fugalaau o le fugalaau lava ia e mafai ona enaena pe samasama. Ina ia aloese mai le fatuina o le tagata lava ia ma ia le misia le taimi e tatau ai ona aoina fatu, e fautuaina e tuu i luga taga e faia i le gaosi i luga o ni pusa.

Togi

I totonu o latitudes, o loʻo faʻalauteleina se aganuʻu fuga o se laau taʻitasi. I lenei itu, pe a faʻaleaisa, e tatau ona tosoina ma tafiesea vao. Ia Novema poʻo Tesema, o fatu e aoina i le autumn e totoina aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. O fatu e tanumia i le eleele e na o le 15 mm, ma i luga o luga o le fanua o loʻo ufiufi i lala laʻau. I le tautotogo, e tatau ona aveese le fale ma o le a foliga mai o le a foliga mai o se uo lelei.

Ituaiga ma ituaiga o Cleoma

I le taimi nei, e na o le 2 ituaiga o fugalaau, e aofia ai: Hassler cleome (Cleome Hassleriana) ma prickly cleoma (Cleome Spinosa). O nei meaola uma e lua o Amerika Samoa i Saute. E ese mai le tasi i le isi i le lanu o fugalaau, e fesootaʻi atu i lenei mea, o tagata fugalaau fugalaau e faatatau i nei meaola i le auala lava e tasi - prickly cleoma. Faafetai i nei ituaiga o laau, o le tele o ituaiga laau toto na fananau mai. O ituaiga nei e sili ona lauiloa:

  1. Hellen campell. Le lanu o fugalaau e paʻepaʻe.
  2. Rosenakenig. O fugalaau e valiina i le lanu piniki.
  3. Pink queen and rose queen. Fugalaau e valiina i lanu eseese o lanu piniki.
  4. Uila lanu auro. Fugalaau lanu samasama e tatala i luga o se vao vao.
  5. Giant Pink Chiusen. O lanu piniki piniki e tetele tele.
  6. Sparkler lavender. Le lanu o fugalaau e lanu viole.
  7. Violet Queen. O fugalaau e valiina i le lanu viole-ink.

O le sili ona lauiloa o le vasega o le cleomera o prickly Cherry Queen. O le togavao e oʻo i le maualuga 0.6 m. O fugalaau fugalaau e tutusa ma le 20-30 mm, o loʻo i ai se foliga e le masani ai ma o loʻo iai i luga o pine uumi. O le Champagne Spray variety, na faʻaaoga e faʻaoga ai le Hassler Cleom ituaiga, o loʻo faʻaleleia foi. O le togavao e oʻo i le maualuga o le 1.2 m. O le faʻasologa o le racemose e aofia ai fugalaau piniki poʻo paʻepaʻe, e oʻo atu i le 30-40 mm i le isi itu. O le umi o le pulumu e tusa ma le 20 simita. O le fugalaau e amata ia Iulai, ma faaiʻu i le amataina o le kiona.

Faʻasalalauina le kulupu o se laau e tasi poʻo ni vaega faʻatasi ai ma togavao taʻitasi e pei o le tapaa manogi poʻo le lavater. Talu ai o le cleoma e maualuga tele, e faʻaaogaina e fausia ai se puipui poʻo le tupu aʻe e pei o se pitolaau fugalaau.