Fugalaau

Queen ofplantplants begonia - tausi fale

O le fugalaau matagofie na sau i o matou fale ma togalaau mai motu mamao na tosina atu i ai le faitau miliona o tagata fai fualaau. O le tausiga o Begonia i le fale e le faigata ma e avanoa mo tagata uma. O le foliga muamua o laulaau, o ituaiga eseese o inflorescences, o se umi ma le mundane version - o nei mea uma o se pupuʻu mamalu. O lona lalelei sa ia le fiafia i se tupulaga e tasi o alii ma tamaitai.

I aso nei, e tusa ma le 1000 o ona ituaiga ma ituaiga mea teuteu e lauiloa, faapea foi ma le 2000 ituaiga uʻamea.

Maoaʻe masani ma le masiofo o tagata tuai

Faatasi ai ma le numera tele o ituaiga meaola ma le faavasegaina o le begonias, o mea autu e mafai ona matauina:

  • ituaiga eseese;
  • ituaiga o meaola;
  • taʻutaʻua;
  • faʻavavau;
  • umi;
  • fetolofi o le begonias luga o le eleele;
  • ma aʻa malolosi;
  • ma malolosi rhizomes;
  • ituaiga eseese;
  • ituaiga taʻitasi;
  • auala auala;
  • totonu begonias.

O laau taʻitasi e matagofie lava lau laʻau. Tele ma laʻititi, lanumeamata ma le mumu, lanu moli ma le veveti, manino ma mamanu. O le tele lava oi latou e foliga tutusa i laʻau po o laʻau, lea e mafua ai le fugalaau muamua.

Leai se mea e sili atu ona manaia o laupepa laulaʻau. O nisi oi latou e telē, e pei o salu po o taliga o se elefane Aferika. O isi e lapotopoto, e foliga tutusa ma papatusi matagofie. E i ai ituaiga eseese o laʻau e tipi i autafa, lea e foliga mai ai foliga tutusa.

O le vein lau laititi e vaevaeina i le afa i ni vaega eseese se lua. O le mea lea, e masani ona i ai se foliga lauiloa. I luga o le aʻa, o laulaau e nofo i foliga o se mosaic. O lenei mea latou te le faʻafefe ai le tasi ma le isi mai le punavai autu autu.

O le pito i luga o le laupepa e masani lava ona lanu meamata. Faʻalagolago i le eseesega, faʻafeiloaʻiga o lanu e faatagaina. O le pito i tua o le pepa o loo valiina le lanu mumu, lanu viole po o le enaena.

O lauulu malulu i luga o le au ma lau o le laau e foliga mai o le tupu. Latou valiina i le mūmū poʻo le lanumeamata, papaʻe poʻo le apamemea. Faʻafetai i lenei mea, o le begonia o loʻo i ai se foliga maaleale ma le faʻalelei e te manaʻo e paʻi i ai.

O mamanu faʻamaonia, eseese laʻau po o taʻega e tuʻuina atu ai lau laʻau muamua. O nisi taimi, e foliga mai o lau o fugalaau ia o le begonia teuteu.

Ma o laulaau e le maumau lo latou matagofie matagofie, aua nei pamu. Pe a paʻu ifo le vai i luga ia i latou, e aliali mai sikuea. Mulimuli ane, ua oti le pepa.

O le mea moni, pe a toto le laau, e te malamalama o laulaau ua na o se muaʻi tata i le teuteuga matagofie. O Begonia e le fiafia i le mata i ni lanu faapena:

  • mūmū ma loloto mumu;
  • snow-paʻepaʻe ma susu;
  • lanu piniki ma le lika;
  • lanu samasama ma moli.

E le gata i lea, o nei laʻau matagofie e ofoina atu se manogi manaia. A maeʻa le laau, e aliali mai i luga o laʻau, tamai mumu, o totonu ole fatu. O lapisi "faʻapipiʻi" e tafe, ma latou lele ese. Faafetai i lenei, ua tumu le lalolagi i fugalaau fou.

E pei o faʻataʻitaʻiga, e salalau le begonia i le lalolagi atoa ma maua aʻa i le vaeluagalemu. Talu ai ona o lona nofoaga autu o le nofo ai o nofoaga e nofo ai, e taua le tausia faalelei o ia.

Faʻataʻitaʻiga Faʻafaigofie a Begonia Care Rules

O fale e iloa ai e le matagofie o le vevela o latou nofoaga e pei o se nofoaga o fiafiaga. Latou te fiafia i taimi uma i mata o le aiga ma le lanu vevela poʻo le matagofie o fugalaau. A aunoa ma se gauai totino i le laau, e le mafai ona ausia lenei mea. O le faʻaaloalo i tulafono faigofie mo le tausiga o le begonias i le fale, e mafai ona e fatuina se nofoaga o palataiso.

O se malolo mai motu e le manaʻomia se gauai faapitoa, ae o mataupu faavae autu e tatau ona mulimulitaia.

Lava le malamalama

Talu ai o le fale o le Kuisini o Houseplants o le vevela, e manaʻomia pea e ia le moli. Afai e le lava, o le a toesea le mea teuteu o le laau. I le taimi lava e tasi, e taua le faataapeapeina o ia. O moli susulu o le malamalama e masani ona faaosoina ai mumu i luga o laulaau. Mo le faia o ni faʻamafanafanaga lelei, e fautuaina e tuʻu le begonia i luga o paʻu o le fale.

Mo le faia o se pale matagofie, e mafai ona faʻaalia i le taimi le ipu ile malamalama.

Lelei maualuga o le ea

Pe a tulaʻi le fesili: pe faapefea ona tausia le begonia, o le fetuunaiga o le vevela i le potu e le o le nofoaga mulimuli lea. O lenei mea toto e manaʻomia le maualuga o le faʻamamafana, ae le o le sasaina.

Ina ia foia le faafitauli, e mafai ona e faia sea mamanu. Tuu le fagu i le laau i luga o se tamai laulau. Ona tuu lea i luga o se palanikeke lautele, lea o loo ufiufi i le uamea faateleina i pito (e mafai foi ona e faʻaaoga laufofoga). A maeʻa lenei mea, e tatau ona susu i taimi uma ina ia faʻaleleia le faʻavelaina. O se taunuuga, o Begonia e maua lona fua o le susu.

Faʻatau inu

Ina ia mautinoa le tausiga lelei o le begonias, e tatau ona mafaufau i le tau ma le faʻasusu. E ui lava na tupu muamua mai i vaʻavaʻa, o loʻo i ai le tele o timuga, aua le faʻafefe.

Ina ia aloese mai le vevela, e sasaa mai alavai i le pito i lalo o le tane vai lea e totoina ai le begonia. O le mea lea, o le tele o le suavai e tafe atu i fafo. E taua le faʻamautinoa o le vai e le paʻu i totonu o le paʻu.

E sili atu i le vai begonia ma se vai mama, mautu. O le taotoga e fautuaina e toe fai pe a mimiti le pito i lalo.

E atamai tele le pipii atu i se ituaiga fuafuaga mo le faasusuina o begonias:

  1. I masina o le mafanafana, e tatau ona fafaga faʻalua le laau i le vaiaso.
  2. A i ai se vevela vevela i fafo atu o le faamalama, susu le eleele i aso uma.
  3. I le autumn (amata mai ia Oketopa) - pe a maeʻa le pito i luga o le palapala.
  4. I le taumalulu, e le manaomia e le fale le tele o susu. Naʻo luga ole manaʻo.
  5. Faatasi ai ma le amataga o le tautotogo, o le tele o le faasusuina e tatau ona faasolosolo malie le faateleina e faaosofia ai le tuputupu ae o laau.

E fautuaina e galue e tusa ai ma manaoga o le begonias, ona o lona ituaiga ma le vaitau o le ola.

Fafagaina e le aunoa

O lea la, o fugalaau begonia e masani lava e fetaui, e tatau ona e fafagaina i taimi uma. Mo lenei mea, o loʻo i ai faʻamaʻi faapitoa.

O le taimi lava e amata ai ona fuga mai le begonia, e manaʻomia ai le ofuina maualuga. O le mea lea, e tasi i le 14 aso uma, o le eleele e faʻapipiʻiina i minerale aoga.

Afai o le ova o se vaega o le fusi o vailaau, o loʻo faʻaaogaina mo begonias.

Fatuina vao vao

O se malolo mai fafo mai le vaomatua e toetoe lava a foliga mai e leai se mea. Ae ui i lea, i nisi tulaga, ua leiloa lona malosi teuteu. Ina ia faasaʻo lenei mea leaga, ua fautuaina le laau e teu. E faia ni matau i se maualuga e tusa ma le 5 cm mai le pito o le vase. Ona o lenei mea, o le gaʻo o le gaʻo e ola ma amata ona galue malosi.

E sili atu le lelei o laʻau i se naifi malosi ina ia le faʻaleagaina ai le begonia inflorescences.

Talia tausiga mo fugalaau

O le tele lava o taimi, e mafai ona e fiafia e vaʻaia le begonia i le taumafanafana, i le susulu o aso. E na o ni nai fugalaau e fuga mai le tausaga atoa. O le mea lea, tagata tausi togalaau, i le gasologa o lenei vaitau, taumafai e tausi lelei fugalaau. O le mea lea e le uma ai le laau, o nisi o pusi e vavae ese. O se taunuuga, o le fale e itiiti lona maʻi. A uma ona e tilotilo i fugalaau o le begonia i le ata, e mafai ona e mafaufauina le tele o le fiafia e teu ai se laau faapena.

O le faʻaaogaina o nei tulafono faigofie mo le tausiga o Begonia, o lou le iloa e maua ai le tele o lagona lelei. Ae, o le a le mea o le a fesoasoani i le tuputupu aʻe o se masiofo o tagata tuai i le fale? Fautuaga talafeagai mai tagata fai togalaau.

Begonia togavao i le fale

A o lei totoina le begonia i le fale, e tatau ona e filifili le gafatia saʻo. O le filifiliga aupito sili lava o ipu sima. E tatau ona sili atu le lapoa nai lo le aʻa o le laau i le 4 cm. Afai e tele le vateatea, e mafai e le fale ona pagatia mai le susu tele. O se taunuuga, ua solia le vaitaimi o le vavao.

E mafai ona faʻatau mai le eleele e saunia pe saunia faʻapitoa. Ave se tamai lau laʻau, faaopoopo le oneone, peʻa ma humus iina. Toto le laau i le paluga uma.

Ina ia mafai e le togavao ma le tausiga o le begonias i le fale ona aumai ni taunuuga taua, e taua, muamua, ia totoina lelei.

Ua tuʻuina le alavai i le pito i lalo o le fagu kuka. O le isi vaega (3 cm) o le malala, lea e avea o se auala e puipuia ai mai le pala. Ona tuu ai lea o se laau ma se vaega itiiti o le eleele iinei. O le mea e maua mai ai ua faʻamalieina ile eleele ua saunia. A maeʻa lenei mea, e tele lava le inu o le begonia.

E manaʻomia le totoina o se laau i le ogatotonu o Mati. Na o le taimi lava lea, e lava le malamalama e maua mai i le begonias talavou.

O ituaiga o le Queen of the Tropics e muamua totoina i fata e aunoa ma le tanumia i totonu o le palapala. E tuʻuina i totonu o potu malulu i le vevela o le itiiti ifo i le 16 tikeri ma le maualuga o le susu. A aʻa le aʻa, e totoina i se nofoaga tumau i le amataga o le tautotogo.

E taua foi le iloa pe faʻapefea ona faʻapipiʻi lelei le begonia totonu. A o tuputupu ae ma aʻa, e tatau ona ave i se isi ipu. Mo le faia o lenei mea, muamua, o le palapala e sasaa tele i le vai ina ia mafai ai ona aveese saoloto le laau mai iina. E sili atu ona lelei le gasegase i le aso e sosoo ai ina ia le susu le palapala, ae sina susu.

A oʻo i le taimi ua i ai le laau i totonu o le fagu fou, e taua le faʻatumu i le eleele i le lau ma vave faʻatumu i vai. A maeʻa le vaiaso, ona nofo ai lea o le palapala ma faʻamalulu le pito i luga. Afai e talafeagai, faʻaopopo le aofaiga o loʻo misi o palapala. I le vaiaso muamua, o le begonia e le mafai ona faʻafeinu, ae na o sina taimi e sosolo ai. Ia puipuia lelei foi mai ata ma moli susulu.

Afai o le a le fuga o le begonia, o le tausiga o le fale e aofia ai le teuteuina o lala o se laau. Ae maise lava pe a uma ona faʻaaogaina. O lenei auala e fesoasoani i le fatuina o togavao matagofie ma foliga teuteu.

Faʻafouina o le matagofie o fafo

E fesuisuiai fugalaau matagofie i ni auala eseese:

  • fatu fatu toto;
  • fevaevaeaʻiga;
  • toso;
  • vavaeesea o vao;
  • tosoina o le rhizome.

O le taimi e sili ona talafeagai mo le fafagaina o le begonias o le tautotogo poʻo le masina muamua o le taumafanafana.

Lauina o fatu

O le luluina o fatu e fautuaina i le faaiuga o le taumalulu po o le vaiaso muamua o Mati. Ua salalau i luga o le eleele i totonu o se pusa faapitoa. A aunoa ma le ufiufi i luga o le eleele, ufiufi i le tioata ma ave i se nofoaga mafanafana ma susulu. E mafai ona e faʻafefeteina le pito i luga ole sulu.

A oʻo mai le tolu o laula, faʻapipii le begonia mo le taimi muamua. Ina ua mavae le 2 masina o le lona lua. Ona vaeluaina ai lea o le begonia i totonu o ipu eseese, pe a mauaa. Faatasi ai ma le leai o se malamalama, e faʻaaogaina ai le malamalama faʻaopoopo.

O le vave ona e lūlū fatu, o le saoasaoa lea o le a fuga le begonia.

Vaevaega Tuber

O lenei auala e faʻaleleia ai e faia i le tipiina o le begonia tuber i ni fasipepa. O nofoaga e tipi ai le siʻosiʻomaga e faʻamago ai. A maeʻa lena mea latou te ola i fugalaau fugalaau poʻo pusa.

Laʻau

E tatau ona le itiiti ifo ma le 3 laupepa ile seleselega. O vaega e tatau ona fufuluina i le carbon powered activated. O le laau e mauaa i le 1 masina i le vevela o le 21 tikeri ma le maualuga maualuga.

Faʻasologa o le pasi

O lenei auala e faʻaaoga mo ituaiga vao o le begonia. O le togavao atoa ma le aʻa ua tipiina i ni vaega. Ona totoina lea i ni fusi fugalaau eseese.

Faʻasalaga Rhizome

O lenei metotia e talafeagai mo le faʻaaogaina i le tautotogo, pe a faʻatulagaina laau toto. E manaʻomia le tipiina o le rhizome ina ia maua ai se fana ma se aʻa ma se fatugao. O vaega taʻitasi ua totoina i totonu o se ipu.

Mea moni faanoanoa - faʻamaʻi

E maeu le faanoanoa i le matauina pe a galo le begonia e aunoa ma se fugalaau fugalaau po o lau. O nisi taimi ei ai le ea malulu i tua atu, leai se vai poʻo se malamalama. O ia faafitauli e faigofie ona foia.

Ae afai e afaina e se laau se apogaleveleve mite po o se aphid, e manaʻomia nisi taumafaiga. O le iniseti e nofo i tua o le lau ma, e pei o se kanesa kanesa, e fafaga i luga o le laʻau o le laau. Ina ia tafiesea le begonia mai meaola faalafua, e fautuaina e sosolo lau lau oona ma mea faapitoa.

O le mea moni, o Begonia, o le a le mafai ona faʻafetai i lona matai mo lona gauai ma le tausiga. Ae, o le a faʻamamaina atoatoa le ea i totonu o le potu. O le a maua ni lagona lelei i le taimi o le fugalaau. Uluai teuteuina se fale i totonu po o togalaau. Ma e toe manatua ai foi le matagofie o parataiso i le lalolagi sa i ai i le lalolagi.