Fugalaau

Vitex le Paia - o le laau o le ola mama

O Vitex Vitex (Vitex vulgaris, poʻo Prutniak vulgaris) e masani ona taʻua o le "Monastic Pepper" (Vitex agnus-castus) - o se ituaiga o laau mai le ituaiga Vitex i le aiga Lamiaceae (Lamiaceae).

I upu tautalaga, ua taʻua ai o ia o le "Laau o le Legavia," "Laʻau a Aperaamo," mai le Lua o le Tina o le Atua "po o le" Tanie ", aua na talitonu o ia o le malosi e faavaivaia ai lagona feusuai. I lenei tulaga, e oo lava i suesuega faasaienisi, o loo faaauau pea le taaloga ma le igoa: o le laau ua taʻua o le Tamai Mamoe (i le uiga o le mamoe paia-o lona uiga o le mamoe) ma le castus (lat.) Legavia.

Vitex e paia, poo le laau a Aperaamo, po o le monastic pepa. © Kristine Paulus

I le taimi muamua, o lenei laau na salalau atu mai le Mediterranean Mediterranean e ala atu i Asia i Saute i Crimea.

Ogatotonu - Aferika i Saute (mai i Sepania i le itu i saute o Crimea) i totonu o le 'aufailagi o Asia: o le talafatai o le Black Sea o le Caucasus i saute o le Sukko River, Transcaucasia, Asia i Sisifo (Turkey, Cyprus, Isaraelu), Asia Tutotonu ( Tajikistan, Uzbekistan, Turkmenistan), Iran, Afghanistan, Initia, Saina, Indonesia, Sri Lanka.

E le faʻaaloalo i eleele, toto i luga o papa, oneone, eleele palapala, masima masima. E ola i luga o auvai o vaitafe ma vaivaivai, i luga o fagu, i luga o le talafatai, ma fai ai ni vao laiti. Faʻaleleina i totonu o togalaau e avea o se mea teuteu mai le 1570.

Faʻasalaina e iniseti, atonu o se vaega o le faʻaleagaina o le tagata lava ia. O loʻo faʻapipiʻiina e fatu ma vaovao lanu meamata ma lamolemole, e maua mai ai le tuputupu aʻe o le tuputupu ae mai le tumutumu. E ola i le 55-62 tausaga.

O loʻo faia ai ni numera. Ua lisiina i le Tusi Ulaula a Rusia - tulaga 3 (Rare species).

O lenei togavao e tusa ma le 4 mita le maualuga ma lala lanu enaena. O laulaau e tu i luga o laʻau i le siosioli e tusa ai o le tasi ma le isi ma ia i ai le foliga o le lau pama e lima ma le fitu. O fugalaau e paʻepaʻe, lanumoana, lanu piniki ma violetiti ma e aofia ai "palapalū" fugalaau "faʻasolosolo faʻatasi ma le isi. Vaʻaia, o le laau e talitutusa lava ma le vevela, o lea e faigofie ai ona fenumiai.

O fua e fa-fatu fatu sese. E fuga mai ia Iulai ia Aokuso. O le ovary e tulaʻi mai e faalagolago i le tulaga o le nofoaga, mai le masina o Aperila ia Iuni. E sili ona fiafia i nofoaga o le lamu ma faletupe o vaitafe ma vaituloto.

Vitex e paia, poo le laau a Aperaamo, po o le monastic pepa.

Fai mai le tala na fanau mai le atua Eleni o Hera i luga o le motu o Samos i lalo o le "Abraham Tree." Faatasi i le tausaga, o le atua fafine o Hera ma lona toalua, o le atua o Zeus, ua toe faatasia i le motu o Samos - i lalo o le laau a Aperaamo. Ina ua maea se faatinoga o le alofa faalelagi, o taimi uma lava e malo ai le atua fafine Hera i le vaitafe paia Imbrasos o loo i le itu i matu o Samos, ua toe fuataiina lona taupou. Pe a faamanatuina le Toaya, o le lala o Avaam ua afifiina le ata o le atua fafine e faamanatu ai se mea e le masani ai. I Eleni anamua, o le "Monastic pepper" sa avea o se faailoga o le faaipoipoga mama.

O Dioscurides o loo faamatalaina le "laau o le legavia" o se auala e taofia ai manaoga o feusuaiga.

"O le tamai mamoe, o le mamoe mama o se togavao, i totonu o tagata Roma e lauiloa o se pepa oona. O se vao o loo i ai ni ogalaau malosi e tupu i luga o auvai ma vaitafe.

Vitex e paia, poo le laau a Aperaamo, po o le monastic pepa. © Megan Hansen

Ua taʻua o ia o le Tamai Mamoe (o lona uiga o le mamoe e osi ai le taulaga), aua i totonu o ona togavao ei ai tamaitai oe puipuia lo latou taupou ma le legavia. Ma talu ai ona o se tasi ua onā, o se teuteuga o le vao Monastic pepese e fesoasoani e foia ai le taofiofia o le feusuaʻi solo. "

Fleshy, uliuli-mumu fualaau aina e faaaoga i le kuka, o mea manogi ma i vailaau faafomai. O loʻo i ai ona aʻafiaga, faʻamaʻi, mea faʻaleagaina ma le afaina.

I totonu o le monastery gardens, faatasi ai ma isi laau totō, na ola le manu vao, lea na tautua ai monokesa i auala e lua: e mafai ai ona sili atu le suamalie a latou meaai ma le fesoasoani a le pepa ova ma i le taimi lava e tasi, o lenei fofo na aveesea ai le atuatuvale e fesootaʻi ma le gaogao ma le fausiaina o feusuaiga. I le Vaitau Tutotonu, o lenei laau na avea o se faailoga o le ola mama o le monastic.

Vitex e paia, poo le laau a Aperaamo, po o le monastic pepa. © MdAgDept

O Franz von Salez (1567-1622) o loo taua i le faamatalaga o le faaaogaina o le monastic pepper i lana tusi "Philothea" i le mataupu e 13 (fesoasoani mo le tausia o le ola mama):

"O le tagata e liliu atu i le mutia o Agnus Castus (Monastic pepper) o le a taofia ma leaga."

I se galuega i luga o laau, na tusia ai e Mathiolus (1626):

"O le mutia e aveesea uma fiafiaga ma tuinanau, ma e le gata i fatu, ae o laulaau foi ma fugalaau. E le gata ina e ai pe inu i lenei laau, ae faapea foi pe a salalau uma i luga o le moega."

Vitex e paia, poo le laau a Aperaamo, po o le monastic pepa.

Talosaga.

O le monastic pepper o se vailaau faʻamalositino, lea e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi o le matematika ma faigata o le moaopausal, ma faʻasolosolo foi le tulaga o le hormonal ma taimi pupuu. E faʻaaogaina foʻi i le togafitiga ole tamaititi. O le meafaigaluega o se faʻataʻitaʻiga faʻasalalau lea e faʻaaogaina i vailaau faʻaonapo nei, ua fausia i le gaosiga.

Faʻatasi ai ma se faʻavasegaga faʻafefeteina, o lenei fofo e le o faʻaalia, aua e faʻagesegese ai le faʻavaeina o follicles. O teineiti, fafine maʻitaga ma tina tausi maʻi e le fautuaina e fai lenei fofo.

Fualaau aina e seleseleina aʻo matua atoatoa (Setema-Oketopa), tipi ma laulaau ao fuga ma fuga mai (Iuni), fugalaau i le taimi o le fugalaau, paʻu i le tautotogo po o le autumn.

O meaʻai laititi e faʻamago i le ea, o fua e faʻamago i mea vevela i le vevela e le sili atu i le 40 ° C.

Fualaau fuamalie, fatulaʻau ola ma laulaau ma fualaau aina e faaopoopo i laʻau o aano o manufasi, soupisi, masini kuka ma le afa-ulaula, iʻaʻai. E lelei le tele o isi laau totō.

Paʻu o lanu uliuli-lanu samasama, manogi. O laʻau fesuisuiai ma faʻalelei e faʻaogaina ai ato ma mea totino o mea totino. O le igoa "Vitex" e sau mai le Latina "viere" - e faʻapipiʻi, e fesootaʻi ma le faʻaogaina o lālā mo lalaga.