Laʻau

Citrofortunella Calamondin poʻo totonufale Mandarin Home Care Reproduction

Citrofortunella calamondine ata tausi fale

Kalamondin - o se laau teuteu na maua mai le sopoʻia o kumquat (nobletunella) ma le mandarin masani. O le tangerine nofofale o le "lauiloa" igoa mo le kulupu, ma citrofortunella o le igoa faasaienisi.

O le laau ei ai lona faʻatusatusaga - o le maualuga e oʻo i le mita. O laulaau e lanu meamata, lanu. O fugalaau e laiti, paʻepaʻe, faʻaalu se manogi manaia.

E mafai ona ou 'aina le calamondine?

I le tulaga o fugalaau, lanu samasama, o lanu lanumeamata susulu. E suamalie, ae tofo suamalie, e pei o lemoni, e tele fatu.

O le mafai ona totoina le mandarin teuteu e tusa lava pe amataina e le au faifaatoʻaga. O loʻo i ai se foliga pupula, o se manogi manaia o le citrus, e matua faigofie lava ona tausia, lea e sili ona lauiloa.

O le laufanua o le tangerine o loʻo i le fale o Asia i sasaʻe. Ina ia mafai ona aliali mai fua, e tatau ona e maua le tele o vevela ma le malamalama. Afai e saʻo le faia, o le a fua mai i le tausaga ua mavae. O le fugalaau e amata i le 3-4 tausaga o le olaga.

Calamondin i le maeʻa ai o le faʻatau

Citrofortunella pe a uma ona faʻatau mea e fai

Ona o lona tino, mea matagofie manogi ma le i ai o fualaau aina suamalie, calamondine e mafai ona avea o se meaalofa manaia. Afai na tuʻuina atu ia te oe sea laau pe ua e filifili e faʻatau oe lava ia, ia e toʻafilemu: e le mafai ona e taʻua o ia o se tagata fiafia, o lea o le a le faigata le tausiga o le laau.

Fetuunaiga

I le lua vaiaso muamua ina ua maeʻa foliga o citrofortunella i lou fale, e tatau ona suʻeina i aso uma, ia mautinoa le malamalama lelei. E manaomia foi le susu o le eleele. Suʻeina le togalaau e fautuaina pe a uma le 2 vaiaso.

A e alu ese mai le faleoloa i lou fale, e amata ona fetuutuunai le tangerine i totonu ile tulaga fou. I aso popo, e ono paʻu laulaau. I lenei tulaga, e manaʻomia lou faʻaleleia o le masima e ala i le ufiufiina o le laau i se pusa paʻu. Manatua e faʻaliliu i aso uma.

I totonu o le faleoloa fugalaau, o capsules ma meaola e tutupu mai e maua ai vao ma fualaau faiva e masani ona faʻaaogaina, ae atonu e le ogatusa ma aiaiga o le fale / fale - atonu o le a amata ona mou atu le laau i luma o tatou mata. O le a fesoasoani se faʻalavelave faʻafuaseʻi iinei.

Suiga

E faʻafefea ona vaʻaia calamondine pe a uma ona faʻatau se ata

2 vaiaso i le maeʻa ai o le faʻatau, o le mandarin i totonu o loʻo faʻapipiʻiina saʻo. E tatau ona e faʻapipiʻi i totonu o se fagu laʻititi ma se palapala fou. Afai e te maua ni aʻa pala, ia mautinoa e tipi mea na faaleagaina. I se tulaga lautele, e tatau ona e taumafai e aua le faaleagaina aʻa, a le o lea e mate ai le laau: e sili atu le pasi lelei o le laau, e aunoa ma le solia o le amio saʻo o le vaega.

Aloese mai le vevelaina o aa: toto vave i totonu o se fagu paʻepaʻe pe afifi le pusa i se pepa, e le fautuaina ia vave ona tuu i se nofoaga lanu. A toe toe suia le eletise, e sili atu ona lelei le tausia i se mea e gata ai e ala i le faaopoopoina o se vaega fou o palapala mai luga, ma aveese se mea tuai.

Auala e tausi ai le calamondin i le fale

Filifiliga nofoa

O le nofoaga mo le citrofortunella e tatau ona filifilia i le faʻamalamalama lelei. O le la o le fale (sasaʻe poʻo sisifo) e talafeagai, ina ia le mafai ona mu le laau mai le mu, ua lava le malamalama i totonu o se pupuni malamalama. I le taumalulu, o le a misia e le tanger le malamalama masani. E tatau ona tuʻu le ulo i le itu i matu ma faʻaaogaina le moli uila. Fuaina o fua e faalagolago i le malamalama talafeagai.

Lave malulu ma le susu

O le vevela o le ea e tatau ona faʻalelei. I le tau mafanafana, e mafanafana ai le calamondine i le vevela e le sili atu i le 25 ° C, i le taumalulu - e tusa ma le 18 ° C. O le faaititia o le vevela i le taumalulu e fetaui lelei ma tuutuuga o se laau i le natura, lea o le a fesoasoani i le tele o le fugalaau ma fua mai.

Lafoaina pine lau launiula e le aunoa. Suavai i le taimi lava e mūmū ai le pito i lalo e tusa ma le 0.5 cm. O le vai mo le faʻavaivai vave mai le tapuni ma se maualuga maualuga o mea leaga e leaga e leaga ai le laau. E manaʻomia lou suʻeina i se vai vevela poʻo se vai ua faʻamamaina.

I le taumalulu, e vevela le ea, e tatau ona faʻalauteleina le numera o vaʻaia ina ia le mago le pale matagofie, ae faʻaitiitia le faʻamalosi.

Palani teuteu ma teuteu

E faʻapefea ona totoina le ata calamondine

O le faʻavaeina o foliga matagofie o le palealii e faʻapitoa e ala i le fesuisuiai o le pusa i le aso ma le mea totino i ni nai millimeters i le aoauli. O le taimi lava e faigata ai ona faʻaaogaina se laau tangerine ma le isi itu i le malamalama e le mafai, e mafai ona afaina ai.

O le laau o le a manaomia le taimi e teuteu ai taimi:

  • Ina ia fausia se foliga matagofie, e tatau ona e faʻasolosolo (vaega o le pusa mai le palapala ile palapala ile 25 cm) le umi.
  • Amata le fausiaina o lala skeletal (sili ona telē, faia le skeleton o le pale), aapa atu i lala o le lona fa.
  • E tatau ona e amataina le taualumaga mai Fepuari, e oo lava i le taumafanafana, ma i le taumafanafana na vavae ese na o lala e sili atu ona paʻu.

Calamondine Bonsai

Faleaiga Mandarin Calamondine Bonsai Photo

  • Ina ia fausia se bonesai mai totonu o le mandarin i totonu, e tatau ona e tuua ni lala i luga o se tasi o ogalaau tutotonu, ma tipi le isi mea ma togi ina ia le toe tupu atili.
  • E mafai ona faʻalelei le pulou e faʻaaoga ai mea faʻalelei: e mafai ona e nonoa i lala o le maea ma faʻapipiʻi i le pito i lalo o le ulo, pei o loʻo toso i lalo.
  • E mafai ona e faʻaaogaina se uaea felanulanuaʻi mo le faʻamoemoega lava e tasi: faʻamaʻaina i luga o lala ma se ogalaau, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete i le itu saʻo.
  • Pe a faʻapipiʻi le ogalaau ma lālā ma ave foliga manaʻomia, e ave faʻamalosi mea masini.

Laʻei pito sili

E pei o isi laau toto, i le vaitau o le vavao, e manaʻomia e calamondin nisi minerale faaopoopo ma meaʻai. I le vaitau mai ia Mati e oʻo atu i le Setema, e tatau ona faʻaaogaina fomaʻi pe a maeʻa le 1-1.5 vaiaso. O totoe o le taimi e sili atu nai lo luga o laʻei luga o masina. O fua faʻatatau mo le fafagaina e mafai ona faʻatau i soʻo se faleoloa totō. E faapitoa le lauiloa o le "humus mo fualaau suamalie"; o fatuga e faamoemoe mo laau toto e ola ai totonu e mafai ona faʻaaogaina.

Fuafuaga mo le gaosiga o le mandarin fale

Kalamondin ata fale tausia

O talavou citrofortunella o loʻo faʻapipiʻiina punavai uma; o faʻataʻitaʻiga a tagata matutua e lava e faʻalavelave ai i le 2-3 tausaga.

  • O le a e manaʻomia se ipu tele, aua o le aʻa o le mandarin o loʻo atiina ae lelei ma mafai e le laau ona oʻo atu i ni lapoa tetele.
  • E tatau ona tuu le ua aʻa i le tulaga e tasi e pei ona i ai ao le i toe suia.
  • O le Earthball e le tatau ona faʻaumatia tele.
  • Ia mautinoa e faatulaga vaivai i le pito i lalo o le ulo, o lona laulau e tatau ona tusa ma le 3 cm. O le isi, faʻapipiʻi le palapala palapala o le eleele, mafu ma le oneone i le fua o le 2: 1: 1.
  • Faʻaliliu ma le faʻaeteete le laau mai le fagu tuai i le mea fou, faʻatumu le palapala i luga o itu ma faʻapipiʻi ma le lima i ou lima.
  • Liligi sina vai itiiti, ia mautinoa ia faʻafefe ese mai le pusa.

I totonu o le 1.5 masina talu ona faʻauluina, e leai se manaʻoga e fafaga le laau, aua o le eleele fou e matua mauoa i mea e tatau ai.

Faʻaleleia Calomondine

Calomondin e mafai ona faʻalauteleina i auala nei:

  • Vaʻaia.
  • Totoina mai le ponaivi.
  • Laʻau.

Soo se metotia o le toe gaosia e faigata, e manaʻomia ai le tele o taumafaiga.

Mo le fulu e talafeagai lelei le totoina o moli ma aʻa malolosi, e le fefefe i le oge.

Growing Citrofortunella mai Bone

E faʻapefea ona tupu le calamondine mai se ata maʻa

  • O le totoina o fatu i totonu o se ipu e manatu o se auala pito sili lea ona faigofie, ae mo i latou e paʻu, e tatau ona masani ona faʻafefiloi le eleele i ni mea faʻapitoa e faʻaleleia ai le tuputupu ae (faʻalauteleina o meaola). Sili atu le mea e tasi o le ponaivi i ni ipu eseese, ia mautinoa e tuʻuina atu le alavai: fai ni pupuni i lalo, pe a leai.
  • O le faagasologa o le germination e umi se taimi, ao fatuina fatu, e sili atu ona ufiufi i latou i se taga ma faʻamaʻalo i aso uma.
  • Pe a fuga le fatu, ona aveese lea o le taga.
  • E manaʻomia le faʻaleleia i taimi uma, ae aunoa ma le faʻanoanoa: o le sili atu o le susu e afaina i le oti o laau.

Tipiina o le mandarin fale

E faʻapefea ona aʻafia le ata o le calamondine

E le o se mea pito sili ona faigofie le tosoina o sela, ae atonu o le mea e sili ona taliaina mo tagata amataina togalaau. O le faʻapenaina e ala i le tipi e iai ona lava nuances.

  • E tatau ona e filifilia le fatu apical ma le tele o tulafono laiti ma atiaʻe lau.
  • Faʻapipiʻi ma le faaeteete le aʻa, taofi mo le tele o itula, poʻo se aso foi, i totonu o se aʻafiaga faapitoa o le stimulate (zircon poʻo aʻa).
  • E tatau ona tuʻuina le gauga i le eleele i le petiole o le laʻau pito i lalo.
  • Ina ia faatumauina le maualuga o le susu, ia ufiufi i se fagu, se atigi pusa tioata po o se taga manino.
  • Mo le 30 minute o le a tatau ona faʻamalosi i aso uma.
  • E sili atu le suavai i totonu o le apa.
  • Faʻasalaga lelei, o le a aʻafia le va i totonu o le masina.

Calamondine Diseases and Pests

O lenei agaifanua i totonu e mafai ona aʻafia i faʻamaʻi e pei o anthracnose, gummosis, namu soot.

Anthracnose

Anthracnose i le calamondine ata

O se faʻamaʻi lea e ufitia ai laulaau i lanu samasama, lea e tau atu i le siaki o nisi vaega o le laau. Afai e te le togafitia le calamondine i le taimi ma se vaifofo o le sulfate copper (copper sulfate), ona tupu loa lea o le lafoaia o laulaau.

Sogus fungus

E foliga mai o se ata uliuli e ufiufi ai laulaau, pulupulu. O nofoaga afaina e tatau ona faʻamamaina faʻamalosi (tapunia ma se omomi pamu). Ia mautinoa ia togafitia le fusi o le efuefu, o se vaifofo o le colfidal sulfur po o se vailaʻau faapitoa - Fitosporin.

Gummosis

Maea le samasama o laulaau, o fua o loo ufiufi i lanu enaena ma toesea ai lo latou tofo. O vaega uma e aʻafia e tatau ona vavaeeseina, togafitia "manuʻa" i le apa o le sulfate aupa poʻo le paluga Bordeaux.

Pests

Pests calamondine ata

Pests o le mandarin i totonu: aphids, spider mites, pseudoscutis, scabies, whiteflies. I uluaʻi laʻasaga, e mafai ona faʻatoʻilaloina meaola faalafua e ala i le fufuluina masani ile vai mafanafana, ae i tulaga faʻapitoa e talafeagai le faʻaaogaina o iniseti ma le toe fai soo o togafitiga.

Clanmondine ua faʻafefe lauʻeleʻele O le a le mea e fai?

Mai faʻataʻitaʻiga, leai se malamalama, maualuga le vevela, ma le ea vevela, calamondine e mafai ona lafoina lau.

E tatau ona e iloa le le lava o le tausiga ma faʻaaogaina, ona toe faʻaleleia lea o le laau:

  • Taofi le laau mai le faamalama faamalama ma tatala faitotoa.
  • Tuu se mea e faʻamaualalo lata ane.
  • Faʻasaʻo le vevela e aunoa ma suiga faʻafuaseʻi.
  • Faʻailoa mai le faʻamalamalamaina i le filo pe afai e pogisa i totonu o le potu.
  • Fai se faʻaopoopoga vave, siakiina le tulaga o aʻa (afai e masani ona lolovaia le laau, e mafai ona aafia i le pala). Aveese uma nofoaga e aafia ai, togafitia le fale ma se pese (e pei o le phytosporin).

Eseese o Calamondine Citrofortunella microcarpa

Calamondine variegate citrofortunella microcarpa variegata photo

O totonu o le tangerine lava ia na gaosia e pei o se kulupu ma e le tele sona ituaiga eseese. Na faia e le au faʻatoʻa ni nai vailaʻau ma lau lanu susulu ma fua eseese.

Calamondine brindle citrofortunella microcarpa tiger photo

O ituaiga sili ona lauiloa o loʻo maua i faleoloa puao:

  1. Vaʻaiga - o pito o lau o loʻo i ai se tuaoi i se foliga o se laina le mafiafia o se mea e sili ona paʻepaʻe.
  2. Tiger - laʻau e faia i se fasi ie manifinifi o le lanu auro.

Fale tane nofofale i totonu o le fale

Calamondin i totonu o le ata o le fale

O Kalamondins e lelei i le tele o fuainumera, ae e mafai foi ona faʻatupuina pei o se bonsai.

O fua e 'aina. O le mea e malie ai, o le paʻu o le citrus o le aisa, ma o le paʻu e suamalie. E mafai ona e faʻapipiʻi le peʻu mama i le lauti.