Isi

E faʻapefea ona tupu vao vao e aunoa ma vao?

O a gaoioiga e tatau ai e ola ai se laʻau matagofie. E faʻafefea ona taulimaina vao i luga o le mutia pe a uma ona luluina ina ia le faaleagaina le mutia vao. E mafai ona togafitia togafiti e maua ai vao?

Auala e fasi ai vao

O le sili ona lelei le puleaina o vao i totonu o vaega laiti ma vao mutia o le veleina. O le taimi muamua e mafai ona faia lenei mea i le lua vaiaso talu ona lūlūina le mutia, pe a le lelei le atiaʻeina o aʻa o vao. Afai e maua vao i luga o se mutia laʻau, perennials (lulu le vao, vao laumei, buttercup, plantain), ua toso ese mai i fafo ma se uʻamea. O aʻa o perennials o loʻo nonofo loloto i le eleele ua aveesea mai le eleele faatasi ai ma le fesoasoani o se vaalele faʻapitoa, uʻamea uumi. O le faʻaaogaina o le auala tusi e aveese ai vao e faigata, ae tele lava taimi e sili ona aoga. I le faaiuga o le vevela o vao, o le nofoaga ua faaleagaina ua lelei ona faatusatusaina, afai o le vaega moa i le mutia e telē tele, o fatu o le mutia vao ua faʻapipiʻiina.

O le mowing masani o vao vao e mafai foi ona lelei le pulea o vao. O le tipiina vave o le mutia vao e tupu vaivai ma e le pine ae mate, e le mafai ona atiae masani.

Le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma la latou faiga o gaioiga

O faʻagasolo lata mai nei ua mafai ai ona tatou taliina le fesili pe faʻafefea ona taulimaina vao i luga o le mutia e faʻaaogā ai otaota. O nei vailaʻau e faʻamalolo ai le mamafa o galuega faaletino o le veleina. Latou, o le iloa faavavega o vao ma faʻaumatia i latou, aua le galue i luga o vao vao. O se vaovao, mo se faʻataʻitaʻiga, Lonverll 300 faʻaleagaina le vaega lanumeamata ma aʻa o vao.

O le faiga o gaioiga o se vailaau faapitoa e faalagolago i le fua o le mea galue ma le lagona o le togavao ua togafitia.

Laʻau e ufiufi le vaovao i le laʻau ma aʻa. E felauai i luga o sosoʻo o le laau faʻatasi ai ma mea mama, ma faʻaopoopoga i masini vailaʻau. O se taunuuga, o le vaega o le vanimonimo ma le aʻa o vao e faʻaumatia i le lua vaiaso talu ona togafitia.

Tuutuuga mo le manuia o le togavao pe a uma ona lulu

O le vaega muamua o le manuia i le puleaina o otaota i luga o le mutia o le sauniuniga lea o le saite mo le luluina. O vao laiti e mafai ona faʻaumatia i luga o le mutia e aunoa ma le afaina ai o ia, ae o le tele o vao o le a le faatagaina le vao e ola.

E i ai le tele o auala mo le faamamaina o le nofoaga o vao ina ia latou le faʻafefe i le totoina o vao mutia:

  • kili se saite, filifili uma aʻa o le mutia vao, laugatasi ma tamp faʻatasi ai ma se taʻalo faʻavao;
  • aveese le pito i luga, faʻavasega le laufanua, tuʻu le palapala fou i se laulau o le itiiti ifo ma le 15 cm;
  • togafitia le eria ma faʻaauau pea, pei o Valsaglif.

A uma ona lūlū vao mutia, e tatau ona fufulu mamā le vao i taimi uma e faʻaaogā ai le togafiti poʻo togafitiga faʻamaʻi. E mafai ona e faʻaaogaina le vaovao e le o luga o le vao atoa, ae saʻo i luga o le vao vevela, toso i totonu o le ogalaau ma se tuila poʻo le togafitia o le laau faʻatasi ma se fana fana.

O se vaega sili ona taua i le faatafunaga o vao o le moaina o le mutia, lea e taofia ai le atinaeina o mutia vao vao, ma e aoga mo le mutia.

O le isi mea e faʻalogo i ai o le mama lea o le nofoaga lata ane. O se vao e fai mo se taimi umi, sili atu i le lua pe tolu tausaga. O fatu vao e aumai i le vao vao e le matagi. Afai o loʻo faʻataʻamilomilo le fasi fanua i laufanua teuteuina ma le tele o vao, o le a faigata ona tupu se laʻau mama ma mama. I lenei tulaga, e fautuaina le puipuia o le fanua ma se mutia ina ia faaitiitia le ono mafai ona ulu atu fatu laau vevela.

Ou te moomoo ia te oe manuia i le tuputupu ae o vao matagofie!

Vitio: puleaina o vao i le eria