Fugalaau

Birch - o se faailoga o Rusia

O le faigofie ma le manaia o le matagofie o le birch e maua ai le maualuga o lona taua. O se moli lanu paʻepaʻe-paʻepaʻeina le moli, faʻafeiloaʻi ata, teuteu soʻo se mea i tua i soo se taimi o le tausaga, fiafia i se alofa faapitoa. Talu mai taimi anamua, o birch o se ata o Rusia.

O laʻau o Birch e fiafia i ekalesia ma fale i le Aso Tolu Tolutasi. Lea tuʻuina atu ile lanu samasama samasama. O manulele e lelei laʻau e fai ai pefu. I aso tuai, na manatu le birch e sili ona lelei mo le faʻamalamalamaina o fale o le nuʻu - e susunuina ma e toetoe lava a leai se sola.

O se togavao o laau o le paina o tautau. © Percita

Birch (Betula) - o se genus o laau taʻitaʻia ma laau toto o le Birch family (Betulaceae). Birch e salalau i le Itulagi i Matu; i Rusia o se tasi lea o ituaiga laau masani e sili ona taatele. O le aofaiga atoa o ituaiga meaola e silia ma le selau.

O le tele o vaega o le birch e faʻaaogaina i le tamaoaiga: laau, paʻu, paʻu birch (o le pito i lalo o le paʻu), pachch sap. Buds ma laʻau e faʻaaoga i vailaʻau. O nisi ituaiga o meaola e faʻaaogaina e fausia ai ni fale puipui, faʻapea foi i le teuteuina o togalaau.

O Birch o se nofoaga taua i le aganuu a Slav, Scandinavians, Finno-Ugric ma isi tagata.

O le tele o ituaiga o birch e lautele ma sili atu ona taua i le vaomatua, e tele lava ina fuafuaina le foliga mai ma ituaiga o meaola o loʻo i ai i le ogatotonu ma le malulu (coniferous-deciduous) o vaomatua i vaega malulu ma malulu o Eurasia ma Amerika i Matu.

A tatou talanoa e uiga i le birch, o le tele o taimi tatou te manatu o le mea sili ona taatele - O le a ou tautau se birch (Betula pendula). Isi igoa o ituaiga meaola: Bird warty, tagi birch, hanging birch. Muamua, o le igoa white birch na faʻaaogaina foi i ai (Betula alba), ae i le taimi nei, ina ia aloese mai le fenumiai ma le popw birch, lea na faaaogaina ai le igoa "white birch", o le igoa white birch e le o se mea e manaomia.

Faatasi ai ma palu ma laau iti. O le lauiloa lauiloa o Dwarf birch (Betula nana) e taatele i le tundra o Europa ma Amerika i Matu ma le mauga tele o Siberia. E le oʻo i le 1 mita le maualuga. I le aisa ma le vaeluaga taimi, na tufatufa atu ai lenei birch i le itu i saute, o lea ua maua ai iina i totonu o le au e pei o se fagu.

Manuʻa © Bart Everson

Faʻamatalaga

O le tele o ituaiga o popo o laau ia e 30-45 mita le maualuga, o loʻo iai le ogalaau e oʻo atu i le 120-150 cm, o nisi o meaola e pau mai i lea mea i lea mea tele, e oʻo atu i le fetolofi, e le mafai ona maualuga i luga aʻe o le eleele. O sui uma lava o le ituaiga e tasi, o ni mea e tasi, o mea leaga, o le eleelea, o le eleelea (anemophilous).

O le aʻa o birches e mamana, e fuafua i le ituaiga ma le tuputupu ae, e le gata pe sili atu, e masani ona oʻo atu i totonu loloto. O aʻa aʻa o le totogo e vave ona vave vave, ae o aʻa i laugula e tuputupu ae ma le malosi ma e mauoa i lanu enaena, aʻa. O le Birch e tupu lemu i na o tausaga amata. Ona, i se isi itu, ua amata ona tupu vave, ma ua mautinoa ai lona manumalo i vao vao vao.

O le paʻu o le tele o paʻepaʻe e sinasina, samasama, lanu piniki poʻo le mumu-lanu enaena, i nisi ituaiga - lanu, enaena, po o le uliuli foi. O le vaeluagalemu o le tino o le paʻu o le tino i luga o ogalaau ua tumu i se paʻepaʻe paepae - betulin, lea e maua ai le paʻu o se lanu paʻepaʻe. O le pito i fafo - birch bark - e masani lava ona faʻafefe ese faʻatasi ma lipine. I luga o laau tuai, o le vaega pito i lalo o le ogalaau e masani ona ufiufi i se paʻu pogisa ma vaʻaiga loloto.

Birch laau e aoga, poʻo le Himalayan. © ukgardenphotos

O laʻau o le Birch e eseese, atoa, e faʻasolosolo i le pito, o le faʻapipiʻi poʻo le tafatolu-ovoid, monosymmetrical, faʻatasi ma le lautele o foliga o le tina poʻo le toetoe lava o le lamolemole, lamolemole, e oo i le 7 cm le umi ma le 4 cm le lautele, e lanu samasama ao lei pa'ū. O lau laititi e toʻa. O le faʻasalaga o le lau o le lau e lelei atoa le cirrus (cirrus): o vevela lalata e muta i totonu o nifo.

O fatugaʻo e fesuisuiaʻi, sessile, faʻapipiʻiina i se mea faʻapipiʻi, faʻapipiʻi maʻa; o fatugala lautele na vaeluaina.

Faʻamasinoga

O Birch trees e le o mamafa i luga o le eleele, ae pe a totoina i luga o se saite, e tatau ona tatou manatuaina o le birch o laau tetele "suavai vai".

Latou te aʻafia le aʻafia o eleele vaivai i luga o le oneone, luga o solonetzes ma gaʻo, ma luga o loma mamafa ma oneone. Ae o le tele lava o mea uma e talafeagai mo le lafoaʻi, sina mea e gaosia ai le suamalie, lava le susu, eleele faʻamamaina lelei, oneone paʻu poʻo le moli uila i le tuufaatasiga.

A e totoina laau o le birch i luga o le laupepa, e tatau ona e manatua o se tamaʻitaʻi matutua o loʻo tautau i le taumafanafana i le taimi o le aso e aumai mai le eleele le tusa ma le 20 pakete vai, o lona uiga, e tusa ma le 250 lita.

Pipiʻi birch. © George Redgrave

O fualaʻau tetele o le birch ma se aʻa aʻa, e totoina i le taimi tonu, e le aʻafia i taimi uma - o nisi o laau e mate pe o le a faʻamamago ai luga. O le mea lea, e sili atu ona lelei le faʻatau o fagalaʻau i paʻu eleele poʻo totonu o pusa. O le tau e tau ai le taumalulu ma se paʻu malo.

O le totoina o lua mo laau o le birch e faʻaaogaina i le faʻafefiloi o fanua o le togalaau, humus, oneone ma le peat i le ratio 2: 1: 1: 1. I le taimi o le tautotogo o le tautotogo o tama talavou laiti, o le fugalaau lavelave (150-200 g) e faaopoopo i le toto toto. A oʻo i le totoina o le autumn, lea e le sili ona fiafia i ai, faʻaaoga fualaʻau faʻamalolo-potassium.

Tulaga Tutupu

Laʻei pito sili: I le amataga o le tautotogo ma le amataga o le tau vevela, e manaʻomia ai le faʻamaʻiina o fugalaʻau faʻasaina (mullein - 1 kg, urea - 10 g, nitrate ammonium - 20 g i le 1 pakete vai). Autumn top dressing - Kemira universal poo nitroammofoska.

Faʻasa: Talosaga pe a tulaueleele ma le isi 3-4 aso. I taimi malogo e manaʻomia ai le faʻafeinu masani - 1 pakete / 1 sq.m. faʻataʻitaʻiga o le pale.

Tatalo: faʻatagaina i se loloto e le sili atu ma le 3cm. mo le puleaina o vao.

Manuʻa © Grant Williamson

Tetele, seleulu lauulu: O le tumama ma le teuteuina o le teuteuga e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo lei amata le tafe o le suavai.

Maʻi ma meaʻai: mo le puipuia mai faʻamaʻi (bears, gafere, laʻau laʻau, thrips, iʻa auro ma silikorms) ma faʻamaʻi (faʻapitoa mushrooms), o laau e tatau ona togafitia i fomaʻi ma iniseti i tausaga uma.

Ituaiga ma fomu

E pei ona taʻua i luga, o le genus Birch (Betula) e matua tele ma salalau i le lalolagi atoa. E aofia ai le tele o vaega i le itu i matu o le Itu Lalolagi - i Europa, Asia ma Amerika i Matu. O lenei laau, e pei ona fai mai ai tagata popoto, ei ai le polymorphism maualuga (o ituaiga eseese ma ituaiga).

Drooping birch

Pipiʻi birch (Betula pendula), o le synonym o le birch birch (Betula verrucosa) - o se laau e maualuga lona sili atu i le 30 mita, ma lala paʻu ma paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e faʻapogisa ma vavalalata i tausaga.

Ata teuteu o le birch tautau:

  • 'Tristis' - faatasi ai ma se pale o le tagi,
  • 'Gracilis' - faatasi ai ma lala tautau ma laulaau vavae vaapiapi,
  • 'Dalecarlica' ma 'Laciniata' - ma lau laʻau matagofie,
  • 'Fastigiata', faatasi ai ma le paleni o le paleni po o le paleina paleni,
  • 'Youngii' - Jung's Birch, faʻatasi ai ma laʻau laʻitiiti ma se pale teuteu faamalu e foliga ifo i le eleele,
  • 'Purpurea' - i lanu mumu po o lanu enaena.
  • 'Carelica' - Karelian birch, o se ituaiga o birch tautau. O ona laupapa lanu piniki-lanu enaena e iai se mea e le masani ai.
Karelian birch, o se ituaiga o saggy birch. © viherpihalle

Fluffy birch

Fluffy birch, po o le pubescent (Betula pubescens) e sili atu le lelei ma le malulu, o lona lautele e oʻo atu i matu mamao; na o le pau lea o le teritori lea e leai se fogusi birch o le Far East. E mafai ona ola lenei ituaiga i mea susu. O lona ogalaau e paepae e toetoe lava o le pito i lalo, ma o le pale e faʻaloaloa i luga pe faʻaloʻo.

Yellow birch

Yellow birch, po o le birch birch, poʻo le birch yellow yellow (East Eastern yellowch)Betula tau tau), se paʻu e atagia, moli samasama, lanu samasama-lanu po o le samasama-lanu enaena, lamolemole pe laititi foi le pala, faʻaeʻeina i lau laulamole. O se tasi o ituaiga o meaola e sili ona malulu.

O le paʻu o le birch e samasama, pe faʻapipii. © sureaux

Woolly birch

Wool Birch (Betula lanata) faʻatasi ma se paʻu paʻepaʻe, e lelei foi le faapalepale i le ata lafoia.

Daurian birch

Daurian birch, po o le Black Birch Black Birch (Betula dahurica) e masani lava ile Asia i Sasae, ma le paʻuuliuli ma le fafie. O le paʻu enaena uliuli e vaeluaina e nai paʻu laʻititi, e faia ai se "ofu fulufulu" faataamilo i le ogalaau.

Manchurian birch

Manchurian birch (Betula mandschurica) e masani ile Asia i Sasae, lauulu enaena lauulu.

Birch Schmidt

Schmidt birch, poʻo le uʻamea (Betula schmidtii) - o se laau e ola i luga o papa papaʻe ma le enaena uliuli po o le enaena enaena ma laupapa e malelemo i le vai.

Birch Schmidt. © Daderot

Ehrman Birch

Erman Birch, po o le maa (Betula ermanii) e maua i Iapani, i totonu o Kuril Islands ma Kamchatka. O lona fafie e matua faigata lava ma mamafa, ma o lona paʻu e mama.

Birch Maksimovich

Farch Eastern Eastern Maksimovich (Betula maximowicziana) - o se laau e iai ni lala tetele, o se lanu enaena po o samasama - lauulu enaena ma lapoa, e pei o linden, lau.

O le birch fluffy, poʻo le pubescent, red-leaved. © Dacnoh

Black birch

Black birch, poʻo le vaitafe (Betula nigra) e ola i Amerika, o loʻo i ai se paʻu enaena lanu enaena ma le mumu, lea e tosoina i le paʻu tele.

Dwarf birch

I totonu o pusi vao, o le lauiloa Europa o le birch, small birch or dwarf birch (Betula nana), tuputupu ae i matu: o lona tuputupu ae e na o le 0.8-1 m.

O le ituaiga o dwarf birch e vaevaeina i ni vaega se lua

  • Betula nana subsp. nana - dwarf birch
  • Betula nana subsp. exilis - mitiiti birch
Dwarf birch, small birch or dwarf birch. © Randi Hausken

I faʻaitiitiga nana vine laiti ma le susu, ae le o le pipii; o lau e umi (e oo i le 2.5 cm), e masani lava o le umi ma le lautele e tutusa lava. O nei faʻasalalau e salalau i le itu i matu sisifo o Asia, Europa (i saute - i Alps i luga o le maualuga), i Greenland, i le motu o Baffin Island (Kanata).

I faʻaitiitiga fufulu O palupeni laiti e leai ni lauulu pe i ai foi ni lauulu vavae ese, e pipii. Lea laititi e puupuu (e le sili atu ma le 12 mm le umi), e tele lava le lautele e sili atu nai lo le uumi. O le tele o alalafaga ua salalau i le itu i sasae o Asia, i matu o Amerika i Matu (Alaska, Kanata).

O le Birch laʻitiiti e laʻititi, poʻo le sikuea Birch (Betula humilis) ma le paʻu enaena.

Faaaoga

O le faʻaaogaina o keke i le faʻasologa o fanua e mafai ona sili atu ona eseese. O laau ua totoina o se vaega o vaega mama ma fefiloi e fai ai ni mea tetele, i totonu o togavao, alalaupapa i auala po o apaau puipui.

O le tele o le birch trees o le a manaia i le totoina o le fugalaau, ma ituaiga o meaola ma mea teuteu - i se nofoaga nofofua, i tua o se mutia. Mo togalaau tetele ma paka i le laufanua, o le faavae o mea e mafai ona fai ma vaega e mafai ona avea ma ni laau malolosi o le birch faatasi ai ma se pale matagofie na atiaeina - Maximovich, pepa, samasama ma siva.

I totonu o vaega laiti, o le vavalalata o faʻasalalauga o keke ma se lanu e le masani ai poʻo le paʻu o le paʻu e manaia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o Daurian ma Schmidta (o manulele lanu uliuli po o le uliuli), Manchu, uliuli ma pele (ma le paʻu enaena ma le lanu mumu-lanu enaena), faapea foi le soifua maloloina, Iapani, lanumoana ma fulufulu (faatasi ma le paʻu lamolemole ma le lamolemole). O ia vaega, e fefiloi ma le maualuga o conifers, e sili ona lelei mo le viliina atoa pe afai e totoina i le ogatotonu o le mutia.

Pipiʻi birch. © kfunk

Birch laau e iai se pale e le masani ai (mo se faataitaiga, o le tautau 'Tristis' poʻo 'Joungii' faʻatasi ai ma le paʻu o le tagi) e lelei mo le teuteuina o faletupe o se vaituloto poʻo se vaitafe. Ina ia faia ni lanu lanu susulu, e mafai ona e totoina le 'Purpurea' foliga o se birch laau o loʻo tautau i lau lanu mumu. O le 'pyramidal form' Fastigiata 'e faʻaaogaina e fatuina ai ni faʻamatalaga maualuluga ma faʻapipiʻi le faitotoa.

Mo tamai togalaau, filifili laau laiti - o foliga o le 'Joungii' hanging birch poʻo le Karelian birch. E manaia tele i latou i le totoina o kulupu, i le tuufaatasiga ma conifers e felelei ai. O le tele o ituaiga o birch na totōina i luga o mauga tetele

Faatali mo au faʻamatalaga!