Laʻau

O vailaau faʻaleagaina o meaʻai ma le faʻasaina

Till e le manaomia se folasaga. O le vao vaovao na sau mai anamua, na usuina e Hippocrates ma talisapaia i le taimi nei o gaosiga a tagata o le lalolagi. O le laau e taugata mo le manogi o vaega uma ma e faʻaaogaina i se mea fou, mago ma piʻo i soo se mea. O ana meatotino taua e faʻaaoga i togafitiga faʻaleaganuʻu ma aganuʻu. E pei o so o se vailaʻau togafitiga, faatasi ai ma vailaau mo togafitiga, o loʻo i ai foʻi le faʻasaina.

O le a le mea aoga aoga

O vaega uma o le opu, e aofia ai aʻa, e aofia ai le tele o mea e manaʻomia mo le tino i se pepa ua saunia mo le faʻamalolo. O le mea lea, o laulaau e aofia ai le 242 mg o vitamini C mo le 100 kalama o le mamafa. E le gata i lea, o loʻo i ai le vaega atoa o vitamini B, E, kulutin ma le nicotinic acid.

O le mea o loʻo i luga o elemene phosphorus ma le uʻamea i laulaʻau ma gaʻo latou te faia ai se elixir mo le faʻaogaina o le tino. Ae i le faaopoopo atu i mea faapitoa, o le vaega lanu meamata o le laau e mauoa i elemene uma, o mea e ola ai le ola, flavonoids. O le manogi manogi e lagonaina i se mea mamao, faʻafetai i gaʻo taua, lea e oʻo atu i le 6% o le mamafa o le lanu lanumeamata.

O fua o fatu e aofia ai se mea tulaga ese, e aofia ai elemene e 14 ma mea e ola ai. E le gata i lea, o le anotusi o vaega taua e matua sili atu nai lo laulaau.

O ia ituaiga o mataupu ua faʻaaogaina o elemene manaʻomia e le tino ua faʻaaoga mo togafitiga faafomaʻi. Ma le isi, o vaega uma o le laau i soo se laasaga o le atinaʻe o le faʻamalologa. E sili atu ona faigofie le lisiina po o fea vitamini e le oi ai i le opu, aua o loʻo mauoa i fuainumera laiti-faaopoopo.

Le faʻaaogaina o le oona i vailaʻau masani

Mo le sauniuniga o vailaau, o vaega uma o le laau e faʻaaogaina. O meatotino aoga o le opu o loʻo tuʻuina atu i pepa faʻatumu:

  • infusions ma teuteuga;
  • teas, lotions;
  • pulu ma mea manogi;
  • taua o suauu.

O vailaʻau faʻasaina ua faia e faʻaaoga ai se vailaau patino o le laau i le togafitiga o maʻi eseese. O fatu, fatu, aʻa o vaega eseese ia e faʻaaoga e tusa ma a latou fua. Till tupu e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaau i totonu o ona moega o loʻo i ai uma uiga talafeagai. O le mea taua o le aʻoaʻoina pe faʻapefea ona faʻaaoga lelei le laau mo le faʻamaloloina o le tagata lava ia.

Aʻo faʻamago, e leiloa le vaega o ona mea aoga. Mo le sauniuniga o teuteu ma meaʻai i le fale, e sili atu le faʻaaoga o gisa tioisa. I totonu o le fale talavai e mafai ona e faʻatau ai fatu o le fatu, o le suāuʻu manogi ma le vai. I fualaau eseese, i le avea o se vaega, e masani ona i ai le lanu meamata o lenei laau. Afai e talafeagai, e mafai ona faʻatau mai lau lauʻeleʻele i faleoloa meaʻai, pe a faʻatau atu e avea ma se faʻavaga.

O le faʻaaogaina o infusions, decoctions o le dill ua faʻamaonia mo faafitauli e fesootaʻi ma faʻamaʻi:

  • respiratory and colds;
  • cardiovascular, ma le toto maualuga;
  • gastrointestinal, ma le maualalo o le eletise;
  • ate ma fatu fatu faamama;
  • popolega.

I fafo atu, i le tulaga o suauu ma lotions, ua faʻaaogaina le vailaʻau mo faʻamaʻi paʻu ma manuaga, e pei o lotions mo mata ma le conjunctivitis. Ae ui i lea, e tatau ona e iloa, e le o tagata uma e mafai ona faʻaaoga le togi mo togafitiga faafomaʻi. O faʻamanuiaga ma faʻamaʻaloga o le dill e faʻalagolago i le setete o le tino. E le mafai ona e faʻaaogaina fualaau oona mai i le paʻu o mafatiaga mai le maualalo o le toto maualuga, maʻitaga ona o le taufaʻamataʻu o le faʻanoanoa, ma i latou o loʻo i ai le le toʻa.

O le tapulaʻa i le taliaina e faatatau i vailaau faʻasaina, e pei ona mafai e tagata uma ona faʻaaoga togafitiga i le aofaʻi tatau o tulu.

Faʻaaoga mo le togafitia o fatu ma togi o dill

O le togafitiga o fatu o le fatu e faavae i luga o le i ai o le suauu taua, gaʻo, resini. O lenei tuufaatasiga e fesoasoani e faamama ma faʻamalolo manuʻa. O fomaʻi uma, e aofia ai vailaʻau oona, e faia mai fatu. Faaaoga se teuteuga o fatu e fautuaina mo maʻa i totonu o le otaota. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le tuufaatasiga i le foliga o se paʻu o loʻo faʻaaoga.

  1. O fua o fatu o se meafaigaluega lelei i le taua faasaga i le tuinanau.
  2. O le faʻaaogaina o faʻamaʻi mafanafana ma le cystitis e faʻaleagaina ai le ala ma mafua ai le toomaga i le tagata maʻi, ma maua ai se aafiaga o le toto.
  3. O le faʻaleleia o se teuteuga o fatu e faʻamaonia ai le tulaga o le maʻi ma le gaoia o vae.
  4. O le faʻaaogaina o paʻu paʻu mo le paʻu o le mamafa ona o le mea moni e faʻaitiitia ai le manaʻo.
  5. O le sua vai e fesoasoani e faʻamalolo ai le pusi i totonu o le manava i tamaiti laiti, e sili atu ona faigofie le fufulu o gas, ma o le spasm ua faʻamalieina, ae le o le umi.

O le faʻaaogaina o togitogi e faʻavae i luga o le faʻaogaina o mea aoga i totonu ia e faʻaleleia ai le masini vascular. O le mea lea, oi latou o fualaau mo gasegase maualuga. I le taimi lava e tasi, o vailaʻau o loʻo i totonu o 'au e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto, e fesoasoani ai i le fatu e taulimaina le pamu.

E leai se aoga o fua o aʻa. E i ai sona aoga aoga i le gaʻoina o meaai, faʻaitiitia ai le gasegase, faʻamalosia le loto. E le gata i lea, o le aʻa o le aʻa e faʻaleleia le lactation i tina. E i ai foi aoga aoga i luga o gasegase maualuga, ma le faaitiitia le mamafa.

Sa talitonu tagata anamua i le faʻaaogaina o le meaʻai, o le vaʻai ua faʻaleagaina. Ua tuuina mai e fomai o aso nei se faamalamalamaga mo lenei mea matautia. E fesuiaʻi pe a faʻaaoga le kulumu, o vaʻa e tuʻuina atu le toto i mata e faʻalauteleina, ma amata ai ona vaʻavaʻai le tagata. Ae a mavae sina taimi, toe faʻaleleia le faʻaaliga, e leai se mea e tupuga mai.

Le faʻaaogaina o le oona mo faamoemoega faʻalelei

O le faʻaaogaina o le opu mo faʻamalositino taualumaga lelei e afaina ai le tulaga o le paʻu. O le a le toe afea, e faʻamaofuina pores. Fautuaina e fomaʻi le faʻaaogaina o masks massage, massage e faʻaaoga ai poloka kulimi mai le sua o le suavai pe olopala faʻatasi ai ma se teuteuga. O le suauʻu manogi e faia mai le gaʻo totonu o le puaa ma le paʻu mai fatu o fatu e fesoasoani e faʻaumatia ai iniseti i le ulu. O se teuteuga o fatu o le fatu e faʻaaoga e faʻaumatia ai helminths i tagata.

E ui lava i le tele o mea aoga o vailaʻau faʻamaʻi mai le kulumu, e tatau ona manatua o nei fualaau o fualaau. O lona uiga e mafai ona e faʻaaogaina le vailaʻau pe a uma ona e talanoa i se fomaʻi i le leai o ni faʻamaʻi. O le faʻaaogaina o mea manogi i meaʻai e le mafua ai ni taunuuga le lelei pe afai e leai se faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tagata.