O le togalaau

Paʻu o le Moroccan - Canary languages

Fagu vai - O se ituaiga fou lea o le letus (Lactuca sativa), lea ua maua mai le lauiloa talu mai le 2010. O isi igoa o salalaʻau Catalan, cerbiatta, salalaʻau Canarian, gagana faʻatau (Laitue language of Canari, Cressonnette marocaine, Radichetta). Na ia taʻua gagana mo mea e faʻafefeteina, faʻatasi ai ma laulaua loloto.

Fagu vai. Canary gagana.

O le salatisi e matua tetee lava i le paʻu paʻu, ae ui i lea, a i Europa i le 2010 na tele naua gata, na leaga le faaleagaina o togalaau. O ona laumei ei ai lona malosi malosi, o le laau e maualuga lona gaosiga, faatasi ai ma le tele o laumei lanumeamata, mausali ma le leai o ni meaʻai. E mafai ona lūlūina ile lauʻeleʻele, ma i totonu o greenhouses e maua mai ai vave mea totō. E mafai ona lūlūina le vai faʻavalea Moroccan i luga o le faletusi. I totonu o greenhouses e lūlūina mai i le faaiuga o Ianuari, ma i nofoaga tatala - mai le ogatotonu o Mati seia oo i le amataga o Iulai. A o le lūlūina, e fautuaina fatu e tafe mo le tele o itula ile vai. 2-3 fatu laau ua totōina i totonu o se pu ma ufiufi i se vaega o le eleele pe lua faaluaina e pei o se fatu. Aʻo lei tupu le fatu, e tumau pea le susu o le eleele.

Fagu vai. Canary gagana.

O le laau e matagofie tele, teuteu. E tusa lava pe faʻapena ona faʻapipiʻi lenei salati i fagu, o le a le faigata lava laʻau. O le suavai a Moroccan e le sili ona lauiloa ona o le umi o le taimi o le aoina. I le avea ai o se aganuu mo mea totō fefiloi, e fautuaina faʻatasi ma tamato, pi, aniani, strawberries, kapisi ma le sipuni. O loʻo manaʻomia e le laʻau o Moroccan se laufanua lafulemu ma le eleele lafulemu, ae e le fautuaina e faʻasuina i le manulele. A faʻafeinu, e tatau ona e gauai atu i le vai e taoto i lalo o le laau. O le salati e le tatau ona totoina loloto i le eleele, a leai o le a pala.

Fagu vai. Canary gagana.

O lau laʻau o le laʻau Moroccan e maualalo i le kalori, o loʻo i ai le tele o vailaʻau C, provitamin A, o loʻo iai ni mea faʻamaʻi ma maualalo le cholesterol toto. I le Green Week exhibition, na faaalia ai i le au faifaatoaga faifaatoaga o se togalaau fou, fautuaina mo togalaau aina ma greenhouses.