Fale taumafanafana

O le tausiga o le gafa i le cinquefoil e faigofie

O lenei togalaau o se mea moni a le fai togalaau, aua o le tausiga o se shrubby cinquefoil e matua faigofie lava, e tusa lava pe o se tagata amata e mafai ona taulimaina, ma o ituaiga eseese ma lanu e mafai ai ona faʻaaogaina laau i ituaiga eseese o togalaau.

O laau iti o cinquefoil, o lona atumauga o atumauga mauga o Far East, Altai, Siberia, Central Asia, Europa, Saina, Iapani ma Amerika i Matu. O le laau e tele ni igoa ua leva ona faavaeina, o ia mea taitasi o loo faaalia ai lona uiga moni:

  • cinquefoil - mo le tutusa o laulaau ma paʻu o manulele;
  • Kele Kuril - ona o ana mea tau vailaau, o se teuteuga e masani ona faʻaaoga i le lauti;
  • o le lafoaʻi - mai le faʻamatalaga o le faʻaalia o le vao, o laulaʻau ma ona afifi ua faʻapipiʻiina i lauulu lauulu, "dasys" - "hair-hair hair", "phoros" - "tauaveina";
  • lima lau - i le amataga o le fugalaau fugalaau e lima petala.

Faafetai i taumafaiga a le au faifaatoʻaga, ituaiga mea teuteu eseese o Kuril tea Teem ma ituaiga eseese ma lanu o le a aumaia ai ni faamatalaga manino i soo se togalaau.

Filifiliga mo le faʻaaogaina o le cinquefoil

O le laʻau e lima-laʻau e toetoe lava o le lautele o meaola e mafai ona faigofie ona fausiaina ma taofi se foliga teuteu mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tautotogo.

E tele ituaiga o meaʻai o le cinquefoil foliga matagofie i togalaau. O le vao, o loo ufiufi i lanu susulu mai Iuni ia Oketopa, o le a avea ma totonugalemu o le tuufaatasiga ma o se kamupani tele mo ni teuteu teuteu.

Mo togalaau papa, e sili atu le filifilia o se laau vao e le cinquefoil, lea o le a le mafua ai ni faafitauli i le tausiga, ae o le fetolofi o foliga o le vaovao e tatau ona tipiina ona o lona tuputupu ae malosi.

O le tele o ituaiga, e oʻo i le 1.5 m, e sili ona talafeagai mo le faʻaaogaina i le fausiaina o pa puipui. O sea ituaiga "ola" o le a fiafia i mata seia oo i le taumalulu. O le mea lea, o le pa puipui e le mafai ona aveesea lona uiga teuteu i le tau malulu, o le laau e lima laʻau ua lelei ona tuʻufaʻatasia ma faʻasalalauga faʻavavau, e le gata i lea, latou te fiafia tele i sea ituaiga tagata.

Shrubby cinquefoil tausia

O le Shrubbery o se mea moni lava e maua mo tagata pisi o le mafanafana e ui lava e fia fiafia i le vaaiga o la latou 'upega tafaʻilagi. E sili ona malie o le kuli Kuril e toetoe lava a le mafai ona aʻafia i faʻamaʻi, togafitiga faʻamaʻi ma le apocoa poʻo se vaivaiga vaivai o le potassium i taimi uma o le a fesoasoani e taulimaina lenei mea. O le togafitiga faʻapitoa e aofia ai vaega e tolu:

  • fafaga;
  • laʻei pito i luga;
  • teuteuina.

E le lelei le laau, ae tali atu ma le loto faafetai i le fafagaina, aemaise i le vevela vevela. Mo le tuputupu aʻe lelei, e fautuaina e fafaga faalua Kuril tea i le vaiaso. O le vevela o le vai e le o se vaega faapitoa, ma o le sili ona lelei e tusa ma le 5 lita mo laau taʻitasi.

Ina ia fafaga le cinquefoil, e lelei tele le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻasamaʻi-phosphorus. E mafai ona e faʻaaogaina mea faʻafefiloi uma ua saunia ma fai ia oe lava. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaumatia le 20-30 g o phosphates ma le 10-15 g o fugalaau falai i le 10 l vai. O lenei aofaiga e lava mo le tasi tagata matua. O le uluai fafagaina o le cinquefoil e sili ona faia i le tautotogo, pe a maeʻa le fagua o fatugaʻo.

O le tautotogo totogo o le gaiolo e tele sona sao i le atinaʻeina o le laau. O le taimi lava e paʻu ai le kiona, e mafai ona e faia muamua le teuteuina o shrubby cinquefoil. I le taimi lea, ua aveeseina ai vaega o fugalaau i le tausaga ua teʻa. Afai e leai se taimi mo le teuteuina muamua, ona faia lea o le teuteuina autu o le shrubby cinquefoil pe a ala mai tumutumu ma o le a vaaia ai le lelei o le laau.

Afai o le taumalulu na ogaoga, e mafai ona alu ese le laau o le cinquefoil mo le taimi umi, o lea aua le faanatinati e teu.

I le tautoulu, ua teuteuina le laau e lima laʻau, saunia le laau mo le taumalulu. I le taimi lea, ua aveesea uma togi. Tuʻu atu i le vao le foliga manaʻomia. Faatasi ai ma muamua fulufulu, e mafai ona e aveesea limite o totoe o le cinquefoil, ona latou le manaomia ai lea ona vavae i le tautotogo.

Faʻapena ma le totoina o laau toto

O le laau e le lelei i eleele, faʻalelei, e ui lava e gafatia le paolo. Afai e te manaʻo e maua le lelei sili ona lelei, aua nei e faʻanoanoa e matau ni nai tulafono pe a totoina, ona faʻafetai atu lea o le cinquefoil ia te oe i le saoasaoa vave ma le tele o fua.

E sili ona lelei le totoina o le cinquefoil i se togavao i le tautotogo, ae afai o le tautotogo e leai sou taimi e teuteu ai le saite i lenei laau, ona lelei ai lea ona tolopo le totoina seia oo i le autumn. O le loloto o le loloto o le lua mo le totoina o laau toto e 50-60 cm. E sasaa ifo le palapala ile alavai pe tusa ma le 15 cm. O le isi, ua tumu le lua i le palapala oneone o le oneone, humus ma eleele eleele. E tusa lava po o le a le vaitau, e sili ona lelei le faʻaleleia o le totoina o laau i le vevela ma le timuga.

E tatau ona mulimulu le pito i lalo, o le a fesoasoani e aloese ai mai le vevela tele o le palapala. Mo le mulching, e mafai ona e faʻaaoga sawdust, nila poʻo peat.

E tele auala e faʻapipiʻi ai shrubby cinquefoil:

  • vaevaeina o le vao;
  • toso;
  • e ala i fatu;
  • lafoaʻi.

Laʻau

O le mea aupito sili ona lauiloa o le toe gaosia o le cinquefoil e ala i vao vao. I le tau mafanafana, o le tipi o le 10-15 cm le umi o vavaega mai lala o le tasi tausaga le matua ua vavaeina. O ni mea na saunia e tuʻuina i totonu o se mea e le gaogao, faʻamamaina i pusa, poʻo totonu o le paolo o le togalaau. Ina ia faʻavaveina le faʻavaeina o le aʻa, ua ufitia i latou i ni taga palasitika po o ni faletupe i luga. Mo le taumalulu, o laau toto e ufiufiina i se laulau o launiu po o nila e puipuia mai le malulu.

Faʻapenaina e ala i le taoto

O laumei e mafai ona faʻalauteleina i totonu ole ituaiga o meaola, o loʻo aʻafia ai lala e tutusa ma le eleele. Mo le aʻa i luga o le paʻu o le laau, e latalata i le fuga, ua faia se mea itiiti, ona tuu lea i le susu ma palapala. E mafai ona vavae faʻamau mai le vao matua mo le isi tausaga, i le tautotogo.

Bush division

O le mea sili ona malosi le totoina o mea e maua e ala i le faʻaolaina o le kolati Kuril e ala i le vaevaeina o le vao. Mo lenei, o laau ua taʻi 4 tausaga ma sili atu e talafeagai. O se laau matua ua eliina, o se vaega o aʻa ma le tuputupu ae o mea e vavae ese mai ai. Lafoaʻi tuʻu mo le 12 itula i aʻa (Bioglobin, Gumix poʻo se isi lava mea e faʻaaogaina). A maeʻa lenei mea, e totō laau i vaʻa na sauniuni muamua ina ia mafai ai ona tupu le tuputupu aʻe o le 5 cm le loloto. O le toe gaosia o le cinquefoil i le vaevaeina o le vao e mafai ona faia i le tautotogo po o le tautotogo.

Fatuina o fatu

O le faʻapupulaina i fatu o le auala sili ona umi, ae faʻafetai i ai, e mafai ona e ola i ituaiga sili ona teuteu ma le masani ai o shrubby cinquefoil. Mo le totoina, o fatu na teuina mo le silia ma le 3 tausaga e talafeagai. Afai e mamago fatu, ona tatau lea ona faʻafefete i le vai mo se aso e ala ai. Ua tuʻuina fatu i le eleele lelei i le loloto o le 2-3 cm. Faʻasuina ma ufiufi i se ata tifaga po o se fagu palasitika.

O pamu muamua e foliga mai pe a mavae le tolu vaiaso, pe a mavae le isi masina e mafai ona totoina. O se laau totō e tupu mai fatu o le a faʻamolemole faʻaleleia i le tolu tausaga talu ona totoina.

O mea faʻamalolo o shrubby cinquefoil

Legends go about the power healing o shrubby cinquefoil. E tusa ai ma le tala, na faʻaaogaina e Ilya Muromets e toe faʻamalosia ai le malosi ma tuli ese agaga leaga. Ma o nei mea e le na o tala faanatura, o mea faʻamalolo o le keke Kuril e faʻaaogaina e le gata i tagata faʻapitoa, ae faʻapea foʻi i togafitiga faʻale-aganuʻu. O le cinquefoil o le a le gata o se teuteuga o le togalaau, ae o se pusa fesoasoani muamua mo le aiga atoa.

O le teuteuina o laulaʻau ma 'apa e fesoasoani i le oso maualuga, faʻamaʻi faʻamaʻi. Faʻasaga i le manava, colitis, e faʻaaoga mo faʻamaʻi o le gastrointestinal tract and fog. O le faʻaaogaina o le lauti Kuril mo le puipuia o maʻi cardiovascular ua faʻamaonia foi ia lava.

Rhizomes o le cinquefoil ma se laau i le foliga o se decoction ua faʻaaogaina e aveesea ai faʻamalolo mai le tino, maualalo le cholesterol, ma le rumati ma faʻamaʻi o le masukalokelet.

O le gafatia o le suimui i le cinquefoil e tau ai le toatele e le mafua mai i mea tau masini, e pei ona talitonuina i aso anamua, ae i se tuufaatasiga o kemikali tulaga ese e mafai ai e le tele o sauniuniga falemaʻi ona mataʻutia. O le mea lea, o lenei laau susulu e mauoa i mea e pei o: uʻamea, iodine, zinc, nickel, siliva, ma isi.

O ituaiga uma o cinquefoil o loʻo i ai faʻamalolologa, ae ui i lea, e sili ona lauiloa i cinquefoil.

Kele Kuril, ona o lona gafatia e faʻaitiitia ai le toto, e tatau ona faʻaoga ma le faʻaeteete i tagata mamaʻi.