Berries

Currant

Currant (Ribes) - o lenei ituaiga o se sui o le aiga kulukose. E fusia faatasi pe tusa ma le 200 laau toto, ae o le 50 o latou e maua i le Itulagi i Matu i lalo o tulaga masani. I totonu o le monastery garden of Rusia, na amata ona tupu lenei aganuu i le seneturi 11, ona tupu ai lea i atunuu Europa. I Rusia, o currants e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga. Faʻatasi ai ma currants mūmū ma le uliuli, o loʻo faʻapupulaina auro ma paʻepaʻe. Ae ui i lea, o ituaiga uma lava, e manatu le tagata e sili ona maloloina ma lelei. O ona fua e 'aina fou, ma latou faia foi le keleni, faʻasao, meainu suamalie, suamalie, ava, vine ma ava. E le gata i lea, o lenei laau toto e faʻaaogaina e avea o se mea faʻatau mo le falemaʻi faʻamalositisi.

Currant Features

O le fualaau o se mea laʻau faʻapitoa lea e mafai ona salalau pe faʻatusatusa. O lona maualuga e eseese mai le 100 i le 200 senitimita. O fualaau lanu Greenish e mafai ona liu enaena i tausaga. O fualaau o le a tupu mai i le momoe i tausaga uma. O le aʻa o le laau e malosi, ma e ulu i totonu o le eleele i le loloto pe a ma le 0.6 mita. O le pito i luma o lau o loʻo i ai se lanu uliuli lanu meamata, ma totonu o le pubescence i luga o veins. O le pistiform dropping inflorescences e aofia ai le piniki mālū po o le pale lalac logo. O le fua o se meaʻai manogi. Le lanu ma le lapoa o le fomaʻi e aʻafia i le ituaiga ma le ituaiga o laau. O le fugalaau ua matauina ia Me ma Iuni, ma fua mai ia Iulai ma Aokuso. O le laau e amata ona fua mai i le lona lua o tausaga talu ona totō ile eleele. O fuainumera ua manatu e manaʻomia, e fai ma faʻataʻitaʻiga, strawberries, vine, strawberries, fugalaau ma blueberries. Ua totoina e le aufaatoaga i o latou eria, faapea foi ma currants ua ola i luga o se tulaga tau alamanuia. Currant o se aiga o se tasi aganuu lauiloa - gooseberries.

Totoina o currants i luga o eleele

O le a le taimi e toto ai

O fuainumera e mafaufauina o ni uumi taimi pe a faatusatusa i isi togalaau ma teu fatu. O le isi vaitau e sosoo ai, a uma ona totōina ile laufanua, ona tuʻuina atu lea o fua muamua. Afai e maua lelei le togavao, ona fua mai lea mo le silia ma le 15 tausaga. E sili ona lelei le totoina o currants i le eleele lafoaʻi i vaiaso muamua o le autumn, ae i tulaga ogaoga e mafai ona faia lenei mea i le tautotogo. E fautuaina e faʻatau se tamaʻi lua tausaga le matua e iai ni aʻa se 3. Vaʻai lelei i ai ae e te leʻi faʻatau mai, aua e matua vaivai pe maʻi.

O se nofoaga talafeagai e tatau ona malamalama lelei ma puipui mai le malosi o le matagi. O se eleele e le o se mea faʻamalolo ma lelei le suavai e talafeagai mo se ituaiga o fualaau aina. Afai o le eleele o le a, o le mea lea e mafai ona e faia lenei mea e ala i le faʻaofiina o le lime i totonu (mo le 1 sikuea sikuea mai le 0.3 i le 0.8 kg) i totonu, ia faia muamua aʻo lei totoina le laau. I le faaopoopo atu, 100 i le 150 kalama o superphosphate granula, 2 i le 4 kilokalama o mea faʻalaʻau, 20 ma le 30 kalama o le potassium sulfate i le 1 mita sikuea o le fanua e tatau ona faʻaopopo i le eleele. Fufulu le eleele i le loloto e 20 i le 22 senetimita.

Totoina o currants i le tautotogo

O le umi ma le lautele o le toto toto e tatau ona tusa ma le 0.55 mita, ma lona loloto - pe a ma le 0.45 m. O le mamao o le 1.5-2 m e tatau ona taofiofi i le va o vao. 100 kalama o superphosphate, 1 pakete o le humus ma le 45 e tatau ona sasaa i le totoina o le lua. gram o le potassium chloride. Ina ia le mafai ona susunuina aʻa o laau, e tatau ona ufiufi fugalaau ile palapala, o lona mafiafia e tatau ona mai le 7 i le 9 inisi le loloto. O le sauniuni o le lua e tatau ona faia 15 aso aʻo lei totoina le fua, i le fea tulaga e mafai ai e le lalolagi ona faʻalelei lelei. Ua tuu le laau i totonu o se pu i se malifa o le 45 tikeri, ae ia mautinoa o lona ū o le lima e 50 mm loloto i le palapala. Lasalo lelei aʻa. O lenei faiga e taua tele ona e faʻaleleia ai le tuputupu ae malosi o aʻa fou ma aʻa mai lala o loʻo i totonu o le eleele, o se taunuuga, o se ogalaau malosi ma le tele o lala malolosi ua faia. O le lua ua ufitia i sina vaega eleele, lea ua lelei ona faʻatulagaina. Ona sasaa lea i luga o le 5 lita o le vai, a maeʻa ona latou faatumuina lea o le pu ile pito i luga ma le eleele. I le siomia o le fatu, e tatau ona faia se afu, lea e tatau ona faatumuina i le vai. Ina ia aloese mai le foliga mai o se paluga i luga o le eleele, e tatau ona ufiufi i se apa o mulch (humus). Faʻamaʻi puʻu i le 10-15 simita, ao 4 po o le 5 faʻalaʻo e tatau ona tumau i luga o vaega. Afai e manaʻo ai, faʻapipiʻi fasi vaega i le palapala susu lea e mafai ai ona latou maua aʻa.

Totoina o currants i le tautotogo

O le totoina o currants i le tautotogo e na o le toe mulimuli lava, ae e tatau ona i ai se taimi aʻo leʻi amataina le tafe o le sua ma aʻo leʻi amataina le mata. O le faigata o le totoina o lenei fua i le tautotogo, o le amataga lea o le tuputupu ae o le vaitau e matua faigata lava ona filifili le taimi talafeagai mo le totoina o fualaau. O le mea moni, o le togavao e amata faʻatupulaʻia vave, aʻo le eleele e masani lava ona leai se taimi e mafanafana ai i le vevela e talafeagai mo le totoina o le laau. I le tulaga na saunia le lua totoga i le tautoulu ma o le eleele ua nofoia, o le a sili atu ona faigofie le totoina o currants i le tautotogo.

Currant Care

Tausiga o fualaau aina

E faigofie tele le tausia o vao vao i le tautotogo, e tatau lava ona e tausisi i le polokalame lenei:

  1. E tatau ona tipi uma fatuga e aafia i le siaki. Afai e te manaʻomia le aveeseina o le tele o pupuʻu, ona oʻo lea i lenei tulaga, o le a afaina ai pine i luga o le vaomatua toetoe lava i le faavae.
  2. Kili se lala laau i se loloto papaʻu, ao luga o le eleele o loʻo siomia ai e tatau ona ufiufi i se paʻu o mulch (humus poʻo le manure).
  3. I le taimi o le ola tuputupu ae ma le fugalaau, e manaomia e le togavao se vai inu masani.
  4. O le veleina ma le tatalaina o palapala ile taʻau i le loloto e 6 i le 8 senitimita e manaʻomia ile 2 pe 3 taimi i le 7 aso. Ina ia faʻaitiitia le aofaʻi o vao ma vavalalata, e tatau ona e faʻatumu se vaega o mulch.
  5. A maeʻa le taumalulu, e manaʻomia e le laau le teuteu mama.
  6. I le amataga o le tautotogo, e manaʻomia ona sosolo vao e faʻafefe ai mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.
  7. A toto le laau (e masani lava i le masina o Me), o se suʻesuʻega maeʻaeʻa o fugalaau e talafeagai. E maua uma lava fugalaau faʻalua e manaʻomia ona aveeseina. Afai ei ai le tele o fugalaau i luga o se laau, ona eliina ma susunuina e aloese ai le faalauteleina o le terry.
  8. Fafaga le vao i le faʻamalosi o le kulimi.

Tausia o le tausamiga i le taumafanafana

I le tau mafanafana, e tatau ona tuʻuina atu currants i taimi talafeagai e fafaga ai. E faʻapefea ona faʻaleleia lelei lenei faʻalaʻau ile faʻamatalaga auiliili i lalo. E tatau foi ona tatou faia ni fua o le vaomatua i le taimi, e tatau ona tatou mautinoa o le luga o le laupepa e mama i taimi uma. Ma i le taumafanafana, o mea manogi e fafagaina i mea tau meaola, lea e tatau ona faia faatasi ma le fafaga. Faʻaauau le siakiina o vao ma pe a maua ai meaola faalafua po o faailoga o le faamai, togafitia i latou i se sui talafeagai. Ae ui i lea, ia manatua o le 20 aso ao le i fua mai fua, e tatau ona e taofia soo se gaioiga o le laau ma vailaau, ae e mafai ona suia i ni togafitiga le lelei o tagata. O fua e tatau ona filifilia filifilia ao latou vevela, ao lanu paʻepaʻe ma paʻepaʻe e vaʻaia ma fusi, ma uliuli - e le pusi.

Currant Care i le Autumn

Pe a fua mai fua uma mai le togavao, e tatau ona faasūsūina, pe a uma ona vaʻaia le palapala. I aso mulimuli o Setema, ua fafagaina le vao i meaola ma meaola. Ma i lenei taimi foi, o loʻo faʻapenaina ma faʻamaeʻaina le faʻamaina o vao. E le gata i lea, i le taimi nei, o le totoina ma le faʻalauteleina o vao fualaau aina. Afai e itiiti sina timu i le taimi o le tautoulu, ona manaomia ai lea e le togavao le faʻaleleia o le tau malulu. E tatau foi ona togafitia ina ia mafai ai ona puipuia mai meaola faalafua ma faamai o ituaiga faamaʻi masani e masani ona malulu i totonu o le laau laau po o luga o le palapala eleele.

Faʻataʻitaʻiina o le Currant

Afai e malosi ma ola maloloina le fua o vine, o lona uiga o le a le mafai ona latou mamaʻi, ma o meaola faalafua o le a aloese ai. Ae ui i lea, tagata atamamai, e ui lava i lea, fautuaina e aua nei faʻagaloina togafiti puipui. O le a le mea e faʻaaoga mo le susunuina o lenei fatuga ina ia tumau pea le maloloina i le gasologa o le vaitau? Manatua o faatasi ai ma le fafaguina o fatugaʻo, faʻamaʻi ma meaola faʻapitoa e ala i luga, lea e natia mo le taumalulu i totonu o le paʻu o le laau poʻo luga o le eleele palapala luga. O le taimi muamua e te manaʻomia ai le togafitia o le meaʻai i luma o le manava, ona faʻaogaina lea o le tasi le pasene o le vai o le Bordeaux, Karbofos poʻo le sulfate. E mafai ona e suia nei vailaʻau faʻatasi ma Nitrafen, ma e tatau ona e manatua o le taimi o le gaosiga e tatau ai ona faʻaleleia e le gata o le vao, ae o le palapala foi. I le faaiuga o le vaitau o le tuputupu ae, e tatau ona faamama le sapalai o otaota ma laʻau felelei, e pei o meaola faalafua ma pathogens pei o le taumalulu iina. Ona maua lea o togafitiga puipuia o currants faatasi ai ma le auala tutusa e pei ona faamatalaina i luga.

E faʻafefea vai

Afai e tele le kiona i le taumalulu, ona masani lea e le manaomia ona inu vai i le tautotogo, aua o le palapala e aofia ai le tele o le susu pe a uma le kiona. A maeʻa le taumalulu o le kiona i le tautotogo, o le a manaʻomia e le laau le faʻamautuina o le suavai. I le taimi o le faatulagaina o ovaries ma le fuaina o fua, aemaise lava i le tau vevela, e tatau ona faasūsūina le vao i vai inu e tusa ma le 1 le taimi i le 5 aso. E tatau ona susu le eleele i le loloto 0.3 i le 0.4 mita, i lenei itu, 2-3 ipu pakete e ave i le 1 sikuea mita o le saite. E tatau ona sasaa le vai i lalo o le laau, aʻo faʻamautinoa e le pa'ū le vai i luga o le laʻau ma vine. Ua fautuaina e le au fai togalaau togafiti le faia o fausaga o le vai i luga o le togavao, lea e tatau ona faatapulaʻa i se mea maualuga (pe tusa ma le 15 senetimita) le gaosi o le eleele. Afai e manaʻomia, e mafai ona suia i ni vaeluagalemu, o lona loloto e tatau ona 10-15 kupita, ae e tatau ona faia i se mamao mai le 0.3 i le 0.4 m mai le pale. Afai o le lamala e matauina i le tautoulu, o le a manaʻomia e le fua o le suasusu le faʻafefe o le taumalulu.

Paʻu paʻepaʻe mūmū ma le mūmū e itiiti lava le mamafa i le faʻafeusuaʻi faʻatusatusa i le uliuli

Laei ofu

Afai, i le taimi o le totoina, o mea uma e tatau ai fusilaisa ua faaopoopo i le lua, ona lua tausaga lea o le a le mafai ona fafagaina currants. E amata mai i le tausaga lona tolu, e tatau ona faʻaaogaina faʻavaomalo i totonu o le palapala. I le amataga o le vaitau o le tautotogo, o lenei aganuu ua fafagaina i le fualaʻau oona. O le fafagaina o se tasi o togavao e maua mai i le 40 i le 50 kalama o le urea. E amata mai i le fa tausaga, mai le 15 i le 20 kalama o le urea e faʻaaogaina e luga aʻe ai le 1 vao, aʻo lua laʻei pito i luga e faia. I le autumn, 4-6 kilokalama o mea ola (meaʻai, moa moa po o le faapalaga), 15 kalama o le potassium sulfate ma le 50 kalama o superphosphate ua faʻalauiloaina i totonu o le eleele i lalo o le laau. O nei laʻei pito i luga e tatau ona faia i tausaga taʻitasi.

O le a le mea e fautuaina mai e tagata atamamai e faʻaaoga mo le fafagaina o currants ina ia sili atu ona puipuia i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, ma maua ai foi se seleselega tele? Mai le masina o Iuni ia Iulai, e tatau ona maua ai ni laʻau e tolu, ona e tatau lea ona e 'ave le 5 kalama o le potassium i le taimi e tasi, 3 kalama o le acide boric ma le 35 kalama o le copper sulphate, e tatau ona faʻamavae eseese, ma faʻafefiloi ma le pakete vai. E tatau ona faʻamalolo le laau i lenei mea i luga o le ao po o le afiafi, pe a goto le la, aʻo leai se matagi.

Toto fua

Lauina o fualaau aina

O le tipiina o currants e talafeagai, aua o lenei faagasologa ua aveesea ai lala uma e le manaomia, manuʻa, maʻi ma vaivai, o lona uiga o le a le toe i ai le malosi o le laau i meaʻai. O le tele o ovaries i luga o le tausaga talu ai o tuputupu ae o le fa tausaga ma le lima tausaga. I lenei tulaga, o lala e silia ma le 6 tausaga le matua e tatau ona vavae ese ona ua le toe manaʻomia. Ae manaʻomia le tipiina o lala mama ma mama. Faatasi ai ma le teuteuina ma le teuteuina o le tino, o le fuaina o laau vao e mafai ona faalauteleina i le 20 tausaga, ma mumu - e oo i le 15 tausaga.

I le autumn, a maeʻa le pala, e tatau ona faia le teuteuga autu. I le amataga o le tautotogo, aʻo lei amataina le matala, e tatau ona faapuupuu ia gaʻo na faaleagaina e le malulu i le taumalulu, i mea maloloina, ma ia aveese uma lala ua oti ma manua. I le tau mafanafana, e fautuaina e tui pito pito i lalo o weni, o le mea lea e tatau ai ona faʻaleleia a latou togafiti, faʻapea foi le tuʻuina atu o le vao i se foliga masani ma masani.

Laʻau teuteu i le autumn

A uma ona totoina le fatu i le eleele lafoaʻi, ona faʻapuupuuina uma lea o ona gaʻo i le 10-15 simetimita mai luga o le laupepa. I le tausaga lona lua, e manaʻomia e le togavao le filifilia o le 3-5 o vaovao sili ona malolosi, o le a avea ma lala o le skeletal, ma o le malologa e tatau ona tipi. I luga o vao o le lona tolu ma le fa o tausaga o le tuputupu ae, e tatau ona e filifilia mai le 3 i le 6 o laulaau e sili ona atiae, ma o isi mea ua aveesea. Aua le faʻatagaina le vavao o vao, mo le mea lenei e te manaʻomia e aveese vaivai elemene o loʻo i totonu o le togavao. Taʻu i luga tumutumu o tau o le tausaga talu ai. Ua faapuupuuina le lua ma le tolu-tausaga le matutua, ae o le 2-4 buds e tatau ona tumau i luga o paranesi taitasi. Afai e te faʻapipiʻi lelei le togavao ma masani ai, ona oʻo lea ile tausaga lenei o le a uma ona faʻatumu atoatoa. I tausaga mulimuli ane, o le a tatau ai ona tipiina lala uma e sili atu i le 6 tausaga i lalo o le aʻa. O le faʻaaogaina o lala o totoe o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le polokalame o loʻo faʻamatalaina i luga.

Tulafono mo le teuteuina o paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mumu

O le teuteuina o paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mumu e faia i le tautotogo. O tulafono ma teuteuga e faʻaoga tutusa lava mea ia e faʻamoemoe mo le faʻavalea, ae e leai se mea e tatau ona tui ai pito i luga o le tuputupu ae, faʻapea foʻi ma le faʻapuupuuina o le mama o le lua ma le tolu tausaga. E tatau ona e tipi uma paranesi ua silia ma le 7 tausaga le matua, e tatau foi ona e aveesea uma lala o loʻo ola ma manua. Afai o se paranesi e sili atu nai lo le 7 tausaga e faaauau pea ona fua mai, ona tatau lea ona faapuupuuina i le vaitusi e sili ona vavalalata. I lenei tulaga, o le a ola o ia ma fua tele atu nai lo mea masani.

Faʻaleleia o fua

E masani lava, e faʻaogaina e le faifaatoaga faʻasalaga, vevela poʻo lignified cuttings e faʻateleina currants, ma aʻafia ai foi le lua tausaga le matua ua tipi mai se togavao. E faigata tele ona faʻasalalauina e le oti, aua e sili atu ona lelei le faʻaogaina. O le tuputupu aʻe o currants mai fatu e na o tomai faʻapitoa e faia, aua o lenei metotia o le toe gaosia e umi lava ma maualalo.

Auala e faʻaleleia ai e ala i le faʻapipiʻiina

O lenei aganuu e mafai ona faʻaleleia e lanu meamata ma le faʻapitoa. O le auala pito sili ona taugofie o le totoina o currants mai le faʻapipiʻiina o mea, aua e mafai ona e seleseleina pe ae manaʻomia. Totoina o togavao mo aʻafia na gaosia i le tautotogo ma le autumn. O fai togafiti poto e fautuaina le seleseleina o seleselega i vaiaso muamua o le taumalulu, ae e tatau ona e puʻe i gutu malulu, aua e mafai ona latou faʻaumatia fatugaʻo. O le umi o le seleselega e mafai ona ese mai le 18 i le 20 senitimita, ae o le mamafa e tatau ona 0.8-1 centimita. E fautuaina e tipiina i latou mai le ogatotonu o vaotuusaga taʻitasi e tupu mai i le tolu tausaga le matua poʻo le aʻa.Ina ia aua le sola ese mai le gaʻo i le taimi e teuina ai, e tatau ona ufiufi ia nofoaga o tipi i parafoni uamea po o togalaau. Ona tatau lea ona afifiina le tipi i se pepa susu ma tuu i totonu o se taga palasitika, lea e tatau ona tanumia i totonu o se kiona pe tuu i luga o se pusa vaisaisa. I le amataga lava o le tautotogo, e tatau ona totoina seleselega i luga o moega toleniga. Latou te manaʻomia ona totō i le maualuga o le 45 tikeri, e tusa ma le 15 simita le umi e tatau ona matauina i le va o vavaega, ao le lautele i le va o laina e tusa ma le 20 simita. Faʻafefiloi ma parafini, o le pito pito i lalo o le uʻu e tatau ona vavaeina lelei. O le fatu totō e tatau ona tanumia i totonu o le palapala ina ia na o le 2 pipi e oso aʻe i luga aʻe o le fogaeleele. O lapisi ua totō e manaʻomia le tele o le suāvai, ona tatau loa lea ona ufiufi le pito i luga o le moega i se laʻau o mulch (humus, sawdust pe iti peat). Ona, faʻapipiʻiina lea o lagolago i luga aʻe o le togalaau, lea e oʻo atu i le maualuga e tusa ma le 0.5 m, ma faʻataʻitaʻiina ai se ata palasitika. E tatau ona aveese faʻamaʻi pe a maeʻa ona ola lau laʻau. Faʻasalaga o le moega o le togalaau e tatau ona faia faʻamaʻosaʻu, ma e le tatau ona faatagaina le eleele e faʻamalo ese mo sina taimi puupuu. I le tau mafanafana, e tatau ona selesele, fafaga ma fafaga faatasi ma mullein. I le amataga o le tautoulu, o le a avea ma tipu, e mafai ona oʻo i le maualuga 0.3-0.5 m, ae o le ai ai le 1 po o le 2 peʻa. E mafai ona totoina i se nofoaga tumau, ae vaivai - e tatau ona e ola seia oʻo i le isi aso.

Faʻapupulaina o fuamini i lanu meamata

Ina ia aʻafia lanu lanu meamata o le a e manaʻomia se falemalama. Ae o loʻo i ai se isi auala. Mo le vavaeina o laau, e na o vaʻa lelei e faʻaaogaina, e tatau ona manatua o le pito i luga e le mauaa. O le umi o le 'au e tatau ona oʻo mai ile 5 i le 10 senitimita, ae tatau ona iai ni laulaʻau lanu meamata e 2. O seleni mo le aʻafiaga e tatau ona tuʻu i se fagu vai. A maeʻa le afa o le masina, o le a latou maua aʻa, o le umi e oʻo atu i le 1-1.2 cm. A maeʻa lenei mea, e totoina le selesele i afifi e tumu ai le palapala. I totonu o taga, e tatau ona e faia ni pu i le taimi muamua ina ia sili atu ai le suavai. E tatau ona faʻamaʻaina afaina i le taimi e tasi i le 2-3 aso, aʻo le palapala i totonu o le ato e tatau ona i ai se maliega malie. A maeʻa le 1-1.5 vaiaso, e tatau ona faʻaitiitia le vai, aʻo le palapala e tatau ona masani. O le tipi o le a iai i tulaga o potu seia aulia Me, i le taimi o le totoina, o le maualuga e tatau ona oʻo i le 0.5-0.6 m. I le taimi o le gafa, e tatau lava ona e tipi le ato ma toso mai le au. Latou teliina i totonu o le palapala, ma e tatau ona totoina le 15 inisi le loloto nai lo le mea na tupu muamua.

Faʻaleleia o fualaau aina e ala i le taoto

E matua faigofie lava ma e faigofie ona faʻasalalauina sea togavao e ala i le taoto. E tasi le tausaga mulimuli ane, o le ae maua ni fatu malolosi ma se aʻa e lelei ona atiina ae. Mo le tuʻuina atu, filifili se ituaiga o le lua tausaga le matua, lea e tatau ona matua ola maloloina ma i le taimi e tasi e ola ai i le pito i tua o le vao i se tulaga. I lalo o lenei paranesi, e manaʻomia lou faia o se loloto loloto (mai le 10 i le 12 senitimita). Ona paʻu lea o le paranesi ma taoto i totonu o lenei togalaau, ae e tatau ona maitauina o le pito i luga o lenei paranesi e tatau ona tulaʻi 0.2-0.3 m i luga ae o le palapala. I le ogatotonu, o le paranesi e faʻapipiʻiina i se uaea uaea poʻo se faʻamau uʻamea. E tatau ona faatumuina le uʻu ile eleele. O faʻamau i le vaitau o le taumafanafana o le a manaʻomia ai le faʻamamaina faʻaleleia. I le amataga o le tautoulu, o le taotoga e tatau ona avea ma se fatuga malosi ma nisi lala ma se aʻa amataina. Afai e manaʻo ai, e mafai ona aveeseina le palapala mai le eleele, vavae ese mai le matua matua ma faʻapipiʻi i se nofoaga tumau fou.

O faʻamaʻi faʻamaʻi ma se ata ma se faʻamatalaga

Currants e maua mai i faʻamaʻi tutusa e pei o le tele o togalaau faʻatoʻaga, e pei o gooseberries. I le avea ai o se tulafono, e maʻi se togavao pe afai e le lelei ona mataʻituina pe mafua ona o le matitiva leaga. Lalo o le a faʻamatalaina na faʻamaʻi e sili ona taatele:

Anthracnose

I luga o laupepa, o fasi lanu enaena o lanu uliuli ma pupuʻu laiti, o loʻo i ai, e oʻo lava ina maeʻa le tasi ma le isi. Ua mamae ma mate le vao. Muamua, o lālā pito maualalo e aʻafia, ona oʻo maualuga ai lea o le maʻi.

Septoria (paʻu paepae)

O foliga faʻalanuʻu poʻo lapotopoto e foliga mai i le lau. I le taimi muamua, e lanu enaena, ae i le aluga o taimi latou te susulu ma maua se tuaoi lanu. I nisi tulaga, o mea e faaleagaina ai fua e tupu.

Palu lapisi

I luga o laupepa laupepa o lapoa lapoa o lanu samasama lanu samasama, totonu lea o le pala o le fuga.

Terry

I luga o le vaomatua e mafai ona e mauaina ni fugalaau "faalua" mataga e valiina i le lilac lanu. I luga o laau laiti, faʻapouliuligia ma le faʻalanuina o laʻau, o loʻo vaaia, lobes o loʻo i ai, o veins e avea ma mea e sili atu. E leiloa le manogi o le lau, ma ua le toe fua mai le vao.

Gau pala

O le lanu Brown e aliali i luga o le laʻau. I palama paʻepaʻe, o lenei faʻamaʻi e mafai foi ona faʻaleagaina ai fafie.

Lisi o le laina

Laititi lanu o lanu samasama samasama i le pito i luma o lau. I le taimi lava lea e tasi, o tupuga e aliali mai i luga o le mea e le lelei, o loʻo i ai lanu lanumeamata-samasama, o lauulu lauulu ia.

Necrosis o laʻau ma lala

O le paʻu ua leiloloa lona gafatia ma le maufetuunaʻi, o le mea na mafua ai ona pa'ū. O lenei mea e mafua ai le mago ma le oti o lala.

Mosaisi felanulanuaʻi

I vaiaso muamua o le tau vevela, o se lanu samasama e aliali mai i luga o laʻau lalata i le vevela autu.

Malosiaga malosi

I luga o fua o fualaau aina ma laʻau, o se paʻu lanu o lanu papaʻe paʻepaʻe. A maeʻa sina taimi, ona avea lea o se ata lanu enaena.

Necrosis necrosis

I le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mūmū, o loʻo faʻamagoina le faʻagogoina o lālā ma siama.

E le mafai i taimi uma ona togafitia currants. E leai ni vailaʻau faʻapitoa na maua mo faʻamaʻi faʻamaʻi i le taimi nei. Afai e te le amata togafitiga o se maʻi afaina i le taimi, ona oʻo lea i se vaitau e mafai ona faʻaumatia le afa o vao. E tatau ona manatuaina, i le noatia ma le faʻaeteete i tulafono o le tekinolosi tau faʻatoʻaga o aganuu ma faʻamautinoa lelei, o le a maʻi tele lava le laau. Vaʻai faʻavaomalo vao vao, ma afai e iloa muamua faailoga o le maʻi, amata togafitiga. E le gata i lea, aua nei galo e uiga i togafitiga puipuia o currants ma eleele e latalata i ai, ona latou faaaogaina lea o se vaifofo o le Bordeaux vai, copper sulfate, Nitrafen poʻo Karbofos. O togafitiga faapena e faia i le amataga o le tautotogo ao lei tupu le fatu o fatuga ma le autumn.

Meaʻai faʻamaʻi pepe ma ata ma faʻamatalaga

E mafai foi ona leaga le leaga o fuamoa i ni iniseti leaga e ono afaina ai, lea e sili foi le nofo i lona aiga vavalalata - gooseberries. O le tele o taimi, o mea nei e faʻamaʻi ai i luga o vao vao:

Pale-legged sawfly

Caterpillars of such an insect eat leaf leaf, e na o veins e totoe.

Pepa lauiloa

O anufe o lenei iniseti e afaina ai fualaau ma tumutumu o le laau. Latou te le gata i currants, ae faapena foi i vine, gooseberries, viburnum ma isi togalaau.

Yellow sawfly

O anufe pepelo o sea seefly o loʻo i luga o lanu mumu ma le paʻepaʻe, latou te 'aina ona laʻau.

Afi

O fua na faaleagaina e lenei pest amata ona usu vave vave ma matutu.

Shoot aphid

E 'ai e ia le sua o le laau, susu mai mai le laʻau. O le iʻuga, ua paʻu le fuʻa, ua taofi le tuputupu ae, feliuaʻi, mago ma felelei solo solo.

Motu

Caterpillars o lenei butterfly e 'ai le laʻau e le gata i paʻepaʻe paʻepaʻe ma mumu, ae faʻapea foi gooseberries.

Red ma Gall Aphids

E masani lava o lea ituaiga o manufeʻai, e tuʻuina atu ai le 7 augatupulaga i le vaitau 1, e faʻapipiʻi i le paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo le mumu. O le togavao ua afaina e amata ona liu samasama, faaleagaina o lapisi laʻau, mumu mumu ma samasama e aliali i luga o latou luga. Ona felelei solo ai lea o laʻau.

Spider mite

E mafai ona afaina ai fualaau mumu ma le uliuli, gooseberries, fugalaau, strawberries, vine, vineberries ma isi laau. I le togavao ua afaina, o le lanu o le laʻau e avea ma maamora, ua amata ona magoto ma lele solo.

Faʻi fatu

Na te faʻaoʻo i luga o fatugaʻo ma nofo ai i totonu mo le taumalulu, ma 'ai i latou mai totonu.

Glassmaker

O ia ituaiga anufe e 'aina le ogatotonu o lala, lea e tau atu i lo latou oti.

Gall Midges

E tele ituaiga o meaola faalafua:

  • totogo mai - 'ai ni fatuga mai totonu, o le mea na mafua ai ona latou feoti ma oti ai;
  • fugalaau - o meaola faalavela e 'ai laau toto, o se taunuuga latou te mumu pe samasama ma oti ai;
  • laʻau - latou te goto i totonu o pu i laulaau laiti e leʻi tatalaina.

Fualaau aina

O fua o le blackcurrant ua aʻafia e suia ai o latou foliga e fai.

E tatau ona taulima lelei ia meaola faalafua i le taimi latou te nonofo ai i luga o le vao. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai se fuainumera telē o fualaau oona e aoga tele. O nisi o fai togalaau e faʻaaoga togafitiga faʻa-aganuʻu, aʻo isi e manaʻo i vailaʻau faʻaonapo nei. E mafai ona e puipuia le laau mai le osofaia o meaola faalafua e ala i le togafitia i le tautotogo ma le autumn ma le sulfate copper poo le paluga Bordeaux.

Eseesega o currants ma se ata ma se faʻamatalaga

O le tele o ituaiga o currants e vaevaeina e le gata i le lanu o le fua, ae faapea foi i le taimi o lo latou matutua: o le amataga o le taumafataga, ogatotonu o le vave, ogatotonu, ogatotonu ma le tuai.

Fugalaau tuai

  1. O le penina. O fua e suamalie ma lapopoa, e tusa ma le 6 kalama.
  2. Venus. Laʻau umi. Fua suamalie uliuli suamalie e tusa ma le 5.5 kalama.
  3. Black boomer. Laʻau faʻamalosi, malosi. O fualaau suamalie suamalie e tusa ma le 7 karaka.
  4. Jonker Van Thets. O fua mumu e matua telē lava, e iai se tofo suamalie.
  5. Ural papaʻe. I luga o se laʻau talatala o ni fua papaʻe lapopoa. Latou te tofo suamalie.

Vaitausaga Tutotonu

  1. Bashkir giant. O lenei vailaau e puipuia i meaola faalafua ma faʻamaʻi. Fualaau lanu uliuli lapoa tele ei ai se tofo suamalie.
  2. Belorussian sweet. Fualaau lanu uliuli lapoa tele ei ai se tofo suamalie.
  3. Umka. Laʻau faʻasaina, malosi. O fua e suamalie tele lanu paʻepaʻe.

Vaitausaga o vaitau

  1. Sanyuta. O le ogalaau e gaogao e matua tele lava. O fualaau suamalie suamalie e tusa ma le 5.5 kalama.
  2. Osipovskaya suamalie. O lenei laau e sili atu ona olaola o loʻo sosolo laitiiti. O fua suamalie suamalie ua i ai se lanu mumu.
  3. Lanu samasama. O le vao e felafolafoaʻi, e umi le umi. O fua e lanu samasama, ae o se eseesega lanu paʻepaʻe lea, e mafua mai le maualuga o le gaosiga. O fua e suamalie-suamalie.
  4. Versailles paʻepaʻe. Paʻu paepae e mafai ona lautele ma laʻititi i le lapopoa. O le tofo e suamalie ma malie.

Togi o le taʻi

  1. Faʻafeiloaʻiga o le Faʻasologa. I luga o se konekarate, o le laʻau malosi o ni fua uliuli o se tofo suamalie.
  2. Roland. O le vailaʻau e puipuia i le malulu ma faʻamaʻi pipisi. O fua e mumu mumu.

O le tele o ituaiga taumafa

  1. Bummer. I luga o se pupuʻu, laʻau faʻamaʻoti, lanu uliuli lapopoʻa tele o se tofo suamalie.
  2. Valentinovka. O fua mumu mumu e tele tele. E manaia tele mo le faia o lali.

I aso nei, i totonu o le au faifaatoaga, o le fua o le currants auro ua sili atu ona lauiloa. O nei laau toto e teuteuina: o fugalaau manogi e valiina i lanu eseese o lanu samasama, ae o le laʻau paʻu e suia ona lanu e lanu ma tumu tele. E fuafua i le ituaiga, e mafai ona vali fua i le moli, lanu mumu, samasama, enaena, piniki po o le lanumoana. Ae o lea ituaiga o fuamoa e sili atu ona maualalo nai lo le uliuli, paʻepaʻe ma le mumu.

Currant Hybrids

I le taimi nei, e na o le 2 fuamoa o fualaau oona e lauiloa.

Yoshta

O se kulupu masani lea o le kulisaisi, blackcurrant ma le fugalaau tipisi. Na fanau i le 1970. E tusa ma le 40 tausaga na faia ai e tagata tomai faapitoa. Ole lapisi malosi lenei, e oʻo i le maualuga o le 150 cm, o lona lautele e ono tutusa ma le 150 cm. E leai ni laau tuitui i luga o le laau. O fua e ufitia i paʻu paʻu, pe tusa ma le 5 kalama. Ua lanu uliuli i le lanu violē. O pipi e aoina i se pulumu mo 3-5 fasi vaega. E i ai a latou tofo, lea e manaia tele. O le togavao o le malulu, e faʻasaʻo i meaola faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le faʻamoemoe o le ola e mai i le 20 i le 30 tausaga. E sili ona lauiloa i Europa i Sisifo.

Chrome

O lenei ituaiga o gooseberries ma currants na faia i Suetena. O fua lamolemole lamolemole e vali lanu uliuli ma oʻo atu i le diamita o le 20 millimita. E 3-5 fasi vaega i se pulumu. O le laau e leai sona uiga masani o currants. O fua e maua ai le tofo o currants ma gooseberries. I Suetena, ua mataituina fualaau aina i le ogatotonu o Iulai.