Fugalaau

Sei o tatou iloa pe aisea e lanumeamata ai fugalaau i le spathiphyllum

I ata felanulanuaʻi o le spathiphyllum ma i le faʻamatalaga o ituaiga o loʻo i ai nei, e mafai ona e vaʻai i le matagofie o le pulu, faafetai i le igoa o le laau, o lona lanu paʻepaʻe pe paʻukeke. Vaʻai faalemafaufau i le maofa o le au faifaatoaga faifaatoaga pe afai o se veli paʻepaʻe e fusia ma le alofa i se vailaau oona e suia lanu pe a mavae sina taimi ma liliu lauusiusi.

Aisea e ola ai fugalaau i le spathiphyllum, ma e le o se faailoga lea e le lelei le laau, leai ni meaʻai po o le le malamalama?

Se faailoga o maʻi poʻo le atinaʻe masani?

Ina ia malamalama i le mataupu, e tatau ona e manatua pe o le a le foliga o le spathiphyllum. O se paepae lanu paʻepaʻe pe lanu samasama, o loʻo iai le tele o fugalaau laiti, e tusa lava pe leai ni gaʻo.

Ina ia faatosina mai le tosina atu o iniseti e aafia ai le tele o laau toto o le aiga o Aroid, o se paʻu o le eseesega o lanu na aliali mai i le faagasologa o le evolusione. A o le fugalaau ma le avanoa o le palota e faaitiitia, e le aoga se palanikeke paʻepaʻe. O le mafuaaga lena e fuga ai fugalaau o le spathiphyllum. Ae peitai ina ia vave ona maua mai e le laau ni siaki fou, e sili atu le vavaeeseina ma le faaeteete o mea tuai, faʻamagoina ai mea leaga.

Afai o le suiga i le lanuina o le paisa atonu e le faʻalavelave ai le tagata e teu ai meaai, ona i ai lea o faʻamaoniga e tatau ona vaʻaia, faʻapea foʻi ma faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Spathiphyllum faamaʻi: ata ma faʻamatalaga

I le mafaufauina o se laau e le mafai ona tausia ma faigofie ona ola i le fale, e mafai ona mafatia le spathiphyllum mai le misia ma faamai e mafua mai i gaʻo ma siama.

O le tele o taimi, o le faʻavaivaia o le laau ma le atinaʻeina o faʻamaʻi o spathiphyllum e mafua mai i le faʻaleleia o le suavai o le eleele, leai se malamalama ma le vevela tele o le ea.

O faʻamaʻi faʻaalia e pei o:

  • lanu samasama po o le pa'ō o laʻau;
  • toilalo o togavao e togi ai totoa;
  • faʻanoanoa;
  • e oʻo lava i le maliu o le spathiphyllum, pe a fai e le o faʻataunuʻuina le tele o fuafuaga i le taimi.

O faʻaaliga muamua o le maʻi spathiphyllum e mafai ona iloa i laulaʻau e suia ai le lanu ma faʻagogo, ona paʻu ai lea ma le mago, ae o le ata autu e masani ona maua i lalo o le eleele, lea e mafua ai le faaleagaina o aʻafiaga ma aʻafiaga o petioles.

Laʻu aʻa i le spathiphyllum

Cylindrocladium spathiphylli poʻo aʻa e pala i luga o le spathiphyllum, mafua mai i sigi e matautia mo le laau, e sili ona taatele i taimi mafanafana ma le susu. O le faʻasalalauga e faʻapupulaina e le gata i le palapala o le eleele, ae faʻapea foi i lona maualalo o le eletise.

I lalo o le faatosinaga a le maʻi spathiphyllum, e pei o le ata, o lau laititi pito i lalo ua faʻanoanoa ma ua faʻaalia. Ae o nei mea na o ni uiga manino lava. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tupu i lalo o le palapala ma aafia ai le aʻa. I luga o aʻa, e lanu mumu-lanu enaena, e fetaui lelei ma le faaleagaina o mea.

O aʻafiaga ua vave aʻafia, pala ma leiloa a latou gaioiga, ma le faitau afe o spores o le fugalaau tumau i le eleele, pe a faʻafeiloaʻi ma laʻau ma isi vaega faʻaauau o le laau, e foliga mai o loʻo siomia e le lanu samasama mea lanu enaena.

O spores o loʻo feaveaʻi i vaipuna, o lea e le tatau ona faatagaina le spathiphyllum e tu latalata i le tasi pe fesoʻotaʻi ma le vai mai pusa vavalalata. Ole vaʻaia o laau mamaʻi, o fua e ave i lalo ole eleele ma togafitia ile fomaʻi. I le avea ai o se mea e puipuia ai, o loʻo faʻatūina ai se faʻavaivai.

O isi mea e afaina ai, Rhizoctonia solani ma Sclerotium rolfsii, o loʻo ola i le palapala, e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le pala o le faavae o le aʻa, petioles, ma aʻa. I le tuaoi ma le palapala, o le tino o le laau e ufiufi i lanu enaena, lea e susū ma vela. I lau laulaau ma petioles, e muamua lava ona i ai se lanu samasama, ona faʻapogisa lea ma inu le necrosis. Spathiphyllums o loʻo aʻafia i lenei faʻamaʻi, aemaise i le laʻitiiti, e masani lava ona oti ma e tatau ona aveeseina.

O le matauina o mea mataʻutia o le aʻa, e le tatau i se tasi ona faatapulaaina le teuteu o laʻau ua afaina ma asiasia le laau. E taua le faʻamautinoa o loʻo aʻafia le aʻa, o aʻa e paʻu, paʻepaʻe ma e mafai ona maua le spathiphyllum ma le susu ma meaʻai.

  • E afaina, e pei o le ata, ua aveesea aʻa mai le faamai o le spathiphyllum.
  • O isi vaega o loʻo faʻasusu i le gaʻo.
  • Ona sosoo ai lea, o le togafitiga o le fungicide ua totoina i totonu o se eleele fou fou.

Paʻu mumu i luga o le faʻavae o le spathiphyllum

O le filogia o le Phytophthora malie e mafua ai le pala ma le laʻau. O le mafuaʻaga o le sui soʻo o maʻi o le spathiphyllum o loʻo i totonu o le eleele ma, aʻo tumau pea i le maualuga o le suasusu, faigofie ona nofo i luga o le eletise o le fugalaau, ma amata foi ona galue i lalo o le eleele. O faailoga muamua o le maʻi e mafai ona vaaia i luga o le ua o le laau, lea e pogisa ma susu ai.

Laʻau Spathiphyllum mai le faʻamaʻi, e pei o le ata, atiina ae laʻau chlorosis, o latou faʻamaʻi ma le necrosis. O aʻa, e pei foi o isi ituaiga o pala, faamalulu ma mate.

O le faʻamaʻi e mafaia uma e ala i meafaigaluega ma e ala i laʻau o le susu pe a faʻafeinu. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻeina o le maʻi, e tatau ona puipuia le faʻasaina o le susu i totonu o ipu ma faʻavae vai inu ina ia faʻamago i lalo taimi o vaeluaga o le palapala.

O faʻamaʻi maʻi o le spathiphyllum o le a faʻaumatia, ma o mea o loʻo totoe ma meaola faʻapitoa i totonu o le pitonuʻu e tatau ona togafitia i sauniuniga faʻapitoa.

Chlorosis ma le fulafula o laulaau spathiphyllumap

O le solia lelei o tuutuuga mo le tausiga o le spathiphyllum e mafai ona iu i le atinaʻeina o faʻamaʻi e pei o le chlorosis ma a latou edema.

O mafuaʻaga nei:

  • maualuga maualuga o le vevela o le ea ma le eleele, pe afai e maualalo le vevela o le potu nai lo le masani;
  • le faʻapitoa poʻo le lalagaina luga o laʻei;
  • faʻaleagaina le aʻa o le aʻafiaga e mafua mai i le gaosiga poʻo le faʻamaʻi.

O le tulaga pe a ufiufi laulaau i le lanu samasama-lanu enaena ma faʻaauau pea ona tupu meaola e matua tiga lava mo le spathiphyllum ma mafai ona oʻo atu i le oti o le laau.

Ina ia mafai e le togavao ona toe maua ona foliga muamua ma le manaia, e tatau ai ona faʻavae le tausiga, e aofia ai le faʻasusu ma fafaga le fugalaau.

Spathiphyllum gummosis

Laʻau vaʻaia e mafua mai i le Xanthomonas dieffenbachiae ma faʻalautele e le gata i le spathiphyllum, ae faapena foi i ituaiga laau toto, e atiina ae i luga o itu o siama ua pisia. E faasolosolo malie ona pogisa pepa laulaʻau, o le a mago le tino ma mate. O faʻamaʻi Spathiphyllum, e pei o le ata, e mafai ona mafua ai le ogaoga o le faaleagaina, aua, o le leiloa o lau laau, o le vao e leiloa lona malosi ma meaʻai.

O le gasegase mafuaga ua siitia atu i le mataʻu vai, ma o le lamatiaga aupito sili e lamatia ai le spathiphyllum ua lamatia pe afai o tagata o le aiga e pei o Dieffenbachia, Anthuriums po o Callas ua ola latalata ane.

O le Spathiphyllum e aʻafia i le soga o le sogi

Afai e osofaia laau i meaola faalafua, e pei o aphids, scabies poo mealybugs, o le vavao e natia e iniseti ua avea ma nofoaga o le atinaʻeina o le sosolo sooty. O lenei faʻamaʻi e le mafua ai se faʻaleagaina tuusao i le spathiphyllum, ae o le mea lanu uliuli e ufiufi ai pepa laʻau leaga e afaina ai le gaosiga o le photosynthesis, ma vave faʻavaivaia laau.

Togafitiga e aofia ai le togafitia o laʻau ma petioles i se fasimoli solution, faʻapea foʻi ma le togafitia o le spathiphyllum ma se iniseti e faʻaumatia iniseti.