Laʻau

Coelogin togafiti o togafitiga faʻapipiʻi

O le genus Tselogina o se vaega o le aiga o Orchid, o lona fuainumera e silia ma le selau ituaiga. O coelogins feʻai e ola i nofoaga o le vevela o Asia ma motu lata ane. O le tele lava o sui o le ituaiga e epiphytes, ae o loo i ai foi se numera laitiiti o laau terrestrial, faapea foi ma lithophyta (laau e ola i maa).

O vaega taua o coelogins o le tuputupu ae o le faʻasolosolo (i lenei tulaga, o se tasi o itu laau e maua ai mea totino o le autu ma o le laau e amata ona ola e pei o se vine) ma le i ai o pseudobulbs lapotopoto. Mai pseudobulbs fugalaau toto e ola i luga o fugalaau manaia fiafia. E tofu ma le 5 petals ma le laugutu.

Eseese ma ituaiga

Faatasi ai ma le tele o meaola, o nisi oi latou ua ola i totonu.

Celogina paʻu (cristata poʻo solo) vaaiga alpine e fiafia i le vevela o le vevela. E i ai ni pseudobulbs ma o ni laupepa se lua. E oʻo atu i le 8 fugalaau e iai se laupepa e tolu-lobed le masani ai i luga o fugalaau. O fuga e masani ona tupu i le taumalulu.

Faʻaiʻu coelogin totoina vao i le itu i saute o Saina, i Initia, Vietnam, ma e sili atu le mafanafana. O lenei togiiti e laiti i le tele. O lona puʻupuʻu e na o le 2-3 inisi le lautele; e tuʻuina le lua laʻau i luga. O fugalaau e laiti, lanu samasama ma lanu lanumeamata. E fuga i le autumn.

Tselogina e matagofie maota o Java ma Sumatra. O lenei ituaiga meaola e na o le tasi le laulaau ma laʻasaga maualalo e tuʻu ai fugalaau samasama. E i ai se lanu enaena ma le tolu lobes, e ufiufi i togitogi paʻepaʻe.

O nei meaola e tolu e fautuaina mo le galueaina e amata, ona o latou e sili ona le lelei. Isi ituaiga o meaola e sili atu ona le fiafia. O nisi oi latou e lauiloa:

Tselogina Massange ae o le tele o le orchid ma le pulu i luga e oo atu i le 10-13 cm. O laʻau lapoa e tuʻuina i petioles. O le fugalaau e mafai ona tupu i luga atu o le 50 cm, o se fuainumera tele o pupuʻu lanu-kulimi ua faʻavaeina i luga.

Coelogin Schillerian ituaiga meaola e tupu tele i Thailand ma Myanmar. E masani lava ona tupu i totonu o ato, ona e tele, ae i tulaga lautele e tutusa ma aiga.

Coelogin Rohussen epiphyte, faʻapupula i luga o motu ma le maualuga o le timuga. E manaia i le faalauteleina o se fuainumera tele o peduncles ma fugalaau matagofie ma le manogi o le lemon.

Coelogin tausiga fale

O lenei orchid ua tupu e pei o se faleplant ma, ona o le mea moni o se tagata nofomau i mea oona, e tatau ona fausia ia tuutuuga.

O le malamalama e tatau ona susulu, ae faʻasalalau i le gasologa o le tausaga. Pe a tuʻuina i lalo o avega saʻo, o le fugalaau o le a mumu ma o le a lagona le leaga.

O le umi o le ao e tatau ona le itiiti ifo ma le 12 itula, ma o le faʻaitiitia o le malamalama masani, e tatau ona faʻapipiʻi ni moli faʻapitoa.

I le taumafanafana, o le vevela o le faʻatoʻaga mo ituaiga uma o coelogin e tutusa lava - e tusa ma le 22-24 ° C. O le maualuga o le koluma thermometer i le taumalulu e faalagolago i le natura masani o le orchid. Mo se faʻataʻitaʻiga, e fiafia le coelogin i le malulu ma i le taumalulu e tatau ona faʻaitiitia lona vevela i le 5 ° C, ae o le coelogin e manaia - e le fiafia i le malulu ma o le taimi lea e le tatau ai i le tasi ona tuʻuina le vevela i lalo o le 10-12 ° C. E le gata i lea, o nei laau toto e le fiafia i suiga faafuasei i le vevela ma le tata.

Ae o le taimi malolo, o lona i ai e faalagolago i ituaiga. O coelogins e leai se taimi matagofie e malolo ai, e ui o le muamua oi latou e mafai ona fuga pe a sauniuni mo lenei mea, e tusa lava po o le a le taimi o le tausaga, ae o le lona lua e tupu i se taimi.

Ae o coelogins ei ai se paʻu o taimi malolo, e amata pe tusa o le ogatotonu o Me ma o le 15-25 aso mulimuli. A oʻo mai se fugalaau i lenei setete, o le a faʻagesegese lona alualu i luma, ma faʻavave le pseudobulbs.

Paphiopedilum o se sui foi o le aiga o Orchidaceae, na tuputupu ae pe a alu i le fale e tusa ai ma tulafono o le tausiga. Fautuaga mo le galueaina ma le tausiga o lenei togilo e mafai ona maua i lenei tusiga.

Faʻasalaina o pulu

O lenei ischid e manaʻomia ai le tele o le susu i le vaitau o le tuputupu ae malosi. O le a sili ona lelei le faʻafefe e ala i le sasaina o le fagu i le vai mafanafana ina ia tumu le palapala. E tatau ona tafe ese le vai tumau.

E taua foi le faʻamamafana ma le mafanafana o le suavai, ma atonu na faʻamaʻaina, aua o lenei aganuu e matua nofouta i le faʻaputuina o masima i le palapala.

I le taimi o loʻo moe ai, e tatau ona i ai le taimi e faʻamamago ai le eleele, mulimuli ane, o le vai e tatau ona faʻaitiitia ma le itiiti ifo.

Coelogin e manaomia le maualuga o le susu. O lana fagu e tatau ona teu i totonu o se atigipusa o loʻo i ai le susu susu, ma faʻapipiʻi foi i le taeao ma le afiafi.

Laʻau mo le faʻaleleia

Pe a totoina le toto, e sili ona lelei le faʻaaoga o mea faʻapipiʻi teuteu mo laʻau. O le faʻafefiloi e tatau ona aofia ai le tele o le paʻu o le coniferous ma se laupepa laʻitiiti.

O le coelogin faʻatau ma isi meaola e iai ona aʻa e mafai ona ola i luga o poloka o conifers e ala i le faʻapipiʻiina i le uaea ma ufiufi le rhizome ma le sphagnum. Ae ia manatua o le totoina o se laau i lenei auala o le a tatau ona faasūsūina ma felauai soo.

Suiga o colegin

O lenei ischid e matua nofouta lava i le gaosiga, o lea ua na o le taimi lava e tatau ai, pe a le lava le fugalaau i totonu o le koneteina tuai. E tuʻuina alavai i totonu o le ulo, ma faʻapipiʻiina e faʻatonutonuina.

I le pito i lalo o le ulo o loʻo tuʻu ai ni maa se lua, o le a avea ma avega, e le mafai ai ona faʻafefete le ipu i lalo o le mamafa o le laau.

Fertilizer mo coelogins

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tasi i le 7 aso uma, e manaʻomia e le coelogin le faʻamaʻi. Mo ia, o se laei faapitoa mo laei i le maualuga o loʻo faʻaalia i totonu o faatonuga e talafeagai.

Foliar top dressing, lea e faia i le tutusa o taimi, e lelei foi. A amata le fuālaʻau, o le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaitiitia i le tasi i le masina. I le taimi o loʻo moe ai, e le faʻaaogaina le laei pito i luga.

Faʻaleleia o coelogin

I le fale, e mafai ona e faʻateleina le coelogin i le vaeluaina o le vao, ae o lenei metotia e ono afaina ai, talu ai o lenei togilo e malamalama lelei i gaioiga ma le rhizome.

I le amataga o le tautotogo, ua vaevaeina ai laau tetele i ni vaega, o lea e vaevaeina ai i luga o vaega taitasi le 3 tumutumu. O togafiti e togafitia i le malala ua faʻaaogaina ma vave totoina i totonu o se mea e sui ai le togi. Ina ia puipuia mai le pala, o loʻo faʻafefiloi foi le eleele i le malala.

O le faʻaleleia o fatu e matua faigata ma e le mafai ona amataina. O fatu e manaʻomia togafitiga faʻapitoa ma le germination i totonu o se fagu ma se paluga kulimi. E masani lava, na o tagata tomai faapitoa e aafia i lenei faiga.

Maʻi ma meaʻai

O nisi o meaola faalafua e masani ona aliali mai apogaleveleve mite. E iai foʻi taimi e maua ai paʻepaʻe ma aphids.

O le Celogin e tiga tele mo le togavao ma fomaʻi ma togafitia i le tele o mea faʻaleagaina, o lea e tatau ai ona e taumafai e taofia le faʻaalia o meaola faalafua, ma afai e tupu lenei mea, faʻaumatia i latou i se taimi vave i le fufuluina o laau i le vai mafanafana.

Ole faʻamaʻi masani sei vagana meaʻaie faaalia i le ituaiga o meaʻai ma pala. Ina ia puipuia le fugalaau mai ia i latou, ia maitauina le lelei o le vai. Pe a oʻo mai faailoga o le pala, latou te faʻaoga i fomaʻi, mo se faataitaiga, vai o Bordeaux.