Fugalaau

Eseese o yucca: faʻamatalaga o laau totoa ma igoa ma ata

O ituaiga eseese o yucca i le natura o loo i ai i se teritori tele mai Guatemala ma Mekisiko i le itumalo o Alberta i Kanata. Laʻau faʻatasi ma laʻau vavalo mafiafia e mafai ona manatu saʻo o se tasi o sui pito sili ona faigata ma fetuunai o le lalolagi lanumeamata. Latou te le fefefe i le vevela o le vevela, le lava o vai ma meaʻai i le palapala. I le taimi lava e tasi, ua leva ona tosina mai ai le fiafia o tagata fiafia i laau totō.

O se vaega taua o le 49 ituaiga ma 24 vaega laiti e teuteu ai sikuea o le taulaga ma paka, ma faufauga lata ane i fale. O nisi, e ui i lea, o le tele o vailaʻau o loʻo i totonu o vaomatua.

Eseese o yucca ma o latou foliga ma uiga matagofie

O le gauai o tagata fai togalaau ma fai togalaau i le aganuu na tosina i ai ituaiga o laau totino e pei o:

  • le ofoofogia, e le gata i tuutuuga mo le totoina ma togafitiga mulimuli ane;
  • le tumau o foliga vaaia i totonu o le tausaga;
  • foliga mataʻina, eseese mo ituaiga eseese;
  • laʻau vave;
  • o le i ai o ituaiga fesuisuiai ma laulaau i lanu samasama, lanu paʻepaʻe ma le lanu violē.

O le aoga o le laau i luma o le au faifaatoaga ma le aufaʻataʻaga o le laufanua na maitauina ai tagata Initia Amerika. O aʻa o le Yucca elata po o le fasimoli o laau e mauoa i saponini, ma o latou teuteu na avea o se ituaiga sulu. O laʻau matutu o le yucca fiber na maua mai i upega na faʻaaoga e fai ai afi ma ufiufi ai taualuga.

I totonu o nuu i tua o le Appalachians, o le yucca filamentoza ata na avea ma se "meaʻai manu." O taʻavale po o fasi mea taʻavale na faʻapipiʻiina i ni laupepa mafolafola maoaʻe ma sa tautau mo le vela, ulaula poʻo le faʻamalolo.

Seia oʻo mai i le taimi nei, i Mekisiko ma isi itulagi e tupu ai yucca, e faʻaaogaina paluga i le kuka. A maeʻa ona aveese le pestle ma le mea oona o le corolla, e fugalaau fugalaau mo le tusa o le 5 minute, ona tusitusi lea ma tamato, chili pepa ma aniani.

Teritori o le tuputupu ae ma le fetuunaiga o le yucca

O le fetuunaiga e tuufaatasia ma le gafatia e faʻaleleia ai le susu ma puipuia ai i latou mai aʻafiaga leaga o le siosiomaga e mafai ai ona tupu le Yuccas pe a le o ola isi laau toto i le tele o tulaga.

O sui o ituaiga e mafai ona maua i le Atu Karipeane ma Guatemala, lea na nofoia ai le meaola o Yucca guatemalensis. I totonu o le sone o le eleele vevela, o vaega o le Fagaloa o Mekisiko ma teritori o gataifale o le Atlantic Atlantic i le itu i sisifo, e faigofie ona iloa Yula filamentosa ma laʻau laʻau laʻau ma laina taua i luga o le rosette lea na faaigoaina ai lona foliga vaaia.

O le tele o nofoaga faʻatoʻaga o loʻo i ai i le itu i saute, tropical, subtropical regions. Ae tele ituaiga o meaola e mafai ona tupu aʻe i fafo i se vaitau lelei. O i latou nei o yucca filamentosa, flaccid, gloriosa ma recurvifolia. O le pito pito i matu o loʻo faʻatusalia i le ata, o le tele o yucca ma le igoa Sizaya. E le gata ina fefe o ia i le oge, ae e ola foi i Kanata, e mamao ese mai le tau vevela.

O sui uma o le ituaiga e mafai ona fetuunai i tulaga eseese o suiga:

  • aʻa mafiafia e faʻapupulaina ai le susu;
  • solo vevela umi i luga o laulaau, puipuia le faʻaleapeina o le vai ma le uila;
  • e le o le paʻu lau lau e ufiufi le ogalaau e pei o se laei ma puipuia mai le la;
  • maualuga tele o fafie, vave tetee atu i le afi ma faatagaina ai le Yuccas e toe vave maua vave i tulaga ogaoga e pei o afi.

I le vaʻaia lelei, o nei foliga e fesoasoani i le vavave e faʻafefe ai le malulu, gutu pupuu ma e oo lava i le kiona, e pei o le yucca fana ma tele-fua.

Faʻaaliga ma le fausaga o ituaiga eseese o yucca

I totonu o ipu, e pei o se fale ile fale, o le laʻititi, ituaiga eseese o yucca ua tupu. O na ituaiga o fualaau o loʻo i ai se ogalaau faʻapuupuu pe toetoe lava a le mafai ona vaaia, ma o laulaau e seasea ona ola umi atu nai lo le 40-60 cm. I le natura, o sui o lenei ituaiga e mafai ona avea ma tagata maoae. I le taimi lava e tasi, o mea uma, laiti ma lapoa laʻau e iai mea masani - o:

  • malosi ogaoga faʻamalosi, faigofie pe faʻalauteleina;
  • faapaleina fatuga o tafega o mata o mata taua;
  • o se taamilosaga ofoofogia lea e aliali mai i le taimi o le fugalaau, e aofia ai le fiaselau ma le fiaselau o fuga o le logo o le paepae, kulimi, lanu samasama po o le lanu piniki.

Mo laʻau mamago e alu ifo i le au, o le lush pulse o laʻau i le pito i luga, o le tetee i le vevela ma le lāmala, o le uuccas e taua o alofilima pepelo. Ma o le matagofie o fualaau aina na maua ai le laau i se isi igoa - o se lili vao. O nisi o ituaiga ei ai o latou lava igoa tauvalaau o le atunuu, e pei ona taua e foliga o foliga vaaia po o meatotino o le laau. Mo se faataitaiga, o le Iosua, o le nila a Atamu, o le tamaʻitaʻi Sipaniolo.

E ui lava i le le mautonu ma le ofoofogia o fetuutuunaiga i Rusia, e mamao ese mai ituaiga uma o yucca e mafai ona tupu. O le tele o taimi, o le yucca filament e pa'ū i totonu o le aoina o tagata faʻapolopolo laau toto.

E faʻafeiloaʻia le faigata o le tau lelei, ma le gata i lea, o galuega filifilia e mafai ona maua ai ituaiga eseese ma lanu paʻepaʻe, faʻapea foi ma mea mataʻina. E i ai isi mea i fugalaau Rusia, mo se faʻataʻitaʻiga, e lanuuliuli ma mamalu.

I luga o le windowsill i totonu o le fale, o taimi o le elefane ma le aloe elite yucca o loʻo faʻaalia i le ata e sili atu ona faʻaleleia. E filifilia i latou ona o le teuteuina ma le faʻagesegese o le tuputupu ae, lea e puipuia ai laau mai le liliu atu i ni laau moni i totonu o le tausaga pe lua. O faʻamatalaga o meaola ma ata o laau totoa o le a fesoasoani ia malamalama i la latou eseesega, faʻalauiloa uiga ma foliga vaaia o le "Amerika" matagofie.

Aloe-yucca (Y. aloifolia)

O le lauʻeleʻele o se tasi o ituaiga e sili ona taʻutaʻua, o le aloe-yucca, o se lauʻeleʻele matutu i le Iunaite Setete ma Mekisiko. O le aso, o lenei fale totō o loʻo maua i Bermuda, faʻapea foʻi Jamaica. I le taimi lava e tasi, o se yucca e mafai ona maua e le gata i ona tulimanu matala, tatala i le la ma e le eseese i le tamaoaiga o le eleele, ae faapena foi i nofoaga o paka.

O laau talavou e pei o se togavao. E le mafai ona atiaʻe le aʻa. O le tagata suesue matua, e oʻo atu i le maualuga o le 6-8 m, e avea ma foliga o se lala vaivai e paʻu i le paʻu tele o laʻau laʻau, e foliga tutusa ma le lau o le isi alo o le lauʻeleʻele aloe. O pito o pepa lafola pepa e faʻaogaina e aofia ai nifo. O le pito i lalo e faapaleina i se puʻe lapoa lea e mafai ona iloa i le taimi muamua na tilotilo ai, lea e mafua ai le yucca ma e manaʻomia ai le faʻaeteeteina le tagofia.

O lauolaola e mou atu i le taimi e le pa'ū, ae pa'ū ma totoe e ufiufi ai le ala. I le natura, o lenei mea e fesoasoani i le laau e taofia ai le susu ma puipuia ai o ia mai le vevela i le toafa.

O sui o ituaiga ituaiga o Yucca aloifolia e matamata tetele. I le tau mafanafana, o le maualuga maualuga o le alofilima o loʻo faʻaalia i luga aʻe o le rosette laʻau, e faaiʻu i se tulaga e oʻo atu i le afa mita le umi. Paʻepaʻe mai totonu ma le kulimi-lanu violē mai fugalaau pito i fafo e oʻo atu i le 3 cm le umi ma e pei o se logo poʻo se lili. A maeʻa le faʻavasegaina e iniseti i nofoaga o fugalaau, fualaau-vine ma le tele o lanu uliuli pe toetoe lava a amata ona tupu.

Florists e faapitoa le talisapaia o aloe-elite yucca ona o ona foliga eseese, lea e mafai ai ona faʻalauteleina se mea e aoina ai fale poʻo togalaau fugalaau.

O se variu o yucca Y. aloifolia purpurea e iloga i lanu violē poʻo le lanu viole-lanu. O le lanu e sili ona lauiloa e le masani ai i laupepa lau laititi. I le pito i lalo o le pusa, o laulaau e lanumeamata.

I lau o le Y. aloifolia variegata, o lanu lanumeamata lanumeamata e latalata i le lanu samasama pe toetoe lava a sinasina. O le eseesega o le lanu lanu e tafe atu i le pito i tua o le laulau.

Glorified Yucca (Y. gloriosa)

I luga o le talafatai i sautesasae o Amerika, i totonu o le sone o lafumanu laiti o loʻo i ai se yucca, e lauiloa e tele igoa i le taimi e tasi. Faafetai i le fuga matagofie, o le yucca mamalu o loo taua o le moligao a Roma. Mo ni laititi laititi, lafoaʻi lima, ua leva ona faʻatusalia le laau i le vani Sipaniolo poʻo le bayonet.

O tagata faʻapitoa o laau teuteu e talisapaia ia meaola ona o lona maualalo o lona tuputupu ae, le lelei ma le faʻatusatusa. O faʻamatalaga faʻaaoga mo le faʻaogaina o fanua e tele lava ina ave le foliga o se vao po o se laau faʻatasi ma le tasi poʻo le sili atu faʻau. Laʻau e le fefefe i le leai o se vai ma le kiona e oʻo atu ile -20 ° C.

O le maualuga maualuga o Yucca gloriosa e lima mita. O le pito i luga o upega o loʻo teuteuina i laʻau o le lanumeamata lanumeamata, lau laititi ma se umi e 30 i le 50 cm. E mafai ona lamatia ma gasegase lau paʻu pe a fai e le talafeagai. O fua o lenei ituaiga e afaina ai le tino ma le mucous membranes.

O le fafagaina e le aufaipese, o le fesuiaiga o foliga o le yucca mamalu na maua ai le faailoga taua o le Merit Award, na faavaeina e le British Royal Horticultural Society.

Yucca Sisaya (Y. glauca)

Tuʻu vao, Spanish bayonet poʻo Yucca o le Laufanua Tele. E pei ona faaalia i le ata, yucca gray e valaauina e tagata nonofo i le tele o itulagi i le taimi e tasi, mai laufanua o Kanata i Alberta i Texas ma Niu Mekisiko.

E iai se laʻau mūmū ma laʻau mataʻetaʻe, lanu po o lauulu lanumeamata o le 50 cm i le 2 m. E mafai ona iloa i luga o pito o le lau laau ni filati e pei o laʻau paʻu e oo i le 60 cm le umi. e tusa ma le 5 cm le umi.

Sredded yucca aʻa e faʻaaogaina e Initia Initia mo le fufuluina ma le fufuluina, o laʻau vevela malolosi o mea lelei ia mo wicker mats, maea ma ato. Ma o pusa lanu lanumeamata e lelei.

Elephant Yucca (Y. Elephantipes)

E le o ituaiga uma o le yucca o ni tagatanuʻu o Amerika i Matu. Mai Mekisiko i Nicaragua ma e oo lava i Ekuatoa, e mafai e se tasi ona vaʻai i le elefane poʻo le lapisi yucca o loʻo faʻaalia i le ata.

Na iloa i le 19 senituri, o le vailaʻau o loʻo i ai ni eseesega taua mai laau o loʻo faamatalaina i luga. O lenei:

  • mafiafia i le pito i lalo o le ogalaau, e foliga tutusa ma se vae elefane;
  • fusipaʻu-e pei o le fusipaʻu, e le o prickly e oʻo i le 120 cm le umi.

Toto i le natura e oo atu i le maualuga o le 6-9 mita, ola ma avea ma ni laau mamana. I tulaga o le potu, ona o le alualu i luga o le tuputupu ae, e mafai e le au faifaatoaga ona tausia le yucca i se lalelei sili atu ona tauagafau, e ui o le elemene o le Yucca o laau toto e toetoe lava a le fuga.

Faʻasalaga faʻaleagaga na o na o tagata matutua. Tatala i le taumafanafana, fugalaau paʻepaʻe pe a uma le palota e liua i fua o le ova o loʻo iai le umi o le 2 i le 3 m.

Mo i latou e fiafia i ituaiga o meaola, e tele ituaiga o elemene yucca na faia, ma o loo i ai ni laau eseese o le ituaiga o le Silver Star. O latou laulaau ei ai le lanu samasama po o le mama e faataamilo i le pito.

Yucca Tall (Y. elata)

O le ituaiga ua mavae e le na o le lapoa tele lea o le yucca e avea ma se ituaiga o faila faamaumau. O se yucca e susulu pe uumi lona tuputupu ae i le 1.5-4 mita le maualuga, ae o le tele o le tino e sili atu le telē nai lo o mea e maua ai. O le maualuga o le ponunii o nisi taimi e sili atu i le mita. Fugalaau e fai ai ni mea e paʻu ai, e papaʻe, lanu piniki poʻo le kulimi i lanu.

Yucca (pupuu) lata mai (Y. brevifolia)

I setete o Nevada, Kalefonia, Iuta ma Arisona, o le uucca puupuu puupuu, lea ua avea ma faailoga uiga ese i nei vaipanoa laugatasi. E afe ma afe o tagata alolofa i le natura latou te o mai i le Joshua Tree National Park e faamemelo:

  • mamana pulou teuteu matagofie;
  • lanu lauulu;
  • faʻalavelave faʻalavelave o loʻo faʻaalia i le tautotogo ma fugalaau lanumeamata poʻo le paʻepaʻe.

E pei o le yucca e pei o le laau e na o le lua senitimita i totonu o le tausaga, ae o mea aupito sili ona mataʻina e 15 mita le maualuga ma o le lautele o le mita e tusa ma le afa mita.

Yucca Trekuleana (Y. treculeana)

O le yucca Trekul tele, e oʻo atu i le 10 mita le maualuga, o se tagatanuu o Texas ma Niu Mekisiko. E pei lava o isi ituaiga, o le laau e faaopoopo lemu i le tuputupu ae. Ma talu ai ona o le matua, na te faia ni foliga mamalu ma fuga tele. O fugalaau e pei o keke e aoina mai i le faʻaogaina o le vaivai e mafai ona sinasina, lanu piniki pe lanu violē mai fafo o le corollas.

Faʻafetai i laʻau lanu meamata lanu meamata e tusa ma le mita le umi, o le laau na maua le igoa le aloaia "Spanish dagger" poʻo "tao a Don Quixote".

Yucca filamentous (Y. filamentosa)

O le lauʻeleʻele o lenei ituaiga o Texas, faapea foi ma teritori mai Virginia i Florida. Ae ui i lea, o le aso nei o le laau e mafai ona vaaia mamao mai le konetineta i Amerika i Matu. Mo se faataitaiga, i Italia, Turkey ma Farani. Faʻafetai i lona le mautonu ma le malulu, o le yucca o loʻo faʻaalia i le ata na faʻaogaina. Sa ia maua aʻa atoatoa i le itu i saute o Europa, i Sasae Tutotonu ma oʻo atu i matu.

Pe a faatusatusa i ona aiga e pei o laau, e laitiiti tele le laau. O se laʻau mumu faʻatasi ma se pupuʻu puʻupuʻu, o nisi taimi e le mafai ona faʻaaogaina le lanu ma le lanu lanumoana e oʻo i le maualuga o le 70-80 cm. O nei lapopoa, faʻatasi ma aʻa malolosi e loloto i totonu o le palapala, fesoasoani i le yucca ia ola i le malulu malulu ma gutu pupuu i lalo -20 ° C.

Yucca filament grade Escalibur

O se uiga iloga o lenei ituaiga, lea na tuuina atu ai ia Yucca lona igoa patino, o filo lanu paepae i le pito o lauusiusi laulaau. Mo se laau laʻititi laʻititi i le amataga o le taumafanafana, o le yucca o se fugalaau matagofie e oʻo i le tolu mita le umi. Ua faapaleina i se tulaga o paʻu paʻepaʻe papaʻe pe pupuu samasama.

Yucca Grade Golden Sword

O le ituaiga o meaola e paʻuina e le butterfly Tegeticula yuccasella, naʻo Amerika Amerika i Amerika. I isi itulagi, o fatu e mafai ona maua mai e ala i le faʻafefeteina.

Ae ui i lea, o le tele o taimi, o le yucca filament e faʻalauteleina e faʻaaoga ai aʻa laiti. A e totoina ile laufanua, e tatau ona e mafaufau e le faigofie tele le tuʻuina atu o se laau. Vaega o se aʻa loloto loloto e mafai ona gaosia le tuputupu aʻe talavou i le gasologa o tausaga.

Faʻafefusi le Guard Guard Colorado Guard

O le yucca faʻavasegaina o loʻo faʻaalia i le ata e aofia ai le lanu Lanu lanu, o lau laʻau e teuteuina i lanu samasama lapopoa i le taumafanafana. I le taumalulu, lanu viole, piniki, ma lanu violē o loʻo iai i le lanu.

Yellow Yellow Book Variety Bright Edge

Laʻau faʻatasi ma laulaʻau lanu poʻo lanu lanu e faapitoa le fiafia i faifaatoaga ma fugalaau. O le rosette laulaau o Bright Edge, lea na manumalo ai i le faailoga o le Faatoaga o le Faatoaga a Peretania, na avea ai le yucca ma ata samasama. Lanu le mama e sili ona lauiloa i laulaau talavou, a o latou matutua, o lanu meamata e lautele.

Yucca filamentosa ituaiga Ivory Tower

O le isi yucca e le masani ai o le eseese o le Ivory Tower. Faʻaigoaina le faafetai i le lautele lanu papaʻe i luga o laulaʻau ma fugalaau sinasina papaʻe matagofie. O le lanu lanu o yucca e maua ai se ata vaaia o le tamaoaiga o le paʻu ma le teuteu o laau.

Yucca beak-shaped (Y. rostrata)

O se tasi o sui sili ona tumau o le ituaiga o yucca rostrata poʻo le coracoid. O se laau faʻatasi ma se pusa malosi e oo i le 4.5 mita le maualuga ma vaapiapi, na o le 1 cm lautele lau. O lenei tagata moni o Texas ma nisi o setete o Mekisiko. O le laau e taugata mo lona mafai gafatia le maualuga ma le maualalo o le vevela. Na te tali atu ma le toʻa i le leai o le susu ma sili atu le vevela o le la ma e masani ona faʻaaogaina mo le faʻaogaina o fanua.

O fualaau mo tagata matutua e fuga mai, e fausia ai le mita mita-uumi ma se faʻalavelave vaivai e aofia ai le fiaselau o fugalaau paʻu papaʻe paʻepaʻe.

South Yucca (Y. australis)

Sa maua e Europa le laau i le ogatotonu o le XIX seneturi. Talu mai taimi anamua, na faʻaaogaina e le faitau aofaʻi o laʻau e fai ai taualuga ma malosi malosi. Mai i totonu o ato maʻa, fala ma isi mea faigaluega.

I le avea ai o le tagatanuu o le afioaga o Chihuahua i Mekiko, yucca nenosa ua lelei ona fetuutuunai i le vevela vevela ma vevela. O le maaleale e sili atu i le afa mita le umi e toetoe lava a le faʻaitiitia le susu. O le pusa malosi o loo natia i tua o se laulaau o lau laau matutu. I le amataga o le tautotogo, pe a iai le susu i totonu o le eleele, o loʻo tautau i luga o laʻau laʻau o paʻepaʻe sinasina papaʻe.