O le togalaau

Laʻau faʻapitoa mo le togalaau: igoa ma ata

Fugalaau togalaau e aofia ai le ituaiga o laau e mafai ona vaaia i soo se mea. I le taumafanafana ma le tautotogo, latou te teuteuina puipui o faʻailoga ma fuga lanu felanulanuaʻi ma lau lanu meamata. Ae i le tautoulu faʻamolemole lanu samasama, lanu enaena poʻo lanu mumu.

Mo le faigofie, matou te vaevaeina ituaiga eseese o vine i ituaiga e lua:

  • Tausaga Faaletausaga;
  • Taua.

I ituaiga uma ituaiga o loʻo i ai uma mea teuteu ma fualaau 'aina. Mafaufau i ituaiga sili ona lauiloa o le lianas mo le togalaau io tatou latitudes ma a latou ata, ma amata i le taʻi taʻitasi tausaga taʻitasi.

Vaitausaga o togalaau aina

E tele lava le numera o lianas taʻitasi mo le togalaau, mo se faʻataʻitaʻiga, pi teuteu, mamalu o le taeao, passiflora, ma e sili atu ma le selau isi ituaiga. Faatasi ai ma le tele o eseesega i foliga vaaia o nei vine, o loo i ai foi uiga masani, mo se faataitaiga, toetoe lava i ai i taimi uma ni pu umilea e toetoe lava a leai se isi itu. Vaitausaga taʻitasi o se mea sili ona matagofie mo pa, pala, balconies ma soo se teritori.

E tatau ona totoina vine i tausaga taʻitasi i nofoaga e masani ona eli ai palapala. E tatau ona avea ma se la o le la, e manaʻomia le malamalama mo vine mo se atinaʻe sili atu. O ituaiga ituaiga eseese o nei laau toto e mafai ai ona fatuina ni tuufaatasiga eseese. Ae o laau taʻitasi e manaʻomia ona totō i tausaga taʻitasi ma i le taimi lava e tasi, ia mautinoa o fualaau faʻasalalau o vine e le tupu i nofoaga le talafeagai, talu ai e mafai e laau ona tafiesea fugalaau e lata ane.

Faia o le lianas tulaʻi e tatau ona tausi lelei le lagolago i luga o le laina, i le matafaioi o paʻu talafeagai e faataatia i totonu o se pa, o se pa, upega. O le lagolago e tatau ona mafiafia ina ia mafai ona pipii i ai le laau.

E sili ona lelei le tuʻuina o se lagolago i le taimi o le totoina, talu ai o se mea faʻapipiʻi faʻapipiʻi lata ane i se laau totō e mafai ona faaleagaina aʻa. Talu ai tatou te talanoa e uiga i vaʻa taʻitasi, e leai se mea e manaʻomia mo le taumalulu, ma e tusa ai ma le teuteuina, e tatau lava ona aveese mea e foliga mai e le lelei tele.

Faʻatoʻaina vine vine

O le taimi nei o le a tatou mafaufauina vine vine, lea e tele foi, o le a tatou talanoa e uiga i ituaiga sili ona lauiloa, e uiga i le teuteuina, taumalulu, totoina.

Agai aʻe luga

Mo le ola umi (mai le tau mafanafana i le amataga o le taumalulu) ma le lanu lanu o laʻau, o lenei liana e alofagia e le tele o fai togalaau. O se aʻe aʻei luga o le rosa e tupu i le tausagaI le taimi lava e tasi, e matua tele lava, e mafai lava ona e vaai i se tele o faʻaupuga mai fugalaau fuga mai ma fugalaau o loʻo faatalitali mo lo latou taimi i luga o le vine.

O se nofoaga mo se aʻei luga o le rosa e tatau ona filifilia i luga o se nofoaga e susulu lelei e le la, i tafatafa o le mea e tatau ona avea ma se lagolago faʻalagolago, faʻapitoa laupapa, ina ia aua le galo le liana i le taimi o le kiona.

Ma o le taumalulu o se suega sili lea mo lenei mea totino, talu ai e le o faʻatulagaina le laau io tatou gutu. Aua e te manaʻomia le afifi lelei mo le taumalulue laveaʻi ai pine, talu ai e leai ni fugalaau i le tautotogo e le mafai ona iloa. O le aʻa o vine o loʻo faʻapalapalaina i le vao, ma o paʻu taʻitasi e afifiina i mea e leʻi faʻaaogāina.

A maeʻa matagi, ona vavae ese lea o lālā mamago, ma tasi taimi uma i le 3 tausaga e manaʻomia le faʻaogaina o le laau e tuʻu ai avanoa i ni vaovao fou.

Falelauapi

O se mea manaia lenei, o loʻo i ai fugalaau matagofie e pei o se pu o le kalama, ma o lanu lanumeamata lanumeamata ua tuufaatasia lelei. Toto faʻafefe lelei gutue ui lava e fafagu i luga mo se taimi uumi pe a uma le taumalulu, aua o lenei nofoaga e taua o le "moe moe." O le fugalaau e tafe le taumafanafana uma.

Campsis o se vine e le mafaamatalaina e le manaʻomia le tausiga, sei vagana ai le totoina saʻo, aua e le aʻa ma vele le laau. Ae, e leai se mea e tatau ona faanatinati e vavae ese le foliga mai o se fatu toto, o le togavao e faʻafuaseʻi ona ola, ona o lona taimi fetuunai e mafai ona umi, e pei foi o le taumalulu. O le togavao masani masani e tupu vave, ma e mafai ona ola e oo i le 10 mita i nai tausaga muamua, ma a mavae le 5 tausaga, e amata mai i le aʻa, e fautuaina e toto le kukama i se isi fugalaau fugalaau po o se nofoaga tapuni e faatapulaa ai le tupu tele o le aʻa.

Campsis o se laau mamafa, o lea e manaʻomia ai le lagolago maumaututu, i le ala, o aʻa laiti e pipii lelei i le puipui. O le lūlūina o lenei togavao e le o manaʻomia, e tatau lava ona e mautinoa o le nofoaga o loʻo i ai le laau e le mafai ona avea ma se vao vao.

Actinidia

O le Actinidia o se vailaʻau mamana malosi o le fuga vine. E le lelei le alu, e manaia le tilotilo i ai i taimi uma, i le tautotogo - i lau lanu lanumeamata lanumeamata, liliu le paʻu mumu e ala i le tautoulu, ma i le taumalulu o lanu manogi o loo i luga o le laau.

O lenei vine e le mautonu i le lelei o le palapala, ae fiafia i le malamalama lelei. Le mea silisili laau lata i le puipui i matu sasaʻe o le pa poʻo le fale. I totonu o se laau totō na totō i le itu i matu, o le puaʻa e amata mulimuli ane, e foliga mai ua tuai ona afu, o se puipuiga mai le malulu o le tautotogo.

E vave lava le manumalo o Actinidia pe a oʻo i le taimi o le fufuluina ma le fuaina mai e maua ai le tausiga lelei, o le mea autu lea e lelei ai le faʻasusu.

O le teuteuina o se laau e tatau ona faʻatino i le taimi tatau, ma e 2 vaitaimi:

  1. I le taimi o le fugalaau, i le mea tonu ao mou.
  2. Pe a uma ona paʻu lau.

O le talavou actinidia ua tipiina ina ia mafai ai ona maua se ata matagofie mo ia, mo lenei mea, o le tele o tipu ua tipi, ma totoe ai le tele o mea sili ona malosi. I le lumanaʻi, o le teuteuina e faʻaititia i le teuteuina o tipi mamago ma vaivai.

Vine vine

Faʻamau saʻo i laau, pa ma puipui, aua o vine vaovao e masani ona totoina mo togalaau faʻasaina, e lelei lava faʻamatalaga mataʻutia i le pito i luga o laʻau, i le tautoulu, lau lau lanumeamata e mumu i luga o le taimi, lea e sili ona manaia.

O vine vao e matua aʻafia aʻa lava i soo se mea, pe a na o le i ai se lagolago lata ane, i mea e mafai ona lalaga ai. I le taimi lava e tasi, o le lagolago e tatau ona malosi ma mausali, o le mamafa o le fusi e matua tele. I le avea ai o se tulafono, faʻamalosi, upega poʻo maea e faʻaaogaina o se lagolago.

E ala i le taumalulu i luga o lenei laau na o fuifui vine e totoe, o lālā uma e pau. E tupu mai nisi o fuālaʻau ma le malulu malulu, ae e le afaina, talu ai o le a le pine ae tupu aʻe mai le aʻa.

E le manaomia e le fale ni togafitiga faʻapitoa, o le teuteuina o loʻo faia i totonu o nofoaga e le o toe i ai ni popo tetele. E tatau ona mautinoa o fualaau mamago na totogo i le tautotogo mai fatu paʻu e le faʻatumu ai le teritori atoa, ma lafoina atu isi vaega o togalaau.

Honeysuckle

E i ai ituaiga eseese o honeysuckle, o nisi ituaiga e le fuga, o isi e ola i totonu o le togalaau, faʻafeiloaʻi manogi, o fua o nisi ituaiga o honeysuckle e mafai ona faʻaaoga e fai ma meaai. E faʻapupulaina pupuvao o lenei laau i le afiafi, ma o latou manogi e tosina mai ai le pepe.

O le laau e le faʻafefeteina i le tuufaatasiga o le palapala, ae faʻaleleia lelei i luga o le oneone oneone ma oneone mama, e fiafia i moli lelei. E le mafai ona faʻafitauli i faʻamaʻi, tele faʻamaʻi pipisi mo le suamalie e le matautia. E mafai e polo laiti ona malolo, e ui lava, i se tulaga lautele, e mafai e le laau ona toleni masani le taumalulu. E lelei pe a oʻo i le vaitau o le taumalulu o le a i lalo o le kiona loloto po o laʻau paʻu. A o leʻi oʻo i le taumalulu, e fautuaina le aveeseina o le togavao mai le lagolago, ma ua ufiufi fuālaau tuai i mea e leai ni mea faʻapipiʻi ma faʻapipiʻi i le uaea. I le lautele, e oʻo lava ile lua tausaga le matua, e le manaʻomia le mafanafana, ae na o gutu tele lava e iai le lamatiaga.

O le taimi sili mo le teuteuina o vao o le faaiuga lea o le tautoulu, o le teuteuina e faia e tusa ai ma le mataupu faʻapipiʻi, ua vavaeina le paleni tuai, ma ua vavae ese foi aʻa o loʻo tu saʻo i luga o le eleele.

Laʻau tele i le togalaau


Vine

Masalo e iloa e tagata uma le vine vine ma ona lanu lanumeamata. A maeʻa, o vine e aliali i luga o le tipu, lanu-suia mai le lanumeamata i le paʻu ma le uliuli i le taimi. I le taumalulu, o laʻau uma mai le laau e pa'ū, ua na o lafumanu e toe ufiufi i le tautotogo ma laʻau ma vine.

O le nofoaga sili mo le totoina o vine e latalata i le puipui o le fale lea o vine, tuputupu ae, amata ona lalaga. O le isi filifiliga o le tuu lea o le laau i luga o se pergola, lea e mafai ai ona faʻaaogaina vine vine e avea o se mea teuteu mo le gasebo. O le totoina o le sili lea i le itu sisifo, lea e susulu i le la i le faaiuga o le aso.

O vine i totonu oo tatou tulaga ua i ai le mea totino e malolo ai, ina ia le mafai ai, ia e te manaʻomia e faʻafeinu lelei i le taumafanafana, ma tipi lala vaivai ile taimi. E tatau foi ona e faamafanafanaina vine ao le i oo i le taumalulu, e ufiufi aʻa i lala vavao po o vao.

Ua faia le trimming ina ia mafai ai ona faateleina le fua o le gaosiga ma mo le fausiaina o se pale lush. O metotia trimming o le a faʻalagolago i se ituaiga o vine mama ma lona laufanua e ola ai, ina ia mafai ai ona faia saʻo le teuteuina, e sili ona lelei le feutagai ma tagata fai togalaau.

Ivy

E toetoe lava o le sili ona lauiloa o le aʻei vine. O le tele o lau lanu lanumeamata o lenei laau e fausia ai se kapeta e le mafai ona gaosia, ae toetoe lava leai ni fugalaau, ae maise lava i la tatou tau.

O Ivy e le o se filifiliga sili ona lelei mo le togalaau, e ui lava o se laau e le lelei, ae i le taumalulu e mafai ona maleu atoa, ma i le taumafanafana e mafai ona susunuina i lalo o le vevela o le lā. Ae ui i lea, i le tele o togalaau e mafai ona e vaaia puipui ua ufitia uma i le ivy. E le gata i lea, faatasi ai ma le aafiaga lava e tasi, e mafai ona totō le laau e avea o se faʻavaa laʻau.

Mo le Ivy, e tatau ona e filifili se nofoaga lelei ma susulu. Pe a totoina se togavao i tafatafa o se puipui ina ia ufiufi ai, e tatau ona fausia se lagolago mo ia i le tulaga o ni maea uaua po o ni paʻu i se taimi talafeagai. I le taimi muamua, e tatau ona e taʻu atu le ivy o le fea itu e tupu ai, ona faʻamalosi ai lea o ia.

O lenei laau e sulufaʻi e aunoa ma le aveeseina o laʻau, lea ua suia i le tautotogo. O le teuteuga e faia e faatatau i pupuʻa e alu i tua atu o le avanoa ua tuʻuina i le laau.

Clematis

O lenei laau toto e matagofie lona matagofie, o lafumanu i foliga vaaia e mafai ona ese lanu, lea e mafai ona e filifilia e oe lava ia pe a faatauina mai se togavao. O petale i totonu e matua paʻepaʻe, o le fautuaga e iai le lanu pei o laulaʻau.

E le o le fai atu o lenei laau toto e faigata tele i luga o tuutuuga o le germination, ae o loʻo sili atu lona lagona i totonu o se laufanua susulu. O le mea autu o le mea lena na tapunia aʻa, e leai se isi tausiga e manaʻomia. Ina ia faafaigofie ai ona faia, e sili atu le vave fausia o se ie meli i luga o se lagolago faatuatuaina. O le taʻitaʻia o le vao o ona laʻau ia, o loʻo fetolofi ai.

E faʻamaonia e Clematis le vaitau malulu, aveeseina laʻau ma totoe na o moa, mago mamago. O le oʻo mai o le tautotogo e oʻo mai i le ola, e ufiufi i lau ma amata ona fuga.

Folatalafaga fautuaina le kalasi teuteu pe a oʻo i le tele o le tuputupu ae o le tagata, ma mafaufau i ituaiga eseese o laau toto, ei ai ni nuances e aofia ai le teuteuina, o lea e sili ai le feutagai ma tagata tomai faapitoa.

Wisteria

Ua tupu Wisteria i le itu i saute. E foliga tutusa lava ma tolauapiga, aemaise lava i laʻau o le lapisi o lanu lanu meamata ma le vaomatua mafiafia. O Wisteria e sili ona manaia i le lanu, o le a le mafai ona ese lanu - lanu moana, piniki, paʻepaʻe, lanu violē, ma e sili ona eleelea e oo lava i lau ma lala e le o vaaia.

E le faʻaaogaina le uiga o le fusi i le eleele, ae i le tau, Wisteria e manaʻomia se nofoaga e aunoa ma se afaina, e mafanafana lelei i le la. I le eria o le ai ai lenei laau, e le tatau ona faaputuputu le vai, a le o lea i le taumalulu o le a taitai atu ai i lala o lala ma le maluluina o le eleele, lea o le a mautinoa ai le faaleagaina o le togavao.

I le avea ai o se lagolago, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se uamea po o se pergola laupapa, ae o le lagolago e tatau ona faʻatuatuaina, talu ai o le visteria o loʻo i ai lala malolosi, ma o le tuputupu ae, e taua le mamafa o le laau. O le Wisteria e faalua i le tausaga.

  1. I le tautoulu, e vaeluaina ai ni aʻa laiti.
  2. I le tau mafanafana, i le amataga o Aokuso, o le a vaeluaina uma aʻa i le lua vaetolu o le umi.

O le teuteuina e fesoasoani i isi fatuga i le tausaga a sau.

Na matou taʻuina atu ia te oe nisi o ituaiga sili ona lauiloa o vine mo le togalaau, atonu o le a fesoa- soani ia te oe i le faia o le filifiliga saʻo, ae aua nei galo o loo tele isi ituaiga ituaiga o aʻea, o lea e tele naua e filifili mai ai.