Laʻau

Pellet pusa-button fern tausi ma toe gaosia i le fale

Pellaea fern, o se tagatanuu o le aiga Sinopteris. O lenei aiga e tusa ma le 80 ituaiga. O le laufanua o le pellet, i tulaga masani, e toetoe lava o tulimanu uma o le paneta o le lalolagi, i mea o loʻo i ai se tau vevela ma le vaʻaia.

Faamatalaga lautele

Ae i le tele o fuainumera, e mafai ona maua ai le fern i luga o le motu o Niu Sila. I luga o konetineta, o le pellet e nofo i le talafatai ma fiafia i ona uiga ile taimi malolo. O ana tali e na o se pau o lau laau, ae o le foliga mai o le susu, e sau i le ola ma ave lona foliga muamua. Afai o tuutuuga mo le tausia o le pelemu e fetaui ma ona manaoga, ona teuteu lea e lau laau lau mamanu ma le tele o lau lauusiusi.

Pelley o se fugalaau i totonu, lea e maualuga lona maualuga i le 25 simita. O laʻau o le pellet e mafai ona atiaʻe i le tuputupu ae e oo i le 30 cm ma o le lautele o le lau e mafai ona tupu e tusa ma le 13 mm. O le tuputupu ae o le vaitau e tupu mai i le tausaga, ae o le laau e sili atu lona malosi i le tuputupu ae i le tautotogo ma le taumafanafana.

Eseese ma ituaiga

Pellet lapotopoto o le foliga sili ona le fiafia i le tuua. O le laʻau e fuga foliga; o loʻo i ai ni vaitusi i pito o lau. O le pito i fafo o le laupepa e lanu le lanu, ma le pito i lalo o le malamalama.

Green pellet e fai ma aʻafia o aʻa, ma o lala ma le pito o lau latou lava se sukalati. E lapotopoto le laʻau, sasaa. O le tulaga o le tagata lava ia o se laʻau lautele ma vao, e tele atu i le tele mai isi ituaiga.

Pellet foliga foliga o lenei ituaiga o meaola e fetolofi. O laulaau e foliga mai o se tafatolu. Le umi e tusa ma le 60 cm.

Pellae nude O lenei manatu e sili ona manaia mo lona foliga mai. O le maualuga o le mama e tusa ma le 35 cm. O le laʻau o loʻo i luga o le paʻu, pouliuli paʻu paʻu, maʻau. E sili le fiafia i le tele o moli ma faʻafeiloaʻi lelei le malulu.

Pellae lanu enaena. O laulaau o nei ituaiga o meaola e pala ma o lo latou umi e tusa ma le 50 cm. O fualaʻau ei ai sina lautusi susu ma se lanu violē. O fugalaau fugalaau o lenei ituaiga e manao e tu i totonu i le itu i matu.

Ovoid pellet ituaiga matagofie matagofie ma matagofie. O laulaau ei ai le paolo o le olive oona, ma o foliga o le fatu, tele lona foliga. O le maualuga o le laau e tusa ma le 40 cm.

Pelley fale tausi

O le malamalama mo le laau e manaʻomia le faʻasalalau ma tumau pea i se isi itu, o laulaa e amata ona liu paʻu ma malepelepe ma faʻalosolo malie le alualu i luma. O le mea lea, afai e le lava le malamalama faʻale-natura, e tatau ona tuʻuina atu le malamalama faʻasaga.

O le vevela o le ea i totonu o le potu e tatau ona tusa ma le 23 tikeri i le taumafanafana, talu ai o loʻo i ai se taimi o vao gaosi. Ma i le taumalulu, e tatau ai mo le laau toto ona tuʻuina atu tulaga o le malolo ma faʻaititia le faigamalo i le 16 tikeri. Afai e vevela vevela le potu, e tatau ona pupu le laau, a faʻapea o lau e amata ona magoto.

Lafoaina o pellets

Faʻasagaina o le mea e fiafia i ai le vaʻalele, ona o le faʻaleagaina o le susu i totonu o le laau, o le aʻa e amata ona pala. I le taimi mafanafana, e tatau ona faia le suavai pei o le 1 cm o le palapala ua mama, o lona uiga, 3 taimi i le vaiaso. I le taumalulu, o le laau ua siitia atu i se mea e sili atu ona faʻafefeteina, faʻatasi i aso uma 7.

E le gata i lea, e manaomia e le laau le faamamaina o laulaau, e tatau ona sosolo le pelle i taimi taʻitasi i le taumafanafana ma sili atu pe a amata le taimi o le mafanafana.

Fertilizer mo pellets e tatau ona na o le vaitau o togavao. I le taumalulu, a amata ona malolo le laau, e le manaʻomia ona fafagaina.

Faʻamuʻu faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻaseʻe tasi i aso uma 14 aso.

Pellet muamua

O le tuufaatasiga o le eleele mo le pellet e tatau ona aofia ai le palapala palapala, peat, ma le oneone paʻu, o mea uma e fefiloi i vaega tutusa. Ma aua nei galo le alavai lelei i le pito i lalo o le faatoaga toto e aloese ai mai le susu i totonu o le ulo. E mafai foi ona e faatauina se eleele ua saunia i se fale o se meaʻai, ae faaopoopo i ai le malala i ai e faamama ai le palapala ma faʻaleleia.

Pellet totoina ma teuteuina

O le gafatia mo le suia o le laau e tatau ona filifilia i le lua sikuea le lautele ma loloto atu nai lo le muamua. I le taimi o le totoina, e tatau ona faʻaaogaina le laau faʻatasi ma le eleele muamua, e aunoa ma le liaʻiina o aʻa, ina ia faʻaitiitia ai le faaleagaina o le pellet, talu ai o loʻo totoina ma le tiga e le laau le totoina. Ma ia faatumuina nofoaga na misi i le eleele fou faatoa kuka.

E tatau ona faia le mea e fai pe a tupu le aʻa i le eleele. Ma i le lua i le tolu tausaga e tatau ai ona faʻaopopo le eleele fou, aveese le tuai i le afa o le gafatia. I le taimi o le gaioiga, faʻapea foi, pe a talafeagai ai, e tatau ona vaelua le vaomatua, talu ai o loʻo tupu tele le laau.

Totoina se laau e talafeagai e fausia ai se togavao ma aveese mea tuai ma lau lau mago.

Faʻaleleia o le pelleta i le vaevaeina o le vao

Toe faʻaleleia e ala i le vaevaeina o le vao, e tatau ona gaosia i fualaau tetele tetele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e vavae ese ni puʻupu ma aʻafia lelei mai le aʻa autu ma totoina i totonu o se pusa ua saunia i le palapala.

Ufiufi le laau i se pusa tioata paʻu, faia se ituaiga o malutaga. Mo le taimi o fetuutuunaiga mo le lelei o aʻafia, e tatau ai ona maua se vevela sili ona lelei o le anotusi o le tusa ma le 23 tikeri.

Lafoaia le toto

E lulu fatu i le eleele ua saunia ma ufiufi i se ata tifaga. Faʻaavanoa le tatalaina mo le vaalele ma faʻaleleia mai le pulumu eleele. O le pusa sosolo ua tuu i se nofoaga pogisa ma ua faamoemoeina ai muamua totō. O fualaau e amata ona aliali pe a ma le 50 aso talu ona lulu.

A maeʻa ona totoina, e manaʻomia e tamaiti ona tuʻuina atu le malamalama lelei, a leai, o le a faʻaloloa tele. Ma pe a uma ona faʻaalia ni paipa o lau laupepa, e tatau ona faʻapipiʻi ia totō malolosi i totonu o pusa saunia.

Maʻi ma meaʻai

O meaola faalafua, o le laau e afaina ai aphids, fuainumera iniseti, ma thrips, ma maʻi masani, o se nematode. Mo le puipuia o meaola faalafua, e tatau ona togafitia le pellet ma iniseti. Ma o lea e le afaina ai le laau i meaola faalafua, mo le puipuia o gaioiga e masani lava ona talafeagai ai le suluina o laulaau.

Ma pe a aliali mai se nematode, o le faʻamaoniga saʻo o lona i ai o le lanu samasama ma le faʻagogo o lau. O lenei faʻamaʻi e aliali mai ona o le malulu vai mo le faʻavaivai ma se aofaiga tele o le chlorine i totonu.

Afai e amata ona paʻu ma paʻu laulaau, o le mafuaʻaga o se vaalele laitiiti o le potu ma le le lava o le ea, talu ai e lelei lagona o le fern e uiga i ai.