O le togalaau

Apricot - fualaau susulu

Apricot, poʻo le Apricot Taatele (Prunus armeniaca) - o se laau mai le ituaiga o Plum (Prunus) Aiga mālū (Rosaceae), faapea foi fua o lenei laau. O le apricot e taua foi o le samasama-kulimi, siliva, apricots mago, spaghetti, apricot.

Apricots © Fir0002

I tusitusiga faʻaonaponei, e tolu i le ono nofoaga autu o tupuga o le apricot e iloga. Faatasi ai ma i latou, o le Tian Shan i le itulagi o Tian Shan i Saina e sili ona manatu.

Ae ui i lea, i totonu o Europa, na lauiloa ai o ia mai Armenia (o lona uiga o le igoa Latina i le Latina: armeniacus - Armenia). Mulimuli ane, na sau le apricot i Roma, e pei ona taʻua i ana tusitusiga e le saienitisi Roma anamua ma le tusitala o Pliny le Elder.

O se ituaiga faapitoa o Siberia Apricot (Prunus sibirica), tuputupu ae vao i mauga o Tavita. E maua i le Primorsky Teritori, Siberia Sasaʻe, Sinaʻe i Matu, ma Mongolia. E i ai le maualuga o le malosi o le kiona (i le malologa e tumau ai le malulu e oʻo ifo i le 45 ° C), ae e le faʻafeiloaʻi ai le pala i le afa lona lua o le taumalulu. Fualaau aina - afu malogo e tafe i luga o le uʻamea ma le lapotopoto o le 2 - 2.5 cm, grayish-samasama i le lanu, maua se tofo oona, toetoe lava e le o taumafa.

Apricot - o le laʻau o le laʻau o le maualuga ma le faʻasalaga. O laulaau o lapotopoto, ovate, i le apex drawn, finely serrated or double-toothed. Paʻepaʻe paʻepaʻe po o fugalaau fugalaau aʻo leʻi oʻo mai lau.

Fua o fualaau oona o le lanu samasama-lanu mumu ("apricot") lanu, lapotopoto i le foliga, elliptical poʻo le obovate. O le ponaivi e puipui mafiafia, lamolemole.

O le apricot tree ua leva ona ola i le tele o atunuu o se tau mafanafana.

O fualaau 'apricot e faʻatagaina uma i le fou ma le malogo (apricots ma lua, kaisa, apricots ua mama, pastille). O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatapulaaina lo latou faʻaaogaina o apricots ona o le maualuga o latou suka.

Apricots e faʻaaogaina e fai ai le vodka apricot, o se meainu malosi, ma o le sua apricot ua faʻamalosi ma faʻamaʻi.

Apricot laau ma fua. © Fir0002

Faʻamasinoga

Mo le totoina, i le avea ai ma se tulafono, e faʻaaogaina ai le taʻi tausaga taʻitasi, lea e tuʻuina ai lala taʻitasi (lala laugutu) i luga o le ogalaau ma le avanoa, ma e fetaui lelei foi i le faʻaauau pea o le fana (taʻitaʻi). Le talafeagai mo le totoina o laau ma lala mai tafatafa ane o tumutumu, faatasi ai ma ni pito i fafo o le malaga. I le lumanaʻi, o nei lala e momotu i lalo o le mamafa o le fua, lea e tau atu i le oti o laau. O le atinaʻe malosi o faʻamaʻi i luga o luga o manua o loʻo fesoasoani foi i lenei mea.

E le tatau ona faia ni mea sese i le faatauina o mea totō. O le faapipiiina o fualaau o cultivars e ese mai i laau (totoa) i le tele o numera o meaola. O ituaiga o ituaiga o meaola eseese e leai ni vao (spurs), ae o loo i ai ni afu - o le nofoaga lea e tipi ai e le rootstock le mata masani (fatuga), lea e lei tupu atoatoa. I luga o lālā taʻitasi o cultivars, e lua pe tolu fomaʻi ua uma ona fai, ma i fualaau e toʻatasi (tasi). O pou e fua mai i uluaʻi tausaga o fualaau aina i na o vailaau faigofie ma faigata, ma i le 8-10 tausaga, faʻapipiʻi fua o fualaau aina i luga o laau taʻitasi.

O lālā taʻitasi ma le aʻa o laau totō e itiiti le faʻalauteleina ma le mafiafia pe a faatusatusa i se fatugaina totoina. O fualaau e le mailoa mai le amataga ma aumai mai le itu i saute e masani lava e le faʻasaʻo. Latou te faʻamalieina o tatou tulaga i le maualuga o le ufiufi o le kiona ma o loʻo faʻaalia i le vaivai o le fua o le fua. E i ai se lamatiaga o le faʻauluina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma fualaau ma fualaau mai isi vaipanoa. I lenei tulaga, e mate vave laau.

E maua iʻuga sili ona lelei pe a tulaʻi atu i tausaga taʻitasi. O lo latou vaivai vaivai i le tausaga muamua talu ona totoina le mafuaʻaga o le fausiaina o mataʻitusi lautele o le tulaʻi mai ma le faia o se pale malosi.

A o le totoina, o le aʻa o loo i totonu o se mash mash. Pe a totō, e tuʻuina laau i totonu o le lua ina ia mafai ai e le aʻa o le fatu fatu ma le nofoaga o le faapipiiina o le vine i luga o le fagafalo e 3-4 mm i lalo o le pito o le lua. O aʻa o le laau ua ufiufi i le paluga ua saunia lelei. A maeʻa, ona luluina lea o laau, ona faʻasaina lea o le palapala i totonu o le lua ma le vae mai le pito i tua o le lua i le ogatotonu, ma teu le laau i le tulaga manaomia. E sasaa le lua i le pito i lalo o le eleele ma lalo ifo o le pito i lalo o le lua ina ia faigofie ai le faʻamaina o laau totō. Laʻau e faʻamamaina, e tusa lava po o le a le eleele, 20-30 lita o le vai i le faʻalaʻau. A uma le faʻamaʻa, o le palapala e faʻamamafa lelei ma tuʻu le pu i le pito ma faʻasaʻo le ala.

E faʻatatau i le tau masani o le tau ma le susu o le eleele i le taimi o le taumafanafana, e faʻaopopoina le 2-3 faʻavaivai i le va o le 10-15 aso. O le timu ma le talafeagai o le palapala o le eleele e fesoasoani i le atinaʻe masani o laau i la matou eria.

Tausiga ma le galue i le togalaau

O le palapala palapala e pei o le vaʻa mama ma le faʻaaoga tatau o le faʻamaʻiina i tulaga o le le lava o le suavai e mautinoa ai le faʻaleleia masani ma le fuaina o le apricot. O lenei faiga e fesoasoani i se tulaga loloto atu o aʻa i totonu o le palapala ma sili atu le tetee atu o laau i tulaga ogaoga.

I le lua tausaga muamua, ma e le toe i ai, o le nofoa (poloka o le lio) o loʻo tausia i lalo o le mulch. O le tumau umi o le palapala i lalo o le mulch e oʻo atu ai i se tulaga papaʻu o aʻa i le palapala. E pei o le mulch, e mafai ona e faʻaogaina le muti lau-rotted manure, sawdust, peat and other organic materials. E tāua tele le taimi e tatau ai ma faʻamaonia le tatalaina o le eleele, puipuia le malosi o le tuputupu ae o vao ma le faaleagaina o aʻa.

I tulaga o le lelei o le suavai e mafua mai i le faʻaaogaina o le faʻaleleia o le vai, e amata i le ulufaleina o laau i le vaitaimi o le fua tele (i le 6-7 tausaga o le ola), e mafai ona faʻaaoga le eleele. Mo nei faʻamoemoega, e masani ona faʻaogaina ai meaʻai o le cereal ma le aʻafiaga o aʻafiaga o loʻo faʻaaogaina: lanu moana, lanu mumu, pusa o le fanua, suauu ma isi meaola e faʻaaogaina ai laʻau (mutia vao). O fatu e totoina i le amataga o le tautotogo i le eleele ua saunia lelei mai le tausaga talu ai, pe a maeʻa le faatamaʻiga atoa o le laau o le rhizome ma vao. O fualaau e lūlūina e faʻafefea ona faʻafefeina e ala i le faʻaaogaina o sprinklers (pulumu) ina ia mafai ai ona faʻafeoloolo ma faʻafefe ma ia faʻamago le masini. E masani ona sasaa vao vao pe a oo i le maualuga o le 20-25 cm. O lenei ituaiga o palapala palapala e mafai ona faaleleia lelei ai vai-faaletino, mea tau vailaau o le eleele ma faateleina lona fua. Faʻatasi ma le faʻaaoga tatau o meaʻai faʻamalolo ma le lelei o le suavai taumafa, e faʻaititia le tutupu o laau toto, o le tuputupu ae masani ma le fuaina o fualaau aina e mautinoa, ma o le gaosiga ma le malosi o laau toto i le taumafanafana ma le taumalulu o le natura ua faateleina. Afai e le maua laau i tulaga talafeagai i se taimi tatau, ona faʻasauāina lea, matua le matua, ma ua avea mea totino ma mea le lelei.

Apricot laau ma fua. © The Shopping Sherpa

Nofoaga

Apricots e faʻapitoa, e le faʻafefeteina i tulaga o le palapala, faʻalautele atili i luga o eleele loloto ma vaʻaia e aofia ai le lime. Lamala ma matagi malolosi, aloese mai le suavai ma le togafitiga, ma ola vave. O nofoaga sili mo le totoina o apricoti o le itu i saute, sautesasae ma saute sisifo mai Moscow. E tatau ona puipuia le saite mai matagi i matu. O eleele maualalo e tafe mai ai le malulu. O le nofoaga e filifili ai e susulu le la: o apricots e tatau ona maua le vevela tele pe a mafai i le taimi o le taumafanafana, o le a fesoasoani ia i latou e feaveaʻi ma le saogalemu le taumalulu.

Tausiga

I le ogatotonu o le laina, e manaʻomia e le apricot le faʻamautuina masani, aemaise lava pe a uma ona faʻatulagaina ma ao faagasolo le tuputupu ae, ia Me - Iuni. I le afa lona lua o le taumafanafana, e na o le taimi o le lamala e toto ai laau, e seasea ona matauina i le itumalo Moscow. I isi tulaga, o le tele o le inu i le masina o Aokuso e mafua ai le faʻaloloaina o le tuputupu ae o laʻau ma o le a le fua ma faʻavaivaia i le taumalulu. Mai lava i le amataga, i le faaiuga o le tautotogo ma le amataga o le tautotogo, o paranesi ma lala autu o le laau ua mama, faaopoopo le suauu sulfate i le paʻu paepae. Manua ma pisipisa i luga o le ogalaau i le faaiuga o Aperila - ia Me, faʻamamaina i se mea ola ma ufiufi i le togalaau poʻo le tuzbaslak.

Apricots e tutupu vave ma avatu le fua muamua i le averesi mo le lima po o le fitu tausaga. Mo le lelei atili o le palotaina, e manaʻomia le i ai ia le itiiti ifo ma le lua ni fatu laau i luga o le 'upega tafaʻilagi, pe sili atu foi, tolu i le fa. Faatasi ai ma le faʻatupulaʻia vave ma le tausiga lelei, e mafai ona fuga mai laau i le lona tolu po o le fa tausaga. O laʻau fugalaau e tuʻuina i luga o laau i tausaga taʻitasi, e oʻo lava i se avega mamafa i luga oa latou fua. Crohn i apricots ua faia natura.

Apricot fua i luga o lala. © apple2000

Tofiga

Faʻapenaina i fatu o loʻo taofiofia pea mo le sili atu i le tausaga, ma le faapipiiina. E totoina fatu i le tautotogo po o le tautotogo pe a maeʻa le tolu masina.

E mafai ona totoina mai i le lotoifale ia laau apricot mai fatu fatu na aumai mai fua na faatauina i luga o le maketi. E le tatau ona ave mo le lūlūina o fatu o Armenia ma faaulufale mai, fua tele. E vave ona totoina, e aunoa ma le paluga, i le loloto o le 5-6 cm, lea e mautinoa ai le toeitiiti 100% germination. I le faatusatusa atu i le fatu fatu, lea e ola mai ai manufelelei mai fatu, i fualaau maa latou te maua ai manu felelei ma manu, lea e mafai mulimuli ane ona sili atu i matua matua i tulaga o fualaau aina.

I le tautotogo o le tautotogo, ia Mati, e teuteuina ai fualaau taʻitasi. O lenei teuteuga ona faia lea i tausaga taʻitasi. Muamua lava, latou te aveeseina lala vaivai, mago ma o latou pito, faʻapuʻupuʻu pine tetele ma mamana, ma tipiina foi isi paʻu e puipui ai le pale "i luga o le mama". O vaega uma e ufiufi i varnish i le togalaau poʻo ni faʻamaʻi lanu moana (lanu mumu, ova, soot), faʻafefe i le suauu mamago. Afai e tupu laau toto i luga o le moega, latou te totoina i se nofoaga tumau i le lua tausaga i le taimi lava e uma ai le kiona pe o Setema - Oketopa. I luga o le eleele lafulemu, eleele, ua lava lea e eli ai se pu e tusa ma le tele o aʻa. I luga o le omea, o le peʻa poʻo le oneone oneone e loloto ma lautele, o loʻo faʻaleleia alavai i le pito i lalo ma ua tumu le lua i le paluga kulimi. O le mea e sili ona lelei o le totoina o laau e aunoa ma le suia.

A maeʻa le aoina o fua muamua, fatu fatu i le taimi nei pe a uma ona faʻaaogaina mai le fualaau aina, e totoina ile eleele. O fualaau tetele o le a avea ma le lona lua o augatupulaga o apricots, sili atu ona tetee i le tau o le lotoifale.

Faaaoga

E matagofie tele i le vaitau o le vavalaʻau, pe a vevela lauʻau (aʻo leʻi tatala laulaau) faʻatasi ma fuga lanu piniki lapopoa. E lauiloa i le teuteuina o le lau o le lanu susulu ma le taimi e fua mai ai. E mafai ona faʻaaogaina e teuteuina togalaau, paka, togavao vaomatua, sikuea, i le fausiaina o le taʻi lua kuata, i nofoaga taʻitasi ma vaega. O fugalaau apricot e momoli ai se manogi matagofie o le meli - ona o le apricot e manaia, o le uluai togavao o le meli. O ituaiga o laʻau olaola, i le taimi lava e tasi, maualalo alumoni, daurian rhododendron, fugalaau faʻasusu i ai.

Apatot fuga © Mehraj Mir

Maʻi ma meaʻai

Apricot e le faʻaitiitia le faʻafitauli i faʻamaʻi ma faʻamaʻi aʻafiaga nai lo le pulu. Ae ui i lea, o nisi taimi o laau e ono afaina i maʻi mama.

Kleasterosporiosis, po o le "vaʻaia o le moa" (Clasterosporium carpoplilum Aderh.): I le amataga o le taumafanafana, e aliali mai i totonu o laulaau ni lanu mumu, i le mea o iai pupu i le faaiuga o le taumafanafana. O manuʻa aʻafia o le paina o le lala o loʻo taʻe ma gutu - o se mea e malolo ma le suamalie e faʻafefe i le ea - e tafe mai i nofoaga o lemonia. O lenei maʻi afaina e masani lava ona aʻafia ai laau vaivai ua i ai ni mea totō e totōina pe ua maeʻa ona totoina le seleselega.

Moniliosis (Monilia cenerea Bonord.): O le sui o le faʻamaʻi o le maʻi o se mea malie, ma le taumalulu i totoga afaina o laau. I le tautotogo, o le mycelium o le fuga e fai ai le fesuiaʻi. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi e mafua ai le enaena ma le faʻagogoina o fugalaau, ona - laʻau ma vaʻa taʻitasi. I le taimi o le tau mafanafana, o le a tupu aʻe ai le afu i fua. Muamua, o se tamai lanu povi e aliali mai, lea, faasolosolo malie, e aofia ai le fetus atoa. O le pulupulu o le fua e suia ai le lanu enaena, ma o le fogaeleele e ufiufi i tamai paʻu uliuli. O fua afaina o le a mimilo, matutu ma pau.

Faʻataʻitaʻiga faʻatonutonu

O le taua tele o le tausiga o le togalaau i se tulaga mama. O fualaau pathogenic o loʻo i luga o laʻau, lala, fualaau, paʻu ma isi vaega o le laau, e taua le aoina ma susunuina lau i le tautoulu, e eli solo faataamilo i poloka. O se fuataga lelei o le faʻaaogaina o meaola, minerale ma le faʻamaʻi faʻamaʻi. Fertilizers e maua ai le tuputupu ae lelei o laau ma i le taimi lava lea e suia ai le tali o le selu i le itu, lea e le lelei mo pathogens ma meaola faalafua.

E taua foi le aveeseina o le aʻa ma tipi i lala mago ma mama, faamama le ogalaau mai le afu, ma ufiufi ai vaega ua faaleagaina i ituaiga togalaau. O le susulu o palealii e taua: e taua le vavave vave o tipu i luga o puʻu ma lala skeletal, e toe faʻafouina le pale.

O le siakiina o vailaʻau, faʻafefe o le totoina o le suavai e aoga i le amataga o le tautotogo, aʻo le i faʻamavaeina, nitrafen (2-3%), Bordeaux (4%), sulfate o le suka (5-8%). I le vaitau o togavao e faʻamaʻi ai faʻamaʻi, o loʻo faʻalauina i le Bordeaux vai (1%), vaimini (0.5%) poʻo le kopa o le chloroxide. O le pulumu muamua e faia i le taimi lava e maeʻa ai, o le tolu i le fa - 10-15 aso uma.

Faʻasalaga lelei, o laau e lelei foliga, e tupu ile 40-70 cm i le tausaga ma e masani lava e le maʻi.

O meaola faalafua o iniseti, aphids e mafua ai se afaina tele: e faavaivaia ai laau, ona mafai ai lea ona maua i luga o ni suauu sooty. E mafai ona e tau faasaga i aphids mechanically, faʻaleagaina pe a aliali mai, pe faʻamalo foi i fasimoli infusions o tapaa, uila, uʻu.

Apricot laau ma fua. © Fancy Plants

Laʻu moli (Laspeyresia fundebrana Tr.) Faʻaleagaina fua o laumei ma, i nisi itu, apricots. O se pepe laititi lea, o le taumalulu i le foliga o se kokou i le vaega pito i lalo o le aʻa poʻo luga o le papa o le eleele. Lafoaʻi lele i luga o le sefulu tausaga muamua o Iuni, ma tuʻu o latou fua i le ovary o le fualaau aina poʻo luga o petioles. Ona amata ai lea o le pepe ma amata mai i le ogatotonu o Iulai seia oʻo i le ogatotonu o Aokuso o loʻo i ai le tele o tausaga o le susuga o le mumu ma le tuʻuina o fuamoa i luga o fua o fua.

O metotia metotia e aoga tele: o le aoina mai ma le faaleagaina o fualaau leaga, faamamaina o le paʻu i luga o le ogalaau, eli faataamilo i le ogalaau.

Faʻaleagaina le apricot ma le anufe o le butterfly hawthorn, fuga mata, lau. E le faigata foi ona faʻaumatia faʻafuaseʻi, ma le taumaluluina o nusi - lau lauʻeleʻele ma le fuamoa fuamoa, faʻamautuina e alalaʻau i luga o lālā - e manaʻomia ona aoina ma faʻaumatia i le tautotogo po o le amataga o le tautotogo.

E faʻapefea ona e ola i apricots?