O le togalaau

Tetee a le Tiapolo

Kyzyl i Turkic o lona uiga "mumu". E le o iloa pe aisea ua taua ai o ia. Masalo ona o le lanu o vine? Ae e le na o le mumu, ae e lanu samasama foi. Pe atonu ona o le lanu o le fafie? E i ai sona lanu mumu.

O Dogwood e lauiloa foi o le "tiapolo". O ai na te iloa pe aisea na taua ai nei fua suamalie mai se tamai laau, 3-3.5 mita le maualuga o le vao. E lua tala fou e uiga i le amataga o dogwood. O le muamua lenei.

Dogwood (Cornelian Cherry)

... Ina ua totoina le faatoʻaga o le parataiso, na faia e le Atua, ma vave ona ufitia i fua, na tauto Satani e "sili atu" le Atua:

- O le a ou fatuina se laau o le a fuga mai pe a leai se miti a le Atua, ma o fua o le a faʻaalia seia oʻo i le taumalulu.

E faapena foi. A o foliga mai o ni pulu lanumoana na aliali mai i le kiona i le kiona i se mea, ina ua tago Satani i se lala ma lafo i totonu o le eleele malulu. Sa ou tamoe i luga o le paranesi ma sasaa i fugalaau samasama. O laau a le Atua ua mou atu, ma ua leiloa ona ofu talaloa samasama.

O fua e sasaa umi ma lemu, ma seʻia oo i le kiona fou latou te pepeseina ni vine mumu ma se ponaivi faigata i totonu. E le mama le vai. O fua na matuai suamalie lava ona latou o atu i le gutu o tagata uma na tofo i na fua.

Na tumau pea le paluga o le paluga i le paluga oona ...

Dogwood (Cornelian Cherry)

Ae ui i lea, ua faʻaalia e le tagata mealilo o le "diabolical" berry e lua o se meaʻai meaai ma o se vailaʻau vailaʻau.

Lanu mumu po o le lanu samasama - o le drupe e maua lona tofo, o se manogi malosi. O loʻo i ai le suka, meaʻai, tannins, mauoa i le pectin ma le vaitamini C. Ae o nei mea totino uma e oʻo mai i fualaʻau ua maeʻa po o le tuai o le tautoulu, aua e amataina lemu.

E sili le lelei o le seleseleina o fua o le sanala ia Setema, i le tau vevela. Faʻaaoga mo le sauniuniga o sua, suamalie, mea e maua mai, uaina.

O se teuteuga o fualaau aina e faʻaaogaina mo le galala, i le avea ai ma se faila ma le faʻasao zingotic. Fualaau aina fou ua lelei ona teuina, ma fualaau mamago e taoto mo le tele o tausaga.

E faʻaaoga foi Dogwood i luga o fafie - e faigata e pei o se pu. Mo lenei mea, na faaigoa ai e le au fai togalaau o le igoa "Cornus", o lona uiga o le "pu." I fuʻa anamua a Eleni ma Roma na faia mai le sana. O i latou, e tusa ai ma le tala, sa faaauupegaina Odysseus. O Romulus, o le faavae o Roma, e tusa ai ma talatuu, na ia otootoina le tuaoi o le "aai e faavavau" i le lumanai ma se tao tao. Ina ua maeʻa le faauigaga o tuaoi, na ave e Roma le tao i le eleele, ona liua ai lea o se laau.

O le Falemataʻaga o Nuremberg o loʻo i ai se uati tuai o ona uili ua faia i le fafie. E faia vaega mo musika.

Dogwood (Cornelian Cherry)

O le lauiloa lauiloa o Ovid dogwood i le tauloto "Golden Age". Se faʻamanuiaga faapitoa i lenei laau i Bulgaria. O se aga manaia ua puipuia iinei talu mai anamua. I le afiafi o le Tausaga Fou, o tagata uma o loʻo faʻatau mai tui puipui - o manu manu dogel, o se uiga taua o le aso malolo. I le aso muamua o Ianuari, e o mai fanau i aiga ma uo, patipati lemu i paʻu malolosi, faʻafetai atu ia i latou i le aso malolo. Dogwood e pipii i lima o se tamaititi - o se faailoga o le Tausaga Fou.

Dogwood ua salalau solo i soo se mea: i vaomatua ma coniferous forests o North Caucasus ma Transcaucasia, i totonu o Asia Tutotonu ma Siberia, i Crimea, i saute ma totonugalemu o Iukureini. E tupu aʻe i se togavao laau, e le faʻaleagaina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e le lelei i tulaga tuputupu aʻe, e le fefe i le oge. I luga o fanua e sili atu ona lelei le tuʻuina i se nofoaga e sili ona taua. Faʻapenaina e fatu ma fatu. E ola Dogwood ma fua mai i le 150 tausaga ma sili atu. O se taunuuga o filifiliga a tagata, e tele ituaiga o togalaau tetele na fuaina i luga o le togalaau.