Fugalaau

Cape Lily o le Vanu - Freesia

Faʻafeiloaʻi fugalaau fugalaau faʻafefeteina o freesia, valiina i luga o laʻau paolo faʻalelei, e faʻatulagaina i se laina i luga o se paʻu lamolemole vaivai e oo i le 40-50 cm le maualuga. O nei uluaʻi fausaga o loʻo ufiufi i le umi (20 cm) laulaʻau lanu meamata. O se fua o le freesia manogi o se meaalofa manaia mo soo se mafuaaga, ma o fugalaau e teuina i totonu o se fagu mo le 2 vaiaso pe sili atu foi.

Freesia fugalaau i le timu. © John-Morgan

Freesia, poʻo Freesia (Freesia) o se laʻau faʻapitoa o le irissite o le aiga iris i Aferika i Saute. Mo se manogi e manatuaina le manogi o lili o le vanu, e taua foi o le Lily o le vanu. O le gafatia e fuga mai i le greenhouse conditions mai le afa lona lua o Ianuari seia oʻo ia Mati na faʻatautaia mai le amataga o le seneturi talu ai le seleselega, pele i le tele o atunuu.

Friesias ua faʻalauteleina, e pei o gladioli, sui o corms, tubers, ma fatu.

Freesia. © plantrescue

Atinaʻeina o le freesia i fafo

Afai e totoina ia corms o le freesia i le masina o Mati-Aperila i totonu o poti peʻa i le loloto o le 4 cm, tupu aʻe i luga o se moli susulu po o se loggia, ona totoina lea i le togalaau, ona oʻo lea ia Aokuso-Setema o le a mafai ona faamemelo i le fuga o le fuga.

O se nofoaga mo freesia e sili atu ona lelei le filifili puipuia mai matagi, i totonu o le paolo. O le eleele e tatau ona lafoaʻi ma vaʻaia. Ua totoina Corms i le loloto o le 3-6 cm pe a mafanafana le palapala i le vevela o le 8-10 ° C. O Freesia e iai ni moa felauai, o le mea lea, o le twine e tosoina i le va o laina poʻo se faʻatalaga i le 10 x 10 cm sela e faʻamalosia i se tulaga vavalalata, lea, ao tuputupu aʻe, ua toe faʻaleleia lelei ma toe faʻaleleia. I le lelei o le tau, o faʻatoʻaga e tumau ia Oketopa.

A uma ona totoina ma aveeseina laulaau lanu samasama, o le anufe o freesia, faatasi ai ma pulumu pulupulu, e teuina i le vevela o le 28-31 ° C ma le susu o le 65-70% (i totonu o se taulaga, e faateleina ai le suavai, i tafatafa o le pusa lapoa o loo teuina ai corms, e te manaomia le teuina o se pusa i vai). A maeʻa le 3 masina, e mafai ona amata sauni mo le totoina - taofi mo le 2 vaiaso i le vevela o le 10-13 ° C (mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se lauulu malulu). I luga o kulimi taʻitasi, e 3-4 tamaiti ua faia. E le pei o gladiolus, o freesia e le tatau ona vavae ese mai corms pe a uma le seleseleina ma le susu.

E mafai ona e totoina ni vao anufe i totonu o fagu po o paluga ia Iulai ma tuu i totonu o se togalaau pe vevela mo le taumafanafana seia oo i le autumn, ma i le amataga o le tau malulu e aumaia ai i totonu o se potu malulu, ona latou fuga mai lea i le Tausaga Fou.

Freesia e paʻepaʻe. © dremiel

Faʻaauau le faʻasaoloto mai corms i le fale

Mo le vaitau o le taumalulu-o le tautotogo (Ianuari-Mati), e totoina ai corms mai i Iulai seia oo i le amataga o Setema. A o lei totoina, ua gagala mo le 30 minute i se vaifofo o le azotobacterin (0.5 g i le 10 l o le vai) pe togafitia i mea e faaosofia ai (aʻa, epin).

O le fuga lelei o le freesia e saunia e corms o le 1st ma le 2, e mamafa pe a ma le 5 g. Corms o le 1 mea e tatau ona totoina i se nofoaga e fafaga ai le 7 x 10 cm i le loloto o le 4-5 cm (140 pcs e talafeagai i le 1 mita), 2nd parsing - 5 x 10 cm ma le 3-4 cm, i le faasologa (200 pcs.). O le aʻa o freesia e manaʻomia ai se vaega o le palapala palapala ma le mafiafia o le itiiti ifo ma le 30 cm. O le mea e fai ai le mea e fai ma vaega tutusa o peʻa, e le o le acid, oneone, ma le oneone oneone, e tusa ma le 2: 1: 0.5. E aoga foi le faʻaopopo o le fala o le ponaivi ma le lime.

I le vevela o le 18-20 ° C, o pine o freesia e aliali mai i le aso lona fitu talu ona totoina; ona ola lea o laau i le vevela o le 12-14 ° C, faaitiitia i le 10-12 ° C.

O le fuga o le freesia e sili atu ona matagofie, aʻo lei totoina ma pe a uma ona tausia ia anufe mo ni nai vaiaso i se ea vevela i le 8-13 ° C ma le palapala 13 ° C (mo se faataitaiga, i le tautotogo i luga o le faapaleloga). O le fugalaau lelei e maua mai i le aso e le itiiti ifo ma le 12 itula, o le mea lea, i le taumalulu e tatau ona tuʻuina atu le malamalama.

O le vavao o taimi e toto ai freesia corms e mafai ona pulea i le suia o le vevela ma le susu. E mafai ona maua fualaʻau laau mai Setema i Mati.

Feseia inflorescences ua vavae ese pe a fuga le fugalaau muamua. O le umi o le fugalaau e 15-25 aso. Filifilia ituaiga eseese o vaitau o fuālaʻau ma le totoina o anufe i taimi eseese, e mafai ona e fiafia e fuga lau mai le autumn e oʻo i le tautotogo.

Freesia. © Draffin Bears

Faʻapenaina o Freesia Seeds

Freesia o loʻo faʻaleleia e fatu i le taimi o le faʻaleleia o galuega ma i le mataupu pe a le lava le totoina o mea. Mai fatu e mafai ona e maua ai corms ma fualaau totō i tulaga o potu, i luga o faamalama faamalama e faasaga i sasaʻe ma sisifo.

E talafeagai mo le luluina o fatu freesia na teuina mo le silia ma le tausaga (sili ona seleseleina). A o lei totoina, o le fatu e teuina mo le 15 minute i se vaʻaiga mālū piniki o le palamati, ma fufulu i le malulu o vai ua tafe ma tuʻu i luga o solo solo vaivai. A maeʻa lena, o le fatu freesia e faʻafefeteina mo le aso i totonu o vai inu i se ipu mama i le vevela o le 18 ° C. Ona faʻafefiloi ai lea ma le oneone mamago ma faʻafefeteina ma faʻafefiloi ma se fasi mea mole 2 vaiaso ile tutusa o le vevela.

E fautuaina le vaʻaia o fatu ua toe taofiofia i se vaifofo o le paluga oona, e pei ona faamatalaina muamua. Freesia fatu e tatau ona lūlū i le loloto o le 0.6-1 cm ma se nofoaga e fafaga ai le 7 × 7 cm poʻo le 5 × 7 cm 2-2.5 g o fatu e totoina i le 1 mita. E teuina fatu i le vevela o le 20-22 ° C ma le maualuga o le 65-75%. Fluctuations in humidity ma le vevela ole ea e le manaʻomia. I totonu o fale mautotogi mafanafana, e faigata tele ona faʻamausali le faʻamafanafana, pe a oʻo i le 40% i le taumalulu-taumalulu. O le mea lea, o fatu o le freesia e tatau ona lūlūina i totonu o se faʻamalama faʻamalolo i totonu o se pusa i lalo o se tioata ma fafagaina i aso uma ma faʻamamaina i vai inu mai se fagu sulu. Pusa pusa e mafai ona teuina i se nofoaga pogisa, mafanafana, ma susu.

Freesia. © Tony Hisgett

A maeʻa, ona tuʻuina lea o laau i se susulu, ae aunoa ma le susulu o le la. I luga o le windowsill o se faamalama o le la, o le freesia e manaʻomia ai le uila. Faatasi ai ma se aso puupuu i le faaiuga o le tautoulu, e manaomia le malamalama atili e aumai ai le malamalama i itula e 12, ma se faaitiitia o le vevela o le ea i le 12-14 ° C, ona oʻo lea i le 10-12 ° C.

I totonu o le fale, e tatau ona faʻaaogaina fualaau aina i se lauulu matagofie, malulu poʻo se faapaologa matala. I le faaiuga o le vaitau, faatasi ai ma le faaitiitia o le ao, e tatau ona faaitiitia le vevela i le 8-10 ° C ma e oo lava i le 5-6 ° C, lea e fesoasoani i le sosoloina o pupu ma faaleleia atili ai le fugalaau. A oʻo mai le totogo o le freesia i se maualuga e sili atu ma le 10 cm, e tatau ona nonoa i fasi laupapa laupapa manifinifi; o lenei mea e sili ona taua i le taimi o le vavao. Latou te tauaveina foi le pito i tua. A o leʻi fuga, e faʻaleleia le vevela i le 10-12, ma ao fufulu ile 14-15 ° C. O le faʻasalalau e masani, ae faʻalelei, ma i le taimi o fugālaʻau - tele.

O nai laei pito i luga e faia: pe a maeʻa ona tulaʻi mai le vao freesia - faatasi ai ma le ammonium nitrate (10 g mo le 5 l); pe a mavae le 2 vaiaso - faatasi ai ma se fofo o le moa moa (1:20) faatasi ai ma le faaopoopoina o le 20 g o le superphosphate ma le 10 g o le potassium-nitrate mo le 5 l o le tuufaatasiga o le suavai (o lea fafaga e toe faalua ona faia ile 2-3 vaiaso).

I le taimi o le tuputupu aʻe, e tatau ona mataʻituina le aoga o le palapala, o le pH e tatau ona 6.5-7.0. I le tau maualalo o le pH, i le vai e sosoo ai, faaopoopo i ai le 30-50 g o le kulimi faamama mo le 1 lita o le vai e faʻavaivai ai.

I totonu o potu, e fautuaina ia fatu ia fatu ia fatu ia Mati. I le totonugalemu o Rusia, e mafai ona fuga mai fatu laau i le tausaga - e oʻo i le aso 8 Mati.

Freesia. © liz sisifo

Eseese o freesia

I le faaiuga o le 70 tausaga. o le seneturi mulimuli, o ituaiga fesuisuiai teuteu o ituaiga eseese o vaitau na mafua mai i Holani i Rusia, o mea ia na taua i lalo:

  • Apollo - fugalaau e papaʻe, samasama samoa;
  • Safari - fuga lalac ma se lanu uliuli ma se puʻe paepae i lanu uliuli lanu moana;
  • White swan - fugalaau paʻepaʻe ma gaʻo-paʻepaʻe;
  • Orange Favorite - o fugalaau e mumu moli ma se pogisa sili ona pogisa;
  • Princess Mariyka - fugalaau lanumoana ma se lanu enaena, moli lanrynx i paʻu enaena;
  • Stockholm - o fugalaau e mumu-piliki ma se lanu moli i le pito i lalo o le peianth, ituaiga tuai;
  • Helsinki - faʻamalosi le lanu viole ma se lilac hue ma se lanu samasama i luga o le pito i lalo o le petal; pharynx samasama i paʻu paʻepaʻe.

Mulimuli ane, o ituaiga fou o freesia na faʻalauiloaina ma fugalaau tetele ma faʻaupuga o loʻo i luga o gafa maualuga. Ma, o le mea e sili ona taua, latou te gaoioi sili atu ona lelei i le faʻasusu muamua o laau toto ma fuga i le taimi o le tautotogo, taumalulu ma le tautotogo. E le gata i lea, na latou foliga mai o le a sili atu ona puipuia i le leai o se malamalama i masina o le taumalulu. O se tasi o ituaiga silisese freesia Ballerina. O lana fugalaau e papaʻe ma se vailaʻau i paʻu samasama; laau malosi, e oʻo i le 95 cm le maualuga, faʻatasi ai ma laʻau e le faʻalavelave. E oʻo atu i le 13 fugalaau e faia i luga o le meaʻai, ma o loʻo i ai pupu o le 2 ma le 3 poloaiga ma le 7-8 fugalaau. O le taimi o le fuga o le taimi e 36 aso.

Freesia

Vaʻaia faʻaonapo nei o freesia:

  • Miranda - fugalaau paʻepaʻe i luga o se pou 49 cm le umi;
  • Rose Marie - fugalaau lanu piniki ma le paʻepaʻe i le faai;
  • Saint Malo - o fugalaau e sinasina mafiafia-paauli ma se vaega tele i le faai;
  • Pimpernel - fugalaau e moli-lanumumu ma se lanu samasama uliuli i le faai;
  • Carmen - lanu lanu mumu lanu mumu;
  • Royal Blue - fugalaau e lanumoana;
  • Fiafia - o fugalaau e tele lapoa, samasama;
  • Rinvelds Golden Yemou - O fugalaau susulu samasama ma se lanu moli.

I le taimi nei, o ituaiga sili ona lauiloa o freesia Aurora (kulimi) Vinta auro (samasama) Oberon (bronze) Red Lyon (mūmū) ma Royal Blue (lanumoana ma le gutu papa). E i ai ituaiga ma fugalaau faalua.

Tusitala: T. Dyakova, Faʻamasino o Sciences Biological.