Laʻau

Mandeville (Tipiloma)

Toto pei mandeville (Mandevilla), lea e taua foi diplomacy (Dipladenia), e patino i le aiga lera. I le natura, e mafai ona maua i totonu o vaomatua o Amerika Tutotonu ma Amerika i Saute.

O lenei laau e 2 igoa eseese ona o le mea moni e faapea i le taimi muamua sa maua ai ni ituaiga o meaola na taʻua o diplases. Ina ua mavae sina taimi, sa mafai ona latou maua isi ituaiga meaola ma amata ona taʻua o Mandeville. Na o ni nai tausaga mulimuli ane, na mafai ai e tagata tomai faapitoa ona suesue nei ituaiga meaola ma auiliili ai. O se taunuuga, na maua ai o nei laau totō o loʻo i ai i le ituaiga lava e tasi. O o latou igoa na amata ona manatu e tutusa, ae i faleoloa o fugalaau o laau ia e masani ona taua o le mandeville.

O tagata o lenei fugalaau manaia e tele foʻi igoa. O lea, mo se faataitaiga, latou te taʻua o ia "bolivian rose", "saini jasmine"ma isi mea. Ma latou latou taʻua lelei ma le matagofie, aua o loʻo i ai se foliga matagofie, ma aemaise lava fugalaau matagofie. O le mea lea na tatau ai ia Mandeville ona alofa i se fuainumera tele o faifaatoaga fugalaau.

O lenei laau toto o se vine, o ona pupuvaʻa e mafai ona oʻo atu i le umi 200 senitimita. O loʻo ia faʻafiafiaina laʻau o lanu lanumeamata lanumeamata, ma fugalaau e maua ai le faapitoa faapitoa i lenei laau, lea e mafai ona vaaia i luga toetoe o le tausaga atoa.

O mea manogi ma fugalaau tele o le tipiloma e mafai ona valiina i le lanu piniki, lanu mumu, lanu paʻepaʻe poʻo le fugalaau. Fugalaau e na o luga lava o pine e ola ma pe a uma ona tatala e le toe mou atu mo le 1.5 vaiaso. Talu ai nei e mafai ona totoina le seleseleina i le tausaga e tasi. O se tagata matua matutua, pe afai e soifua maloloina, e fuga tele.

Ina ia tupu se laʻau mataʻina, o le ae manaʻomia se apefai poʻo se lagolago, e pei foi o se fugalaau fugalaau tele (mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaaogaina se pusa lapoa e totoina ai nisi laau). O lenei liana ua vave ona tuputupu ae. O lea la, e vave ona oso aʻe ona lala i le lagolago.

Tausiga mo mandeville i le fale

Malamalama ma le filifilia o nofoaga

O sea ituaiga laau e le o se mea e sili ona faigata i le tausiga. O le tuputupu ae e faigofie tele pe afai e te tuʻuina atu le malamalama lelei. E fautuaina le tuʻuina o le tipiloma i tafatafa o le tatalaina o faamalama i le itu i sasae o le potu. E latalata i le faamalama o le itu i saute, e mafai ona pagatia i aso vevela vevela, ma e latalata ile itu i matu - mai le leai o se malamalama (o le a tupu mai le toto ma o le a itiiti ni fugalaau). I le taumafanafana, ua fautuaina e le au atamamai le siitia atu o lenei vine matagofie i le faapaologa, lea e tatau ona fai sina ata. E mafai foi ona tuu i lalo o le paolo o laau i totonu o le togalaau.

Tulaga o le vevela

O lenei laau e fiafia tele i le vevela. O lea, i le taumafanafana, e manaia tele i le vevela o le 20 i le 26 tikeri. E faigofie lava ona tumau le maualuga o le vevela e oʻo atu i le 35 tikeri, ae i le taimi e tasi, e le tatau ona i ai le mandeville i le la.

I le taumalulu, ona o le faaitiitia o aso o le ao, o le laau e i ai se taimi malolo (o lona tuputupu ae e taofiofia). I lenei vaitau, e manaʻomia e ia le manava (mai le 15 i le 17 tikeri). Ia mautinoa o le taumalulu o le vevela e le itiiti ifo ma le 13 tikeri.

Totogi

E lagona le manaia tele i le masani, toʻasā o le ea. Ae ui i lea, i le taumalulu e sili atu ona lelei le tuu o sea vine i se nofoaga manaia, i se mamao e mafai ai mai mea masini afi.

E faʻafefea vai

O le faʻasalaga e tatau ona faʻatinoina. I le taimi o le ola tuputupu aʻe, o le suāvai e tatau ona tele, e ui i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o le pito i luga o le meaʻai i le va o vai e tatau ona faʻamago. E le gata i lea, e le tatau ona galo le tasi pe a suia i le alavai lelei, ona o le tele o le suavai e mafai ona alu ese mai le ipu.

Mo le faʻavainuina, faʻaaoga vai inu. E fautuaina foi le acidify laitiiti, e faʻaaoga ai le citric acid mo lenei mea.

Laʻei pito sili

Latou te fafagaina le laau i le taimi o le tuputupu ae tele ma tupu mai 1 taimi i le 7 aso. Faʻaaoga mo lenei faʻalavelave faʻalavelave.

Faʻafefiloi o le lalolagi

Ona o le mea moni e faapea o se vine e vave ona tuputupu ae, e manaʻomia ai le eleele lafulemu ma lelei le palapala. O se faʻafefiloi lelei ile eleele e tatau ona aofia ai peʻa, perlite poʻo mea piliki piliki ma oneone. O se mea faapena o le ai ai se fausaga le talafeagai, e mafai ai ona tafe vave le vai, faapea foi ma le ea e saoloto le tafe atu i aʻa. O se paluga o le eleele e aofia ai peat, eleele lanu meamata ma le oneone e fetaui foi.

Faʻafefea ona vaʻaia

O le gaioiga e faatoa faia pe afai e talafeagai i le tautotogo. Aua nei galo e fai ni alavai i le pito i lalo o le ulo, ma ia taatia lelei foi se vaega lelei o le alavai. O lenei mea o le a mafai ai e le tele o le vai ona alu saoloto mai le ulo, lea o le a puipuia aʻa mai le pala. I totonu o le tasi volumetric pot, ua fautuaina e totoina ni nai meaʻai i le taimi e tasi, o lea o le ae mafai ai ona fausia se togavao matagofie.

Taimi e malolo ai

I le vaitau o le taumalulu, o le fale laau ei ai lona taimi vavalalata, talu ona faʻaitiitia le ao o le ao. Mo lenei vaitau, e manaʻomia le toe faʻaleleia o Liana i totonu o se potu malulu (pe tusa o le 15 tikeri) ma tuʻuina atu i ai ni vai inu. E tatau ona faʻaleleia pe a maeʻa maeʻaeʻa le palapala, ma faʻaaoga se vaega itiiti o le vai mo lenei mea. E le tatau ona e tuʻuina ia Mandeville i se malulu malulu malulu, ona e matuia aʻafia i le maalili o le maalili.

Faʻatoʻa Faʻapitoa

Mo le lelei o le laau i le taumalulu, e tatau ona tipi le ogalaau. Ma e tatau foi ona talafeagai lenei mea ona o le mea moni e faapea, o taotoga e faataatia na o luga lava o moli laiti. Trimming e tupu i le faaiuga o Oketopa poʻo aso muamua o Novema. Oti i le 2/3 e te manaʻomia uma moa laiti e leʻi vavaeina. E tatau foi ona teuteuina pine totō. I lenei tulaga, o le lalalaʻau pe a uma le vavae e tatau ona teuteuina (1/3 poʻo le ½ vaega).

O lenei mea o le a mafai ai e le liana ona ola lelei i le taumalulu sili atu, ma e oʻo lava i le tautotogo o le a avea ai le tele o pine.

Faʻatauga auala

E faʻapipiʻiina i le tipi i le tautotogo poʻo Iuni. O se eleele faʻamamaina e fetaui mo le aʻafia. E tatau ona tuʻuina i totonu o se nofoaga e maualuga maualuga ai le vevela.

Pests ma faʻamaʻi

Mealyworms ma nematodes e mafai ona nofo i luga o le vine.