O laau

Ova uila

O le laufanua o le vavao mumu o Amerika i Matu, lea e tupu tele, e aofia ai vaega o Kanata. E maualuga lona maualuga i le 25 mita, ma o le soifuaga o le ola e oʻo i le 2000 tausaga. O lenei laau o loʻo i ai le paʻu, o le pale ma le vela e ufiufi i le paʻu paʻepaʻe lamolemole. O le pale e lalagaina i laulaau, lanu susulu seia oo i le 2.5 cm le umi. E amata ona fuga mai i le amataga o lau lauolaola mai le 15-20 tausaga. O fua o le laau mumu e mumu-lanu enaena e oo i le 2 centimita le umi. E mafai ona ola i luga o soʻo se palapala sei vagana ai le tausi maʻi ma le suavai.

Totoina ma le tausiga

O le totōga e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi amataina le laʻau. Ina ia faia lenei mea, o le a faia se tamai atuatuvale i le eleele ma ua tuu i lalo se laau, ma ia mautinoa o le tino o le vao e le o lalo ifo o le 2 cm mai le palapala. Mo lona totoina, nofoaga ma le malamalama lelei ma le eleele e aunoa ma ni mea o loʻo i luga o le lime, faʻapea foi ma nofoaga o loʻo i luga o le mauga, ina ia aua nei galo, e filifilia. A uma ona totōina, i le tolu aso muamua, e masani ona faasusu le fatu. O le tausia o le paina mumu e sau i le teuteuina o lala mago ma le taumalulu o laau laiti. Mo le taumalulu, o fale e nonofo i le 3 tausaga muamua o le olaga, afifiina o se meaola poo isi mea e faʻaoga i le ogalaau e mafai ona puipuia le laau talavou mai gutu malulu. E le manaʻomia e se tagata matua se puipuiga faapena.

Ina ia toe gaosia le oak, o ona fua (acorns) e faʻaaogaina, lea e seleseleina i le taufaʻaiuiuga o le autumn i lalo o le soifua maloloina ma le malosi o laau mo le tuputupu aʻe o le malosi e tasi ma maloloina. E mafai ona e toto uma i le tautotogo ma le tautotogo, e ui lava e matua faigata lava ona faatumauina pea seia oʻo i le tautotogo. O le mea aupito sili ona lelei, latou te ola i le taumalulu i lalo o laau, ma i le tautotogo e mafai ona e aoina mai i le tautotogo totogo.

Maʻi ma meaʻai

O le mea lautele, o le uila mumu e puipuia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi, ae o nisi taimi e faʻaalia i nisi o faʻamaʻi ma aʻafia i mea faʻamaʻi. I le avea ai o se faamaʻi, e mafai ona maitauina ai le lacrosis o lala ma le ogalaau, ma e pei o meaola faalafua - manogi paʻu, moli fualaau aina, fualaau oisa. E faapitoa ona pagatia i le paʻu palapala, lea e le mafai ona faʻatautaia.

Faʻaaoga i vailaʻau

I vailaau, o le paʻu ma lau o laau uila ua faʻaaogaina mo le sauniuniga o teuteu ma mea faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le gaosia o vailaʻau. E faʻaaogaina infusions ma teuteuga i le togafitiga o le kuluma, veins varicose, faʻamaʻi pipisi, ma faʻamaʻi o le moa ma le ate. O meaola mai laau oak oak e mafai ona faʻaleleia ai le toto, maua le meatotino o le faʻaleleia o le puipuiga, ma le siitia o le leo o le tino.

O le seleselega e faia i le taimi e tafe ai le suavai, ma laʻau e selesele i le ogatotonu o Mei. O mea e gaosia i le seleselega ua faʻamaluluina i lalo o ni faʻavalava. Faatasi ai ma le teuina lelei, o loʻo faʻaauau pea e le oak o ona faʻamalologa mo le 5 tausaga.

Laʻau faʻaaogaina

Laʻau fafie, malosi ma umi faʻatasi ma se lanu enaena po o se tan e faʻapogisaina le taimi. Na ia faia se sao tele i le suia o le alamanuia o le Iunaite Setete ma o se faailoga o le setete o New Jersey. I le vaveao o le suiga o galuega a lenei atunuu, na faʻaaogaina ai le uili, palau, paʻu, meaola, sima sima, ma, ioe, meafale ma isi mea e manaʻomia i aso taitasi. O lona fafie e mamafa ma faigata i le faʻalogo lelei ma le tetee. Pe a faʻaaogaina, faʻapipiʻi lelei le paʻu o paʻu. E sili atu le lelei i le gaioiga faaletino. A faʻaaogā faʻata, e fautuaina e muaʻi puʻe pu. E faigofie ona faʻamalosi ma faigofie ona faʻagasolo i le tele o vailaʻau ma faʻamalosi faʻamalosi. O aso nei e faʻaaogaina mo le gaosia o meaafale, teuteuga, veneer, fale, fola, faitotoa, teuteuga i totonu, faʻalanu.

O le oak ua taʻua o se laau paia i le tele o tagata. Sa tapuaʻia o ia e tagata anamua o Slav ma Cel, o se atua. O lenei laau e malosi lona malosi ma o se faailoga o le tutumau ma le lototele e oo mai i lenei aso.

E mafai ona mafua le ogaumu uila i le elemene autu o le paka ma le taulaga i fanua i le taulaga ma o le mea aupito sili lea mo le ata o le laufanua. O lenei laau mo lona faʻaaogaina i le faʻatulagaina o laufanua, e manaʻomia ai se nofoaga tele. I lenei itu, e faʻaaogaina e teuteu ai sikuea tetele ma paka. Ae paga lea, o le totoina o se laau, ona o lona matagofie, i se fuafuaga a le tagata lava ia po o le fale e le mafai.

O Europa i Sisifo e faʻaaogaina i le mamanu o le laufanua ona o lona gafatia e faʻatuai ai le vaʻaia, faʻapea foi ona o ona faʻafitauli. E faʻaaogaina i le faʻaleleia masani mo le puipuia o le matagi o nofoaga e nonofo ai ma alatotonu tutotonu.

Eseese o Oloa

English oak. O se tasi o ituaiga sili ona tumau. E ui o le maualuga o le soifuaga o le ola e mai le 500-900 tausaga, ae, e tusa ai ma punaoa, e mafai ona ola i le 1500 tausaga. I le natura, e tupu i Central ma Europa i Sisifo, faapea foi le vaega Europa o Rusia. O loʻo i ai se ogalaau laʻititi e oʻo atu i le 50 mita le maualuga i luga o tuugamau, ma se pupuʻu pupuu ma se lautele, faʻasaʻo le pale i nofoaga avanoa. Faʻavaivai, faafetai i se aʻa malosi. Tuputupu lemu. O le faʻaleleia o le eleele e faigata ona faʻafeiloaʻi, ae e mafai ona tu 20 aso o lologa.

Ufi vaivai. Long-tree tree e oo atu i le 10 mita le maualuga, lea e mafai ona maua i Europa i Saute ma Asia Itiiti, i le Crimea ma le pito i matu o Transcaucasia. E masani lava ona maua i foliga o se togavao.

White Oak. Maua i sasae o Amerika. O se laau manaia mamana e oo atu i le 30 mita le maualuga, ma lala malolosi e lafoaʻiina o se palealii sulu.

Laʻau o le laʻau. Laʻau maualuga (e oʻo atu i le 25 mita) faʻatasi ai ma se pale vavalalata laʻitiiti i lona talavou, ma se pale lapoa i le matua. O le paʻu lanu enaena ma le paʻu o le ogalaau e tumau pea le lamolemole mo se taimi umi.

Willow Oak. E ese mai i le foliga muamua o laulaau, faʻalauiloa i foliga o laulaau lau.

Stone Oak. O le laufanua moni o lenei togalaau o Asia Minor, Europa i Saute, North Africa, ma le Metitirani. Matagofie ma taua tele mo le mamanu o le paka. O lenei laau ua aganuu talu mai le 1819. Lago ma le malulu ma le malulu.

Oka pusa. O lenei ituaiga oak o loo lisiina i le Tusi Ulaula. I le vao, e mafai ona maua i Caucasus, Armenia ma Northern Iraq. O lona maualuga e oʻo atu i le 30 mita ma ei ai lona pale. O lau e pei o foliga vaaia, o laulaau o le chestnut ma ona pito e tolu tafatolu vae. E televave ona tupu, e i ai le malosi e tetee ai i le maualalo o le vevela.

O le anufe e tele-fua. O se laau umi lava (e oo atu i le 30 mita) ma se lapoʻa lapoʻa lautele ma se ogalaau malulu. I le taimi lava lea, o laulaau uumi, opovate foliga, e oo atu i le 25 cm le umi, e tafe. Latou te matua matagofie i le tautoulu. Faʻaauau le tuputupu ae, fiafia i le susu, malosi faigata.

Se vaega o talafaasolopito

Ua leva ona faʻaaogaina e le tagata ia mea matagofie o lenei laau tulagaese. O le mea faʻafefete, na faʻaaogaina eo tatou tuaa oak, poʻo ona fua, mo meaai. I le taimi o le viliina o le Dnieper, na maua ai e le au suʻesuʻe i mea anamua e faapea o le 4-3 mita senituri BC, o le falaoa na taoina mai i saito, pe a uma ona sasaina i falaoamata. I le Vaitau Tutotonu, i le tele o atunuu Europa, sa faaaoga le falaoamata mo le taoina o falaoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le Polani tuai e leʻi iloa e uiga i falaoa tao e aunoa ma le faʻafefiloi o sea falaoamata. I Rusia, o le falaoa e masani lava ona tao mai le falaoamata fala ma o nisi vaega o le suka na faaopoopo i le paluga. O sea falaoa, i le oge, o se meaʻai malosi.

I le XII senituri na gaosia ai puaa i vaomatua. Sa aveina atu i latou i totonu o vaomatua i le taimi na ufitia ai le vaomatua i vavao, pears ma acorns. O le alofa o puaa mo moa e mafai ona faʻamasinoina e ala i le fai atu: "E ui lava ua tumu le puaa vao, e le pasi i le gaoa."

E le mafai ona tatou le amanaiaina uiga faaalia oo tatou tuaa i oak, e pei o le fausiaina o mea. I le senituri XVII-XVIII, na fausia ai aai atoa mai oak, ma na fausia ai foi flotilla. E oo atu i le 4,000 laau na faʻaaoga e faia ai se tasi o le militeli. O le taimi lena, na vavae ese ai vao o le vao.

I taimi tuai, o le fiafia tele na tuuina atu i meafale na faia i le oak. Na i fafo mo lona tulaga faʻalagolago faapitoa, matagofie ma le malosi. O laumei lauiloa o le galuega Rusia, na faia i le oak ma saisai i le uamea ua vaneina, sa faatau atu i le Caucasus, i Khiva ma Bukhara. Sa latou teuina ni ofutalaloa i totonu o latou fatafata ma aoina tupe. I le taimi lava e tasi na i ai se faaupuga faapenei: "O le vavalo oisa e le malepe." Masters o na taimi, o vavalaʻau paʻu ua gaosia ma avatu ia i latou foliga talafeagai. O laau laupapa na faʻaaogaina mo le gaosia o mea taufaatoaga faʻatoʻaga: masini toto, rake, harrow. O laau faiva tetele, e tutusa ma ogalaau, na faʻaaogaina e fai ai tagata e taofi tao. Sa mago ma maeʻa oneone. O ia avanoa e taua o le "laau tao".