Laʻau

Bonsai Care

O le Bonsai e le na o se teuteuga teuteu lanumeamata i totonu o le fale, o se laau laititi e sili ona lelei, o le tausiga o se mea mamafa ma umi, ae o le taunuuga na maua e sili atu nai lo mea uma e faamoemoeina. Bonsai o le a tuʻuina atu se tamai lalolagi i totonu o lou fale pe afai o oe o se tagata tomai faapitoa i le fesootai atu i lenei vavega o Iapani ma lana aganuu. O le alofa mo le matagofie ma le le masani ai o le a fesoasoani e foia ai faigata o le a tulai mai i tausaga muamua o le masani ma le pule. Ma a mavae ni nai tausaga, o le a faatumulia lou lalolagi i se vaaiga uiga ese le manaia o le laufanua laiti.

O le faʻataʻitaʻiga mo bonesai e maua mai laau masani e ola i vaega tetele, i le vevela, i le ogatotonu o le vaomatua, faʻapea foi ma tagata faʻalelei. E masani lava, o le faafitauli muamua e fesoʻotaʻi ma le tau, lea e faʻaaoga ai le uluai kopi. Afai e te faʻatau sau faʻasalaga, ona e vavalalata lea i lou nofoaga, e sili atu ona faigata pe afai e tuʻuina atu ia te oe se fale matagofie faapena.

Lulu

I tulaga vevela, e tatau ona toe gaosia suiga e faʻatusatusa i le laau. Boxwood, pomegranate, olive, myrtle - fetuunai lelei i tulaga o le potu - e faʻaaoga lenei mea i vailaʻau uma o vailaʻau. O le toga vevela, togalaau, faapaleʻele poʻo se matala matala o le a sili ona aoga. O le ea fou e afaina ai le atiina ae ma le tuputupu ae o lenei fale tulaga ese.

E sili atu mo i latou le ola i le taumalulu i totonu o se potu malulu, pe a oʻo mai le vevela mai +15. O se faapaologa lelei ma lelei le paleni e lelei mo lenei mea. Ae mo laau toto, e tatau ona e pipii atu i +18 i le taumalulu, a le o lea e mafai ona latou mafatia mai le maualuga o le vevela. E masani lava, o le vevela lea e teuina i fale mautotogi i le taumalulu. O le mea pito sili ona faigata i le faatulagaina o le taumalulu o le taofiofia o le vevela e le sili atu +10 mo ituaiga eseese o conifers, maple, ma ash ash tutusa. O le mea moni, o se faletalimalo e fetaui lelei, ae pe a le o se mea e sili ona taua. I le tulaga e le mafai ona faʻaoga le faletusi mo mafuaaga eseese, aemaise lava talu ona leai, o loʻo faʻaaogaina le auala ile greenhouse. O le faamalama ua lūlū faatasi ma le bonsai ua puipuia ina ia mafai ai ona maua sina vevela i le laau.

Malamalama

Aʻo leʻi faʻapipiʻiina le moli i totonu o se nofoaga latalata i le bonsai, e tatau ona e masani lelei i tulaga masani o loʻo ola ai le laau. O le falemaʻi, o le mea moni, e le o se tafaoga masani, ae e mafai ona e taumafai e latalata atili i ai e ala i le suʻeina o le faʻamatalaga. O le faatulagaga sili ona lelei o le malamalama mai le sasaʻe ma sisifo, o lea matou te taulai atu ai i nei faamalama. O se mea manaia o le tuusaʻo tonu lea o le bonsai i luga o le windowsill.

O le faamalama i sisifo o lona uiga o le a tu le laau i le itu taumatau. O le faamalama i sasae e sili atu ona aoga pe afai e tuu le laau i le itu tauagavale. O le atinaʻeina o se bonesai o le a maeʻa mo laulaʻau uma ma lau pe afai e suia le 180 ° ia le itiiti ifo ma le tasi i vaiaso uma, poʻo le lua poʻo le tolu taimi i totonu o le fa vaiaso i le taimi atoa mafanafana. O le taimi malulu e mafai ona oʻo atu ai i foliga o ni aʻa vaivai tele ua leai se susulu ma ua faʻaloloa.

Le lava le malamalama e aafia ai le atinaʻeina o bonesai. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona sii aʻe pupuni ma tauaso i le gasologa o le ao. O le faateleina o le ao o le ao, o se moli susulu po o se moli halogene, ae le o se moli afi, lea e masani ona masani ai, o le a fesoasoani. O se moli ua filifilia saʻo i le maualuga e le sili atu i le 50 cm, o se faʻaopoopoga o le a faʻapipiʻiina le laau ma le malamalama talafeagai ma faʻalauteleina ai le la i le afa aso.

Faʻasa

E tusa ai ma tagata atamamai, o le taumafa taimi e fafaga ai. O lona tele ma le tele e faʻalagolago i le palapala, gafatia, pe a tupu ai le talo, vavave ma le faʻaaogaina o le vai. O le mafuaʻaga lenei e manatu ai le toʻatele e le talafeagai le faʻamautuina o vai. O le filifiliga pito i sili ona lelei o le fausiaina i ni vaega laiti, ae masani ona masani i le tele. O lenei filifiliga e le avanoa i le tele o fai togalaau.

Auala faʻafefe masani e aofia ai le filifiliga o le faatofuina. Ina ia mafai ona faʻaaogaina, e tatau ona ave se atigipusa nai lo le mea e ola ai le bonsai ma tuu le mea totino iina. O le a mafai ona aveese pe a le toe tulaʻi mai le ea i luga. O lenei mea e fai ma faailoga o le palapala e le o toe manaʻomia le susu, ae a o leʻi tuʻuina le bonsai, e tatau ona faʻatagaina le tele o le vai e faʻafefe mai le tumutumu. O le faagasologa o le faatumuina o le eleele i le susu e tatau ona mataituina ina ia aua le soona faia le suavai i le vai, pe a leai se ea mo aʻa. E taua tele lenei mea mo laau ogatotonu. E taua le mafaufau i le setete o le malolo, lea e paʻu i le taumalulu, lea o loʻo i ai se tulaga lamatia o le tumu tele o le eleele i le susu.

I le tau mafanafana, o le ea fou e fufuluina ai laʻau o lau laau, ma faʻafefe atili ai le susu mai le palapala. E tusa lava po o le a lou pisi, e tatau ona e faʻauluina ia le itiiti ifo ma le lua taimi i le aso, aemaise o sui mama o le aiga bonsai. Mo sui o le vaomatua, e mafai foi ona togafitia, ae i totonu o tulaga talafeagai. Mo le vaitaimi o le taumalulu, faʻafefe suia le tele ma taimi e faʻatasi i le vaiaso. Aʻo leʻi fausiaina le laau, e tatau ona e mautinoa atoatoa ua malogo le eleele. O le lanu malamalama o le eleele o loʻo taʻu mai ai le manaʻomia e faʻaopoopo le susu i le bansai. E mafai foi ona e suʻeina le eleele, ma i luga o le faavae o lagona maʻaleʻale e iloa ai le timeliness o le fafaga. Mo tagata sili ona atamamai oe na ofoina atu o latou ola i le talo, o le taimi lenei e fuafua i le mamafa o le ulo poʻo le pani o loʻo toto ai le laau.

E mafai foi ona e saunia se vai taʻele i le taumafanafana. O le faia o lenei mea, faʻalauteleina le omea o loʻo tuʻuina i totonu o se atigi pusa loloto, oneone gaogao, moa, maa (mea e faʻafefe ma tuʻuina vai lelei). O nei mea uma ua tumu i le vai, ma o se bansai ua seti i luga, ae i se auala e i ai le avanoa i le va o le susu ma le paleti. E lelei le tuʻufaʻatasia o se faiga faʻapipiʻiina mo se lelei sili atu o le fatuina o se siosiomaga mūmū.

O le Bonsai o le fiafia matagofie o se laau teuteu. E masani lava ona i ai se metotia o le hydroponic faʻapipiʻiina, lea e le maua ai le lalelei ma le lalelei i totonu o lenei ituaiga o fale. E mafua lenei mea i le mea moni o le pan o loʻo suia i ipu e faʻaofiina i le tasi. Ae ui i lea, o lenei metotia o le tuputupu ae ma le tausiga o laau teuteu e iai ona itu lelei, ae o le tulaga masani o le bonesai ua tuleiina lenei metotia i tua.

Fertilizers ma faʻamaʻi

O le fafagaina o se tupe e le manaʻomia ai se malamalama matuia po o se taimi e faʻatau ai le taimi. O mea e sili ona lauiloa o le minerale, ia e talafeagai mo totonu o laau, ia le itiiti ifo ma le tasi i le masina o le a faʻaputuina le bansai ma le mea e sili ona manaʻomia. Faatasi ai ma le amataga o le taumalulu, o le fafagaina ua taofia, sei vagana ai ituaiga o meaola, pe afai o latou itula o le ao e tutusa ma le afa aso.

O laau teuteu e mafai ona fafagaina i le auala masani, taliaina le eleele mai le pito i luga, pe mafai foi ona e faatofuina se fata ma se laau i totonu o se vaipuna, e pei o le fausiaina. O se fofo o le mineral e saunia mai le lua kalama o laei, e faʻafefe i le tasi lita o le vai, tuʻu i totonu o se fagu loloto. O le Bonsai o loʻo i ai i lenei fofo seia oʻo lava ina 'onā tele, pe a maeʻa ona aveeseina mai le taele togafitiga.