Fugalaau

Pulufana o le Dorenbose Snowman Necklaces

Snow-vine o se tasi lea o mea e sili ona mataʻutia e teuteu ai pusa. Ae e oo lava i le aiga o lenei mea e fiafia i ai, teuteuina i se asoa o vine, ei ai fetu. O vine sili ona lanu piniki o uiga ia o Dorenbose o le kiona-vine. Faʻasaga, compact, faʻatasi ai ma se pale matagofie, latou te ofoina atu e tuʻuina faʻamalologa e le mafaagaloina i fatuga o togalaau i le tau malulu. Ma faʻatasi ai ma ona fua tele, o nei kiona-vine o loʻo faʻamaonia e lo latou le mautonu, tutumau, ma o le a fetaui ma tagata sili ona leai ni tomai.

Snow-berry o Dorenbose "Tausiga Faafomaʻi" (Faʻamatalaga x doorenbosii 'Magical Sweet'). © gartenliebe

Faʻaiʻuga ma ni vine matagofie

Snow-vine o se tasi lea o togavao sili ona matagofie, o lona uiga autu e le o ni fua po o ni laʻau, ae o fua. O fualaau suamalie, lapotopoto ma le moni o nei matagofie na teu moni lava lala ma laulalalo ifo i lalo, e foliga mai o se maataua ofoofogia, o le faataapeapeina o pulu po o penina. Ae o le kiona-fua sa lauiloa e le gata mo le matagofie ma le tele o fua, ae faapea foi mo le mea moni e faapea o lenei laau toto ei ai ona fua e toetoe lava a oʻo i le tautotogo. Faʻaputu i se palanikeke kiona lea e faʻaaogaina ai fua o se kiona snow - o se teuteuga e le mafaagaloina o le togalaau i le taimi sili ona malulu o le tausaga.

E ui lava o le sili ona faigata ma sili ona lelei o ituaiga e 15 kiona paʻu paʻepaʻe (Symphoricarpos albus) o loʻo tumau pea le salalau tele; i tausaga talu ai nei, o ituaiga uila o le kiona na sili atu ona manaʻomia. Lalo, lush, latou te seleseleina le seleselega ma faaluaina le tele o vine nai lo laau toto. Ma o lanu e le masani ai, faaleleia atili le teuteuina i isi vaitau faigofie ona faamalumaluina le "masani" tauva. O se nofoaga faapitoa i le symphoricarpus hybrids o loo nofoia e le laau o le kiona-o Dorenbosa, faatasi ai ma lanu piniki ma lanu piniki ma le paʻepaʻe, lea e foliga mai i aso nei ma le fiafia i le taimi e tasi.

Snowy Dorenbose (symphoricarpos x doorenbosii, o le Igilisi igoa Doorenbos Hybrids e masani ona maua) - o se kulupu laʻitiiti ae sili atu le malamalama o Dutch ituaiga o kiona, na gaosia i le filifilia umi e Mr. Dorenbos. O se tasi o mea aoga autu o ituaiga eseese uma o le faʻatusatusa. I le maualuga, o le vao e masani lava ona faatapulaa i le 80 cm-1 m, e ui lava i luga o eleele lelei, e mafai e ituaiga taʻitasi ona oʻo atu i le 1.5 m i se matua matua. O le kiona o le kiona o lenei ituaiga o mea o loʻo faʻaalia e se pale mataʻina, faʻapipii pale. O le faapipiiina, faʻaloloa, laʻau faʻamalosi e foliga mai faʻaonaponei ma lauiloa. Faafetai i le faasalalauina o le togavao ma le totoina o le tuputupu ae i luga atu o le taamilosaga, o lenei kiona-tutuli e tu i fafo ma le manino mai i tua o laau masani o le kiona. O laulaau e lapotopoto, faigofie, e oʻo i le 4-7 cm le uumi, faatasi ai ma le malulu o le pito i lalo ma le malulu mūmū, lanu uliuli i le pito i luga o laupepa lau. O fugalaau e aoina i pulumu eleelea o mea e tutupu i luga o le umi o le mama. O fugalaau lava ia e le mafaamatalaina, ae o le tele o fugālaʻau e faʻapena ona matagofie le laʻau.

Snowy Dorenbose White Edge (Faʻamatalaga x doorenbosii 'White Edge'). © vivaipriola

O le pusa o le fugalaau e gata i le paʻepaʻe ma le piniki. O le fuga mai o le kiona a Dorenboz e amata ia Me ma toeitiiti atoa le lua masina, e gata mai i le faaiuga o Iulai. I le ogatotonu, o se suiga o aso o vaiaso e mafai. O fua e fusifusia i le tautoulu, e foliga mai o laʻau. Tele, lapotopoto, e matua matagofie tele latou te vave toso mai ai mata. O fualaau e pei o le fatu e tutusa, e sili atu i le 1 cm le lautele, ae o fua laititi ma lapoa e masani ona maua i lala. I fua o le kiona o Dorenbosa, e pei o isi laau o le ituaiga, o vine e tumau i luga o lala mo se taimi umi lava, e tumau pea e le gata i le pau o le lau, ae faapena foi ile toeitiiti atoa le taumalulu. Latou te le oona, ae le o se meaʻai, e seasea lava o manulele e tosina mai.

Eseese o Dorenbosa Snowman

  • cultivar "Magic berry" - e ese le susulu mo le kiona-fua, ma le mumu-mumu, fualaau susulu ma se lanu piniki malosi tele o inflorescences;
  • White Chase manumalo i auiliiliga paʻepaʻe. O le gaioiga faʻapitoa e mafai ai e le vao ona faʻaalia le tele o fualaʻau, faʻapipiʻi i luga o le paʻu, ma le paʻepaʻe paʻepaʻe, e pei o le afu, e muamua muamua i le ata autu (o le vao e matua vevela, saʻo, e le paʻu lala i lalo o le mamafa o fua);
  • vasega "Amethyst" - mea faʻapitoa, lanu moana, paʻepaʻe paʻepaʻe ma lanu paʻu, e foliga mai o ni paʻu laʻau;
  • o le ituaiga "Tina o le Pearl" na manumalo ma faatulaga lelei fua tetele o se lanu paʻepaʻe, e tusa ai ma le mea na faia i le paʻu o le paʻu ma le susulu.

O le snow-berries i le teuteuga o togalaau faʻaaoga:

  • e faia ai ni vaomatua mataga, ogatotonu ma tetele, i vaega o le laufanua ma mea e felafoaʻi ai (o le kiona o le kiona e faʻasao aʻa ma aʻafia ai le avea o ni vaega tele);
  • i vaega fefiloi ma laau tetele ma teuteu, aemaise lava i conifers, e eseese lelei ai le kiona-vine;
  • i totonu o le skeletal plantings o se laau toto e tumau pea le manaia i le taumalulu;
  • e pei o se faamamafa i luga o moega fugalaau ma tau;
  • mo tuaoi ma vaapiapi vaapiapi;
  • i le matafaioi o le teuteuina o mea teuteu teuteuina ma se faamamafa i le autumn ma le taumalulu;
  • i totonu o pa puipui o le laufanua ma le ituaiga tino ("White Hedge" vasega e sili ona lelei i se uluaʻi vaomatua ma malolosi malolosi e tumau pea le saʻo);
  • e pei o se fuamoa meli.
Snow-berry o Dorenbose "Amethyst" (Manatu x doorenbosii 'Amethyst'). © Elise

Tulaga Manaomia e Dorenbosa Snowman

E pei lava o tagata uma o le kiona, o le Dorenbose hybride e fetaui lelei ma tuutuuga i le nofoaga o le galueaiina. Latou te le mafai ona tutū ile eleele malulu, ae ola lelei i luga o eleele mago ma susu. O le taua o mea taumafa o le eleele e afaina ai le matagofie ma le aofaʻi o vine, e sili atu mo Dorenbosa snow-breeders ona filifilia le maualuga, eleele lelei, faaleleia atili ao lei totoina. Ae pei lava o soʻo se tagata kiona, o le a le toe mamae le vao i luga o se fanua laʻititi, ae le tutusa le tele o fualaau aina e le mafai ona ausia. Ae o le fausaga, e ola lelei le au-kiona i luga o loam, oneone oneone, ma i totonu o le papa ma le papa palapala, e masani lava e le mafatia i se suiga o le fua i totonu o eleele lamolemole ma malamalama.

E tusa ai ma mea e manaʻomia e le malamalama, o nei kiona e ola faʻatasi lelei i nofoaga lafulafu ma nofoaga o penumbra.

Laufanua o Dorenbosa

Laʻau faʻafeiloaʻi tali atu ma le loto faafetai i le faʻaleleia o le totoina o le toto. aemaise lava le loloto o le eliina, faaopoopoina o le oneone, faapalaga, minerale maniua. Ae o le taulaiga autu e tatau ona totogi i le tulaʻi lava ia. Faʻaavanoa ni laau laiti o le kiona-o vine i pupu tetele totō ma itu o le 50-60 cm. Pe a totoina, e tatau ona e vaʻaia lelei le eleele, ma a maeʻa loa le faʻagasologa, faʻaleleia le tele o le suāsusu.

O le mamao o le vaʻaia o se tagata kiona e tutusa ma le paleni o le pale maualuga - mai le 60 cm i le 1 m pe sili atu. E oʻo lava mo puipui, e le sili atu le latalata i le 60 cm mai le tasi i le isi.

Snowman Dorenboza "Tina o Penina" (Motu o le x doorenbosii 'Tina o Pearl'). © Lingebrug

Tausia o le Dorenbosa Snowman

O le tausiga o le kiona i totonu o togalaau e le o manaomia. O lenei laau afu, e tusa lava pe i taimi o le pisi ma i le taimi o vevela vevela, e le manaʻomia ai le faʻamalosi. Ole laei pito i luga e naʻo faailoga o le leaga o le fuaina, e maise lava pe a toe faʻafouina le vao. Mo le kulupu, o se fuataga masani o faʻamaʻaina o minerale atoatoa ua lava i le amataga o le tautotogo. O le veleina ma le faʻatoʻaga e manaʻomia i na o tausaga muamua lava.

E oo lava i le teuteuina e pei ona le tatau ai mo nei tagata o le kiona. Ae afai e manaʻo ai, e mafai ona latou faia, aemaise lava, ia fatuina faʻamalosi ma puipui mai ia i latou, ona e le fefefe Dorenboz hybrids e tipi, latou te vave tutupu vave. O le taimi sili ona lelei mo le teuteuina o le amataga lea o le tautotogo, aʻo le amata ona fuga mai pupu. Mo le faʻauluina o le kiona, o le pito i luga o le uumi mo le faʻamoemoe o le faʻatapulaʻa e gata i le afa o le uumi, ae e sili atu le faʻamaʻaʻaina oi latou lava i le kuata o le fana. O tausaga taʻitasi i le amataga o le tautotogo, e tatau ona e faʻamamā, aveese le pito sili ona matutua ma sili ona leaga. Afai o le laau laʻau e faʻaalia faailoga iloga o le degeneration, e maua ai lau laititi laʻitiiti, lala le lelei ma toetoe lava a le fuga, e mafai ona toe teuteu teuteu i se maualuga o le 40-60 cm i le tausaga a sau.

Wintering hybrid snowman

E tele fefinauaiga e uiga i le maualuga o le faʻafeusuaʻi o le kulupu o Dorenbose. I le tele o itu, e faʻalagolago i le mea e te faʻatau ai le laau: faʻaleleia i le lotoifale ia faʻamautinoaina o lona faigata faigata i le taumalulu o le a lava mo lau togalaau. A aunoa ma se faʻasesega, o ituaiga uma o le kulupu o Dorenbose e faʻafetaia lelei le malulu ile -34 tikeri. Ma pe a malolo pito o lala, ua lelei ona toe lelei le tagata kiona.

Snow-berry o Dorenbose "Marlene" (Symphoricarpos x doorenbosii 'Marleen'). © 99roots

Ae o le tasi "ae": o le maualuga o le teuteuina o le piniki pinuga a Dorenbose hybrids, o le fua tele o fualaau aina ei ai le latou itu faafeagai: i le ogatotonu o laina, i lalo o tuutuuga o le taumafanafana ma le pati, o le leaga o le tau i le tautotogo ma le vave o le fugalaau, o nei laau e le masani ona lelei i le taumalulu, latou te le maua se taimi e sauniuni ai mo le malulu le toʻa. O tamaʻi vao laʻitiiti e faʻapitoa i lenei "lalo ifo". I lalo o le tulaga o le malulu malulu malulu, e le fefefe ia gutu i latou i le taimi lava e tasi: naʻo le manumalo i le kiona e mafua ai le lamatiaga o le kiona o Dorenboz.

I le amanaʻiaina o mea uma, o nisi o fai togalaau e totoina le kiona o lenei vaega ma se malutaga malulu, lea e mafai ai ona ausia le atoatoa o le puipuia o tipu. Talu ai ona o lala o le toetoe lava o Dorenbose uma o le kiona e faigofie ona fai ma faigofie, e faigofie ona punou i le taumalulu. Nofoaga aupito itiiti - faʻasaina le faavae o le vao ma le toe faʻaleleia ma lau lauʻeleʻele. Afai e mafai, i le muamua o tausaga talu ona totoina, e ufiufi le laau i lala paʻu ma le afaina, e oo lava i ogaoga o le a le fefe ia te ia. Ae o sea fale e fautuaina na o tauvaga laiti, ma e le o le puipuiga lea mai le oti, ae na o le malulu o lala, e le fefefe ai le au Dorenbos. O lea la, o le talafeagai o nei fua faatatau e tatau ona faʻamasinoina i tulaga taʻitasi.

Puipuia o Pest ma Disease

O le kiona-fua o le Dorenbosa e mafua ona o le tele o le tetee, e seasea lava ona gasegase ma e naʻo nofoaga o loʻo aʻafia ai fualaʻau.

Bush o se tagata kiona. © calgaryplants

Faʻafouina o Dorenboza

E pei lava o laau totō uma, e sili ona lelei le faʻaleleia o le vaomatua o Dorenbosa (o le fatu fatu e le faʻamautinoa ai le faasaoina o uiga eseese). Ina ia maua se tupulaga fou o laau toto, e mafai ona e faʻaaoga:

  1. aʻa root (o le kiona-fua e maua ai se fana malosi ma ola pea);
  2. o le tuueseeseina o tagata matutua, togavao e sili atu ona tupu (sei vagana o le togavao e maua ai le ola tuputupu ae ma luga o vao e sili atu i le 4-5 tausaga);
  3. 'oti (lanu meamata poʻo le lignified cuttings e manaʻomia togafitiga ma se tuputupu ae faʻaleleia ma totoina i le loloto o le 0.5 cm i totonu o le eleele paleni).