O le togalaau

Poo le pulou--------------------------------------------------------

Soʻo se faʻatoʻaga faʻapitoa e iloa lelei ina ia faʻaleleia le fualaau aina e te manaʻomia e faʻapalapala ai le eleele. O le a sili atu ona faigofie le teuina o tupe i luga o le faʻatauina o faʻamalo pe afai oi ai se lua faapalaga i luga o le saite ma ou lava lima, lea e mafai ona faia faigofie. O le aofaiga o otaota otaota o loʻo faʻaputuina i totonu o le fale tumaoti, e talafeagai mo le faʻapalapala. Faʻafetai i le faʻaleleia, o oneone oneone e sili atu ona taofiofia le susu, ma o le palapala o le a sili atu ona mamafa. Lalo o fautuaga autu mo le fausiaina o le lua, faapea foi ma mea e tatau ona tuu i totonu o le fausaga mo le fausia o le maualuga o le suauu.

Auala e filifili ai se nofoaga

A o lei filifili i le nofoaga o le fausaga, e taua le mafaufau i faʻafanua uma. Aua neʻi galo e uiga i le maualuga o le vai, talu ai e le tatau ona faʻafesoʻotaʻi le faʻamaʻi. Fagogo le lua i lalo o le vaieli. I le va o le vaieli, o le vai ma le vai ua saunia, e tatau ona i ai se mamao o le 25-30 mita.

O le fausaga e tatau ona i ai i le paolo, ae le o lalo o le vevela o le la. I le tulaga lona lua, o le a taofi le pala, ma o le humus o le a amata ona solo. Faʻatulaga se lua faapalaga i autafa o le pa i le paolo po o le latalata i le fale. O le fausaga e tatau ona vavalalata mai le fale tuaoi, o nisi taimi e le oʻo atu i ai mea manogi.

Faatau faigofie

I le faagasologa o le fetuunaiga o le paluga sili ona taatele o le compost, o le a tatau ona eliina se nofoaga malolo 60-100 cm le lautele ma 50 cm le loloto, 200 cm le umi i totonu o le eleele. Lafu, weeds ma isi laau toto mai le togalaau o loʻo taatia i lalo o le alavai. Ona lafoina lea o toega o meaʻai i totonu o le malologa ma toe ufitia i vao eseese. O se isi faʻalavelave tutusa e toe faia i le faʻavaeina o taʻiala taʻitasi, talu ai o lenei tekinolosi e lago ma e leai se paʻu e ono aliali mai. O le a sili atu le sao o le faapalaga o le pala pe afai e te ufiufi se tafaoga ma se itu laupapa e siomia ai le nofoaga.

O le faitau i luga o le lelei o le suauu o le a sili atu ona faigofie pe a fai e te faʻafeinu vai faʻapala. Aua neʻi galo le faʻafefiloi o le faapalaga ma se masini, ma ufiufi ai le polyethylene mai luga.

Fale Faʻasuavai Faʻatasi

Ae e te lei filifilia se tasi o ituaiga o fausaga, e tatau ona e malamalama atili i auiliiliga o lua pala. I le faʻaopoopoga i le alavai avanoa, e mafai ona e filifili se ituaiga tapuni ua tapunia. O le gaosia o le fausaga o le a manaʻomia ai le tele o taimi, ae ua sili atu ona aoga. O le lua e aofia ai ni vaega se lua, pe afai o le tasi vaega e mo mea fou fou, ma le lona lua mo palaponi tuai.

E taua tele le mafaufau i le mamanu mamanu ma aua nei galo e uiga i le ufiufi ao le i faia se lua faapalaga faapaʻu i luga o le saite. O le faagasologa o le saunia o le fausaga e aofia ai vaega nei:

  1. Lisi le nofoaga o le a maua ai le fausaga i le aveesea o le pito i luga o le eleele.
  2. Ia saunia vai e pei o se tafaoga. Uʻamea - 1.5-2 m, loloto - 70 cm, umi - e oo i le 3 m.
  3. Fale puipui pe a faʻaaoga le sima, e tatau ona 10 cm le mafiafia. A e faʻapipiʻi se lua faapalaga ma ou lima, ia mautinoa o le puipui e 30 cm le maualuga nai lo le maualuga o le lua;
  4. I le pito i luga o le fausaga, faataatia se pito i luga po o se uʻamea. O le a mafai ona faʻaopopo i le fausaga faʻatasi ma se tapuni laupapa. I le mataupu mulimuli, ia vaʻai ni nai pu mo le ea.

Fale faʻatau paluga

O lenei filifiliga mamanu e manatu lelei tele e faʻaaoga. O le maʻaleʻale o se mea talafeagai lelei lea e faigofie ai ona teuina le humus. A fai se atigipusa mai le vevela, muamua fai mea uma ma mafaufau pe o fea o le ai ai, ma mafaufau i le numera o vaega.

Aʻo le i faia se faapalaga lua mai le paʻu, e tatau ona e eliina se tamai malologa i foliga o se tafaoga i le eleele. A maeʻa lena, lagolago i tulimanu o le alavai e faʻaaoga ai laupapa poʻo paipa paipa. Lafoaʻi pepa paʻu i tafatafa o le alalaupapa e fai ai se tafaoga tutusa. Afai e talafeagai, faʻaaoga le fusi e vaevae ai le fausaga i ni vaega se lua pe tolu.

Po o le a lava le filifiliga o le faia o se lua faapalaga i ou lava lima, e tatau ona e manatuaina ni tulafono mo le faʻavaveina o le faʻamaina. Aua nei galo e fufulu vai toega i le vai ma faʻaopopo tapenapenaga faʻasaina ma ola ai siama.

Pusa pusa fafie

O le a sili atu ona faigofie le saunia o se lua faapalaga lelei i ou lava lima pe afai e te gauai atu i lenei mamanu. O se atigipusa laupapa e faʻaalia ai le i ai o ni vaega se tolu: o le muamua - mo le mauaina o otaota, le lona lua - ia liliu le humus, le lona tolu - ia teuina le laʻau mama. I le gaosiga o le faʻaogaina, o le a manaʻomia laupapa laupapa.

O le gaosiga o le pusa e aofia ai laasaga nei:

  1. Saunia 8 poloka laupapa. Tusia le pito i lalo i le suāuu afi poʻo le tar e puipuia ai le pala.
  2. Faʻasaʻu pou ile eleele. Afai e manaʻomia, faʻapipiʻi 4 pa i le pa, ina ia aua nei eli se isi pu i lalo o latou ma aua le toe faia le tua o le pusa.
  3. Faia ni vaega i totonu ole pusa e ala i le faʻapipiʻiina o laupapa ile pine. Laititi laiti e tatau ona fausia i le va o laupapa mo le faigofie ona maua le ea.
  4. Pe a faia ia vaega muamua e lua, ia togiina paʻu ma laupapa i le ogatotonu, talu mai lena taimi o le a sili atu le faigofie ona faʻapipiʻi faitotoa i le fausaga mai luga.
  5. I le faagasologa o le mamanuina o le vaega lona tolu, fao tasi le laupapa, o le a sili atu ona telē le matagaluega i le tasi faitotoa tele.
  6. Faʻapipiʻi ufiufi e fai ai se vaega, tua ma le pito.
  7. Faapipii faitotoa, o le a avea o se faʻavaa. Faʻamatu le lua faitotoa ma le tasi faitotoa tele i luma o le pusa.

O le atigipusa laupapa e le mafai ona vavae, avea ma vaega o le faapalaga pe a fai o le a faʻataʻitaʻiina laupapa. Filifili se mea e le faʻasaina i le faleoloa o le a puipuia ai le fafie mai le susu ma iniseti.

Tusa lava po o le a le umi e tatau ona tu ai le lua faapalaga ma pe o le a le umi o le a gaosia ai humus, aua neʻi galo e valivali laupapa laupapa.

Paʻu le pito ile lua i luga ole laulau. Filifili se lanu e tusa ai ma lau filifiliga, o le mea sili e fetaui ma le atoatoa i le laufanua. I le faʻasalaga faaiu, faʻapipiʻi le faʻapipiʻi ma lima.

Afai e te le iloa pe o manaomia le pito i lalo o le pusa faapalaga, ae e te manaʻo e faʻapipiʻi le fausaga mo le tele o tausaga, mafaufau i lalo o se sima poʻo le faʻaaogaina mai le palasitika. Ufiufi le sima ma alavai mai luga ina ia maua ai le lelei o le faʻavaeina o le humus.

Compost Tire Pit

I le taimi lava e tasi, o lenei mamanu filifilia e taua o le paketiina ae faigofie ona gaosia. Afai ei ai au paʻu tuai i lou fale, ona e lagona le saoloto e faʻaauau le fausiaina o le fausaga. Aʻo saunia le mamanu, faaaoga 4-6 pini. Aʻo leʻi faia se lua faapalaga i ou lava lima, tipi le pito i totonu ole paʻu e faʻaititia ai le tele o le lumanaʻi.

Faʻapipiʻi paʻu i luga o le tasi ma le isi i le ogatotonu o le fausaga faʻatumu i otaota ua uma ona saunia, ona tuʻu lea o le faʻamalosi i totonu (2-3 vaega). I le pau, o le a atoa le fausaga. Tuu le faapalaga i totonu o le paʻu paʻu seia oʻo i le tautotogo. I le tautotogo, o le anotusi o le a tumau, ma e mafai ona e aveesea pupuni e ala i le aveeseina o le humus maeʻa. Ona toe fai lea o le faiga ole fale faapalaga.

Fale faapalaga DIY: gaosiga o gaosiga

O le a sili atu ona faigofie le faitau i le maualuga o le humus pe afai e te le na o le saunia o le mamanu saʻo, ae ia iloa foi pe faapefea ona fesuiaʻi le otaota. Aumai le maualuga o le suauu na maua mai i otaota eletise faapea:

  • fualaau aina suamalie ma fualaau faisua;
  • nila, vaovao, lau, lala ma aʻa o laau ma laau;
  • kofe kofe ma lauti lauti;
  • otaota;
  • tamai fasipepa ma nusipepa.

E taua le malamalama e le gata i mea e mafai ona lafo i totonu o le faapalaga, ae o le a foi le otaota e le talafeagai mo le fausia o humus. O lenei vaega e aofia ai oloa nei:

  • luga o tamato ma pateta;
  • ivi
  • upsite togafitia ma vailaʻau;
  • otaota o manu feʻai, iniseti matautia (pusa);
  • otaota gaosia;
  • malala koala.

Faʻafetai i le faʻatulagaga o le lua faapalaga, e mafai ona e faʻalagolago i luga o le faʻaogaina saoloto ma le faʻaaogaina o le fugalaau masani. Filifili le ituaiga o mamanu, mafaufau i lau paketi ma mea mafai.