O le togalaau

Kukama - o ai na tausia, lelei lelei!

O uluaʻi tusitusiga e faatatau i le aganuu o kukama i Rusia na amata mai i le amataga o le 16 seneturi. I le taimi o Peter I, e lua togalaau na faatuina i le nuu o Izmailovo e latalata i Moscow, lea, faatasi ai ma isi fualaau faisua, na totogo kukama i greenhouses. Lua senituri mulimuli ane, ua salalau atu lenei aganuu i Rusia.

Kukamato, poʻo le Kukama Faʻatasi, poʻo le Kukama (Lat. Cucumis sativus) o se laʻau taʻutaʻu taʻitasi o le aiga Pumpkin (Cucurbitaceae), o le ituaiga o le Cucumber (Cucumis)

O ona fua e aofia ai le 95-98% vai ma le itiiti o le aofaiga o protein, gaʻo ma gaʻo. Komepiuta e mauʻoa i meaola ninii, lea e taua tele i le metabolism. O nei mea e fesoasoani i le faʻafefeina o isi meaʻai ma faʻaleleia le faimamaga. Latou te faaosofia le fiaʻai. O le kukama fou e sili atu ona lelei le faʻaleleia o le suasusu oona, o le mea lea e faʻasaina ai i gastritis faʻamaʻi ma le maualuga o le eletise ma le maʻi o le peptic. E iloa e tagata uma afai e te faʻapipiʻiina se tamai laulaʻau poʻo le fufulu totoa o le kukama fou i le okroshka, ona maua loa lea e le ipu lenei se tofo malosi.

Kukama © Tamera Clark

I kukama, e tele ni faavae na maua e faʻaleleia ai le gaioiga o le fatu ma fatuga. I le fuainumera o sali alkaline, o le kukama e lona lua na o le radish uliuli. O nei masima e taofiofi ai le kulimi oona o loʻo maua i le tele o meaʻai ma faʻalavelaveina faiga faʻavae, e oʻo atu ai i le matua o le matua, i le tuʻuina atu o mea maʻa (maʻa) i le ate ma fatugaʻo. Kukama, e pei o le radisa, ua taʻua o le faasologa lelei oo tatou tino mo lo latou gafatia e faʻafefe ai mea faʻamalosi. Ae e le faʻaumatia ai le tau o kukama.

Filifiliga o nofoaga ma tapenaga o eleele

Pe a filifilia se nofoaga mo kukama, e tatau ona manatuaina e tali atu i le vevela, malamalama ma le eleele. I lona natura manaia o le vevela, o lenei fualaau aina e sili atu nai lo togalaau uma e totoina i fanua tatala i le totonugalemu o Rusia. O le maualuga o le taumafanafana mo le totoina o kukumba e 18 ... 26 ° C. I le vevela o le 15 ° C, o le kukama o loʻo faʻagesegese le alualu i luma, ma i le vevela i lalo ifo o le 10 ° C e taofi le tuputupu aʻe, o aʻa ma aʻa ua vaivai ma ua mate le laau.

E oʻo lava i pulu malulu e afaina i lenei fua. O le mea lea, e fautuaina le totoina o kukama i luga o moega poʻo sulu e puipuia mai matagi malulu ma maua ai sina faʻaituau i le itu i saute. E le gata i lea, o le siʻitia o moega e mafanafana vave i le tautotogo.

Komepiuta e sili ona lelei, e maualalo le vevela. E tatau ona taofiofi eleele papaʻa. E fautuaina e tuu le kukama pe a uma pateta, tamato, aniani, kapisi, pi.

I le autumn, i lalo o le eliina, e sili ona lelei le aumaia o le manua fou i le fua o se pakete fagu i le 1 sq. Kilomita. mita, ma afai e leai, 25 g (1 sipunipuni) o le masima tiso ma 40 g (2 punetini) o le superphosphate i le 1 sikuea. mita Nai lo le masima superphosphate ma le potassium, e mafai ona faʻaopoopo 200 g o le pefu. I le tautotogo, o le eleele ua toe totoina lelei ma vaʻaia.

Laʻau laiti o kukama. © Tanya

O afea ma pe faapefea ona toto kukama

E mafai ona totōʻau totoma ma totō saʻo fatu i totonu o le togalaau. O le totō i le lauʻeleʻele e faia pe a maeʻa le mafanafana o le eleele: i le totonugalemu o Rusia, e masani lava o le faaiuga o Me.

Pe a totoina fatu, e fautuaina e muamua ona suʻe, ma vave loa ona lūlūina - ia susu. O le vevelaina o fatu e le afaina ai i latou ma faʻaitiitia ai le aʻafia o laau. E vevela fatu i le lua masina ao le i luluina, tautau i totonu o se taga gau i tafatafa o le afi afi pe lata ile ogaumu, i le vevela o le sili atu ma le 20 ° C. A o leʻi lūlūina, o loʻo fautuaina foʻi fatu e tafe mo le 12 itula.

E sili atu le saunia o se moega poʻo le selu mo kukama e pei ona taua i lalo: Taʻu se tootoo 30 cm lautele ma loloto. O le vaega pito i lalo o le malolo ua tumu i le humus poʻo le manurele (pe a ma le 15 cm mai lalo). Ulutala pito i luga ma se palapala o palapala ua faʻafefiloi ma le manulele e fai ai se tamai faaputuga po o se laʻau - e faʻaleleia alavai.

Tausiga

O le tausiga o le kalapu e sau i le veleina, fausua, laʻei pito i luga (pe'ā tatau ai) ma faʻapipiʻi i luga. Kukama o se fualaau suamalie. O le malulu ma le suavai e taua faapitoa mo kukama i le taimi o le tuputupu ae tuputupu aʻe (Iuni) ma fualaau aina (Iulai, Aokuso). E oʻo lava i le faʻamamaina mo se taimi pupuu o le palapala i le taimi o le fuaina o fualaau 'aina, e oʻo atu ai i le foliga mai o le oona i kukama, lea e le mafai ona faʻaaogaina e ala i soʻo se faʻavaivai. Faʻamama le kukama i le vai mafanafana (vai malulu e tafe atu ai le tuputupu ae ma le foliga mai o le paʻu pala).

Mo le puipuia o le palapala o le palapala, totoina kukama e mulimulitaʻi ma mea gaosi (e mafai foi ona e faʻaaoga vao mutia mai le mutia). Mulch puipuia le eleele mai le vave faʻamago ma faʻalavelaveina le tuputupu aʻe o vao, o lona uiga o le a mafai e le vai ona totō le tele o taimi, ma e le tatau ona e tatalaina ma vele le togalaau.

Laʻau samasama ma le pa'ū o ovaries o kukama o loʻo faʻamaonia le faʻaogaina o le eleele poʻo le le lava o meaʻai, e mafai ona tupu i se togavao. I se tulaga faapena, e tatau ona faʻatagaina le eleele e faʻagogo ona fafagaina lea o kukama ma se vaifofo o fugalaʻau o le mineral poo le efuefu. E tatau ona faʻaalia le faʻaeteete pe'ā fafagaina meaʻai i kukama: vaifofo vai e mafai ona aofia ai faʻamaʻi o le Fusarium, ma fofo e faʻavae i le afaina o vao leaga e mafai ona ave faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi eseese (mo se faʻataʻitaʻiga, e tumau pea le aoga o le mosaic virus mo le toeitiiti atoa le tausaga).

A e fafagaina, e tatau ona e manatuaina i le malulu o le tau, o le tuputupu ae o laau e vave ona paʻu i lalo ma o le a leai se lagona i le fugalaau: o aʻa o kukama e mafai ona gaosi lelei meaʻai i le vevela o le palapala ia le itiiti ifo i le 10 tikeri. Ina ia aloese mai le susunuina, faʻafefete le eleele susu i kukamama ma fugalaisa, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma laʻau.

O le aʻa o kukama e manaʻomia le ea. Faʻasusu e faʻasusu le eleele e leʻi faʻaleleia, ma faʻamaʻi mea e faaleagaina ai aʻa. Le tuʻuina atu o le ea, faatasi ai ma le fesoasoani a le togalaau togavao, e faia ai punctures ile eleele i le loloto o le 10-15 cm.

A oʻo ina totogo kukama i luga o le eleele i le taimi o timuga faaumiumi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le vave faʻalauteleina o le lauulu enaena i paʻu o le vaomatua. O taunuuga lelei e maua mai i le nonoaina oi latou i luga o alalaupapa: ua lafoina siteki malolosi i totonu o le eleele, ua tosoina se maea i le va oi latou ma ua totō fasi fasipolo (pei o tovine).

O nisi taimi, na o tamaʻi fugalaau e fai i totonu o le totoina o kukama. Ina ia faʻamalosia le faʻavaeina o fugalaau ma ovaries, e tatau ona taofi le fafagaina o kukama mo ni nai aso, ma mafai ai ona faʻamama le palapala. E le gata i lea, a maeʻa le laʻau 5 poʻo le 6 (faʻalagolago i le tele o kukama), e tatau ona e togiina le mea autu. O lenei mea e faʻaleleia ai le faʻalauteleina o le laau, le atinaʻeina o tanu ma fugalaau fafine ma faʻalautele ai le gaosiga.

O le faʻaauau, o le aoina pea o fualaau aina e fesoasoani i le tele o fua o fualaau aina suamalie, faʻaʻateleina le ola matua o faʻatoʻaga ma faʻateleina le gaosiga. Kukino o ituaiga eseese e seleseleina i le 1-2 aso, umi-fua (greenhouse) - i aso uma 3-4.

Laʻau laiti o kukama. © Wulf

Auala e filifili ai se togi

Laʻau ma foliga e le naʻo faailoga ia e eseese ai ituaiga ma hybrids o kukama. O le a le isi mea tatou te gauai i ai?

I luga o le pubescence, poʻo le prickly, o le fetus. E mafai ona le lelei pe toetoe lava a leai, e sosoo ma le tele o meaʻai e mafai ona laiti. Ma e ese la latou lanu: paʻepaʻe, enaena, uli.

Paʻu kukama paʻepaʻe-sala salalau, latou te le talafeagai mo le faʻafefe. I le auala, o nei fualaau faisua, e tusa lava po o le a le vaitau, e oʻo mai ia matou fata mai greenhouses. E oo lava i fua lamolemole lamolemole, e ono mafai ona vaaia ni mea papaʻe papaʻe.

Lanu uliuli po o le lanu enaena - o se faailoga o le viliina o viliina poʻo le lautele. O le tele o taimi nei e eseese (e le masani ona fai - hybrids) e faʻamoemoe mo le avanoa e tatala ai le eleele poʻo le vevela. O a latou fua e lelei tele le 'ai i le fou, piko ma le piko. Pau lava le toe foi mai o le matua televave vave nai lo le paʻepaʻe papaʻe, lanu samasama ma avea ma vevesi.

Filifili se kukama ituaiga e talafeagai mo lau eria. O le a faʻasaga i le tau ma faʻamaʻi masani i lau eria. Tuʻueseese fua salalau mai i latou ia e mafai ona faʻafefe ma faʻasaina. Ma o le a manaia tele pe afai latou te matutua uma i taimi eseese. O ituaiga vave e vave ona totoina fua, o ituaiga mulimuli ane e sili atu ona puipuia i faamaʻi ma fua mai mo se taimi umi.

Afai e taʻuina mai o le ituaiga partnersocarpic o se ituaiga o fugalaau, e tatau ona totoina se ituaiga eletise, pe a fua mai, o le a totogo lelei, ae o le ae maua ni nai fua. E le gata i lea, o ituaiga parthenocarpic e masani ona tupu i greenhouses poʻo fale puipui. Afai e paʻuina i latou e manu, e mafai ona latou gaosia fua fua. O le mea lea, aloese mai le tutupu aʻe o ituaiga i totonu o le eleele tatala seivagana ua i ai se faʻamatalaga tutusa e talafeagai mo lenei mea.

Ma 'aua nei galo: kukama alofa tele, ma e mafai ona totoina i latou i eleele matala pe a uma ona leai se taufaamatau o le kiona.

O le mea e mataʻina ai, ina ua mavae le tele o tausaga o faʻataʻitaʻiga, na aumai ai e le genetics mai United Arab Emirates kukama ma fualaau sikuea, lea e faigofie mo le felauaiga ma le teuina. Latou te fai mai latou te le fiafia e ese mai mea masani.

Laʻau tipi. © A Thomas McPunk

Tupama tuputupu ae i eleele malulu

Kukama e muamua muamua i fualaau faisua i le eria i nofoaga puipuia i Rusia, e oʻo lava i luma o tamato. I totonu o greenhouses ma vevela, o le kukama e tupu tele lava i le auala lava e tasi e pei o fanua tatala, e ui o loʻo i ai ni vaega o le a talanoaina i lalo.

O le taimi mo le totoina i lalo o le ata e muamua, i le ogatotonu o Rusia - Me 10-15.

I le fausiaina o se kiona, e tatau ona manatuaina o kukama e ola tele, ma o le mea lea e tatau ona sili atu le maualuga ina ia le tumu ai laau. I totonu o le greenhouse along the rows of seedlings, ua toso mai se uaea (trellis). A o tuputupu aʻe le pa laau, o loʻo totoina ma le faaeteete ia laau i le pito i lalo o laau mo le lau lua.

I le tausiga o kukama, e taua le mataituina o le puleaina o le vevela, taumafai e aloese mai suiga faafuasei i le vevela, lea e sili ona afaina i lenei fua. I le gasologa o le aso, ia faatumauina le vevela o le ea i totonu o le greenhouse i totonu o le 23 ... 26 ° C, ma i le po - 19 ... 20 ° C.

O le taimi mo le totoina i lalo o le ata e muamua, i le ogatotonu o Rusia - Me 10-15.

Seleseleina ma le teuina o kukama

O le uluai tuufaatasiga o kukama o lo o totoina e fatu i le eleele tatala amata i le ogatotonu o Iulai. I le lotolotoi o fua, e fautuaina e selesele kukama i le aso pe lua, ia manatua o le tele lava o fua e seleseleina, o le maualuga o fua o lenei fua.

E sili atu le aoina o Zelentsy i le vaveao pe a fufusi kukama ma sili atu ona puipuia. E tatau ona aveeseina ma le faʻaeteete ma le atamai ia Zelentsy, oomi ma le lima matua i luga o le uʻamea, ma ia vavae ese ma se naifi. I lenei tulaga, e leai se tulaga e tatau ona e siiina pe fuli ai fasi kukama: e matua palasi ma faigofie ona faaleagaina pe a filifilia fua.

I le taimi lava e tasi ma le aoina o fua e mafai ona fuaina, o mea uma e le o ni faʻamaonia poʻo ni faʻamaʻi faʻaleagaina, ua aveesea foi, talu ai e na o le tuai ona faʻatūina le kukama maloloina. O le aoina mulimuli o kukama o loʻo faʻatinoina i le maeʻa ai o le goto muamua, i le amataga o Setema.

Komepiuta e vave ona leiloa lo latou tofo ma le maketi, ua mou ma ua faasolosolo. O fua e seleseleina e mafai ona teuina i le ea mai le 7 i le 12 ° C mo le silia ma le 15 aso. I le avea ai o se tulafono, o le taoto i lalo o kukama e le o toe talafeagai mo le taina.

Kukama © empise

Faaleaogaina o kukama

O ituaiga uma o kukama e aofia ai i se tasi o vaega tetele e lua: parthenocarpic po o le pi pollinated. O kukama Parthenocarpic e fai ma fualaau e aunoa ma le palotaina, eleʻele eleelea e manaʻomia ai le faʻafefeteina o fugalaau e ala i le pollinating iniseti poʻo le faʻamalositinoina o tusi mo fualaau aina.

A oʻo ina totoina kukama i le eleele e le puipuia, e mafai ona e faʻaoga ituaiga o vaega e lua. Ae ui i lea, e le fautuaina le totoina o ituaiga partenocarpic ma palu pi pepese i totonu o eleele puipuia. O le mea moni, o laau o le parthenocarpic, pe a paʻuina e iniseti, avatu fua leaga. O le mea lea, i totonu o greenhouses e sili atu ona lelei le totoina o ituaiga mea e le faʻafefeteina.

Ina ia tosina mai iniseti i ituaiga eleʻele eleʻele, e fautuaina e suluina laau ma vai vai vai (1 teaspoon ti suka i le 1 lita o vai). Faatasi ai ma le anoanoai o fugalaau e leai ni mea i luga o laau, ua fautuaina e tui le pito i luga o le tumutumu autu i luga o le lautusi mulimuli, lea e fesoasoani i le tuputupu ae o le itu itu i fugalaau. O fugalaau mama e le tatau ona vavaeeseina: e le mafai ona faʻamalosia faʻamalosia e aunoa ma latou.

Eseese kukama

Abbad F1

O le ituaiga o kukama Abbad F1 e fautuaina mo togalaau mo le ola i lalo o fale ata. Parthenocarpic, salati. E fua mai i le 40-49 aso i le maea ai o le matua. O le laau e le taua, faʻalaʻau ma laʻau lauulu, o le ituaiga o fugalaau, o le numera o fugalaau i totonu o le fao e 3-4. O le laʻau e laʻititi lona lanu, lanumeamata. O vela e lanu, lanumeamata, lamolemole. O le mamafa o greens o le 140-160 g, o le umi e 15-16 cm, o le diameter e 3.5-4.0 cm. O meaʻai lelei o greens e sili ona lelei. O le gaosiga o fualaau aina e fua i le 11.5 kg / m². Tetee i le paʻu palapala, faapalepale i palapala palapala.

Adam F1

E fautuaina le kalamu a le Adam F1 mo togalaau aina, togalaau aina ma faatoaga laiti mo le totoina i fanua tatala, i totonu o falemalama ma falemalama. Toto amata, parthenocarpic, totoina kukama. O le laau e le taua, srednerosloy, ituaiga fugalaau fugalaau. O le lau e laʻititi, lanumeamata i le lanumeamata. Ole laumei e lanu, lanumeamata i le lanumeamata lanumeamata ma laititi moli laititi ma vaivai vaivai, finely tuberous (tubercles e masani ona i ai), o le pubescence e paʻepaʻe. Ole laulau lanumeamata e 90-95 g, o le uumi e 9-10 cm, o le diamita o le 3.0-3.7 cm. E lelei le taumafa lelei o fualaau fou. O fua o kukama o le ituaiga o Adam e 8.2-10.2 kg / m². Tetee i le olive toto, paʻu palapala ma le mosaic kukumba. O le taua o le toto o le fatu o Atamu o le fua tele, o le fua o fua, ma le tetee atu i faamaʻi.

Cupid F1

Komepiuta Amur F1 ua fautuaina mo togalaau aina mo le ola ae i le tautotogo-taumafanafana i le taimi o le palota ata. Parthenocarpic, letusi ituaiga kukama. E sau i le faia i le 37-40 aso i le maea ai o le matua. O le laau e le taua, malosi-tuputupu ae, vaivai-aʻe, e masani lava o le fugalaau fugalaau. O le laulaau e lautele-lanu, lanu meamata, pisi laitiiti, o le vaivai o le pito e le o iai pe matua vaivai. Zelenets fusiform, faapuupuu (12-15 cm), finely paila, faatasi ai ma se gutu puupuu, lanu meamata vaivai e oo atu i le ogatotonu, o le pubescence e papaʻe. Ole lapisi ole greens e 90-110 g. O meaʻai e sili ona lelei ma lelei. O fua o Atamu o le 12-14 kg / m². Tetee i le kukama mosaic virus, cladosporiosis, paʻu palapala, faapalepale i palapala palapala. O le taua o le kulupu o le vave amataina, tulafono faatonutonu a le lala, o se tulaga e faʻapipiʻi ai le fausia o ovaries, fualaau o fualaau suamalie, fua faʻauʻu ma le gaogao o le laʻau, ma le faʻafitauli o maʻi.

Annushka F1

Eseese Annushka F1 e fautuaina mo togalaau aina mo le olaola i fanua tatala, i totonu o falemalama ma falemaʻi. Annushka - ogatotonu o le vaitau, paluga paʻu, paluga, fuamoa, kukama. O le laau o lenei ituaiga kukama o le--ply, medium-sized, aemaise le ituaiga o fugalaau, ma se fusi o ovaries. O le laʻau e laʻititi lona lanu, lanumeamata. O le Zelenets ei ai lona foliga paʻu, lanumeamata i le lanumeamata lanumeamata, ma pupuʻu pupuu ma vaivai le vaʻavaʻaʻi, lipine, tuberous, medium-sized tubercles, pala, pubescence paʻepaʻe, leai se tiga i fua. O le mamafa o le lauusiusi e 95-110 g. O le umi o le lauusiusi e 10-12 cm, diameter 3.0-3.5 cm.O le gafatia o fua fou ma fualaau aina ua lelei ma matagofie. O le gaosiga o kukama a Annushka F1 e 7.5-8.0 kg / m². O le vailaʻau e teteʻe i le cladosporiosis, kuluka mosaic virus, paʻu palapala ma le gauaʻi i le palapala palapala. O le tau o le totoga o le fua o le gaosiga, o le maualuga o meaʻai fou ma meaʻai, ma le faʻafitauli o faʻamaʻi.

Minion F1

Eseesega Baloven F1 o loʻo aofia i totonu o le Setete Setete mo le Russian Federation mo togalaau faʻatoʻaga mo le ola i lalo o fale ata. Laʻau povi, eletisi, kukete pu kukama. O le fualaau fualaau suamalie Baloven e sau i le 47 aso pe a maeʻa atoa le germination. O le laau e le taua, malosi, laʻau tele, o le felafolafoaʻi o le averesi, aemaise lava o le ituaiga o fugalaau, o le fuainumera o fugalaau i totonu o le pona e 2-3. O le laulaau e tele-lapopoa, lanumeamata, mimiti, pisi lima i luga o le pito. Selenets oval foliga, faatasi ma se gutu puupuu, lanumeamata, lipine lipine, tubercles of medium size and density, blackium pub black. O le mamafa o zelenets e 80 g, o le uumi e 8-10 cm, o le diamita e 2-3 cm. E sili ona lelei le 'aina o uiga o zelenets. O fua o fualaau o kukama o le ituaiga Baloven o le 14.4 kg / m².

White Angel F1

Fautuaina mo togalaau mo le olaola i lalo o ata tifaga. White Angel F1 - parthenocarpic, salati, totoma o kukama. O le eseesega e fua mai i le 44-49 aso i le maeʻa ai o le germination. Maoaʻe, sili ona faʻafesoʻotaʻi, faʻafefiloi ituaiga fugalaau, faatasi ai ma se fusi o ovaries. O le laulaau e tele-lapopoa, lanumeamata lanumeamata, sina puluʻamuʻa, faʻapitoa ona faʻasalalau i le pito. Paʻu paʻu pepa, paʻepaʻe, tubercles of medium size, rare, pubescence paʻepaʻe. O le mamafa o le mamafa 90 g, uumi 9-11 cm, le maualuga 3.0-3.5 cm. O le lelei o fua o fua fou ma fualaau aina e lelei ma matagofie. O le gaosiga o fualaau o le White Angel variety e 12-15 kilokalama / m². O le maualuga e maua mai, fua faanatura, gasegase o le lanu, o le maualuga o le gaosiga o mea fou ma meaʻai ua gaosia, o le taua tele lea i le va o kukama o le White Angel variety.

Greet F1

E fautuaina mai kukama Blagodatny F1 mo le galueaina o fale puipui i totonu o togalaau aina ma togalaau aina. Ogatotonu o le vaitau, parthenocarpic, salad, le tele o kukama. O le laau e sene, tuai, malosi, aemaise lava le fuga o fuga fafine. E lapopoa le lau, lanu meamata, sina pisi. O le vevets e foliga mai o le paʻu o le vevela ma se mea itiiti e tafe i le pito i lalo, o le pupuʻu, o le lanu meamata ma laititi moli laiti, ma le lanu paʻepaʻe e paʻepaʻe, e le o iai le oona. O le umi o le lanumeamata e 9.5-10.5 cm, o le diameter e 3.0 cm. O le mamafa o le mamafa o le mamafa e 110-115 g. O uiga lelei o fualaau fou ma fualaau aina e sili ona lelei. O le fua o le ituaiga e oo atu i le 20 kilokalama / mita, i le masina muamua e fausia ai le 7.2 kilokalama / mita o fua. Tolerant to anthracnose. Tulaga faatauaina o le vai: maualuga le gaosiga ma le maketiina, tofo lelei o meaai fou ma meaʻai.

Petrel F1

E fautuaina mo togalaau faʻatoʻaga, togalaau faʻatoʻaga ma faʻatoʻaga laiti mo le totoina i lalo o fale ata. Petrel F1 o se vaega partocasepic, ituaiga eseese o kukama. E fua mai i le 39-42 aso i le maea ai o le matua. O le laau e le taua, malosi-tuputupu aʻe, faʻalauteleina le ituaiga, ituaiga o fugalaau, o le numera o fugalaau fafine i totonu o le nonoa e tolu pe sili atu. O le laʻau e laʻititi-lanu, lanu meamata, sina pisi, pisi vaʻavaʻai i le pito. O le selenets e foliga mai e foliga tutusa, e fai sina puʻe, lanumeamata ma laina o le uumi o le uumi, tele-tubercles, telefoni mai, papaʻe. Ole lapisi o le greens e 90-110 g, o le umi e 11-13 cm, o le diamita e 3-4 cm. E lelei tele le 'aina o uiga fou ma fualaau. O le fua o fualaau o kukama o lenei ituaiga o le 11-13 kg / m². Tetee i le kukama mosaic virus, cladosporiosis, faapalepale i le palau ma le palapala palapala.

Uo Faamaoni F1

Uo faamaoni F1 - o kukama eseese e fautuaina mo fanua o le fanua ma le tagata lava ia mo le totoina i luga o le eleele ma lalo o fale ata. O le amataga o le popo, laʻau-paluga, letus, pickling, ituaiga o cucumama. O le laau o loʻo aʻea, e le tauamiotonuina, peʻa, e masani lava o le fuga o fuga fafine. O le laʻau e laʻititi le lanu, lanumeamata, sina pisi. I fao, mai le 1-2 i le 5-7 ovaries ua faia. Selenets oval, coarse-tuberous (rare tubercles), lanumeamata ma fasi uila o le uumi o le umi, blackium pub, e leai se tiga. O le umi o le lanumeamata e 8-11 cm, o le lautele e 3.5-4.1 cm. O le tele o mea lanumeamata o le 90-105 g. O le palasi o fua fou ma le suamalie e lelei. Eseesega gaosiga O uo moni i le malae vaʻa 2.5-3.0 kg / m². Tetee i le olive toto ma kukoma mosaic virus. O le taua o kukama e eseese Uo faamaoni - fua faʻatoʻaga, faʻapipiʻiina o le ovaries, le lelei o le faʻalauteleina o le laau, lea e faʻaitiitia ai le tau o galuega lima pe a faʻapipiʻi laau i greenhouses, faʻafefe malulu.

Kukama © Gerwin Sturm

Maʻi ma meaʻai

Ghid aphids

O foliga tino o le gourd aphids e lelei. Valivali e mafai ona lanumeamata lanumeamata poʻo le samasama. O le umi o le pest e oʻo atu i le 2 mm. Larvae ma faʻamaʻi pepe e masani ona sosoʻo i luga o vao. I le tautotogo, pe a vevela le vevela o le ea e le itiiti ifo i le 10 tikeri, e amata ona amata faʻateleina faʻateleina aphids. Muamua, e fafaga i luga o le vao, ona alu lea i le laau lava ia. I luga o le eleele, e mafai ona i ai ni apiads gourd i luga o kukama totoma i le vaitau o le taumafanafana, ma i totonu o eleele malulu - e masani lava i le tautotogo.

O le meaola e masani lava ona i ai i luga o laʻau pito i lalo, lala, fugalaau, ma isi. I lenei tulaga, o laulaau e amata ona sosolo, ma o fugalaau ma laʻau ua pauu ese.

  • Auala e tau ai fusi: Mo e amataina, lafo ese vao. E talafeagai le aoina o meaola faalafua i lalo ole laʻau. Pe a oʻo mai, e tatau ona suʻaina i se fofo o le fafie ma le fasimoli. E masani foi ona faʻaaogaina le faʻafefeteina o le falala. Vave ma pulu moli luga o ofu e lelei lelei. Faʻasagaga e faʻatino pe a faʻaalia se meaola i luga o le totoma, pe tusa o le tasi i le vaiaso.

Sprout lele

O le va o le totogo e iai lona laina uumi umi i lona manava. Lanu enaena, e tusa ma le 5 mm le umi. O le alova e masani ona paʻepaʻe, o le umi e tusa ma le 6 mm. E masani lava ona tupu le solo i lalo o fualaau faisua ma fualaau faisua. I le tautotogo, lafoaʻi fuʻu laumei i le eleele, ma vaʻavaʻai e le o tele naua. A maeʻa pe a ma le 6-8 aso, e ono aliali mai i luga. O lea la e amata ona afaina ai le totoina o laau toto. I fualaau totoma, o le lele e alu sao atu i totonu o le ogalaau.

  • Auala e tau ai fusi: Ina ia puipuia le vevela, lulu le fatu i le taimi atofaina ma faʻapalapala le palapala ma le manulele i le mea sili e mafai ai.

Spider mite

O le mea pito sili ona taatele i greenhouses ma i lalo o le ata i luga o kukama fua. O le foliga o le siaki e tauvale ma e itiiti lava. Umi pe tusa ma le 0.5 mm. Le lanu samasama lanu. Pests i luga ifo o lau. Latou te faʻafefeina laulaau i se laupepa manifinifi. A maeʻa lenei mea, e amata lemu le lanu samasama ma laugogo. Afai o le meaʻai e afaina ai le laau, ona mafai loa lea ona oti atoatoa. I le tau vevela, e lelei le seleseleina o faʻailoga. E foliga mai, o se tulafono, i le ogatotonu o Iuni. O le taumalulu o pest e tupu i lalo o laʻau pa'ū ma luga o le palapala.

I le tautotogo, e tuu ai e tamaitai fuamoa i laulaau, 'ai ma ola ai iina. O le faʻaauau pea o le siaki e faʻaauau pea i le vaitaimi o le taumafanafana. E tasi le tupulaga e masani ona atiae i totonu o le tasi le masina.

  • Auala e faʻafefe ai le vaʻavave: O le tau e masani ona faʻafeinu, aemaise i le vevela o le tau. Pe a oʻo mai se meaʻai, e tatau ona suʻe le laau i se vaifofo o le sulfur colloidal. E tatau foi ona fago ma faʻaumatia laʻau ua faaleagaina i le laau lava ia. O se taunuuga lelei o le fufulu mama o greenhouses mai vao ma ituaiga otaota eseese

O kukama e aofia ai le potassium, calcium, uʻamea, phosphorus, iodine, ma i le taua tele i kukama o loʻo i ai foi vitamini sili ona taua: carotene, B2, B1, PP, pantothenic acid, B6, C, ma isi. O le mea lea, o kukama e le maualalo ifo i kāloti, tamato, aniani ma e oo lava i le tafaoga i mea aoga ma togafitiga.