O le togalaau

Aoao e tui se apu i le taumafanafana

O le tuiina o le apu i le taumafanafana e faigofie. E na o le tatau lava ona gauai atu i nisi o itu taua. E taua foi le matauina o tulafono mo le seleseleina o seleselega, o le a faateleina ai avanoa o le togitogiina o se lala fou.

Faʻapipiʻiina o togalaau mo tui

Mo le faapipiiina o le apu i le taumafanafana ina ia manuia, e tatau ona faia saʻo le faagasologa o le seleseleina o seleselega - sikuea. O nei mea o ni vaega laiti o lala o se isi apu aisa po o se isi fualaau aina, po o se taʻausaga taʻitasi. E tatau ona faia atoatoa. O le tipiina e tatau ona faia pe a maeʻa ona paʻu laau ma ulu atu i se nofoaga malolo - i le taufaʻaiuiuga o le autumn (pe a uma le lafoaia o lau) poʻo le amataga o le taumalulu.

E le gata i lea, e mafai ona e seleseleina seleselega seia oʻo i le ogatotonu o Ianuari. I le faaiuga o lenei masina, e mafai ona faʻasalalau i le pito i tua o lenei masina. Mulimuli ane, e leai se uiga i le faia o avanoa, talu ai ona o le mea na maua mai ai ata e le aʻafia uma pe aʻafia aʻa. E manino le faamatalaina o lenei mea - pe a amata ona mafanafana le la, e amata ona alu ifo i lalo mea tau moli.

A maeʻa lenei mea, o le a le lava le tele o otaota e tumau pea i totonu o le fana, lea e le mafai ai ona maua le aʻa i totonu o le faʻatau. O le mafuaaga lenei mo le le talafeagai o le faʻamaeʻaina o le faʻatauga i masina nei:

  • Ianuari
  • Fepuari.

Vaʻaia o apu i le taumafanafana

E sili le faʻaaogaina o le faagasologa o lenei ituaiga i le tautotogo. Ae afai e manaʻomia, e mafai foi ona e tui i le taumafanafana. E naʻo le tatau ona matau nisi o faʻaaliga o lenei faagasologa. O le fuafuaina o le totoina o le apu i le taumafanafana e mafai ona faigofie tele. O auala nei e maua:

  • i le vavaeeseina;
  • i le paʻu;
  • le alalaupapa.

Lulu tui

O le faʻamalosia o le apu i se vaeluaga o le taumafanafana o se faiga faigofie. Ae ui lava i lea, e sili ona lelei le faʻaaogaina e le na o ia, ae faʻatasi ma se fesoasoani. E tasi le tagata o le a faia ni vili i le nonoa mo le tui, o le lona lua o le a faʻapipiʻiina le vaʻa. E tatau ona faia muamua ni lapataiga faʻapitoa, o le a faʻafaigofieina le faagasologa o le vaevaeina o le lala rootstock i ni vaega se lua. E tatau ona tausisia tulafono:

  • afai o le laau e laʻitiiti - o le seleselega o le lala ua faia i se mamao e 40 cm mai le ogalaau;
  • afai o le laau ua tele tausaga ma o ona lālā e matua mafiafia - e mafai ona e tipi i se mamao e 1 mita mai le ogalaau.

Ae i le mataupu mulimuli, o le mafiafia o le lala uamea e le tatau ona sili atu nai lo le 5 cm. I le taimi lava e tasi, mo le faapipiiina i luga o le tasi lala o le skeletal, e lua pe sili atu foi ni nonoa e mafai ona vavaeina. Ia mautinoa ia matauina sina mamao i le va oi latou. Afai o le laau e laiti, ae o loʻo i ai se manaʻoga e totoina ni nai fasi, e fautuaina e tipiina lala eseese - ma i le mamao e mafai ai mai le tasi.

E taua le sauniuni o se togalaau faapitoa i le taimi muamua. Latou te manaʻomia le lubricate le nofoaga na tipi i lalo o tui.

O le faagasologa o le faapipiiina i totonu o se vavaega e faapenei:

  • o se naifi malosi malosi e tuu i le tulaga o le see;
  • faatasi ai ma se samala poʻo se meafaigaluega faʻapitoa e tasi, na e aʻa i le pito o le naifi;
  • o le a vaevaeina le paranesi i ni vaega se lua - e tatau ona e vavaeina i latou i itu ma faʻaofi i ai ni mea na saunia muamua i totonu o le lala;
  • ua aveese le naifi;
  • o le nofoaga o tui puipui ua lubricated ma se togalaau e eseese.

Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaaogaina le eletise eletise masani - faʻapipiʻiina ma le fesoasoani o lala lili i le tulaga saʻo. O le malosi o le fetogi ma le faʻasoa, o le sili atu lea e ono mafai ona manuia le tui.

Faʻapipiʻi

O le faapipiiina o le tau o le aisa i laau lanumeamata e mafai ona faia e le gata i se vaeluaina, ae faapena foi i se tipi. E le gata i lea, e mafai ona faʻatino i ni auala se lua:

  • angular;
  • lautele.

O le faʻamalosia i totonu o se faʻavae i se auala faʻafefeteina e masani ona faʻaaoga i le taumafanafana. O lenei faagasologa ua faʻatinoina e pei ona taua i lalo:

  • e tatau ona filifili se paranesi e sili atu nai lo le 2 cm le mafiafia ma se paʻu lamolemole lelei;
  • i luga o le mimiti ma se manua mumu, mafolafola, e lua ni laupepa pito tutusa e tatau ona faia - o le naifi e tuu i se mamao e 3 cm mai le pito i le maualuga o le 30 (loloto e tatau ona itiiti ifo i le 6 mm);
  • o le togi e tatau ona faʻamautuina lelei i totonu o le faʻavae ma le nofoaga o le tui e tatau ona faʻamaligiina ma se togalaau faʻapitoa.

I le lumanaʻi, o le tui puipui e tuʻuina i le eletise ma tapunia i se ata palasitino. O lenei mea o le a faʻapupulaina ai avanoa o le togitogiga, faʻapea foi ma le puipuia o le nofoaga e le puipuia e le paʻu mai faʻamaʻi e soʻo se meaola faʻapitoa.

O le tui i le itu i fafo e le ese tele mai le auala ua faamatalaina i luga. O loo faatinoina e faapea:

  • ma se naifi maʻoti e tatau ona faia ai ni mea e taofiofi i se mamao e 20 cm mai le faavae (tasi e 1 cm le umi nai lo le isi);
  • o se afifi na saunia i se taimi muamua ma se mata e le iʻu e tuu i totonu o le tipi ma sasaa i le togalaau.

E manaʻomia foʻi pe a maeʻa le afifiina e faʻapipiʻi lona nofoaga i le afifi palasitika ma, pe a manaʻomia, ia faʻaogaina i le eletise eletise.

O le taimi o le faapipiiina o laau o le apu i le taumafanafana e le faatapulaaina, ae fautuaina e faatino ae lei totoina. Talu ai ona o vailaʻau e faʻateleina le gaosiga o vailaʻau e aofia ai i le tele o mea.

Alalaupapa alalaupapa

O le tuiina o le apu i luga o le vao, tele lava, e faʻatino pe afai e tatau ona toe faʻafoʻi le paʻu ua faaleagaina. E masani lava ona tupu mai i le tautotogo ia manuʻa ma isi meaola i le tautotogo ma e maua ai e le e ona le ogaoga o le faaleagaina o le laau fua.

O le faagasologa o lenei ituaiga e tatau lava ona iloa i le taimi o le tafe sili ona malosi. E pau i le taimi o le taumafanafana. O loʻo faʻapipiʻiina le lalagaina alalaupapa pei ona taua i lalo:

  • o pito o le manua i luga o le ogalaau o le laau e tatau ona faʻalauteleina i le foliga mai o ni mea ola maloloina;
  • i lalo ifo ma luga atu o le nofoaga ua faaleagaina, ia faia ia fetaui lelei mo le paʻu;
  • i pito o sauniuniga na saunia talu ai muamua, ua faia i le tasi vaalele;
  • faʻaofi le totoa taʻitasi i se tasi o vaitusi i totonu o le paʻu;
  • o le fusi e pipii atu i se auala faʻamalosi, pe a maeʻa ona tuʻuina atu i le isi itu i le isi itu;
  • ua sasaaina le nofoaga o tui puipui i le togalaau, ua afifiina i le lipine ma le afifi palasitika.

O le faʻagasologa o le ituaiga o mafaufauga e faigofie lava ona fai e oe lava ia, e tatau ona e manatua e uiga i le taua (o le gaioiga i ituaiga o togalaau, sauniuniga lelei o le eleele). E sili ona e faamasani i le vitio o le taumafanafana i le faapipiiina o laau o le apu ma lanu lanumeamata ao lei faatinoina. O le mea lea, e mafai ona aloese mai le ausia o mea sili ona masani ai masani a le au fai togalaau o loʻo faia lenei taotoga muamua, ma e le lava le poto masani. Mo lenei galuega, e aoga le filifilia o le mea sili ona malosi. E i ai foʻi mea faʻapitoa.

E taua le manatuaina o le tui mo se laau e tele naua le atuatuvale, o le a matua vaivai lava. O le mea lea, e tatau ona e faʻamautinoa muamua e leai ni laau e pisia i soʻo se faʻamaʻi lata ane. A leai, atonu o le a oti le laau.