Laʻau

Nandina

O Nandina o se vao laʻau o le aiga o Berberidaceae. O le natura masani o nandins i Asia.

I tulaga tapunia, e naʻo le tasi le sui o lenei aiga e talafeagai mo le galueaina - Nandina domestica. O se laau poʻo se vao ma vao laʻau. O ona aʻa e le o alu ifo i lalo, o le poloka e saʻo ma e le o se paranesi. O le lanu o lona paʻu e afua mai i le violiki ma le enaena i le taugata ma le umi o togalaau ao tuputupu aʻe le laau.

O Nandina o loʻo i ai lau laʻau ma laʻau i lālā. O laʻau uumi lapopoa i luga o lālā e ola i le 30-40 cm, ma o lau laʻau e sili atu le mamafa nai lo latou, laʻititi i le telē, ma se lanu matagofie, foliga o taimane. E tusi mai le pito i luga, o latou faavae e tutusa ma se tina 2.5 cm le lautele, o le umi e tusa ma le 10 cm. I le matua, o la latou lanu e suia mai le lanumumu-enaena i le lanumeamata. O laʻau o loʻo i luga o le 10-15 centimeter petioles ma se faʻavae vavae ma le manava, ma o launi vavalalata e i luga o le 1-3 centimita petioles.

O fugalaau laiti e aoina i se tulaga e pei o se mumu 20-40 cm le umi. O tumutumu e aofia i paʻu paʻepaʻe ma tolu sepals samasama na faʻapipiʻiina i se mea lautele. E mafai ona iai fua i luga o le laau: o lanu paʻepaʻe mūmū po o paʻepaʻe paʻepaʻe ia i ai le diamita o le maualuga e oʻo i le 1 cm ma se pito i luga.

I le gasologa o le vaitau, e suia e le nandina le lanu o ona laʻau: i le autumn ma le taumalulu e lanumeamata ma le mumu, i le tautotogo ua tumu i le enaena, ma i le tau vevela e toe lanu meamata.

Nandina tausi ile fale

Malamalama

O le laau e lagona le lelei i le malamalama susulu, ae leai ni ave tuusao. O le mea lea, i le taumalulu e manaʻomia le faʻamalamalama atili.

Lulu

Nandina e fiafia i mea manaia, e oo lava i le taumafanafana e le sili atu i le 20 tikeri le malulu o le ea. I le taumalulu, o le a faʻalelei tele o ia i le 10-15 tikeri i luga atu o le zero.

Faʻamamaga o le ea

O le laau e matua fiafia lava i le susu, o lea e masani ai ona faʻamalosia le totoina i taimi uma. E mafai ona e tuʻuina se fagu o le nina i luga o se fata e aluese mai ai le susu mai le galu po o le faalauteleina o le omea, ae le tatau ona tuʻu saʻo i le vai.

Faʻasa

I le tautotogo ma le taumafanafana, e tatau ona e faʻafefe le vai, pe a maeʻa le eleele. I le amataina o le malulu o le tau, ua faʻaititia le faʻafeinu ina ia aua le sili atu le malosi i le aʻa.

Fertilizers ma faʻamaʻi

I le tautotogo ma le taumafanafana, pe a tupu tele le nandina, e fafagaina i le fugalaau suavai mo fugalaau i le fale 2 taimi i le masina.

Suiga

A o laʻitiiti, e manaomia e le laau se faʻafetaui i tausaga taʻitasi i le tautotogo. O le au matutua matutua e le toe faʻapipiʻiina, ma vavao o le 3-4 tausaga, aʻo faʻalauteleina i luga le palapala fou i tausaga taʻitasi. O le paluga o le eleele mo nandins e mafai ona faʻafefiloi mai vaega tutusa o le oneone, turf ma lau laʻau.

Nandina fausiaina

  • Faʻapupulaina i fatu - i fua o fua, o fatu e filifilia ma vave ona totoina i totonu o se moli malamalama ile luga, e ufiufi i se fasi elemole palapala. Faʻaauau i le vevela mai le 20 i le 25 tikeri i lalo o se fale malulu.
  • Faʻapenaina e ala i le tipi - mo lo latou aʻafia e sili ona lelei le faʻaaogaina o mea e faʻamalosi ai, talu ai ona o aʻa e ono aliali mai mo se taimi umi. E tatau lava ona i ai ni paʻu ma se paʻu laititi.
  • Faʻapenaina e le aʻa o tamaiti - pe a totoina le nandina i le eleele fou, e mafai ona vaeluaina ia aʻa i ona aʻa i totonu o ni ipu laiti.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi laiti e pei o aphids ma moli vao e masani ona maua i luga o lenei fugalaau.

O laulaau Nandina e masani ona pipiʻi mosaic. O se mea teuteu samasama i le foliga o se mosaic ua faia i luga o le fogaeleele, talu ai o loʻo salalau solo i vela pito sili ona leaga.